Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، هادی حسینی، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی و معاون سابق وزیر ارشاد در برنامه گفت و گوی اقتصادی رادیو اقتصاد با اشاره به موانع ساختار بودجه ریزی کشور ابراز کرد: دلیلی که موجب می‌شود که ما به سمت اصلاح ساختار بودجه برویم این است که در سال‌های گذشته نتایج مورد پسندمان را از این نوع برنامه ریزی نگرفته ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: سهم هزینه‌ها و درآمد‌های جاری در بودجه به بیش از ۹۵ درصد رسیده است، سهم توسعه و عمران سهم بسیار کمی است در نتیجه تولید و اشتغال با مشکل مواجه می‌شود.

حسینی تصریح کرد: در تمام کشور‌ها هزینه‌های جاری تنها حقوق و دستمزد و موارد مرتبط با آن هاست، اما متاسفانه بودجه کشور  به صورت جاری بسته می‌شود.

نمینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: همین موضوع سبب شده که نتیجه شکوفایی در اقتصاد کشور مشاهده نشود، سهم هزینه جاری بیشتر و گلوی توسعه و عمران تنگ‌تر می‌شود. اصلاح ساختار دولت، مجلس و قوه قضاییه بسیار واجب‌تر است.

وی افزود: چانه زنی‌ها برای جذب بودجه در حوزه‌های انتخابی و یا حتی خط دهی‌های خارج از کشور، سبب ساز دور شدن از واقعیت اقتصادی بودجه هاست.

بیشتر بخوانید: تخصیص ۷۵۰ میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای اشتغال‌زایی روستایی

حسینی بیان کرد: هیچگاه در پرداخت بودجه به طرح‌های نیمه تمام، اولویت‌ها مهم نبوده است. ۵۰ درصد هزینه شده و اتفاقاتی افتاده که اگر تکمیل نشود هزینه‌های گذشته از بین خواهد رفت، به طور مثال افتتاح زیاد پروژه‌ها منجر شده تا در حال حاضر گره‌های زیادی را با نام طرح‌های نیمه تمام داشته باشیم.

ابوذر ندیمی، مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور هم در ارتباط تلفنی با برنامه گفت و گوی اقتصادی اظهار کرد: با نگاه دولتی نمی‌توان بودجه را بر اساس تقاضای ملی بست. معضل دیگری که دست‌های کارشناسان بودجه را بسته است وابستگی به منابع ناپایدار است. مدیریت تقاضا‌ هم از معضلات بودجه ریزان است.

بودجه یکی از اهرم‌های هدایت و کنترل نوسانات ارزی است

وی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد و انرژی باشگاه خبرنگاران جوان، مبنی بر اینکه آیا بودجه می‌تواند خسارات ارزی در ماه‌های گذشته را جبران کند؟ گفت: بخشی از بودجه ارز هست و خواسته و ناخواسته ۱۰۰ هزار میلیارد دلار در بودجه سال ۹۷ وجود داشت.

ندیمی بیان کرد: خوشبختانه در سال ۹۸ تنها ۲۱ هزار میلیارد دلار ارز گنجانده شده است که تنها ۱۴ هزار میلیارد آن در قالب ۱۶ قلم کالای اساسی است در واقع محدودیت‌های ارزی تنها در حد ۱۴ و ۷ میلیارد دلار است.

وی افزود: بودجه یکی از اهرم‌های هدایت و کنترل نوسانات ارزی است، اما در بازار آزاد ارز از این منبع نمی‌تواند خیلی هم استفاده کرد. از ابزار‌های کنترل نوسانات پولی و ارزی، سیاست‌های بانک مرکزی و همچنین دخالت صندوق توسعه ملی را هم می توان نام برد.

مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: البته نقش بودجه کمرنگ نیست، اما به تنهایی موثر نیست، زیرا این بین احکام و بخشنامه‌هایی برای اعمال قوانین به واردکنندگان و صادرکنندگان هم بسیار مهم است.

محمد حسین میرمحمدی، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در برنامه گفت وگوی اقتصادی اظهار کرد: همواره سازمان برنامه و بودجه کشور برای پایه ریزی بودجه سال‌های متوالی نتوانسته است از واقعیت‌های موجود در اقتصاد و کشور بهره گیری کند.

وی افزود: غیر واقعی بودن برنامه ریزی‌ها بقدری حاد شد که دولت نهم و دهم این نهاد را منهل کرد، زیرا معتقد بود این دستگاه نمی‌توان نیاز دولت و جامعه را برطرف کند.

نماینده ادوار گذشته مجلس شورای اسلامی بیان کرد: همه برایند‌ها نشان می‌دهد باید به سمت اصلاح اقتصاد رفته و سپس بودجه را مورد بررسی قرار دهیم.

میرمحمدی تاکید کرد: بودجه سال ۹۸ با دستور مقام معظم رهبری مورد تاکید برای اصلاح قرار گرفت. این اصلاح باید در دو بخش درآمد‌ها و هزینه‌های هر چه سریع‌تر اعمال شود.

