Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیر ساخت و توسعه راه‌های آذربایجان شرقی گفت: در صورتی آزادراه تبریز ـ باکو احداث می‌شود که سرمایه‌گذار بخش خصوصی پای‌کار باشد و وزارت راه و شهرسازی از هرگونه سرمایه‌گذاری در احداث آزادراه تبریز ـ باکو استقبال می‌کند. ۰۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۶ استانها آذربایجان شرقی نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، جعفرصادق رستمی‌مهر در گفت‌وگو با خبرنگاران در پرسش و پاسخ به سوالاتی در خصوص آخرین روند احداث زیرساخت‌های جاده‌ای در استان اظهار داشت: شاید در مورد عدم افتتاح بخشی از بزرگراه اهر ـ تبریز تناقض‌گویی مسئولان باشد ولی به لحاظ حجم بالای پروژه و اعتبار مورد نیاز، نمی‌توان زمان دقیق تکمیل این بزرگراه را گفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به این‌که بزرگراه اهر ـ تبریز 90 کیلومتر طول دارد، افزود: در حال حاضر بیش از 174 میلیارد تومان با پیمانکاران بزرگراه اهر-تبریز قرارداد داریم و تا به امروز حدود 133 میلیارد تومان آن کار شده است.

مدیر ساخت و توسعه راه‌های آذربایجان شرقی از تکمیل 44 کیلومتر از بزرگراه اهر-تبریز خبر داد و گفت: 46 کیلومتر از بزرگراه اهر-تبریز نیز در حال احداث بوده که به طور متوسط این پروژه 75 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

عواملی همچون شرایط جوی و مالی مانع از تحقق وعده افتتاح بخشی از اتوبان اهر شد

رستمی‌مهر با اشاره به محدودیت منابع مالی دولت در پرداخت مطالبات پیمانکاران پروژه‌های عمرانی و راه‌سازی ادامه داد: در سال 95 اعتبارات خوبی برای بزرگراه اهر-تبریز تخصیص یافت ولی در سال‌های گذشته اعتبارات به آن اندازه نبوده که پیمانکاران بتوانند جذب کنند.

وی به وعده‌های مسئولان ارشد استانی در رابطه با بهره‌برداری از 31 کیلومتر از بزرگراه اهر-تبریز تا پایان سال‌جاری اشاره و گفت: قرار بود تا پایان سال‌جاری 31 کیلومتر از بزرگراه اهر-تبریز به زیر بار ترافیکی رود ولی عوامل مختلف همچون شرایط جوی آب و هوا مانع از تحقق این وعده شد.

به دلیل نبود منابع برای تامین علائم راهنمایی و رانندگی و گارد ریل نمی‌توانیم از بخش آماده شده بزرگراه اهر-تبریز استفاده کنیم

مدیر ساخت و توسعه راه‌های آذربایجان شرقی همچنین از آماده‌سازی 20 کیلومتر از بزرگراه اهر-تبریز خبر داد و افزود: متاسفانه نبود منابع برای تامین ایمنی راه از جمله علائم راهنمایی و رانندگی و گارد ریل نمی‌توانیم از بخش آماده شده بزرگراه اهر-تبریز استفاده کنیم.

رستمی‌مهر در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با تقاطع غیرهمسطح ورودی شهر اهر گفت: مطالعات تقاطع غیرهمسطح اهر انجام شده ولی چون نیاز به تملک اراضی داشتیم و قیمت آن بالا بود نتوانستیم تملک کنیم اما گزینه‌های متعددی برای احداث تقاطع غیرهمسطح ورودی شهر اهر داریم.

وی در ادامه بابیان اینکه در برخی از نقاط گردنه گویجه‌بئل جاده اهر-تبریز شاهد نشست جاده بوده‌ایم، اظهار کرد: مرمت نقاطی که نشست کرده انجام یافته و علاوه بر آن مطالعات جهت دوبانده کردن این گردنه نیز انجام یافته است ولی گردنه 3 کیلومتری گردنه گویجه‌بئل به زودی به مناقصه می‌رود و با انتخاب پیمانکار عملیات ساخت آن را شروع کنیم‌.

