Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا محمدرضا رضایی کوچی در بیست و ششیمن هماهنگی ارگان‌های دریایی کشور با بیان اینکه سند جشم انداز کشور که در سال 84 تصویب شد ایران باید به قدرت اول منطقه در افق چشم انداز تبدیل شود، گفت: امروز که در سال 97 هستیم 60 درصد زمان گذشته است و باید حداقل به 60 درصد شاخص‌های مورد نظر دست پیدا کرده باشیم و همه با ید از خودمان بپرسیم در تحقق این شعار چقدر سهم داشتیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تاکید کرد: قطعا امروز با 60 درصد اهدافی که باید به آن دست پیدا می‌کردیم بسیار فاصله داریم و البته تا سال 1404، 40 درصد زمان باقی مانده است و امروز باید از عملکرد خودمان ارزیابی داشته باشیم.

رئیس کمیسیون عمران مجلس با اشاره به ظرفیت‌های انحصاری که در ایران وجود دارد گفت: ‌ایران تنها کشوری است که به دریای شمال و جنوب دسترسی دارد و به بازار 400 میلیون نفری متصل است.

وی افزود: ایران در مسیر 5 کریدور جهانی قرار دارد و در این حوزه جزو 5 کشور برتر محسوب می‌شود.

رضایی کوچی تاکید کرد: 50 درصد کل ذخائر نفتی از تنگه هرمز عبور می‌کند که این تنگه کاملا تحت مدیریت کشورمان قرار دارد.

وی با بیان اینکه 56 درصد سواحل خلیج فارس در اختیار ایران است، گفت: سالانه 40 هزار شناور از تنگه هرمز عبور می‌کنند و 30 درصد کل تجارت دریایی از آبراهه تنگه هرمز انجام می‌شود.

وی تاکید کرد: ایران 5600 کیلومتر سواحل دریایی دارد و بزرگترین ناوگان نفتکش دنیا در اختیار ایران است و بیشترین ناوگان تجاری را در منطقه داریم.

رئیس کمیسیون عمران تاکید کرد: اما به رغم تمام این امکانات سهم کمی از تجارت دریایی داریم به طوری که از 11 بندر اصلی کشورمان تنها 20 درصد ظرفیت این بنادر استفاده می‌شود و 80 درصد ظرفیت 11 بندر اصلی کشورمان بلااستفاده باقی مانده است.

وی تاکید کرد: تنها 2 درصد از سواحل کشورمان احیا شده است و 98 درصد سواحل رها شده باقی مانده‌اند.

وی تاکید کرد: ‌در مقابل کشور امارات که نسبت به ایران ظرفیت‌های بسیار کمتری در حوزه بندری دارد درآمد بیشتری را از حوزه بندری به دست می‌آورد به طوری که میزان درآمد امارات از بنادر 20 میلیارد دلار است که این معادل ده‌ها برابر اعتبارات عمرانی کشور ما است که البته این درآمد فقط از محل سوخت رسانی به کشتی‌ها تامین شده است.

رئیس کمیسیون عمران مجلس افزود: بندر جبل علی 60 درصد عملیات کانتینری را در منطقه انجام می‌دهد حال اینکه سهم بندر شهید رجایی در منطقه تنها شش درصد است.

رضایی کوچی با تاکید بر اینکه نباید همه تقصیرها را متوجه تحریم‌ها و آمریکایی‌ها بدانیم گفت: باید ببینیم در این عقب‌ماندگی‌ها سهم سوء مدیریت و ساختار نادرست چقدر است.

وی با تاکید بر اینکه تحریم‌ها به طور قطع تاثیرگذار بوده اما نه در این حد که این میزان عقب‌ماندگی در حوزه‌های مختلف باقی بماند گفت: البته هنوز تا ا فق سند چشم‌انداز 1404 ، 40 درصد زمان باقی مانده است و این عقب‌ماندگی از برنامه قابل جبران است.

وی با انتقاد از تعدد دستگاه‌های متولی در حوزه دریایی اظهار داشت: صدها دستگاه دولتی و شرکت در تصمیم‌گیری‌های حوزه دریایی نقش دارند که در اکثر مواقع منافع دستگاه‌های دولتی در حوزه دریایی با یکدیگر در تضاد هستند که این خود عامل توقف، پیشرفت محسوب می‌شود.