وی افزود: صرفه جویی در هزینه‌ها و اولویت بندی در هزینه‌ها یکی از موضوعات بسیار مهمی است که مجلس در آن نقش بسزایی دارد، متاسفانه خروجی بودجه هیچگاه باب میل دولت‌ها و جامعه نبوده است، زیرا بعضا اگر دستگاهی نتواند نظر خود را در قالب وزارتخانه در دولت تحمیل کند تمام تلاش خود را با لابی گری به مجلس آورده و بودجه از سایه واقعی خود دور می‌شود.

میر محمدی ابراز کرد: برخی نماینده‌ها برای اثبات خود و تبلیغات رسانه‌ای به دنبال بودجه ریزی برای حوزه‌های انتخابیه خود هستند، در حال حاضر خبر‌ها حاکی از آن است که نماینده‌ها ۶ هزار پیشنهاد برای بودجه کشور مطرح کرده اند. بدون کمک مجلس به دولت هیچ کاری به نتیجه نمی‌رسد.

عدم شفافیت در بودجه ریزی

داود منظور، استاد دانشگاه امام صادق (ع) در ادامه این برنامه ضمن انتقاد به عدم شفافیت بودجه‌ها گفت: زمانی که برای تخصیص بودجه‌ها سازمان‌ها را مکلف به گزارش عملکرد نکنیم به نوعی شاهد عدم شفافیت‌ها هستیم.

وی گفت: ردیف‌های بودجه ۹۸ نشان می‌دهد دولت هیچ توضیحی برای نحوه عملکرد شرکت‌های دولتی نخواسته است همین موضوع عدم شفافیت است.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی بودجه 98

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۶۳۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقایسه هزینه‌های نظامی آمریکا، چین و روسیه

طبق بررسی موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم، هزینه‌های دفاعی جهانی در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال ۲۰۲۲، به طور کلی ۶.۸ درصد افزایش یافته که تقریبا نیمی از آنها در آمریکا و چین صرف شده، روسیه در رتبه سوم و اوکراین در رتبه هشتم قرار دارند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم در سال 2023، هزینه‌های نظامی بطور کلی در سراسر جهان 6.8 درصد رشد کرد و به رکورد 2.443 تریلیون دلار یا 2.3 درصد از تولید ناخالص جهانی رسید.

در بررسی سالانه Trends In World Military Expenditure، آمده است که این رشد بالاترین میزان از سال 2009 بوده و هزینه‌های دفاعی جهانی به بالاترین سطحی رسیده که مؤسسه تاکنون ثبت کرده است. کارشناسان یادآور شده‌اند: "افزایش هزینه‌های نظامی جهانی در سال 2023 را می توان در وهله نخست با جنگ جاری در اوکراین و همچنین تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی در آسیا، اقیانوسیه و خاورمیانه توضیح داد."

آنها این روند را در هر پنج منطقه جغرافیایی مشاهده کرده  که قوی ترین آن در اروپا، آسیا و اقیانوسیه و خاورمیانه بود. پنج کشوری که بیشترین هزینه دفاعی را دارند، مانند سال 2022  بدون تغییر باقی مانده‌اند: ایالات متحده آمریکا با 916 میلیارد دلار یا 3.4 درصد از تولید ناخالص داخلی ملی است، بعد از آن چین  با صرف 296 میلیارد دلار یا 1.7 درصد از تولید ناخالص داخلی. سپس روسیه که 109 میلیارد دلار یا 5.9 درصد از تولید ناخالص داخلی را صرف کرده و هند با 83.6 میلیارد دلار یا 2.4 درصد از تولید ناخالص داخلی و عربستان سعودی با 75.8 میلیارد دلار یا 7.1 درصد از تولید ناخالص داخلی در رده های بعدی قرار دارند.

ایالات متحده و چین روی هم تقریبا نیمی از هزینه‌های دفاعی جهان را به خود اختصاص دادند که به ترتیب 37 و 12 درصد از کل رقم جهانی است.

هزینه های ایالات متحده سه برابر چین است. حوزه اولویت واشنگتن تحقیق، توسعه، آزمایش و ارزیابی ( research, development, test and evaluation- RDT&E) است که در آن 9.4 درصد بیشتر از سال 2022 سرمایه گذاری کرده است.

هزینه دفاعی پکن نسبت به سال 2022 ، حدود 6 درصد افزایش یافته و در مجموع چین نیمی از کل هزینه‌های نظامی در آسیا و اقیانوسیه را به خود اختصاص داده است. پکن در 29 سال گذشته به طور مداوم هزینه‌های خود را افزایش داده، اما این سرعت در ده سال گذشته کمی کاهش یافته که به گفته تحلیلگران به دلیل کندی رشد اقتصاد چین است.

