Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-04-25@21:56:23 GMT

نگرش ایرانیان عصر پهلوی اول به توسعه

تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۷۸۸۵۳۸

در سال‌های ۱۳۰۰/ ۱۹۲۰ اندیشه پیشرفت اجتماعی و اقتصادی در جوامع عمدتا روستایی هنوز بدیع، مبهم و آزمایش نشده بود. حتی اتحاد شوروی- وارث یک امپراتوری عظیم با منابع فوق‌العاده غنی و متنوع انسانی، کشاورزی و معدنی و زیرسیادت یک کشور نیمه ‌صنعتی اروپایی (روسیه)- در تلاش‌هایش برای یافتن روش‌های مناسب جهت توسعه اقتصادی همه‌جانبه در گیرودار آزمون و خطاهای تکنوکراتیک و جدل‌های سیاسی بود تا سرانجام در ۱۳۰۷/ ۱۹۲۸ راه برنامه‌ریزی جامع و اشتراکی کردنکشاورزی را در پیش گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دست‌کم دو دهه به طول انجامید تا ثابت شود که برنامه‌ریزی شوروی، قطع‌نظر از محاسن یا مضار جامعه‌شناسی آن، می‌تواند از لحاظ فنی موفقیت‌آمیز باشد.بی‌گمان اروپای غربی کمال مطلوب ناسیونالیست‌های افراطی ایران بود و برای آینده ایران چیزی جز آن آرزو نمی‌کردند اما خواست‌های عاجل‌تر آنها بر گرد شماری «اصلاحات» جزئی و تدریجی در آموزش، حمل‌ونقل و وسایل ارتباطی، بهداشت و سایر خدمات اجتماعی و شبکه‌های اداری و نظامی دور می‌زد.

امروزه در متون توسعه اقتصادی، این‌گونه فعالیت‌ها را سرمایه‌گذاری زیربنایی می‌نامند و عموما پیش نیاز اجرای طرح‌های آگاهانه و جامع در زمینه توسعه تلقی می‌شود. ایرانیان چنین الگویی را در نظر نداشتند. در حقیقت خود این مدل نیز بیشتر تعمیم و توجیهی پسینی است از آنچه در کشورهای «درحال توسعه» رخ نمود و نه فرضیه‌ای پیشینی برای استراتژی توسعه اقتصادی. رژیم جدید (حکومت پهلوی) در راه تحقق اهداف عاجلش از یاری مجموعه‌ای کامل از عوامل مساعد و متقابلا تشدید‌کننده نیز برخوردار بود. مبالغ قابل‌توجه درآمد نفت مستقیما به‌وسیله دولت دریافت می‌شد و نیز می‌توانست مالیات‌های غیرمستقیم و عوارض گمرکی بالایی وضع و گردآوری کند و در این کار به نسبت کارآمد هم بود و سرانجام از تایید و همکاری اقشار جدید روشنفکران، متخصصان و کارمندان نیز برخوردار بود. به این ترتیب هزینه‌های دولتی به ابزار اصلی اصلاحات تدریجی بدل شد.

منبع: همایون کاتوزیان، محمدعلی، اقتصاد سیاسی ایران، ترجمه محمدرضا نفیسی و کامبیز عزیزی، نشر مرکز، ۱۳۷۴.       

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۸۸۵۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه همکاری با همسایگان جزو اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سید ابراهیم رییسی در ادامه برنامه‌های دومین روز سفر خود به پاکستان بعد از ظهر امروز سه‌شنبه به وقت محلی از شهر لاهور مرکز ایالت پنجاب، به شهر کراچی مرکز ایالت سند و بزرگترین شهر و پایتخت اقتصادی پاکستان سفر کرد.

«سید مراد علیشاه» سروزیر ایالت سند و «محمدکامران خان تسوری» استاندار با حضور در فرودگاه کراچی ضمن استقبال از رییس جمهور ایران با دکتر سید ابراهیم رئیسی دیدار و گفتگو کردند.

رییسی در این دیدار با بیان اینکه توسعه همکاری با کشورهای همسایه و مسلمان بویژه کشور دوست و برادر پاکستان جزو اولویت‌های سیاست جمهوری اسلامی ایران است، به گفتگوهای خود با مقامات پاکستان در حوزه مختلفی اقتصادی، تجاری و انرژی اشاره کرد و افزود: امیدواریم توافقات حاصل شده در این سفر با پیگیری مقامات دو طرف هر چه سریع‌تر اجرایی و عملیاتی شود.

«سید مراد علیشاه» سروزیر ایالت سند و «محمدکامران خان تسوری» استاندار نیز در این دیدار ضمن ابراز خوشحالی از انتخاب کراچی به عنوان یکی از مقاصد سفر رئیس جمهور به پاکستان، روابط دو کشور را فراتر از روابط دیپلماتیک متعارف و متکی بر علائق قلبی و اشتراکات فرهنگی و تاریخی عمیق توصیف و تصریح کردند همه تلاش خود را برای تسهیل و تسریع در گسترش مبادلات تجاری و همکاری‌های اقتصادی با ایران به کار خواهند گرفت.

وی همچنین پاسخ مقتدرانه جمهوری اسلامی ایران برای تنبیه رژیم صهیونیستی را باعث خوشحالی و ارتقای عزت و عظمت جهان اسلام دانستند و تاکید کردند که این اقدام مایه افتخار همه مسلمانان جهان شد.

کد خبر 6086983 محمد مهاجرانی

دیگر خبرها

  • عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»
  • ۳۰ کشور آفریقایی برای همکاری اقتصادی به ایران می‌آیند
  • از اکسپو ایران ۲۰۲۴ چه می‌دانید؟
  • خودروی سفارشی محمدرضاشاه پهلوی هم برقی شد! /عکس
  • ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی در توسعه سریلانکا مشارکت کند
  • ۳۰ کشور آفریقایی برای همکاری اقتصادی به ایران می آیند
  • مرز مشترک پاکستان و ایران باید «مرز صلح و دوستی» باشد
  • تاثیر تحولات جامعه بر میزان توسعه کشور
  • توسعه همکاری با همسایگان جزو اولویت‌های سیاست خارجی ایران است
  • «رضاخان را بهتر بشناسیم»