Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر-گروه هنر-نیوشا روزبان: بحث سالن‌سازی در کشور با توجه به افزایش جمعیت از اهمیت بسیاری برخوردار است، مساله‌ای که سینمای ایران با کمبود آن مواجه است، طی سال‌های گذشته در کشور سالن‌های بسیاری ساخته شده است اما همچنان نتوانسته است بخشی از نیاز سینمای ایران را تامین کند.

در همین راستا میزگردی با موضوع وضعیت سالن‌سازی در سینمای ایران با حضور محمد قاصداشرفی رییس انجمن سینماداران، محمود کاظمی مدیرعامل موسسه «بهمن سبز» و علی سرتیپی سینمادار در خبرگزاری مهر برگزار کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بخش نخست این میزگرد محمدقاصد اشرفی و محمود کاظمی به ارائه گزارش‌هایی آماری از فرازوفرود سینماسازی در سال‌های پس از انقلاب سخن گفتند و در ادامه میزگرد مباحث به سمت سهم بخش خصوصی و دولتی در سامان‌دهی شرایط سوق پیدا کرد.

با ما در بخش دوم و پایانی این نشست همراه باشید.

افزایش سالن‌سازی تا جایی به نفع سینما است

یکی از مسائلی که در زمینه سالن‌سازی در سینما وجود دارد، این است که مدیریت درستی برای انتخاب جغرافیای سالن‌های سینمایی وجود ندارد، به گونه‌ای که برخی از مناطق تهران دارای تعداد بسیاری سالن سینما و برخی مناطق بدون سالن سینما هستند.

علی سرتیپی از سینماداران فعال در بخش خصوصی گفت: متاسفانه در حال حاضر نظارت درستی روی ساخت و ساز سالن‌های سینمایی وجود ندارد، به عنوان مثال در غرب تهران پردیس‌هایی مانند «کورش»، «زندگی»، «مگامال» فعال است که هر کدام چندین سالن سینما دارد، با وجود این تعداد سالن سینما، یک پردیس دیگری با نام «رزمال» در حال ساخت است که دارای ۸ سالن سینما است، یا «ایران مال» که در حال حاضر با ۱۱ سالن سینما ساخته شده است و می‌خواهد ۲۰ سالن دیگر نیز به مجموعه خود اضافه کند.

وی ادامه داد: در واقع مجموعه غرب تهران تا آنجا که ما می‌دانیم تعداد بسیاری سالن سینما دارد و هیچ‌کس روی این امر نظارت نمی‌کند که چرا باید این تعداد سالن در یک منطقه ساخته شود. درست است که ساخت سالن سینما تا جایی به نفع سینما است اما از مرحله‌ای به بعد افزایش سالن سینما باعث می‌شود تا مخاطبان سالن‌های دیگر کم شود و سرانه هر سالن سینما از بین برود. در چنین شرایطی می‌بینیم که شرق تهران سالن سینما ندارد.

سرتیپی افزود: این مشکل تنها در تهران وجود ندارد، بلکه در شهرهای بزرگ دیگر نیز این مشکل وجود دارد، به عنوان مثال شهر مشهد تعداد بسیاری سالن سینما دارد که بیش از ظرفیت این شهر است و این امر نشان می‌دهد که هیچ نظارتی در امر سالن‌سازی وجود ندارد. مهمترین مساله این است که باید سرمایه‌گذاران در این زمینه راهنمایی شوند تا سالن‌های سینمایی در جغرافیای مناسبی ساخته شود.

سالن سینما دارای یک تعریفی است که باید به آن توجه شود، آیین نامه ساخت سالن‌های سینمایی در سال ۱۳۴۵ تصویب شده است و ما همچنان برهمان اساس در زمینه ساخت سالن‌های سینمایی ورود پیدا می‌کنیممحمدقاصد اشرفی نیز بیان کرد: معتقدم سالن‌هایی که امروز در حال ساخت است با مشکلاتی نیز همراه است، بسیاری از این سالن‌ها را نمی‌توان نام سالن سینما رویشان گذاشت و به‌عنوان یک سینمادار این سالن‌ها را قبول ندارم. اکران فیلم در هرجایی درست نیست. سالن سینما دارای تعریفی است که باید به آن توجه شود، آیین‌نامه ساخت سالن‌های سینمایی در سال ۱۳۴۵ تصویب شده و ما همچنان بر همان اساس در زمینه ساخت سالن‌های سینمایی ورود پیدا می‌کنیم.

رئیس انجمن سینماداران افزود: البته به تازگی آیین‌نامه جدیدی در حوزه ساخت و ساز سالن‌های سینمایی تدوین شده تا برای تصویب به جلسه هیات وزیران ارائه شود. سالن سینما، سالن غذافروشی نیست، معتقدم در این زمینه باید محدودیت‌هایی اعمال شود. به این معنا که اگر کسی در نظر دارد تا در حوزه سالن سازی سرمایه‌گذاری کند باید با محدودیت‌هایی همراه شود تا در آینده دچار مشکل مخاطب نشویم. این روزها با ساخت سالن‌های سینمایی در یک منطقه شرایطی پیش می‌آید که در آینده سرمایه‌گذار از نظر جذب مخاطب دچار مشکل شود. در گذشته به دلیل اکران فیلم‌های خارجی که هر سالن سینما می‌توانست در کنار فیلم‌های ایرانی، فیلم‌های متفاوت خارجی نیز اکران کند و این به معنای تنوع در اکران بود. اما امروز یک فیلم باید در همه سینماها اکران شود و همین مساله سبب می‌شود تا فروش‌های خوبی نداشته باشیم.

