Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بلاغ مازندران»
2024-04-23@07:13:30 GMT

نتایج منفی سفر بن سلمان به پاکستان

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۱۳۹۴۲

بدون اینکه چندان به ابعاد سیاسی و امنیتی سفر ولیعهد سعودی به پاکستان بپردازیم کافی است شاخص‌های اقتصادی دولت اسلام آباد را بررسی کنیم تا مشخص شود حتی سفر بن سلمان نیز نتیجه چندانی در برنداشته است.به گزارش بلاغ،با پایان یافتن سفر بن سلمان و تمام شدن بازی اصطلاحاً زمان «هر که رود خانه خود» فرا رسید، هیاهوی رسانه‌ای کر کننده سفر بن سلمان تمام شد و اینک عمران خان باقی مانده و مشکلاتی که از سفر ولیعهد سعودی به جا مانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در رابطه با ابعاد سیاسی و امنیتی سفر بن سلمان سخن فراوان گفته شده است و در این یادداشت قصد پرداختن به آن را نداریم ولی با توجه به آمار رسمی بانک مرکزی پاکستان مستقیماً بر روی موضوع اقتصادی تمرکز خواهیم کرد.


گاو شیرده سعودی قرار است در سه نوبت ۲۱ میلیارد دلار در پاکستان سرمایه‌گذاری کند ولی این سرمایه گذاری مستقیم نیست و علیرغم اینکه دولت حزب تحریک انصاف در تلاش است تا از این موقعیت به عنوان یک برگ برنده بسازد به خوبی می‌داند که همراهی بن سلمان حاصل رایزنی دولت‌های قبلی است که از بخت عمران خان در زمان حکومت او و به دلیل تحت فشار قرار گرفتن ولیعهد سعودی در فجایع یمن و قتل خاشقجی به نتیجه رسیده است.

با این حال آمار نشان می‌دهد سرمایه گذاری مستقیم در پاکستان ۱۷ درصد کاهش داشته است و تلاش های دولت اسلام آباد برای ایجاد رغبت در سرمایه گذاران خارجی برای حضور مستقیم در پاکستان چندان نتیجه به همراه نداشته است.

بررسی دقیق تر این گزارش نشان می دهد که میزان سرمایه گذاری مستقیم در پاکستان طی هفت ماه اخیر نسبت به بازه مشابه در سال گذشته ۳۰ میلیون دلار کاهش داشته است و به عبارت دیگر ۱۷ ممیز ۶ درصد کمتر شده است.

بحران اقتصادی باعث شده تا در همین بازه زمانی ۴۹۰ میلیون دلار از بورس پاکستان خارج شود در حالی که این رقم برای سال گذشته ۷۴ میلیون دلار بوده است.

در حال حاضر چین بزرگترین سرمایه گذار خارجی در پاکستان است و طی بازه زمانی مورد مطالعه ۸۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار سرمایه به خاک پاکستان منتقل کرده است ولی حتی سرمایه گذاری چین نیز با کاهش ۲۷ درصدی همراه بوده زیرا در بازه زمانی مشابه در سال گذشته این سرمایه گذاری بالغ بر یک میلیارد و ۱۴۲ میلیون دلار بوده است.

تنها برگ برنده دولت عمران خان در سرمایه گذاری های انجام شده ساخت و ساز عمرانی پاکستان است که از ۲۸۰ میلیون دلار سال گذشته اینک به ۳۸۰ میلیون دلار رسیده است. ولی این موضوع در مهم ترین ساخت و ساز عمرانی مورد نیاز پاکستان یعنی بخش انرژی کامل معکوس بوده و سرمایه گذاری مستقیم در این بخش از ۶۲۰ میلیون دلار به ۲۳۰ میلیون دلار رسیده است.

آمارهای فوق به سادگی می تواند بحران اقتصادی پاکستان را به تصویر بکشد و دلیل استقبال کر کننده از بن سلمان را روشن کند ولی حقیقت آن است که ولیعهد سعودی نیز از سفر خود به پاکستان تنها یک دلیل را دنبال می کرد: فرار از شکست سنگین در تحولات منطقه.

شکی نیست که به زودی دلارهای سعودی نیز به حساب بانک‌های پاکستانی ریخته می‌شود ولی شواهد و قراین نشان می‌دهد که سعودی ها پیش از پرداخت هزینه به جایی روش خرج آن را نیز مشخص می‌کنند. موید این حرف سخنان ضد و نقیض مسئولین پاکستانی در مورد پیش شرط‌های آل سعود برای پرداخت کمک به پاکستان بوده است.

