Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-20@04:00:48 GMT

بیایید حضرت ام‌البنین(س) را بهتر بشناسیم

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۰۲۴۷۰

پس از شهادت حضرت زهرا (س)، فاطمه کلابیه به عقد حضرت علی (ع) درآمد و در خانه بهترین فرستادگان الهی با چهار فرزند خود «عبدالله»، «عباس»، «عثمان» و «جعفر» برای امیرالمومنین (ع) همسری کردند و در واقعه کربلا فرزندانش را در راه امام حسین (ع) به پیشگاه خداوند تقدیم کردند.

حضرت ام‌البنین (س)، زنی فصیح، ادیب و شاعره و از قبیله بنی کلاب بود و نام ایشان در کنار دیگر زنان صدر اسلام ذکر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حضرت ام‌البنین (س) نه تنها با همسری حضرت امیر المومنین (ع)، بلکه با صبوری و تربیت صحیح فرزندان خود امروزه در جهان معروف هستند و مدح و ثنای این بانوی مکرمه نُقل محافل است. همچنین در هیچ کجای تاریخ برخوردی شایسته‌تر از رفتار حضرت ام‌البنین (س) با فرزندان حضرت زهرا (س) و حضرت علی (ع) نیامده است، رفتاری که باعث شد چهار فرزند خود را در راه امام حسین (ع) فِدا کند. 

در روایات و اسناد مکتوب و شفاهی تاریخ آمده است: «زمانی که بشیر از کربلا برگشت و اخبار کربلا را آورد خدمت حضرت ام البنین (س) رسید. خبر شهادت فرزندانش را یکی یکی به او می‌داد. ام البنین هر بار می‌گفت: از حسین چه خبر؟ فرزندانم و هر آنچه زیر آسمان کبود است به فدای حسین. وقتی خبر شهادت امام حسین علیه السلام را شنید با آهی سوزان گفت: بشیر با این خبر بند‌های دلم را پاره کردی. (مزینانی، ۱۳۹۰، ص. ۳۰۶)» این روایت صرفا نه محبت ایشان به فرزندان حضرت فاطمه الزهرا (س) را بلکه اوج  ولایتمداری و معرفت را به امام زمانش نشان می‌دهد.

حجت الاسلام والمسلمین سید جلال موسویان خطیب و کارشناس امور قرآنی، درباره ویژگی‌های بارز حضرت ام‌البنین (ع) اظهار کرد: شخصیت حضرت قمر بنی هاشم (ع) نزد ائمه اطهار (ع) و روایاتشان از جایگاه بسیاری برخوردار است، در یکی از روایات امام سجاد (ع) می‌فرمایند: حضرت عباس (ع) مقامی دارند که تمام شهدای کربلا به آن غبطه می‌خورند و این مقامشان را از مادر بزرگوارشان حضرت ام‌البنین (س) دارند.

وی در ادامه با اشاره به ویژگی رعایت اَدب حضرت قمربنی هاشم (ع) و اَدب‌آموزی به فرزندانشان، گفت: حضرت عباس (ع) چند ویژگی خاص دارند که یکی از آنها رعایت ادب در محضر امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (س) و تکریم حضرت علی (ع) است که روایات بسیاری از ائمه اطهار (ع) بارها اشاره شده است. در برخی از روایات آمده که رسول خدا (ص) فرمودند: «حضرت محمد (ص) را خدا ادب کرد، حضرت علی (ع) را پیامبر (ص) ادب کرد و حضرت قمربنی هاشم (ع)، ادب شده مکتب حضرت ام‌البنین (س) است، مکتبی که دانش‌آموخته مذهب و ولادت امیرالمومنین (ع) بود.