وی تاکید کرد: هرچند امروز فیلم‌های خوبی در سینما تولید می‌شود، اما باز هم تعدادی فیلم ساخته می‌شود که نمی‌تواند در جذب مخاطب موفق باشد و سینماداران مجبور هستند تا این آثار را اکران کنند. در حال حاضر تنها در کشور ۵۰۳ پرده سینما، ۳۱۷ سینما و ۱۵۰ هزار صندلی در کشور داریم که این آمار هنوز به آمار تعداد سالن‌های قبل از انقلاب نرسیده است و این امر برای جمعیتی که در کشور وجود دارد کافی نیست. به‌عنوان نماینده سینماداران از دولت می‌خواهم که در شهرها و شهرستان‌هایی که فاقد سالن سینما هستند، سالن‌سازی کند. البته در این زمینه تنها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید وارد عمل شود، بارها گفته‌ام که استانداری‌ها و شورای شهر باید بودجه لازم برای سالن‌سازی داشته باشند در غیر این صورت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بودجه محدودی که دارد نمی‌تواند چنین کاری انجام دهد. بخش خصوصی نیز زمانی وارد عرصه سالن‌سازی می‌شود که توجیه اقتصادی داشته باشد. امیدوارم دولت از مشورت و راهنمایی صنوف مربوطه در امر سالن سازی استفاده کند تا شرایط مناسبی در سراسر کشور فراهم شود.

بخش خصوصی به‌دنبال مال‌سازی است نه سینماسازی

نبود نظارت دولتی برساخت سالن‌سازی توسط بخش خصوصی، در شرایطی که بخش خصوصی سالن‌سازی را به عنوان یک فعالیت اقتصادی با بازگشت سرمایه قابل توجه می‌داند، خود مشکلاتی را به همراه می‌آورد. سرتیپی در این باره توضیح داد: اینکه بخش خصوصی تمایل به ساخت سالن سینما دارد، هم درست است هم غلط. بخش خصوصی در حال حاضر تنها در مال‌ها و مراکز تجاری است که تمایل به ساخت سالن سینما دارد، اما اگر یک زمین باشد و از بخش خصوصی خواسته شود در آن سالن سینما بسازد، قبول نمی‌کند چرا که صرفه اقتصادی برای آن ندارد. بخش سالن سازی در حال حاضر تنها در مجتمع‌های تجاری جواب می‌دهد. در گذشته وقتی مجتمع‌های تجاری ساخته می‌شد برای معرفی آن هایپرمارکت‌هایی ایجاد می‌شد تا مردم از طریق آن با مجتمع مورد نظر آشنا شوند. خوشبختانه بعد از موفقیت «کورش»، صاحبان مال‌ها به جای ایجاد هایپرمارکت، دست به ساخت سالن سینما زده‌اند و بسیاری از مال‌ها این روزها سالن سینما دارند. حتی نمونه «گلوریا» نیز هست که مغازه‌های خود را تبدیل به سالن سینما کرده است. این امر نشان می‌دهد جوان‌ها برای دیدن فیلم به این مجتمع‌های تجاری می‌آیند و بی شک برای صاحبان مجتمع آورده مالی به همراه دارد.

وی بیان کرد: اگر دست بخش خصوصی باز گذاشته شود اتفاق‌های خوبی در این زمینه رخ می‌دهد، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودجه چندانی ندارد و اگر بخواهد در این زمینه ورود پیدا کند بیشتر به حوزه هنری و دیگر نهادهای دولتی کمک می‌کند.

کاظمی اما در پاسخ به سرتیپی گفت: البته آقای سرتیپی در این زمینه شوخی می‌کند، چرا که تنها جایی که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آن کمک نمی‌شود، حوزه هنری است، چرا که معتقدند این نهاد دولتی است و نیازی به حمایت ندارد. به عنوان مثال در ۵ سال گذشته در سینماهای حوزه هنری ۲۸ میلیارد تومان هزینه شده است و تعداد بسیاری سینما وارد چرخه اکران شده است. این مشکلات در زمینه ساخت سالن‌های سینمایی در کشور به دلیل نبود مدیریت درست است. اگر بخش خصوصی علاقه‌مند به توسعه فرهنگ در کشور است چرا مستقیم در شهرستان‌ها برای ساخت سالن سینمایی ورود پیدا نمی‌کند. چرا این ساخت و سازها تنها باید در شهرهای بزرگ باشد؟ این امر نشان می‌دهد که بخش خصوصی تنها به دنبال منافع اقتصادی خود است، اما در این زمینه باید منافع مردم نیز مورد توجه قرار گیرد، چرا یک مال در یک شهر کوچک ساخته نمی‌شود که در کنار آن ۲ سالن سینما نیز داخل آن ساخته شود.

