Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،  مردمان بافران از دیرباز به نوع دوستی و همدلی شهره هستند، همین امر موجب شده تا بسیاری از آداب و رسوم اجتماعی در این سرزمین کویری شکل بگیرد و از نمونه‌هایی است که در سایر نقاط کشور کمتر قابل مشاهده و یا اصلا برگزار نمی‌شود.

«اسفند ملتی» یکی از رسوم ویژه در بافران است که به منظور خانه تکانی دل‌ها و خارج کردن رخت عزا از تن صاحبان عزا در این منطقه برگزار می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هدف از برپایی این آیین سنتی در نائین به پیشواز نوروز رفتن و از بین بردن غصه و ناراحتی در آستانه سال نو است؛ بانوان بافرانی نیز در این مراسم با خواندن قرآن و طلب آمرزش برای عزیزانی که رهسپار دیار باقی شده اند سهیم می‌شوند.

 

دلجویی و دلداری زمینه ساز وحدت


علیرضا مفتاح مولف و نویسنده کتاب فرهنگ نایین  در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، می گوید:علت نامگذاری این مراسم به «اسفند ملتی» این است که بنابر تقویم کشاورزی قدیم، ماه های سال ۳۰ روزه بوده و روز اول اسفند این تقویم ۶ روز زودتر از اول اسفند تقویم شمسی است و ۲۴ بهمن در تقویم شمسی اولین روز اسفند در تقویم ملتی خواهد بود.

وی افزود: این برنامه در شهر بافران نایین هرساله با شور خاصی برگزار می شود که بیش از یک قرن از طریق گذشتگان برای آیندگان به جا مانده و سبک این برنامه به این صورت است که دراین شهر کسانی که در طول یکسال یعنی از الان تا سال آینده دار فانی را وداع می گویند علاوه بر مراسم های عادی مثل مراسم های ختم و چهلم و حتی سالگرد یک مراسم دیگر نیز برای کلیه اموات برگزار می کنند.

مولف و نویسنده کتاب فرهنگ نایین ادامه داد: به این ترتیب مردم منطقه دسته جمعی به صاحبان عزا و وابستگان فرد فوت شده تسلیت گفته و از ویژگی های آئین اسفند ملتی این است که همه مردم این شهر درهرکجای کشور که سکونت داشته باشند خودشان را برای این مراسم محیا می کنند و مقید هستند که باید در این مراسم شرکت کنند.

به گفته این مولف، منحصر به فرد بودن و تعهد و دیانتی که مردم بافران بر حفظ سنت دیرینه خود دارند در خود بی نظیر است.

اسفند ملتی نماد صلح و همدلی

قدمعلی رحیمی از اهالی بافران در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، می گوید: این مراسم یک سنت قدیمی است که ازگذشتگان ما به ارث رسیده و با برقراری مودت بین مردم کدورت ها از بین می رود.

وی افزود: اگر تنوعی در این مراسمات سنتی ایجاد شود اشکالی ندارد اما باید این سنت قدیمی پابرجا بماند تا ما بگوییم ایرانی هستیم و با اجرای این مراسم علاوه بر احترام به گذشتگان یاد آنها را زنده نگه می داریم.

اسفند ملتی به عنوان یک میراث ناملموس ثبت می شود

سرهنگ عبدالرضا عرب فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان در این مراسم در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، ، می گوید: با طرح و اقداماتی که در خصوص حفظ این مراسم که بیش از صدها سال پیش در این شهر برگزار می شود صورت گرفته این آیین سنتی به عنوان یک میراث ناملموس ثبت خواهد شد و این ثبت شناسنامه ای برای حفظ هویت و فرهنگ مردم این دیار خواهد بود.

وی افزود: ثبت میراث ناملموس ارزشی است که در این شهر سالیان سال ماندگار خواهد بود و می توان به عنوان مطالعه در کل کشور یا حتی بیرون از کشور روی طرح کار نمود و ثبت جهانی نیز شود.


در این آیین باشکوه که از سال های دور پی ریزی شده است سنت نیکوی دیگری نیز نهفته که آن هم به نوع خود مهم و تاثیر گذار است و آن صله رحم و بازدید است.

آشتی دادن بین خانواده ها و حل مسائل اجتماعی و عاطفی بر شکوه و عظمت این مراسم سنتی می افزاید و به همین دلیل است که بزرگداشت آیین هایی چون اسفند ملتی در جامعه امروز ضرورت پیدا می کند تا علاوه بر اینکه پیام آور محبت ها و همدلی هاست و شادی را به خانواده های بافرانیان هدیه می کند.