بدهی 20 میلیارد تومانی وزارت راه به پیمانکاران جاده اهر-تبریز

مدیر ساخت و توسعه راه‌های آذربایجان شرقی با ذکر اینکه عملیات احداث تقاطع سه‌راه هریس در بزرگراه اهر-تبریز آغاز شده است، گفت: تقاطع ورزقان از بزرگراه اهر-تبریز بر روی قطعه اول جاده خواجه-ورزقان احداث می‌شود و تقاطع غیرهمسطح ورودی شهر اهر را نیز اگر مشکلی به وجود نیاید سال آینده عملیات اجرایی‌اش را شروع می‌کنیم.

رستمی‌مهر در ادامه با تاکید بر تملک اراضی در بزرگراه اهر-تبریز گفت: تا سال‌های گذشته تملک اراضی در بزرگراه اهر-تبریز به صورت نقدی انجام می‌شد ولی در سال‌های اخیر پول مالکان زمین‌های حاشیه بزرگراه اهر-تبریز از طریق اوراق خزانه اسلامی پرداخت می‌شود به طوری که طی سال گذشته 3 میلیارد تومان اوراق خزانه اسلامی جهت تملک اراضی در این جاده هزینه کرده بودیم.

وی در رابطه با بدهی اداره‌کل راه و شهرسازی استان آذربایجان شرقی به پیمانکاران بزرگراه اهر-تبریز گفت: تا به امروز اداره‌کل راه و شهرسازی استان آذربایجان شرقی به پیمانکاران پروژه بزرگراه اهر-تبریز 20 میلیارد تومان بدهی دارد.

بازگشایی بخش آماده اتوبان اهر-تبریزبه 4 میلیارد اعتبار نیاز دارد 

مدیر ساخت و توسعه راه‌های آذربایجان شرقی در ادامه سخنان خود از برگزاری مناقصه جهت تعیین پیمانکار آسفالت‌ریزی تعدادی از راه‌های روستایی اهر و هریس خبر داد و بیان کرد: نماینده مردم اهر و هریس از وزیر راه مجوزهایی برای آسفالت‌ریزی راه‌های روستایی گرفته‌اند و در این خصوص مناقصه‌ها برگزار شده که در سال 98 با آغاز فصل‌کاری عملیات آسفالت‌ریزی راه‌های روستایی در اهر و هریس شروع می‌شود.

رستمی‌مهر با بیان این‌که بازگشایی 20 کیلومتر آماده بزرگراه اهر-تبریز که دلیل نبود علائم و ایمنی بلاتکلیف مانده نیاز به اعتبار 4 میلیارد تومانی دارد، گفت: نماینده اهر و هریس پیگیر هستند و ما امیدواریم تا پایان سال‌جاری با تامین اعتبار مورد نیاز بخش آماده شده بزرگراه اهر-تبریز را بازگشایی کنیم.

لازمه ارتقاء بزرگراه اهر-تبریز احداث آزادراه تبریز-باکو است

وی، لازمه ارتقاء بزرگراه اهر-تبریز را احداث آزادراه تبریز-باکو عنوان کرد، افزود: مطالعات ارتقاء بزرگراه اهر-تبریز به آزادراه تحت عنوان آزادراه تبریز به باکو انجام یافته است. در صورتی این آزادراه احداث می‌شود که سرمایه‌گذار بخش خصوصی پای‌کار باشد و وزارت راه و شهرسازی از هرگونه سرمایه‌گذاری در احداث آزادراه تبریز-باکو استقبال می‌کند.

مدیر ساخت و توسعه راه‌های آذربایجان شرقی همچنین از اتمام مطالعات احداث بزرگراه اهر-کلیبر خبر داد و گفت: در استان برای احداث بزرگراه اهر-کلیبر اعتباری تخصیص یافته و مقرر شده تا ابتدا نقاط حادثه‌خیر این محور برطرف شود.