سرتیپی توضیح داد: بحث ساخت و ساز در شهرهای کوچک در حال حاضر در دزفول و قزوین توسط بخش خصوصی در حال انجام است.

برای سالن‌سازی به شهرهای کوچک برویم

کاظمی در پاسخ گفت: شما باز هم به مراکز استان‌ها اشاره می‌کنید، این نوع از ساخت و ساز اصلا معنا ندارد، باید در زمینه ساخت و ساز سالن سینما به شهرهای کوچک برویم. در حال حاضر ۱۲۰۰ شهر داریم که تنها ۱۵۰ شهر از این تعداد سینما دارد، آخرین استاندارد جهانی می‌گوید برای هر ۱۰ هزار نفر باید یک پرده سینما وجود داشته باشد و این یعنی باید ۸ هزار پرده در ایران وجود داشته باشد. آقای سرتیپی باید به این مسائل نیز در امر سالن‌سازی اشاره کنیم. ما در حال حاضر زیر ۵۰۰ پرده نمایش داریم که به ازای هر ۱۶۰ هزار نفر در کشور یک پرده سینما وجود دارد که این آمار یک هفدهم استاندارد جهانی است. سرمایه گذار زمانی که می‌خواهد با هزینه خود در شهرستان‌ها سالن بسازد، دولت باید به آن کمک کند، در غیر این صورت این سرمایه گذاری هیچ فایده ایی ندارد، معتقدم کمیسیون فرهنگی مجلس در این زمینه باید ورود پیدا کند تا سالن سازی در شهرهای کوچک رخ می‌دهد. در برنامه چهارم و پنجم توسعه اعلام شد که زمین و وام ۳ درصد به سرمایه گذار برای ساخت سالن پرداخت می‌شود، اما این امر در برنامه ششم توسعه دیده نشد.

کاظمی: در حال حاضر ۱۲۰۰ شهر داریم که تنها ۱۵۰ شهر از این تعداد سینما دارد، آخرین استاندارد جهانی می‌گوید برای هر ۱۰ هزار نفر باید یک پرده سینما وجود داشته باشد و این یعنی باید ۸ هزار پرده در ایران وجود داشته باشدقاصداشرفی با اشاره به اینکه کمک‌های دولتی همیشه به موقع نبوده است، گفت: البته این را نباید فراموش کرد که دولت در همان دوران هم زمانی به کمک بخش خصوصی می‌آمد که سرمایه گذار دچار ورشکستی کامل می‌شد، دولت نباید اینگونه از سرمایه گذار بخش خصوصی حمایت کند بلکه باید دست سرمایه گذار را بگیرد و بالا ببرد.

کاظمی تاکید کرد: امیدوارم دولتمردان در سال آینده برنامه مناسبی برای توسعه فرهنگ در کشور داشته باشند. البته مراکز استان‌ها می‌توانند در زمینه سالن سازی برای ارائه کمک به بخش خصوصی ورود پیدا کنند اما اگر نبود مدیریت مناسب در این زمینه ادامه پیدا کند همچنان شرایط به همین منوال ادامه دارد.

سرتیپی نیز بیان کرد: متاسفانه مراکز استان‌ها در زمینه سالن سازی چندان با بخش خصوصی همراهی نمی‌کنند، به عنوان مثال در شهر رشت برای دریافت مجوز سالن سازی مدت‌ها است، دچار مشکل شده ایم.

کاظمی توضیح داد: ما در حوزه هنری تمام تلاش خود را در توسعه سالن‌های سینمایی می‌کنیم، اما این امر را می‌توان وظیفه بخش خصوصی نیز دانست. آقای سرتیپی بخش خصوصی سالن‌های بسیاری در شهرهای بزرگ دارد، خمس و ذکات همین سالن‌ها می‌تواند ساخت سالن در شهرهای کوچک باشد. چه کمکی بهتر از اینکه آقای سرتیپی از اموال خود در سینما، بخشی را به حوزه هنری بدهد تا در یک شهرستان کوچک سالن بسازد.

سرتیپی در پاسخ به پیشنهاد مدیرعامل «بهمن سبز» گفت: اگر قرار به این باشد که خمس و ذکات اموال را پرداخت کنیم که خودمان وارد عرصه ساخت سالن در شهرهای کوچک می‌شویم، مانند شهر چالوس که می‌خواهیم در آنجا سالن بسازیم که البته با مشکلاتی در این زمینه مواجه شده ایم.

کاظمی جواب داد: اتفاقا ما نیز به تازگی با استاندار مازندران جلسه ای داشتیم و به زودی پردیس «ایران» در ساری ساخته می‌شود.

سرتیپی ادامه داد: البته تاکید می‌کنم که حوزه هنری طی ۵ سال گذشته بسیار خوب در زمینه سالن سازی ورود پیدا کرده و توانسته است سالن‌های خوبی را در شهرهای مختلف بسازد. اما متاسفانه در برخی از شهرها نیز حوزه هنری ورود پیدا نکرده است که از جمله این شهرها می‌توان به ارومیه، اهواز اشاره کرد که در این زمینه کسی ورود پیدا نکرده است.

