Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-25@20:16:37 GMT

حادثه دنا و چند سوال بی‌جواب

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۱۱۲۵۷

سال گذشته در چنین روز‌هایی همه نگاه‌ها به دنا دوخته شده بود. در انتظار خبر‌هایی از ارتفاع ٤٥٠٠متری پوشیده از برفی که یک هواپیما را با ٦٦ سرنشینش بی‌جان در دل خود جا داده بود. هواپیمای ATR٧٢ شرکت هوایی آسمان، همان پروازی که هیچگاه به مقصد نرسید و تنها چند کلیومتر مانده به آسمان یاسوج با دیواره‌ای عظیم از برف و یخ برخورد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شهروند، خبر حادثه، اما مثل همیشه در ابتدا مبهم بود: «پروازه شماره ٣٧٠٤ دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه مهرآباد از صفحه رادار ناپدید شد.» جمله‌ای کلیشه‌ای که همه ما در این سال‌ها به شنیدن آن عادت کرده‌ایم، اما ماجرای پرواز بی‌سرانجام تهران- یاسوج کمی عجیب‌تر بود. تقریبا یک روز کامل طول کشید تا خبر قطعی سقوط هواپیما اعلام شود. در واقع مشکل در شناسایی محل برخورد هواپیما بود.

هیچ‌کس درست نمی‌دانست که این هواپیما کجا دچار حادثه شده. بالگرد و پهپاد و هواپیما یکی پس از دیگری به محدوده‌ای که گفته می‌شد آخرین مکالمات خلبان با برج مراقبت از آن محدوده انجام گرفته، به پرواز درآمدند، تا درنهایت لاشه‌های کوچکی از هواپیمای ساقط‌شده در انبوهی از برف رویت شد. این‌که چرا رادار‌ها و ردیاب‌های ماهواره‌ای نتوانستند در این حادثه به کمک بیایند را کسی به درستی نمی‌داند، حتی نحوه مشخص‌شدن مختصات محل حادثه هم به درستی معلوم نشد. اما در نهایت اعلام شد که پهپاد‌های نظامی موفق به شناسایی محل مورد نظر شدند.

بیشتر بخوانید:

واکنش سازمان هواپیمایی به برخی ادعاها

خانواده‌های قربانیان پرواز یاسوج خواستار معرفی مقصران اصلی

(ویدئو) تجمع خانواده‌های جانباختگان هواپیمای یاسوج

هواپیمای یاسوج اگر ۵۰ متر بالاتر می‌رفت، سالم می‌ماند و به دنا نمی‌خورد!

اما این تازه اول ماجرا بود. از همان ابتدا مشخص بود که عملیات کشف و انتقال جانباختگان این حادثه کار آسانی نیست؛ آن‌هم با نحوه عجیب و غریب مدیریت مسئولانی که خیلی از آن‌ها زحمت حضور در محل حادثه را هم به خودشان ندادند و آن‌هایی هم که آمدند، خیلی دیر آمدند. رئیس ستاد مدیریت بحران کشور ٣روز پس از سقوط هواپیما خودشان را به دنا رساند، هنگامی که دیگر ارتفاع برف در محل حادثه به ٣متر رسیده بود. قسمت عجیب‌تر ماجرا آمادگی همه نیرو‌ها اعم از هلال‌احمر، ارتش، تیم‌های ویژه کوهنوردی و حتی بومیان داوطلب و آشنا به محل حادثه برای صعود به ارتفاعات و انتقال اجساد بود.

نیرو‌ها با همه امکانات آماده بودند تا عملیات را آغاز کنند، اما حیف که بازهم زمان طلایی از دست رفت. کسی نبود تا دستورات لازم را صادر کند و آن‌هایی هم که بودند، اجازه و اختیار چنین کاری را نداشتند. همه بودند، اما منتظر، منتظر یک دستور، دستوری که مثل همیشه هنگام وقوع این حوادث وقتی صادر شد که زمان طلایی از دست رفته‌بود.

بازهم واکنش کند باعث شد تا عملیاتی که به گواه همه نیرو‌های حاضر در محل حادثه می‌توانست طی چند روز با جمع‌آوری همه اجساد و انتقال آن‌ها و از همه مهمتر چشم‌انتظاری کمتر خانواده‌های داغدار به پایان برسد، با صرف هزینه زیاد چندین‌ماه به طول بینجامد تا هنوز هم برخی خانواده‌های حادثه‌دیده چشمشان به دنا باشد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: سانحه هوایی سقوط هواپیما هواپیمای یاسوج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۱۱۲۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تغییر شمسایی در خط دروازه تیم ملی جواب داد

به گزارش ورزش سه، یکی از نقطه نکات قابل توجه مصاف تیم ملی فوتسال ایران در برتری برابر کویت که آخرین دیدار مرحله گروهی محسوب می‌شد، اولین کلین شیت و دفاع بی‌نقصی ملی‌پوشان بود، تا سنگر توری شمسایی برای اولین بار در جام ملت‌های آسیا 2024 بسته بماند. سعید مومنی که در دوره گذشته آوردگاه بزرگ آسیایی موفق به ثبت پنج کلین شیت شده بود در مصاف با کویت حراست دروازه تیم ملی را بر عهده داشت و با شایستگی ماموریت خود را به پایان رساند.

تیم ملی فوتسال ایران در دو نبرد قبلی با افغانستان و بحرین، از باقر محمدی در قاب توری خود بهره می‌برد و بهترین دروازه‌بان فصل گذشته لیگ برتر به‌رغم دریافت چهار گل در آن دو مسابقه، نمایش قابل قبولی داشت و چندین مرتبه با عکس‌العمل‌هایش دروازه تیم ملی را نجات داد.

به هر حال کارت زرد باقر محمدی در بازی با افغانستان، وحید شمسایی را به این فکر انداخت تا با استراحت به این دروازه‌بان و خطر محرومیتش در مرحله حذفی، به دیگر سنگربان مطمئن خود سعید مومنی اعتماد کند و به او فرصت خودنمایی بدهد که مُزد انتخاب درست خود را با کسب اولین کلین‌شیت به ارمغان آورد. حالا با این نمایش باید منتظر ماند و دید که در مصاف با قرقیزستان در مرحله یک چهارم نهایی جام ملت‌های آسیا کادر فنی تیم ملی به کدام سنگربان فرصت حضور در ترکیب اصلی را خواهد داد.

تیم ملی فوتسال ایران در جام ملت‌های آسیا از دو دروازه مطمئن و با تجربه برخوردار است و هیچ نگرانی دروازه تیم شمسایی را تهدید نمی‌کند و گل‌های خورده تیم ملی در بازی‌های گذشته، آمیخته به برخی از اشتباهات در آرایش دفاعی بوده که علت آن بازی هجومی ملی‌پوشان و عطش آن‌ها برای گلزنی است.

دیگر خبرها

  • قتل تکان‌دهنده مادر و پسر جوان توسط مرد نقاش
  • مقاومت ژاوی در تمرین: جواب هیچکس را نداد
  • شکست پنجه عقاب در صحرای طبس
  • دیدار مدیرکل اتباع کرمان با خانواده شهیدان آچکزهی
  • دیدار استاندار با خانواده آخرین شهید حادثه تروریستی کرمان
  • جواب یک سوال ساده: بعد از سید کاپیتان کیست!
  • استون ویلا جواب بایرن مونیخ را داد
  • افتتاح ۳۷(سی و هفتمین)جایگاه سوخت استان در یاسوج
  • به ما می‌گویند «مرغ عشق»
  • تغییر شمسایی در خط دروازه تیم ملی جواب داد