Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-25@20:54:50 GMT

موسوعه قرآنی _ روایی سلامت معنوی تألیف شود

تاریخ انتشار: ۲ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۳۷۱۰۴

موسوعه قرآنی _ روایی سلامت معنوی تألیف شود

به گزارش ایکنا، آیت‌الله علیرضا اعرافی امروز، دوم اسفند در همایش سلامت معنوی در قم گفت: اولین محور بیانیه گام دوم انقلاب تحقیق و پژوهش است که مخاطب آن حوزه و دانشگاه هستند؛ لذا باید گام‌هایی فراتر از وضع موجود برداریم تا از مرزهای دانش عبور کنیم و باور به اینکه این ملت با استعداد نابی که دارد می‌تواند نه تنها به مرزهای دانش نزدیک شود بلکه می تواند از آن درگذرد را نهادینه کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اعرافی با بیان اینکه یکی از سرمایه‌های معنوی و دینی و ارزشی که ما می‌توانیم الگوساز باشیم قلمرو سلامت روحی و معنوی و پزشکی است اظهار کرد: در این حوزه حتما می‌توانیم با هماهنگی و هم افزایی حوزوی و دانشگاهی و میان نهادی گام های بزرگی برداریم.

مدیر حوزه علمیه با اشاره به مهمترین عناصر نظریه کلان سلامت معنوی اظهار کرد: سلامت معنوی امری فرااحساسی و جامع عقلانیت و احساس است؛ زیرا اسلام ضمن اینکه معنویت را سرشار از عاطفه و احساس می‌بیند (و سرشارترین احساس را در ادعیه می‌بینیم) ولی معنویت اسلامی، فرااحساسی است.

وی افزود: معنویت اسلامی از مولفه قدسی و تجردمحور توحیدی برخوردار است برخلاف آن که در دوره جدید انواع معنویات غیرقدسی نیز دیده می‌شود.

اعرافی افزود: معنویت اسلامی، معادمحور، اخروی و فرادنیوی است؛ گرچه باز هم در تئوری‌های گوناگون معنوی شاهدیم که به خدا باور دارند ولی به سیر تکاملی بشر در مسیر معاد اعتقادی ندارند.

برخی ویژگی‌های معنویت اسلامی

اعرافی گفت: معنویت اسلامی، معنویت مناسکی، فرانگرشی و فراقلبی است؛ در الهیات غرب معنویت گاهی به امری درونی و نگرشی فروکاهیده می‌شود ولی از امتیازات بزرگ نظریه معنویت اسلامی همین مولفه است که در دعا، زیارت و عبادت تجلی کرده است؛ در این بخش انبوه دعا و مناجاتی داریم که در مذاهب و ادیان دیگر وجود ندارد؛ تنها دعای ابوحمزه و مناجات خمس عشر و کمیل و ... می تواند قلمروهای بسیار مهمی در سلامت معنوی به روی انسان بگشاید.

وی افزود: سلامت معنوی، فرافردی و به سلسله‌ای از مناسک اجتماعی گره خورده است؛ یعنی سلامت معنوی در عرض ابعاد دیگر سلامت نیست بلکه باید آن را سایه‌افکن بر ساحات دیگر بدانیم.

وی با اشاره به مولفه دیگر سلامت معنوی گفت: این بعد ناظر به این است که سلامت هم معنوی و  روحی و روانی است و هم به جسم توجه دارد همچنین مولفه دیگر، ولایی بودن این اندیشه است؛ یعنی در ارتباط انسان با خدا نگاه ولایی و اتصال به سلسله مراتب انسان کامل وجود دارد ولی در مذاهب و ادیان دیگر ممکن است ارتباط انسان با خدا باشد ولی اتصال به راهنمایان کامل را نفی می‌کنند که  در وهابیت این موضوع به خوبی مشهود است.

وی با بیان اینکه سلامت معنوی با سبک زندگی خاصی عجین است که منحصر به نماز و روزه و ... نمی‌شود بلکه قلمروهای دیگر زندگی نیز الهام بخش زیست انسان است افزود: ما در طراحی درختواره حوزه بیش از 200 رشته طراحی کرده‌ایم؛ همچنین سندهای مهمی برای پاسخگوتر شدن حوزه به نیازهای روز تدوین شده است لذا درس سبک زندگی راه اندازی شده و به زودی تدریس این مسئله آغاز خواهد شد و در سبک زندگی ظرائف زیادی برای ایجاد نشاط روحی و معنوی وجود دارد.

مدیر حوزه علمیه بیان کرد: اسلام در عین اینکه نگاه جامع و دقیقی به سلامت معنوی دارد ولی باز هم سلسله مراتب در درون اندیشه اسلامی در این مسئله دارد که مقرون به تشکیک است.

تقویت باور به معاد برای درمان مشکلات روحی

اعرافی با اشاره به مهمترین آسیب‌های روحی و روانی انسان بیان کرد: یکی از این موارد حس محرومیت است که انسان را پژمرده می کند؛ بسیاری از مشکلات ناشی از همین مقوله است؛ این عامل ضمن اینکه با اصول اخلاقی معالجه می‌شود ولی تعلق غیبی و اخروی می‌تواند کاملا آن را معالجه کند.

وی خودبرتربینی را عامل مهم دیگر به عنوان آسیب روحی برای انسان برشمرد و اظهار کرد: این عامل را معنویت و نگرش معنوی دینی و اسلامی می‌تواند معالجه کند.

وی نگرش منفی به هستی را از دیگر عوامل آسیب‌زا برشمرد و اظهار کرد: ناداری معنوی و فطری نیز از دیگر مقولات آسیب‌زا برای انسان است که تنها در سایه معنویت قابل رفع است.

اعرافی با بیان اینکه باید طرح جامعی برای برداشت گام‌های محسوس در این حرکت در طول چندسال برداشته شود افزود: در حوزه منتقدانی برای بحث سلامت معنوی داریم که باید این نقدها شنیده شود و برای رفع آن گام برداریم همچنین دغدغه‌هایی وجود دارد تا سلامت معنوی در نگاه غیرشرایعی و سکولار حرکت نکند که باید به این دغدغه ها توجه داشنه باشیم.

وی افزود: در حوزه مبانی و مبادی سلامت معنوی نیازمند منشور منقحی هستیم و باید چند کتاب منقح و پاکیزه از سوی حوزه در این مسئله نوشته شود تا رهنمای دانشوران باشد.

اعرافی با تاکید بر پرداختن به حوزه فقهی این موضوع بیان کرد: موسوعه قرآنی و روایی معطوف به سلامت معنوی نیاز داریم همچنین باید دوره‌های پودمانی در هر دو قلمرو حوزه و دانشگاهی فعال شوند.

وی از موسسات حوزه و دبیرخانه انجمن‌ها خواست تا برنامه‌ای تدوین شود که بتوانیم پیشرفت گام به گام را احصا کنیم و اظهار کرد: باید روند پیشرفت را حس کنیم و ضمن بهره از تجارب بشری بیش از هر چیز به سرمایه علمی خود متکی باشیم زیرا ما به جای اینکه مصرف کننده الگوهای دیگران باشیم باید به این سمت برویم که تولیدکننده و صادرکننده آن‌ها  باشیم.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: قرآن ایکنا معنویت اعرافی سلامت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۳۷۱۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین حلقه‌ مستند روایی «معجزه مادری» در بوشهر رونمایی شد

به گزارش خبرنگار مهر، مدیرکل تبلیغات اسلامی بوشهر ظهر پنج شنبه در این مراسم اظهار داشت: این مستند، روایتی از مجموعه فعالیت‌های بانو رحیمه همتی طاحونه، مسئول خواهران قرارگاه فرهنگی مسجد سیدمصطفی خمینی بوشهر است.

حجت‌الاسلام محمد قادری افزود: وی بانوی فعالی است که در بستر انقلاب اسلامی علاوه بر شئون مادری نخ تسبیحی در فعالیت‌های اجتماعی است و نقشی محوری در ترویج و تحقق ارزش‌های انقلابی ایفا می‌کند.

مدیرکل صدا و سیمای مرکز بوشهر با تمجید از این کار فاخر خواستار تولید مجموعه‌های دیگری از این روایت‌ها شد و بر آمادگی صدا و سیما برای نشر چنین آثار ارزشمندی تأکید کرد

مائده پیامی، مسئول امور بانوان اداره کل تبلیغات اسلامی بوشهر در بخش دیگری از این مراسم در سخنانی این مستند را روایتی از رحیمه همتی به عنوان سندی از الگوی سوم زنان عنوان کرد که برای اولین بار انجام می‌شود و یک کار جدید از امور بانوان تبلیغات اسلامی بوشهر است.

در این مراسم با حضور حاج کاظم بنفشه، همسر بانو همتی و همچنین عوامل و سازندگان این مجموعه مستند رونمایی از این مجموعه انجام، و مجوز اولین کانون فرهنگی تبلیغی تخصصی رسانه بانوان استان به مدیر سازنده این مستند اعطا شد.

کد خبر 6088441

دیگر خبرها

  • نخستین حلقه‌ مستند روایی «معجزه مادری» در بوشهر رونمایی شد
  • حماسه قرآنی روستای چارک گویای ایمان استوار مردم استان بوشهر است
  • رونمایی از مستند روایی «معجزه مادری» در بوشهر
  • نقش مهم شبکه خانواده در حل بسیاری از مسائل جامعه
  • جذب ۲۱ هزار پرستار بویژه نیروی طرحی دوران کرونا/ تدوین لایحه مادی و معنوی پرستاران
  • استخدام ۲۱ هزار پرستار / تدوین لایحه مادی و معنوی پرستاران
  • سرچشمه عرفان وحیانی و اخلاق قرآنی یکی است
  • طب ایرانی یکی از اصول ششگانه سبک زندگی را محیط می‌داند
  • استاندار اردبیل از شاعر و پژوهشگر نمینی تجلیل کرد
  • رونق کنسرت‌ها تهدید یا فرصت؟