کاظمی بیان کرد: این را باید بگویم که حوزه هنری برای ساخت سالن سینما در شهرهای مانند اهواز و شیراز ورود پیدا کرد، اما مسئولان شهر هیچ حمایتی در این زمینه از ما نداشته اند و همین مساله مشکلاتی را برای ما ایجاد می‌کند، وقتی مسئولان شهر حمایت نکنند من به عنوان سالن ساز به شهر دیگری می‌رویم که دردسر کمتری داشته باشد.

سرتیپی تاکید کرد: یکی از شهرهایی که با مشکل سالن‌سازی در آن مواجه هستیم شهر رشت است، چند سال است که می‌خواهیم جواز ساخت سالن بگیریم و مشکلات بسیاری را برای ما فراهم کرده اند.

کاظمی بیان کرد: در نظر داریم، بازسازی سالن‌های سینمایی بهمن تهران و استقلال را آغاز کنیم و برای هر کدام از این سینماها ۲ سالن بسازیم. این را باید بگویم که تعداد پرده‌های سینمایی حوزه هنری در تهران بسیار کم است و باید این تعداد را افزایش دهیم.

سرتیپی: بخش خصوصی در حال حاضر تنها در مال‌ها و مراکز تجاری است که تمایل به ساخت سالن سینما دارد، اما اگر یک زمین باشد و از بخش خصوصی خواسته شود در آن سالن سینما بسازد، قبول نمی‌کند چرا که صرفه اقتصادی برای آن نداردقاصداشرفی با اشاره به اینکه یکی از مسایلی که باید به آن توجه کرد باقی ماندن هویت سالن سینما است، گفت: زمانی که سینما قدس اصفهان را بازسازی کردند بعد از دیدن سالن بسیار حیرت کردم، به منصور نورپور گفتم اگر به جای شما باشم این سالن را خراب نمی‌کنم و آن را نگه می‌دارم، چنین مواردی مسئولیت دولت است که از سالن‌های قدیمی حمایت کند چرا که این سالن‌ها تاریخ سینمای ایران است و هنوز افسوس می‌خورم که چرا آن سالن زیبای قدیمی خراب شد تا به جای آن ۲ سالن جدید ساخته شود.

رئیس انجمن سینماداران افزود: معتقدم باید سالن‌های جدید در کنار سالن‌های قدیمی ساخته شود تا هویت سینمای مورد نظر باقی بماند. در کشورهای دیگر مانند انگلستان، سالن‌های جدید سینمایی می‌سازند اما در کنار آن سالن‌های قدیمی را نیز حفظ می‌کنند. اما در ایران همه سالن‌هایی که مردم با آن خاطره داشتند تعطیل و بعد تخریب می‌شود تا سالن جدیدی به جای آن ساخته شود. چرا نباید دولت بودجه ای را در نظر گیرد تا سالن‌های قدیمی حفظ شود و این بسیار جای تاسف است که دولت به این تاریخ و هویت توجه نمی‌کند.

وی ادامه داد: چندین سالن قدیمی در جنوب تهران به دلایل مختلف تعطیل شده است، سالن‌هایی که می‌توانست با بازسازی مناسب دوباره به چرخه اکران وارد شود. از دولت می‌خواهیم برای حفظ سالن‌هایی که جنبه نوستالوژی برای مردم شهرها دارند، تلاش کنند. در گذشته ساخت سالن سینمایی استانداردهای خاص خود را داشت، به عنوان مثال یک دوم سینما باید سالن انتظار باشد اما امروز در یک مجتمع تجاری، یک مغازه را تبدیل به سالن سینما می‌کنند که این امر درست نیست.

دولت، صنف سینماداران را جدی نمی‌گیرد

قاصد اشرفی در ادامه در پاسخ به این سوال که «دولت با انجمن سینماداران به عنوان صنفی که می‌تواند در زمینه ساخت سالن‌های سینمایی براساس نیاز جغرافیایی همفکری و مشورت کند، تا چه اندازه مشورت می‌کند؟» گفت: متاسفانه هیچ صحبت و یا مشورتی در این زمینه صورت نمی‌گیرد، حتی در جشنواره‌های فیلم فجر نیز به ما اطلاع ندادند که چند سینما و چند فیلم قرار است در سالن‌ها نمایش داده شود و این نشان می‌دهد که صنوف سینمایی را جدی نمی‌گیرند.

کاظمی نیز بیان کرد: در واقع می‌توان گفت، یک گروه وجود دارد که به جای همه تصمیم می‌گیرند و برای همه فکر می‌کنند که این امر اصلا درست نیست. درست است که مشکلات بسیاری در حوزه سینما وجود دارد، اما پیش از هرچیز باید زیرساخت‌ها درست شود و برنامه ریزی مناسبی برای سالن سازی صورت گیرد. نباید فراموش کرد که هرچقدر هم فضای فرهنگی بسازیم باز هم کم است و باید فضای مناسب فرهنگی برای جوان‌ها فراهم کرد. مساله مهم در این زمینه این است که آیا بعد از ساخت سالن‌های سینمایی برای تامین خوراک آن، که فیلم است فکری کرده ایم؟ سالن سینما با هیچ چیز به غیر از فیلم زنده نمی‌ماند و باید فیلم‌های خوب برای آن داشته باشیم تا بتوانیم مخاطب را به سینما جذب کند. اگر فیلم نباشد فروش خوب هم نیست و نه ما به عنوان سینماساز دولتی و نه بخش خصوصی نمی‌تواند کمر راست کند.