مبلغ ۲۰ میلیارد دلاری که عربستان در پاکستان سرمایه گذاری می کند اگرچه زیاد است ولی با افزایش نا امنی حاصل از فعالیت گروه‌های افراط گرای حامی آل سعود در پاکستان تکرار خسارت ۱۰۰ میلیارد دلاری سال‌های سیاه (۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴) انفجار و تروریسم در پاکستان چندان دور از انتظار نیست.

اینک برای به نتیجه رسیدن در این خصوص زود است زیرا مرحله اول بازی تازه به پایان رسیده و سیاستمداران دو کشور در حال ورق زدن آلبوم تصاویر سفر خود هستند، ولی ممکن است صدای مرحله دوم این بازی انفجاری باشد که در پاکستان شنیده می‌شود و مشخص می‌کند که گروه‌های افراط گرای حامی آل سعود تزریق مالی شده و آماده آغاز دور جدید فعالیت‌های خود هستند.

منبع: بلاغ مازندران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bloghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بلاغ مازندران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۱۳۹۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقاضای چین؛ عامل اصلی رکوردزنی قیمت جهانی طلا؟

تحقیقات بلومبرگ نشان می‌دهد که با وجود عواملی، چون تنش‌های ژئوپلتیک، عامل اصلی افزایش قیمت جهانی طلا در واقع تقاضای چین است.

به گزارش اکوایران، صعود طلا به قله ۲۴۰۰ دلار در هر اونس در سال جاری بازار‌های جهانی را حیرت زده کرد. چین که بزرگ‌ترین تولیدکننده و مصرف‌کننده این فلز ارزشمند است در این صعود نقش مرکزی داشته است.

براساس گزارشی از بلومبرگ، بدتر شدن تنش‌های ژئوپلتیک، از جمله جنگ در خاورمیانه و اوکراین و چشم‌انداز کاهش نرخ بهره آمریکا همگی سرمایه‌گذاری در طلا را جذاب می‌کنند، ولی سوخت اصلی این افزایش در واقع تقاضای بی‌امان چین بوده است؛ چراکه خرده‌فروشی‌ها، مدیران صندوق‌های سرمایه‌گذاری، معامله‌گران آتی و حتی بانک مرکزی این کشور به شمش به عنوان ابزاری برای ذخیره ارزش در زمان نااطمینانی نگاه می‌کنند.

بزرگ‌ترین خریدار

چین و هند اغلب بر سر عنوان بزرگ‌ترین خریدار طلا در جهان رقابت می‌کنند، ولی این شرایط سال گذشته تغییر کرد؛ چراکه مصرف جواهرات، شمش و سکه در چین به سطوح بی‌سابقه‌ای رسید. تقاضای جواهرات طلا در چین ۱۰ درصد افزایش یافت، در حالی‌که در هند با ۶ درصد کاهش مواجه شد. سرمایه‌گذاری در شمش و سکه در چین ۲۸ درصد رشد داشته است.

به گفته مدیرعامل یک شرکت مشاوره سرمایه‌گذاری، هنوز هم جا برای افزایش تقاضا وجود داد. در بحبوحه گزینه‌های محدود سرمایه‌گذاری در چین، بحران طولانی‌مدت در بخش املاک، بازار‌های سهام پرنوسان و کاهش ارزش ین، پول را به سمت دارایی‌هایی سوق پیدا کرده است که امن‌تر تلقی می‌شوند.

جایگزین‌های زیادی برای طلا در چین وجود ندارد. باتوجه به کنترل‌های مبادله‌ای و سرمایه‌ای نمی‌توانید پول‌تان را در بازار‌های دیگر بگذارید.

جهش واردات

گرچه چین نسبت به کشور‌های دیگر، طلای بیشتری تولید می‌کند، اما همچنان نیاز به واردات دارد و مقدار آن درحال افزایش است. در طول دو سال گذشته خرید‌های خارجی بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ تن بوده است؛ بیش از کل طلایی که پشتوانه صندوق‌های قابل معامله در بورس در جهان است یا حدود یک‌سوم ذخیره‌ای که توسط فدرال رزرو آمریکا نگه‌داری می‌شود.