انتهای پیام /ش

R7887/P/S6,47/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۹۶۴۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جمهوری آذربایجان به مناقشه ایران و اسرائیل کشیده می‌شود؟

تحلیلگران سیاسی باکو نگرانند که اگر درگیری ایران و رژیم اسرائیل داغ شود و ابعاد آن افزایش یابد، جمهوری آذربایجان ممکن است بخشی از این درگیری شود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، 3 سال پیش الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان در حال نوازش پهپاد اسرائیلی هاروپ در مرز ایران در سواحل رود ارس بود و ادعا کرد که اتهامات بی‌اساس به جمهوری آذربایجان وارد می‌شود که گویا جمهوری آذربایجان اسرائیل را به منطقه آورده است. الهام علی‌اف اظهار داشت که اتهامات وارده را نمی‌پذیرد و خواستار اثبات شد.

در حال حاضر نیز تحلیلگران سیاسی باکو نگران هستند که در صورت داغ شدن مناقشه ایران و رژیم اسرائیل، در صورت افزایش ابعاد آن، جمهوری آذربایجان ممکن است بخشی از این درگیری شود.

هفته گذشته در زمانی که ایران پاسخ نظامی به اسرائیل را آغاز کرد، وضعیت کمی متفاوت شده است. به نظر می‌رسد جمهوری آذربایجان و ایران روابط تیره سال‌های اخیر را حل کرده‌اند. به نظر می‌رسد جمهوری آذربایجان نیز به فرمت 3+3 با حضور تهران و مسکو تمایل دارد.

جمهوری آذربایجان از یک طرف با اسرائیل دوست است که فاصله دوری با آن دارد و در طرف دیگر با ایران به عنوان همسایه نزدیک مواجه است.

ابتدا بیایید با آنچه اسرائیل از جمهوری آذربایجان به عنوان یک کشور شریک انتظار دارد، شروع کنیم.

افراییم هالوی، رئیس سازمان اطلاعات اسرائیل (موساد) در گفت‌وگو با رسانه‌های  جمهوری آذربایجان به این سؤال اینگونه پاسخ داد: من فکر نمی‌کنم که اگر بین ما و ایران جنگی رخ دهد، اسرائیل بخواهد آذربایجان به آن بپیوندد. ما نمی‌خواهیم آذربایجان را وارد عملیات نظامی کنیم و آن را در شرایط سخت قرار دهیم. آنچه ما می‌خواهیم دریافت حمایت معنوی از باکو است. آنچه ما از آذربایجان می‌خواهیم این است که دیدگاه و موضع خود را در مورد رفتار ایران بیان کند. ما از آذربایجان می‌خواهیم که نظر خود را در مورد سیاست ایران نه‌تنها در رابطه با اسرائیل، بلکه در رابطه با همه همسایگانش به وضوح بیان کند. من فکر می‌کنم به نفع آذربایجان است که این را بپذیرد.

نکته اینجاست که پس از اقدام نظامی ایران علیه رژیم اسرائیل در 13 آوریل، اگرچه بسیاری از کشورهای غربی در محکومیت تهران و حمایت آشکار از اسرائیل اظهاراتی داشتند، اما وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در بیانیه‌ای از دو طرف خواست تا خویشتن‌داری کنند و اعلام کرد: ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم که خویشتن‌دار باشند و از تشدید تنش‌های خطرناکی که می‌تواند اوضاع در خاورمیانه را تشدید کند، اجتناب کنند.

اما آیا این بیانیه اسرائیل را راضی می‌کند؟

افراییم هالوی می‌گوید جمهوری آذربایجان نکاتی را مدنظر قرار می‌دهد و به عنوان یک اسرائیلی نمی‌خواهد وارد سیاست خارجی آذربایجان شود.

تاکنون در مقاطع مختلف اظهاراتی درباره دوستی جمهوری آذربایجان با اسرائیل علیه ایران مطرح شده است.

به عنوان مثال، در اوایل سال 2009، وب‌سایت افشاگر ویکی لیکس ادعا کرد که اسرائیل از خاک جمهوری آذربایجان برای اهداف اطلاعاتی علیه ایران استفاده می‌کند.

ادعا می‌شد که هدف اصلی اسرائیل حفاظت از جمهوری آذربایجان به عنوان یک متحد در برابر ایران و همچنین یک پلتفرم اطلاعاتی و بازار تجهیزات نظامی است.

اتهامات علیه جمهوری آذربایجان

برخی رسانه‌ها مدعی هستند که اسرائیل یک پهپاد از پایگاه نظامی خود در جمهوری آذربایجان به ایران فرستاده است.