ما باید به ذائقه، شهرها و مردم احترام بگذاریم و سعی کنیم مردم را از سینما راضی کنیم. در حال حاضر ۷۰ درصد از مردم کشور، تماشاچی خاموش هستند و به سینما نمی‌روند و ما باید شرایطی را فراهم کنیم تا این مخاطب را به سینما بیاوریم، با چنین ارقامی می‌توان گفت که خوراک درستی برای جذب مخاطب در سینما نداریم.

قاصد اشرفی در پایان این نشست گفت: در امر سالن سازی مدعی هستیم که خوب پیش می‌رویم، اما باید این را قبول کنیم، بسیاری از آثاری که در سینما تولید می‌شود مناسب سالن‌های سینمایی نیست، همه فیلم‌ها مناسب اکران عمومی نیست و باید به این مساله هم توجه کنیم.

کد خبر 4547411 نیوشا روزبان

منبع: مهر

کلیدواژه: سالن سینما علی سرتیپی محمود کاظمی هنر در 40 سالگی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۵۴۹۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خیران؛ بزرگترین رکن نهضت مدرسه‌سازی

انجام کار خیر و خیراندیشی اقدامی نیکو و پسندیده است که در بین فعالیت‌های خیر، مدرسه‌سازی نماد اصیل خیرخواهی و خیراندیشی است، چرا که افراد بسیاری را به سوی تعلیم و نیکی رهنمون می‌سازد و با نگاهی به آینده پیشرفت و ارتقای کشور را در تمام حوزه‌ها به ارمغان می‌آورد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، در دنیای امروز، هیچ جامعه‌ای نمی‌تواند بدون توسعه علمی و پایدار که تضمین‌کننده سربلندی، اقتدار، عزت، رفاه و سعادت آن جامعه است، دست پیدا کند و برای رسیدن به این پیشرفت علمی نیازمند است که فرزندان هر کشور در محیط‌های علمی مناسب و مدارس مجهز و پیشرفته رشد و تحصیل کنند، چرا که مسئله آموزش، نوعی سرمایه‌گذاری برای آینده و آتیه جوامع است، اما نکته اصلی آن است که بخش‌های زیادی از جامعه، این تعهد را برای خودشان قائل هستند که در این مسیر گام بردارند و سنت حسنه مدرسه‌سازی را تنها به عهده دولت واگذار نکنند، بلکه گاه بیشتر و پیش‌تر از دولت‌ها برای آتیه جوامع سرمایه‌گذاری کنند، از این رو خیران مدرسه‌ساز، تجلی این سنت حسنه مدرسه‌سازی هستند.

جامعه‌ای که نسل آینده‌ساز آن به هر دلیل محروم از آموزش مناسب و پرورش اصولی باشد و از امکانات و زیرساخت‌های لازم محروم بماند، نمی‌تواند در فردای آن جامعه به خوبی ایفای نقش کند، لذا مدرسه‌سازی یکی از راه‌هایی است که کودکان این مرز و بوم را به سوی تعلیم و نیکی رهنمون می‌سازد و با نگاهی به آینده پیشرفت و ارتقای کشور را در همه حوزه‌ها به ارمغان می‌آورد، خیریه مدرسه‌سازی، در واقع جمعی از نیکوکارانی است که با ساختن مدرسه‌های جدید و نیز بازسازی، بهسازی و تجهیز مدارس فرسوده موجود باری سنگین را بر دوش می‌کشند و حرکتی سازنده و پویا را به‌عنوان نهادی مردمی و دلسوز سامان داده‌اند، چرا که مدرسه سازی «باقیات‌الصالحاتی» است که هم در این دنیا و هم در آخرت نتایج بزرگی برای افراد دارد، از این رو خیران مدرسه‌ساز با ایثار مال خود در پیشرفت کودکان و نوجوانان ایرانی و ساخت ایران نوین در آینده سهم بسزایی داشته و دارند.

تاکید رئیسی بر ضرورت رفع موانع مردمی‌سازی و مشارکت عمومی در امور خیر

سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در شب میلاد با سعادت امام حسن مجتبی، کریم اهل بیت (ع) میزبان جمعی از خیران کشور بود و در نشستی صمیمی ضمن شنیدن سخنان آنان، جهت رفع مشکلات و دغدغه‌های مطرح شده نکاتی بیان کرد.

رئیس جمهور در این دیدار خیران را شریکی راهبردی برای دولت دانست و با بیان اینکه دولت خود را موظف به حمایت از خیران می‌داند، بر تسهیل مسیر انجام کارهای خیر از سوی همه دستگاه‌های اجرایی تاکید کرد.