با این حال، اخیرا سرعت واردات افزایش یافته است. واردات در آستانه سال نوی چینی که فصل هدایاست، افزایش یافت؛ به‌طوری که در طول دو ماه ابتدایی سال جاری ۵۳ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۳ بوده است.

بانک مرکزی

بانک مرکزی چین ۱۷ ماه متوالی درحال خرید بود که طولانی‌ترین مدت خرید آن محسوب می‌شود؛ چراکه به دنبال تنوع‌بخشی به ذخایر خود از دلار و محافظت در برابر کاهش ارزش پول بود.

بانک خلق چین مشتاق‌ترین خریدار طلا در میان تعدادی از بانک‌های مرکزی است که طرفدار طلا هستند. بخش دولتی سطوح بی‌سابقه‌ای از طلا را در سال گذشته خریداری کرد و انتظار می‌رود خرید در سال ۲۰۲۴ نیز در سطح بالایی بماند.

جذابیت طلا

اینکه با وجود افزایش قیمت طلا و کاهش ارز یوان که قدرت خرید را کاهش می‌دهد، تقاضای چینی‌های بسیار بالا بود، نشان‌دهنده جذابیت طلاست.

به عنوان یک واردکننده بزرگ، خریداران طلا اغلب باید یک مبلغ اضافی را نسبت به قیمت‌های جهانی پرداخت کنند. این مبلغ ابتدای ماه به ۸۹ دلار در هر اونس رسید. متوسط این مبلغ اضافی (پریمیوم) در طول سال گذشته ۳۵ دلار بود، در حالی‌که میانگین تاریخی آن تنها هفت دلار است.

به طور اطمینان قیمت‌های بالا شوق خرید شمش را کاهش می‌دهد، اما بازار نشان داده است که به‌صورت غیرمعمولی تاب‌آور است. مصرف‌کنندگان چینی معمولا در زمان کاهش قیمت‌ها شروع به خرید می‌کنند که به ایجاد یک کف برای بازار در طول زمان‌های ضعف کمک می‌کرد. اما اینبار شوق چینی‌ها قیمت‌ها را به سمت سطوح بالاتری کشانده است.

به گفته مدیرعامل یک شرکت مشاوره، این مساله نشان می‌دهد که این افزایش قیمت پایدار است و خریداران طلا در همه‌جا می‌توانند به افزایش تقاضای چین مطمئن باشند.

جریان صندوق‌های بورسی

یکی دیگر از راه‌های سرمایه‌گذاری در طلا از طریق صندوق‌های بورسی است. به گفته واحد اطلاعات بلومبرگ، از ماه ژوئن تقریبا در طول همه ماه‌ها پول در صندوق‌های بورسی طلا جریان داشته است. این در حالی است که در سایر نقاط جهان شاهد خروج از صندوق‌های طلا بوده‌ایم.

ورود پول به این صندوق‌ها در سال جاری حدود ۱.۳ میلیارد دلار بود، در حالی‌که در کشور‌های دیگر چهار میلیارد دلار از این صندوق‌ها خارج شده است. محدودیت‌های سرمایه‌گذاری در چین یکی از عوامل این مساله است، باتوجه به گزینه‌های اندکی که برای چینی‌ها خارج از مسکن داخلی و سهام وجود دارد.

به گفته یک تحلیلگر، تقاضای چین می‌تواند ادامه پیدا کند؛ چراکه سرمایه‌گذاران به دنبال تنوع بخشیدن به دارایی‌های خود هستند.

دیگر خبرها

  • قیمت جهانی طلا کاهش یافت یا افزایش؟
  • قیمت جهانی طلا امروز ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت جهانی طلا امروز ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
  • بورس در راه تصرف تاج و تخت؟
  • کاسبی با ترس و لرز/ چرا کاسبان در هر معامله بخشی از سرمایه خود را از دست می‌دهند (فیلم)
  • پشت پرده رکوردزنی قیمت طلا
  • تاثیر منفی سیاست های ارزی بر بازار سرمایه
  • تقاضای چین؛ عامل اصلی رکوردزنی قیمت جهانی طلا؟
  • سرمایه گذاری ۸۰ میلیون یورویی آلمانی‌ها برای مدیریت پسماند
  • تریدر ناشناس با ۷ میم‌کوین ۱٫۵ میلیون دلار سود به جیب زد