در سال 2014، مسعود جزایری جانشین ستاد کل نیروهای مسلح ایران گفته بود که یک فروند هواپیمای بدون سرنشین از همسایه شمالی این کشور به خاک ایران پرواز کرده است.

در آن زمان علی حسن اف، مسئول دفتر ریاست جمهوری آذربایجان، این خبر را «تحریک محافل خارجی» ارزیابی کرد.

هالوی رئیس سابق موساد می‌گوید: من فکر نمی‌کنم که خاک آذربایجان در خدمت اسرائیل باشد. ما با آذربایجان رابطه داریم، سفرهای توریستی انجام می‌دهیم، رفت‌وآمد می‌کنیم، این فرصت را داریم که ایران را از نزدیک دنبال کنیم. به نظر من این یک مزیت است. ما از آن به معنای نظامی استفاده نمی‌کنیم، قصد وارد شدن به درگیری با ایران در مرز ایران و آذربایجان را نداریم. بنابراین آذربایجان می‌تواند در رابطه با ما کاملاً راحت باشد.

در واقع از زمان اسناد مذکور ویکی لیکس، روابط آذربایجان و اسرائیل در دوره گذشته گرم‌تر شده است، به طوری که پس از سال‌ها، باکو نیز در سال 2023 سفارت خود را در تل آویو افتتاح کرد.

اسرائیل یکی از تأمین‌کنندگان اصلی تسلیحات نظامی جمهوری آذربایجان است. بر اساس گزارش موسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم در سال‌های 2016-2020، اسرائیل تا 70 درصد از واردات تسلیحات باکو را تأمین کرده است. این 17 درصد از صادرات تسلیحات اسرائیل در آن دوره را تشکیل می‌داد.

در پاییز سال گذشته، مجله فوربس نوشت که جمهوری آذربایجان در حال حاضر تقریباً 40 درصد نیاز نفت اسرائیل را تأمین می‌کند و کشور مهمی است که سوخت خودروها و هواپیماهای اسرائیل را تأمین می‌کند.

موضوع حساس برای باکو

باکو تنش نظامی میان ایران و رژیم اسرائیل را موضوعی حساس می‌داند. حکمت ممدوف، نماینده مجلس ملی از حزب حاکم آذربایجان نوین به خبرگزاری توران گفت: این موضوع حساس یکی از موضوعات اصلی سیاست خارجی آذربایجان است. ایران یک کشور همسایه بسیار نزدیک است و برخی از محافل سعی می‌کنند جمهوری آذربایجان را با هر اتفاقی که در آنجا می‌افتد مرتبط کنند و متأسفانه می‌خواهند افکار عمومی ایران را دستکاری کنند.

رئوف میرقدیروف یکی دیگر از مفسران سیاسی جمهوری آذربایجان می‌گوید که موضع بی‌طرف کنونی آذربایجان منطقی و موضع خوبی است.

اردوغان: از باکو می‌خواهم که در آینده از هرگونه تنش در مرز ارمنستان خودداری کند

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • علی‌اف: دستیابی به توافق صلح با ارمنستان تا نوامبر ممکن است
  • علی اف: باکو و ایروان بیش از هر زمان دیگری به توافق صلح نزدیک شده‌اند
  • علی اف: باکو و ایروان بیش از هر زمان دیگری به توافق صلح نزدیک شده اند
  • بیانیۀ جمعی از شاعران و نویسندگان تبریز درباره شهادت مدافع حرم حاج طالع یوسف‌اف در باکو
  • ◄ نرخ جدید عوارض آزادراه ها در سال 1403 منتشر شد + جدول
  • مسیرگشایی‌های تبریز از پروژه‌های شاخص کشور در حوزه بازآفرینی است
  • بزرگراه قم - جعفرآباد بهسازی می‌شود
  • پیشرفت فیزیکی مطلوب قطعه ۶ آزادراه تبریز- ارومیه/کاهش بار ترافیکی
  • جمهوری آذربایجان به مناقشه ایران و اسرائیل کشیده می‌شود؟
  • ضرورت اصلاح مسیر دسترسی به ورزشگاه یادگار امام تبریز