رئیسی فرهنگ دینی و قرآنی مردم و بهره‌مندی از سیره اهل بیت (ع) را عامل توجه سطح وسیعی از جامعه به امور خیر و کمک به نیازمندان و مستمندان در دوران‌های مختلف دانست و گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز که اساس و فلسفه وقوع آن توجه به مردم بوده، راهبرد محرومیت‌زدایی و توانمندسازی نیازمندان در دستور کار قرار گرفت و براساس آن نهادهایی از جمله کمیته امداد امام خمینی ایجاد شد و توانست با اقدامات خود در جهت حمایت از محرومان اعتماد مردم را کسب کند.

وی با اشاره به کارکردهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مراکز خیریه، بر ضرورت آماده‌سازی زمینه افزایش مشارکت مردم در کارهای خیر و رفع موانع مردمی‌سازی و مشارکت عمومی در این زمینه تاکید کرد و از تدوین و ابلاغ آئین‌نامه‌های لازم برای حمایت دولت از خیران در اسرع وقت خبر داد.

رئیس جمهور در ادامه این جلسه ناظر به سخنان تعدادی از خیران بر «ضرورت انجام تعهدات دولت در کارهای مشترک با خیران»، «برگزاری جلسه مشترک وزیر بهداشت با خیران حوزه سلامت با هدف رفع موانع درمان بیماران صعب‌العلاج و نیازمند»، «رفع مشکل پزشکان و پرستاران شاغل در بیمارستان‌های خیریه»، «برگزاری جلسه مشترک وزیر آموزش و پرورش با خیران مدرسه‌ساز و رفع موانع پیش‌روی آنان»، «ایجاد شعبه ویژه امور مالیاتی برای خیران در وزارت امور اقتصادی و دارایی»، «فراهم کردن زمینه مشارکت ایرانیان خارج از کشور در مسائل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی»، «تجلیل از مقام و جایگاه خیران در ایام ولادت امام حسن مجتبی (ع) در تقویم برنامه‌های رسمی کشور» و «استفاده از ظرفیت خیران جهان اسلام برای بازسازی غزه» تأکید کرد.

احداث ۱۰۰ درصدی مدارس در حال ساخت کشور توسط خیران / تعهد بیش از ۶ هزار میلیارد تومانی خیران در ساخت مدارس

حمیدرضا خان‌محمدی، رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با بیان اینکه توجه به آموزش و پرورش به ویژه بحث کالبد، متن و معلم ارکان بسیار مهمی بوده که این سه موضوع مباحث معنوی را پر رنگ کرده است اظهار می‌کند: ۱۰۰ درصد مدارس در حال ساخت کشور توسط خیران ساخته می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه در سال تحصیلی جدید ۱۶.۵ میلیون دانش‌آموز ساماندهی شدند، می‌گوید: ساخت مدرسه توسط خیران که ممکن است به ظاهر برای ما عادی جلوه کند، از یک معرفت و مکتب والا نشأت می‌گیرد و محصول یک نظام تربیتی ویژه است که خَیِری را هدایت می‌کند تا در چنین نقطه‌ای از کشور مدرسه‌ای بسازند، به‌طور حتم با ساخت فضاهای آموزشی از نادانی و فقر به سمت نور، آگاهی و علم حرکت خواهیم کرد. رویکرد سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور، وزارت آموزش و پرورش و ادارات آموزش و پرورش تکریم از خیران به شیوه‌های مختلف است.

رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با اشاره به اینکه در برنامه هفتم توسعه این حکم را قرار دادیم که ۲۰۰ مجتمع بزرگ‌مقیاس بسازیم، به‌طوری که این مدارس نقطه تحول و کانون تحول مدرسه و محله باشند و این امر را در پنج سال پیش رو محقق کنیم، می‌افزاید: مزیت‌های نظام تعلیم و تربیت که تربیت همه‌جانبه در همه عرصه‌ها است را نباید از دست بدهیم، مدارس آینده باید تحول‌گرا باشند، هر مدرسه ما حداقل ۱۵ تا ۲۰ معلم دارد و این یعنی ۲۰ نخبه در آن مدرسه کار می‌کند و این می‌تواند منشأ تحول باشد، ۵۴ درصد مدارس ما توسط خیران ساخته می‌شوند، هر خیری که در کنار ساخت مدرسه قرار می‌گیرد، تربیت دانش‌آموزان با رویکرد آینده شکل می‌گیرد.

وی با اشاره به تعهد خیران مدرسه‌ساز کشور در سال‌جاری شش میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان است، تصریح می‌کند: اگر می‌خواهیم فردا و آینده قوی و اقتصاد قوی داشته باشیم باید به امر مهم مدرسه‌سازی توجه داشته باشیم. دولت توجه ویژه به مدرسه‌سازی دارد و در این امر خداپسندانه نیز بنیاد برکت، بنیاد علوی و بسیج سازندگی در کنار هم به امر مدرسه‌سازی می‌پردازند.

خان محمدی خاطرنشان می‌کند: تعهدات خیران در بیست و پنجمین جشنواره خیران مدرسه‌ساز سه هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بود و امسال به شش هزار و ۳۰۰ میلیارد افزایش یافت. پیشران کارهای خیر خیران مدرسه ساز هستند که همه ایمان داریم اگر مدارس درست شود در سایر حوزه‌ها هیچ مشکلی نخواهیم داشت.