این خطیب و کارشناس امور دینی و قرآنی ادامه داد: در توفیق ادب حضرت ام‌البنین (س) همین بس که بعد از ۱۲ سال که وارد خانه حضرت زهرا (س) شدند، وقتی وارد شدند، امام علی (ع) از فرزندانشان درخواست کردند تا برای استقبال پیش آیند، هنگامی که حضرت زینب (س) جلو آمد، حضرت ام‌البنین (س) دستان حضرت زینب (س) را بوسیدند و گفتند: «من کنیز خانه امیرالمومنین (ع) هستم.» و این از جمله ویژگی‌های اصلی حضرت ام‌البنین (س) است.

وی بیان کرد: هنگامی که حضرت علی (ع) به عقیل برای انتخاب همسر خود گفتند: «من زنی شجاع می خواهم که فرزندان شجاع بیاورد.» و واقعا زنی شجاع بودند و همه فرزندانش در کربلا رشادت و شجاعت به خرج دادند و به شهادت رسیدند.

این سخنران مذهبی افزود: یکی از اتفاقات جالب در زندگی حضرت ام‌البنین (س)، این است که روایات و اسناد کمتری درباره زندگی و سیره رفتاری این بانوی بزرگوار مطرح شده است. در یکی از روایات آمده که حضرت ام‌البنین (س) خوابی می‌بینند و آن را برای پدرشان تعریف می‌کنند. ایشان این‌گونه تعبیر می‌کنند که چهره فرزند اول تو مانند ماه می‌درخشد. هنگامی که حضرت ام‌البنین (س) درخانه امیرالمومنین (ع) صاحب فرزند شدند و نام آن را عباس گذاشتند و پس از مدتی به قمربنی هاشم ملقب شدند.

حجت الاسلام والمسلمین موسویان یادآور شد: یکی از ویژگی های بارز حضرت ام‌البنین (س) متواضع بودن ایشان بود. این بانوی مکرمه محو کمال و جمال امام علی (ع) بودند، تا حدی که در اشعارشان برگی از وصف خودشان نیاوردند و همه در مدح امیرالمومنین (ع) بود، که حضرت علی (ع) را در بزرگ‌ترین مرتبه قرار داد و خود را در کوچک‌ترین جایگاه تعریف کردند.

حضرت ام‌البنین (س) نیز به عنوان یکی از شاعران اهل بیت (ع) معرفی می شود، چراکه پس از شهادت مردان کربلا و وقایع روز عاشورا، در مراسم سوگ شهدا هرگاه زنی به ایشان تسلیت می گفتند، حضرت ام‌البنین (س) پیام تسلیت او را با شعر پاسخ می دادند. «ای زنان مدینه دیگر مرا ام البنین نخوانید که با این نام مرا به یاد شیران بیشه‌ی شجاعت می‌اندازید. مرا فرزندانی بود که به خاطر آن‌ها مرا مادر پسران می‌گفتند، ولی اکنون دیگر برای من فرزندانی نیست. (همان، ۳۰۷)»

از جمله ویژگی های اشعار حضرت ام‌البنین (س) می توان به اشارات سیاسی و رویداد های تاریخی آن زمان کرد. ایشان با توجه به رخدادهای سیاسی منطقه خودشان حتی پس از واقعه عاشورا هم اشعار مراثی‌شان رنگ و بوی حماسی داشت و پیام کربلا را به دیگر نسل‌ها و مردمان رساندند.

وفات حضرت ام‌البنین (س)

پس از واقعه کربلا و حوادث روز عاشورا، حضرت ام‌البنین (س) در هر زمانه و روزی به سوگواری امام حسین (ع) و فرزندان خود می‌پرداخت و این عزاداری به حدی بود که در برخی از اوقات دشمنان هم با او هم‌نوا می‌شدند.

