Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-25@15:15:58 GMT

اندیشه اسلامی؛ الگویی برای اخلاقی‌شدن سیاست در غرب

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۰۳۳۵۴

اندیشه اسلامی؛ الگویی برای اخلاقی‌شدن سیاست در غرب

محمدعلی بصیری، عضو هیئت‌‌ علمی دانشگاه اصفهان در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان، درباره رابطه اخلاق و سیاست اظهار کرد: اخلاق به دو قسمت و از دو منبع ناشی می‌شود؛ یکی اخلاق نشئت گرفته از آموزه‌های وحیانی، متافیزیکی و آسمانی، و دیگری اخلاق، نشئت گرفته از تجربه‌های بشری و زمینی است.
وی با اشاره به مفهوم اخلاق در فلسفه غرب، افزود: در فلسفه غرب، به خصوص در چند قرن اخیر که به سمت اندیشه‌های سکولار پیش رفته است، اخلاق تجربی و زمینی نسبتاً جایگاه دارد، به همین دلیل در غرب، اخلاق مبتنی بر مبانی متافیزیکی و وحیانی، به صورت صد درصد نقش ندارد و کمرنگ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این عضو هیئت‌ علمی گروه علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه اصفهان بیان کرد: در اندیشه اسلامی، تأکید بر ارزش‌ها و اخلاق است و برهمین اساس سیاست باید ابزار و تحت کنترل و مدیریت اخلاق باشد، به این معنا که نباید به هر قیمتی از سیاست برای قربانی کردن ارزش‌ها استفاده شود. ولی در سیاست جوامع غربی، این رابطه معکوس است، یعنی اخلاق به عنوان ابزار در دست سیاست قرار گرفته، تا جایی که اخلاق زیر پا گذاشته و قربانی می‌شود.
بصیری تصریح کرد: راه‌حل گذار از اخلاق سیاسی به سیاست اخلاقی، بازگشت به ادیان است که براساس آن عملکرد سیاست و ابزارهای سیاسی باید تابع و در خدمت ارزش‌های اخلاقی باشند. با نگاه سکولار که اساس آن مبتنی بر سیاست و قدرت به هر قیمت است و معتقدند و همه چیز به عنوان ابزار باید در خدمت سیاست باشد، نمی‌شود مسیر اخلاق متعالی در زندگی بشر را طی کرد.
وی ادامه داد: در سبک حکومتداری پیامبر(ص) و امام علی(ع) نیز محور اصلی اخلاق بود، در واقع سیاست ابزاری بود در خدمت عقاید و ارزش‌های اخلاقی و به همین دلیل در بسیاری از موارد سیاست و حتی منافع سیاسی قربانی می‌شد تا ارزش یک اصل اعتقادی حفظ شود، در حالی که در دنیای امروز عکس این قضیه اتفاق می‌افتد، یعنی اخلاق جزء کوچکی در دنیای سیاست غرب است و به راحتی برای استفاده از سیاست، ارزش‌ها و اصول اخلاقی قربانی و یا زیر پا گذاشته می‌شود.
این مدرس روابط بین‌الملل دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: اکثر کشورهای دنیا براساس سیاست سکولار عمل می‌کنند و عمده سیاست‌های آن‌ها نیز برهمین اساس است، با تبلیغ و ترویج اندیشه سیاسی اسلام شاید بتوان آن‌ها را ترغیب کرد که نظام‌هایی با مبنای اخلاق‌ بنیان‌گذاری کنند و صلح و جنگ را براساس آن سازماندهی کرد.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری ایکنا اخلاق سیاست غرب اندیشه اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۰۳۳۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: برای اتفاق اصفهان نمی‌توان عنوان «حمله» را به کار برد/ اردن باید پاسخگو باشد/ در دفاع از منافع ملی با هیچ کشوری تعارف نداریم

پایگاه خبری جماران: وحید جلال‌زاده رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خصوص اتفاق اصفهان و پاسخ ایران به اسرائیل به خبرنگار جماران، گفت: بعد از عملیات «وعده صادق» همانطور که فرماندهان نظامی و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و فرمانده سپاه پاسداران اعلام کردند از این به بعد اگر اشخاص و دارایی‌های ما مورد حمله‌ی رژیم صهیونیستی قرار بگیرند جمهوری اسلامی ایران برای خودش این حق را قائل است که عمل متقابل انجام دهد.

جلال زاده درباره اتفاق اصفهان، گفت: اتفاقی که در اصفهان افتاد را نمی‌توان عنوان «حمله» برای آن به کار برد. رژیم صهیونیستی قبلا هم از این کارهای کودکانه و کور داشته است که جمهوری اسلامی ایران نیز در میدان پاسخ آن‌ها را داده است. حمله رژیم صهیونیستی به سفارت ما در دمشق یک حمله بدیع و مخالف تمامی کنوانسیون‌ها، حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل بود که جمهوری اسلامی تصمیم گرفت یک جواب قاطع و طبق موازین بین‌المللی به آن‌ها بدهد. لذا طبق مصوبات شورای عالی امنیت ملی و مصاحبه‌هایی که فرماندهان ما انجام دادند، هرگونه حمله رژیم صهیونیستی به امکان و دارایی‌ها جواب خواهیم داد.

وی افزود: در اصفهان پدافند ارتش جمهوری اسلامی به بعضی از اشیاء مشکوک شده بود و به سمت آنها تیراندازی کرده بود و اصلا در قواره حمله رژیم صهیونیستی نبود. امیدارم با تمام دیوانگی‌هایی که رژیم صهیونیستی دارد به خاطر منافع کوتاه مدت خود هم که شده است، کار دیوانه‌باری انجام ندهد که این‌بار پاسخ جمهوری اسلامی نسبت به قبل متفاوت خواهد بود.

رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خصوص رفتار اردن در برابر رفتار اسرائیل، گفت: اردن باید پاسخگو باشد و در گفت و گویی که وزیر امورخارجه اردن با امیرعبداللهیان داشتند توضیحات لازم را دادند و همانجا اعلام کردند که ما اجازه حضور پرنده‌های رژیم صهیونیستی را در فضای اردن نخواهیم داد. ما در بحث دفاع از منافع ملی با هیچ کشوری تعارف نداریم و اعلام کردیم اگر ما بدانیم که رژیم صهیونیستی از امکانات کشورها و پایگاه‌های آمریکا علیه منافع ما استفاده کرده قطعا با پاسخ متقابل ما مواجه خواهند شد

دیگر خبرها

  • برنامه‌های هفته عقیدتی سیاسی سپاه در کردستان تشریح شد
  • ۵ صفحه مجازی به دلیل انتشار محتویات خلاف اخلاق و عفت عمومی مسدود شد
  • اجرای نزدیک به ۳هزار عنوان برنامه به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی
  • ارشاد مدیران در جلسه درس اخلاق
  • شاهد وحدت قابل توجهی بعد از وعده صادق هستیم
  • ۱۵ عنوان برنامه همزمان با هفته عقیدتی سیاسی در ساری اجرا می شود
  • ۱۵ عنوان برنامه هفته عقیدتی سیاسی در ساری اجرا می شود
  • گرامیداشت هفته عقیدتی سیاسی با ۱۵ برنامه در سپاه ساری
  • دینِ انسانیت در حال فراگیر شدن است
  • رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: برای اتفاق اصفهان نمی‌توان عنوان «حمله» را به کار برد/ اردن باید پاسخگو باشد/ در دفاع از منافع ملی با هیچ کشوری تعارف نداریم