ساخت یک بنای خیر باعث ماندگاری نام خیران است

محمدرضا ابراهیمی، مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه ساخت یک بنای خیر، باعث ماندگاری یک نعمت الهی و ماندگاری نام فردی است که بنا را احداث کرده است، می‌گوید: خداوند برخی افراد را انتخاب می‌کند تا اقدامی انجام دهند که ماندگار باشد. دنیا فانی است و زمان می‌گذرد اما گاهی اوقات با روش‌هایی می‌توان آن را ماندگار کرد.

وی با اشاره به اینکه ساخت مدرسه ویژگی خاصی دارد؛ در مدرسه انسان ساخته می‌شود و بنابراین هم بنای مدرسه و هم کار مدرسه، خیر است، اظهار می‌کند: مدرسه ساختن از بین ساخت همه بناها، خاص است. برخی از مناطق اصفهان به ویژه در منطقه محروم ناحیه شش که از لحاظ جمعیتی به سرعت درحال افزایش است و بعضی مدارس این منطقه فرسوده و از استفاده خارج می‌شوند و باید بتوانیم کیفیت آموزشی و پرورشی را در آن افزایش دهیم، مدرسه‌سازی در همه مناطق خوب است، اما مدرسه‌سازی در برخی مناطق نظیر منطقه شش ویژه‌تر است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان با اشاره به جمعیت بیش از یک میلیونی دانش‌آموزان پایه اول تا دوازدهم استان، می‌افزاید: اگر دولت بخواهد به تنهایی اقدامات مربوط به حوزه مدرسه‌سازی را انجام دهد، بسیاری از مدارس در شهر دو نوبته و حتی سه نوبته تشکیل می‌شدند، اما مجمع خیران مدرسه‌ساز با اقدام نیکوکارانه خود بنای خیر می‌سازند و فرهنگ خیرخواهی را در جامعه ترویج می‌دهند.

وی با بیان اینکه تاریخ شفاهی مردم اصفهان در کارهای خیر به رویدادهای مکتوب تبدیل شود، تصریح می‌کند: ساخت یک بنای خیر باعث ماندگاری یک نعمت الهی و ماندگاری نام فردی است که بنا را احداث کرده و کسی که بنا به نام او احداث شده است.

ابراهیمی می‌گوید: تکریم از واژه خیر و خیراندیشی است؛ واژه‌ای که در کنار معنی لغوی خود، فرهنگ، آموزه‌ای دینی و اخلاقی است و بسیاری از واژگان ادبیات و فرهنگ را در دل خود جای داده است.

وی ادامه می‌دهد: خداوند برخی افراد را انتخاب می‌کند تا اقدامی انجام دهند که ماندگار باشد، دنیا فانی است و زمان می‌گذرد اما گاهی اوقات با روش‌هایی می‌توان آن را ماندگار کرد، ساخت یک بنای خیر، ماندگاری یک نعمت الهی و ماندگاری نام فردی است که بنا را احداث کرده و کسی که بنا به نام او است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان خاطرنشان می‌کند: ساخت مدرسه ویژگی خاصی دارد؛ در مدرسه انسان ساخته می‌شود و بنابراین هم بنای مدرسه و هم کار مدرسه، خیر است، مدرسه ساختن از بین ساخت همه بناها، خاص است و خداوند را شاکریم که خداوند این خانواده را برای انجام این کار خیر در منطقه محروم ناحیه شش که از لحاظ جمعیتی به سرعت در حال افزایش است، انتخاب کرده، برخی مدارس این منطقه فرسوده و از استفاده خارج می‌شوند و باید بتوانیم کیفیت آموزشی و پرورشی را در این منطقه افزایش دهیم، مدرسه‌سازی در همه مناطق خوب است اما مدرسه‌سازی در برخی مناطق نظیر منطقه شش ویژه‌تر است.

مشارکت ۸۰ درصدی خیران در ساخت پروژه‌ها آموزشی اصفهان

ناصر فتحی، مدیرکل نوسازی مدارس استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، پیرامون اینکه خیران با دل کندن از مادیات دنیا به فلسفه وجودی خود پی بردند و در امر مدرسه سازی به کمک آموزش و پرورش شتافتند، می‌گوید: دولت وظیفه ساخت و ساز مدارس را برعهده دارد، اما به دلیل محدودیت منابع مالی امکان ساخت و ساز فضای آموزشی بدون کمک خیران و اولیای دانش‌آموزان امکان‌پذیر نیست.

وی با بیان اینکه طی دو سال گذشته ۲۵۰ پروژه آموزشی با اعتبار ۱,۶۰۰ میلیارد تومان در استان اصفهان به بهره‌برداری رسیده است، اظهار می‌کند: ۸۰ درصد اعتبار این پروژه‌ها از سوی خیران پرداخت شده است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان اصفهان با بیان اینکه آمار دانش‌آموزان استان اصفهان حدود ۹۵۰۰ نفر است، می‌افزاید: از این تعداد در حدود ۷۸۰ هزار دانش‌آموز در مدارس دولتی و ۱۷۰ هزار محصل در غیردولتی‌ها با شمار ۴۴۰۰ فضای آموزشی در قالب ۳۵ هزار کلاس حتی با کلاس‌های دو شیفته مشغول به تحصیل هستند.