از وفات حضرت ام‌البنین (س) تاریخ دقیقی وجود ندارد، ولی آنچه معروف است و شیعیان به عزاداری می‌پردازند، حضرت ام البنین (س) بعد از زینب کبری (س) دار فانی را وداع گفتند، ولی تاریخ‌‌نگاران سال ارتحال ایشان را متفاوت ثبت کردند، به طوری که عده‌ای آن را سال ۷۰ هجری قمری بیان کرده‌ اند و عده دیگری تاریخ وفات آن مادر فداکار را، سیزدهم جمادی الثانی سال ۶۴ هجری قمری دانسته‌ اند که نظر دوم از شهرت بیشتری برخوردار است. ام‌‌البنین را در بقیع، در جوار امام حسن مجتبی (س)، فاطمه بنت اسد (س) و دیگر شخصیت‌های اسلامی مدفون در آن‌جا به خاک سپردند.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: حضرت علی درآمد کربلا امام حسین زنان جهان حضرت زهرا حضرت فاطمه زهرا امام علی زینب حضرت زینب اهل بیت مردان شعر عاشورا عزاداری شیعیان خاک حضرت عباس ع حضرت ام البنین س وفات حضرت ام البنین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۰۲۴۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت برنامه‌ای از تحوّل زندگی افراد در حرم مطهر رضوی

آزیتا ذکاء: برنامه محفل جزء بهترین برنامه‌های چند سال گذشته صدا و سیما بود. طرفداران بیشمار این برنامه در کشورهای مختلف جهان بر کیفیتِ عالی این برنامه قرآنی صحه می‌گذارد.

برنامه محفل نشان داد صدا و سیما می‌تواند برنامه‌هایی را تهیه و تولید کنید که در سطح کشورهای مختلف جهان بیننده‌های فراوان و پروپا قرص داشته باشد. همچنین این برنامه ثابت کرد که برنامه‌های مذهبی و دینی هم می‌توانند دارای جذابیت بالایی در افکار عمومی باشند. جالب این جاست که این برنامه قوی و پرمخاطب به تهیه‌کنندگی یک جوان ۳۴ اتفاق افتاده است.

آخرین برنامه تلویزیونی «حال نو» ویژه عید سعید فطر با حضور خادمان بارگاه منور امام هشتم(ع) و اعطای نشان خادمی حضرت به میزبانان برنامه قرآنی «محفل» همراه بود که این امر ما را بر آن داشت تا در چهارشنبه امام رضایی این هفته با سیدمحمدحسین هاشمی‌گلپایگانی تهیه‌کننده این برنامه گفت‌وگویی انجام دهیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

آخرین برنامه تلویزیونی «حال نو» ویژه عید سعید فطر میزبان حضور جمعی از خادمان بارگاه منور رضوی بود که در این برنامه نشان خادمی حضرت رضا(ع) به میزبانان برنامه «محفل» اعطا شد. در مورد چگونگی این توفیق به عوامل اجرایی این برنامه بفرمایید.

سال گذشته به میزبانان این برنامه از سوی تولیت آستان قدس رضوی قول خادمی حضرت داده شد. پیگیری‌ها برای این پیشنهاد ادامه داشت تا اینکه ۲۱ رمضان امسال خبر دادند که با این امر موافقت شده و بنده می‌دانستم قرار است در برنامه «حال نو» خادمان حضرت رضا(ع) حضور یابند اما بقیه دوستان هنوز خبر نداشتند.

هفت نفر به این افتخار نائل آمدیم که از جمله خودم، مجری برنامه «محفل» و پنج نفر میزبان بودند. همان‌طور که بینندگان این برنامه دیدند در این برنامه حجت‌الاسلام غلامرضا قاسمیان، احمد ابوالقاسمی و حامد شاکرنژاد حضور داشتند و از دست خادمان مضجع شریف امام هشتم(ع) نشان خادمی خود را با چشمانی اشکبار دریافت کردند.

خدمت هفت نفر میزبان برنامه «محفل» مشخص شده در چه بخشی است؟

خیر. گفته‌اند دهه کرامت به مشهد سفر کرده و حکم خود را در ایام عید و شادی اهل‌بیت(ع) و ولادت امام مهربانی‌ها دریافت کنیم.

خیلی از ارادتمندان به امام رئوف آرزوی خادمی حضرت را دارند. این امید را جوان هنرمند صدا و سیما هم داشت؟

قطعا همین‌طور است؛ من از سادات موسوی و از نسل حضرت احمد بن موسی(ع) شاهچراغ هستم و در یک خانواده مذهبی به دنیا و رشد کردم. ارادت به حضرت رضا(ع) از کودکی در وجودم نهادینه بود. قدیم سالی دو و سه‌بار با خانواده به حرم مطهر امام رئوف تشرف می‌یافتیم و پدر و مادرم همیشه داستان‌هایی از حضرت مثل داستان ضامن‌آهو را برایمان تعریف می‌کردند. فضای معنوی این مضجع شریف قابل توصیف نیست.

با اینکه خودم از بقیه زودتر خبر داشتم قرار است نشان خادمی حضرت به ما اعطا شود تا حضور خادمان در برنامه «حال نو» به کسی حتی خانواده‌ام نگفتم اما وقتی خانواده مطلع گشتند مادر و همسرم خیلی خوشحال شدند و به جرأت می‌گویم این توفیق را از دعای مادرم دارم.‌

دعای مادر...

بله. من همیشه در کارهایم دعاهای مادرم را دخیل کرده و می‌دانم پیشرفتی که دارم، مرهون همان دعاهاست.

برنامه‌های «میدون» و «محفل»، تولیدات کمی نیست برای جوان ۳۴ ساله‌ای که چنین پشتوانه قوی دارد...

حدود شش سال است که به تهیه‌کنندگی روی آوردم و این برنامه‌ها در این مدت کوتاه تولید و از شبکه‌ سه سیما پخش شده است.

برنامه تلویزیونی «محفل» نوآوری در عرصه قرآنی بود که بدور از کلیشه ظاهر شد و مخاطبان بین‌المللی پیدا کرد. ایده این برنامه قرآنی از خودتان بود؟

بله. به دنبال این بودم که یک برنامه خوب و قرآنی درست کنم و الحمدالله خدا توفیق داد و این برنامه آماده و با رویکرد سرگرمی ـ مذهبی مخاطبان زیادی را نه تنها در ایران بلکه در سطح بین‌المللی جذب کرد. کلیشه نشدن «محفل» دغدغه اول ما بود و تفاوت‌هایی هم که در فصل‌های یک و دو ایجاد شد به همین دلیل بود.

در آخرین سوال بفرمایید  تاکنون درصدد برآمده‌اید برنامه‌ای هم برای امام رضا(ع) داشته باشد؟

یک برنامه برای دهه کرامت داشتیم که هماهنگی انجام نشد تا در حرم مطهر امام رضا(ع) ضبط داشته باشیم. اما در نظر دارم افرادی را جلوی دوربین بیاورم که در حرم مطهر امام رضا(ع) متحوّل و مسیر زندگی آنها عوض شده است.

دیگر خبرها

  • کلام حضرت علی(ع) برای منتظران حضرت مهدی (عج)
  • ساخت برنامه‌ای از تحوّل زندگی افراد در حرم مطهر رضوی
  • پیش نشست پنجمین کنگره جهانی حضرت امام رضا(ع) برگزار شد
  • حضرت معصومه (س) و امام رضا (ع)، مصادیق بارز کرامت
  • جز امام (ره) و رهبری کسی در ابتدای انقلاب حامی ارتش نبود
  • جنایت وهابیت وحمایت انگلیس؛از تخریب بقیع تا قتل‌عام مسلمانان
  • جز حضرت امام(ره) و رهبر انقلاب کسی در ابتدای انقلاب حامی ارتش نبود
  • پیام استاندار البرز به مناسبت روز ارتش
  • دلیرمردان ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوره‏‌های مختلف انقلاب اسلامی نقش آفرینی کردند
  • ارتش مایه مباهات و سربلندی ملت ایران است