افزایش 24 درصدی هزینه‌های نظامی روسیه

هزینه‌های نظامی روسیه در سال 2023 نسبت به سال 2022 24 درصد و نسبت به سال 2014 57 درصد افزایش یافته است. کارشناسان معتقدند که این ارقام به دلیل عدم شفافیت فزاینده سیستم مالی روسیه "بسیار نامشخص" هستند. در این بررسی آمده است: «افزایش هزینه‌های نظامی روسیه در سال 2023 عمدتاً ناشی از عملکرد اقتصادی روسیه بود که با وجود کاهش قابل توجه درآمد نفت و گاز این کشور، فراتر از حد انتظارات بوده است.»

موسسه SIPRI با استناد به بودجه دولتی روسیه برای سال‌های 2024-2026 پیش بینی کرده که مسکو همچنان به افزایش هزینه های نظامی خود در سال های آینده ادامه خواهد داد.

ده کشور برتر در صرف هزینه‌های دفاعی در سال 2023 شامل چهار کشور اروپایی و ژاپن نیز می شود که به ترتیب شامل: انگلستان با 74.9 میلیارد دلار یا 2.3 درصد از تولید ناخالص داخلی. آلمان - 66.8 میلیارد دلار یا 1.5 درصد از تولید ناخالص داخلی. اوکراین - 64.8 میلیارد دلار یا 37 درصد از تولید ناخالص داخلی.فرانسه - 61.3 میلیارد دلار یا 2.1 درصد از تولید ناخالص داخلی. و ژاپن - 50.2 میلیارد دلار یا 1.2 درصد از تولید ناخالص داخلی، است.

در مجموع، ده کشور نخست در این جدول 74 درصد از هزینه‌های جهانی یا 1.799 تریلیون دلار را تشکیل می دهند. علاوه بر این، مجموع هزینه های 31 عضو ناتو (سی و دومین عضو - سوئد، در سال 2024 به این اتحاد ملحق شد) بالغ بر 1.341 تریلیون دلار یا 55 درصد از هزینه‌های جهانی است که 68 درصد از این سرمایه گذاری تنها مربوط به ایالات متحده است.

اسرائیل که در بحبوحه جنگ با حماس در سال 2023 در رتبه پانزدهم قرار دارد، 24 درصد بیشتر از سال 2022 در زمینه دفاع سرمایه گذاری کرد و هزینه‌های نظامی خود را در این زمینه به 27.5 میلیارد دلار رسانده و بدین ترتیب پس از عربستان سعودی، اسرائیل در منطقه خاورمیانه بیشترین هزینه نظامی را دارد. 

پیش از این، در اواسط آوریل، رئیس کمیسیون اروپا، اورسولا فون در لاین، گفت که بودجه نظامی کشورهای اتحادیه اروپا از سال 2022 تا 20 درصد افزایش یافته است. به گفته او، این بودجه شروع به جبران کمبود بودجه در حوزه نظامی می‌کند.

در اواخر ماه مارس، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در مورد تفاوت هزینه‌های نظامی بین فدراسیون روسیه و ایالات متحده اظهار نظر کرد و یادآور شد که  بودجه نظامی آمریکا تقریباً 10 برابر بیشتر است و تقریبا 40 درصد از کل هزینه‌های نظامی جهان در ایالات متحده صرف می شود.

در اوایل همان ماه، کاخ سفید پیشنهاد بودجه سال مالی 2025 خود را منتشر کرد. دولت آمریکا از کنگره خواست تا درخواست کمک 61.4 میلیارد دلاری به اوکراین را تایید کند. مجموع هزینه‌های دفاعی ایالات متحده در سال 2025 باید 850 میلیارد دلار باشد که 34 میلیارد دلار بیشتر از میزان تصویب شده در بودجه سال 2024 این کشور است.

بایدن بودجه نظامی 886 میلیارد دلاری آمریکا را امضا کرددرخواست وزیر دفاع انگلیس برای افزایش بودجه نظامی اعضای ناتودرخواست مجدد دبیر کل ناتو از اعضاء برای افزایش بودجه نظامی

انتهای پیام/ 

دیگر خبرها

  • اسلحه واجب‌تر از نان شب؛ رکوردشکنی هزینه‌های تسلیحاتی
  • رکوردشکنی هزینه‌های تسلیحاتی در سطج جهانی
  • بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه مقصران اصلی کمبود دارو در کشور
  • پس لرزه های گرانی و کمبود دارو در صحن مجلس /حاجی دلیگانی: سهم بیماران از پرداخت هزینه ها ۳۰ درصد بود نه ۵۰ درصد!
  • قالیباف: پیش از تصویب جداول تخصیص‌های بودجه‌ای علی‌الحساب است
  • افزایش بودجه نظامی کشورهای اروپایی به بالاترین رقم از زمان جنگ سرد
  • انتقاد دیوان محاسبات از افزایش نامتعارف هزینه برخی دستگاه‌ها
  • اقدام تبعیض‌آمیز سازمان برنامه درباره برخی دستگاه‌ها
  • اقدام تبعیض‌آمیز سازمان برنامه در افزایش هزینه برخی دستگاه‌ها
  • مقایسه هزینه‌های نظامی آمریکا، چین و روسیه