وی با اشاره به اینکه ۴۵۰ پروژه نیمه تمام در استان تصریح می‌کند: از این تعداد نزدیک به ۶۰ درصد پروژه‌های نیمه تمام ورزشی است که ۸۰ درصد آنها با مشارکت مردمی و خیران در حال اجراست.

سرانه استاندارد فضای آموزشی به ازای هر دانش‌آموز ۸ مترمربع است

فتحی با تاکید بر اینکه سرانه استاندارد فضای آموزشی به ازای هر دانش‌آموز هشت مترمربع است، می‌گوید: اکنون سرانه متوسط کشوری به ازای هر دانش‌آموز ۵.۲ مترمربع است که سرانه در استان اصفهان با ۵.۸ مترمربع از سرانه متوسط کشوری بالاتر است، اما تعداد ۹ منطقه به ویژه شهرهای شاهین‌شهر، زرین‌شهر، برخوار با وجود مشکلات حاشیه‌نشینی و مشکلات سرانه نقطه‌ای، سرانه فضای آموزشی پایین‌تر از کشور دارند به طوری که بسیاری از کلاس‌ها با ۴۵ دانش‌آموز و دو شیفته تشکیل می‌شود.

وی با اشاره به عملکرد دولت سیزدهم در راستای نوسازی مدارس با اجرای ۲۵۰ پروژه در قالب ۱۲۲۰ کلاس با زیربنای ۲۰۰ هزار مترمربع با اعتبار هزینه‌ای بالغ بر یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان، بیان می‌کند: با اجرای این پروژه‌ها، تعداد ۳۷ هزار دانش‌آموز در کشور از فضای ایمن و نوسازی شده بهره‌مند شدند، از این تعداد نزدیک به ۲۳۰ پروژه آموزشی و ۲۰ طرح نیز ورزشی بوده است، به طوری که ۳۴ درصد بالای سه کلاس و ۶۶ درصد کمتر و مساوری سه کلاس، حدود ۷۰ درصد پروژه‌ها شهری و ۲۸ درصد نیز روستایی است که اجرای این پروژه‌ها با ۱۷ درصد حمایت دولتی، ۶۶ درصد مشارکت خیران و ۱۷ درصد مردمی عملیاتی شده است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان اصفهان با اشاره به اجرای طرح شهید عجمیان در تابستان سال گذشته خاطرنشان می‌کند: این پروژه به ابتکار سازمان نوسازی مدارس کشور که بر اساس یک طرح دانش‌آموز محور، گروه جهادی و مردم محور اجرای آن را برعهده داشتند که بیش از ۱۰۰ هزار کلاس در کشور تجهیز و نوسازی شدند و از این میزان در استان اصفهان ۵۵۰ مدرسه در قالب ۴ هزار کلاس زیباسازی و بازسازی شده است که تا تابستان ۱۴۰۳ نیز ادامه خواهد یافت.

بر این اساس؛ جامعه خیران مدرسه‌ساز یکی از بزرگترین تشکل‌های مردم نهاد در جمهوری اسلامی ایران است که از سال ۱۳۷۷ شمسی با هدف جذب مشارکت خیران و نیکوکاران برای ساخت و تجهیز فضاهای آموزشی تأسیس شده است، این تشکل مردمی در اداره کل ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری به شماره ۱۱۵۳۳ به ثبت رسیده و نهاد مردمی و قانونی برای جذب کمک‌های مردمی در ساخت و توسعه مدارس کشور محسوب می‌شود، از این رو مدرسه‌سازی یکی از راه‌هایی است که کودکان این مرز و بوم را به سوی تعلم و نیکی رهنمون می‌سازد و با نگاهی به آینده پیشرفت و ارتقای کشور را در تمام حوزه‌ها به ارمغان می‌آورد، به طوری که مدرسه‌سازی را می‌توان یک اقدام معنوی بسیار پربرکت دانست، اقدامی که می‌تواند زندگی انسان‌های بسیاری را بهبود بخشد و مسیر زندگی افراد را در راستای رشد و تعالی تغییر دهد و در نهایت منجر به ساخت میهنی باصلابت‌تر و قدرتمندتر شود.

کد خبر 739404

دیگر خبرها

  • خصوصی سازی فرهنگ، بخش قابل توجهی از استعدادها را نابود کرد
  • کیا سید؛ از طراحی تا ساخت در کارخانه اسلواکی (فیلم)
  • حضور بخش خصوصی و مردم گره‌های رکود بازار مسکن را باز می‌کند
  • مشارکت‌های مردمی تنها راهکار در رونق بازار مسکن خواهد بود
  • آیین افتتاح سالن ورزشی شهدا روستای انارمرز شهرستان جویبار
  • ◄ منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  • خیران؛ بزرگترین رکن نهضت مدرسه‌سازی
  • رویا یا واقعیت؛ استقلال و پرسپولیس در سال جدید عاقبت به خیر می‌شوند؟
  • راه حل تازه عضو حزب موتلفه برای رسیدن به جهش تولید/ از دلال‌ها بیشتر مالیات بگیرید
  • برای تحقق شعار سال، باید مالیات‌های سنگین از دلالی و واسطه گری اخذ شود