رضایی کوچی با تاکید بر اینکه امروز توسعه یافته‌ترین کشورها از کشورهایی هستند که در مجاورت دریا قرار دارند اظهار داشت: به رغم این موضوع امروز ضعیف‌ترین مردم شهرها در ایران از شهرهایی هستند که در کنار دریا زندگی می‌کنند و این نشان می‌دهد که مدیران باید برنامه‌ریزی درستی برای استفاده از ظرفیت‌های دریایی داشته باشند و یک دستگاه متولی در حزوه دریا به وجود بیاید و سایر دستگاه‌ها زیرمجموعه این دستگا ه واحد قرار بگیرند.

رئیس کمیسیون عمران مجلس تاکید کرد: در مجلس  این آ‌مادگی را داریم هر قانونی در حوزه دریایی که دولت خواستار آن باشد و بدانیم که به نفع کشور است تصویب کنیم.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ایران دلار کشتی رجایی تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۷۶۷۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقق ۷۹ درصدی درآمد شهرداری قم در فروردین

مدیرکل تشخیص و وصول درآمد شهرداری قم گفت: درآمد شهرداری قم در فروردین امسال در حوزه نقدی و غیرنقدی، تحقق ۷۹ درصدی داشت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قم، محمد وحید نیا، امروز _ چهارشنبه پنجم اردیبهشت_ در جلسه شورای مدیران که در سالن رضوان شهرداری قم برگزار شد با اشاره به درآمد پیش‌بینی شده برای فروردین ماه مجموعه شهرداری قم اظهار کرد: در مجموع ۷۹ درصد این درآمد محقق شده که در حوزه نقدی ۷۴ درصد و در حوزه غیر نقدی ۹۶ درصد تحقق داشتیم.

وی با اشاره به عملکرد مناطق هشت‌گانه شهرداری قم در حوزه درآمد نقدی فروردین ماه افزود: منطقه یک شهرداری قم ۸۶ درصد، منطقه دو ۸۵ درصد، منطقه سه ۱۰۲ درصد، منطقه چهار ۱۰۴ درصد، منطقه پنج ۶۵ درصد، منطقه شش ۱۰۱ درصد، منطقه هفت ۳۱ درصد و منطقه هشت شهرداری قم به ۷۰ درصد درآمد پیش بینی شده برای فروردین رسیده‌اند.

مدیرکل تشخیص و وصول درآمد شهرداری قم با اشاره به اینکه مجموع درآمد وصولی شهرداری قم در فروردین ۳۰۰ میلیارد تومان در حوزه نقدی است، خاطرنشان کرد: در مدت مشابه سال گذشته ۱۷۲ میلیارد تومان درآمد در شهرداری قم ایجاد شده است.

وحیدنیا با اشاره به درآمد غیرنقدی مجموعه شهرداری قم در فروردین، گفت: در این زمینه منطقه سه شهرداری قم ۱۵۶۳ درصد تحقق بودجه داشته است.

وی با اشاره به عملکرد ۸۵ درصدی منطقه چهار شهرداری قم در حوزه درآمد غیرنقدی، افزود: منطقه هشت شهرداری قم نیز ۱۰۵ درصد تحقق درآمد غیر نقدی را در فروردین رقم زده است.

کد خبر 747466

دیگر خبرها

  • رشد ۱۰۷ درصدی تناژ بارگیری محمولات در راه آهن فارس
  • تهدیدهای ترانزیت دریایی در ۱۴۰۳
  • ◄ بازدید مشاور عالی فرمانده کل قوا از بندر شهید رجایی
  • ◄ نشست مرور فرآیندهای مطلوب سامانه یکپارچه عملیات بندری در بندر شهید رجایی
  • تحقق ۷۹ درصدی درآمد شهرداری قم در فروردین
  • رشد بیش از یک درصدی تولید انرژی الکتریکی در نیروگاه شهید رجایی قزوین
  • رشد ۹ درصدی عملیات کانتینری تخلیه و بارگیری کالا در بنادر کشور
  • رشد ۸.۶ درصدی تخلیه و بارگیری کالای کانتینری
  • ظرفیت تخلیه و بارگیری در بندر دیلم ۲ برابر شد
  • تخلیه و بارگیری ۴۸۵ هزار و ۳۵۲ تن کالا در امیرآباد