این مراسم قدیمی پیام دیگری هم دارد آن هم حفظ آداب و رسومی که امروز تکیه گاهی محکم در برابر تهاجم فرهنگی بیگانگان دارد و نسل جدید را دلبسته فرهنگ غنی و بومی خود می سازد و هویت اصیل او را احیا می کند.

احساس هویت به کمال شخصیت منجر می شود و با اعتماد به نفسی که در نسل جدید بوجود می آورد پیشرفت و سازندگی شهر و کشور عزیزمان ایران را رقم می زند.

گزارشی از حمید رضا پوربافرانی

انتهای پیام /س

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: میراث فرهنگی مناسبت های مذهبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۰۲۲۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳.۵ میلیون نفر در تعطیلات نوروز به کردستان سفر کردند

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان گفت: از ۲۵ اسفند سال گذشته تا ۲۵ فروردین سال جاری، حدود سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به استان کردستان سفر کرده‌اند که از این میزان سه میلیون نفر از جاذبه‌های استان بازدید کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کردستان، منصور مهرزاد شامگاه _سه‌شنبه بیست‌وهشتم_ در نشست خبری با اصحاب رسانه و خبرنگاران استان کردستان اظهار کرد: کردستان یکی از استان‌های برتر کشور در ایام نوروز بود و به عنوان سومین استان مقصد گردشگری کشور معرفی شد.

وی افزود: از ۲۵ اسفند سال گذشته تا ۲۵ فروردین سال جاری، حدود سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به استان کردستان سفر کرده‌اند که از این میزان سه میلیون نفر از جاذبه‌های استان بازدید کرده‌اند.

مدیرکل میراث فرهنگی کردستان ادامه داد: در مدت مذکور ۶۱۵ هزار نفر نیز در استان اقامت داشته‌اند که شاهد رشد خوبی در این بخش بودیم.

مهرزاد با اشاره به وجود پنج هزار و ۵۰۰ تخت هتلی فعال در کردستان، اضافه کرد: میزان اسکان استان را تا ۴۱ هزار نفر نیز می‌توانیم افزایش دهیم‌.

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه کردستان در بخش زیرساخت‌های اقامتی و اسکان دارای کمبودهایی است سرمایه‌گذاری در این بخش فرصت خوبی برای سرمایه‌گذاران و توسعه گردشگری استان است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان تصریح کرد: امسال شاهد کاهش ورود مسافر حتی تا ۲۵ درصد نیز در استان‌های همجوار خود بودیم اما این کاهش در کردستان سه درصد بود.

مهرزاد از وجود یک هزار و ۵۲ اثر ثبت ملی در استان خبر داد و گفت: منظر فرهنگی هورامان یک اثر ثبت جهانی استان کردستان است و درصدد ثبت جهانی روستای پالنگان و غار کرفتو دیواندره نیز هستیم.

وی افزود: در این راستا مراسم هزار دف روستای پالنگان کامیاران قرار است ساعت چهار بعدازظهر روز جمعه ۳۱ فروردین برگزار شود که برای سنوات آتی نیز این مراسم هر سال در این روز به صورت ثابت برگزار خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی کردستان به ثبت ملی پنج رویداد فرهنگی استان در سال گذشته نیز اشاره کرد و گفت: مراسم عروسی پیرشالیار، کومسای، نوروز پالنگان، نوروز سنندج و جشنواره توت فرنگی شیان سال قبل ثبت ملی شدند.

مهرزاد خاطرنشان کرد: ۷۴ میلیارد تومان تسهیلات صنایع دستی نیز به صنعتگران فعال استان پرداخت شده است که این روند ادامه خواهد داشت.

کد خبر 745273

دیگر خبرها

  • آیین اختتامیه دهمین هفته هنر انقلاب آغاز شد/چهره‌های هنر انقلاب تجلیل شدند
  • بازتاب آیین روز ارتش ایران در رسانه‌های خارجی/ ترس متحدان اسرائیل از توان موشکی تهران
  • ثبت آئین پخت سمنوی سادات از البرز در فهرست میراث ملی
  • ۳.۵ میلیون نفر در تعطیلات نوروز به کردستان سفر کردند
  • ضرغامی: میراث ملموس و ناملموس از هم جدا نیستند
  • رونمایی از لوح ثبت ملی آیین پخت سمنوی سادات البرز
  • ببینید | پیش‌بینی ۳۵ سال پیش رهبر انقلاب
  • مدیرعامل استقلال به مالک تراکتور دلداری داد
  • دیدار و دلجویی از خانواده‌های معظم شهدای عملیات نصر یک در تکاب
  • آیین سنتی بیل‌گردانی محلات در اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود