Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-04-25@19:18:14 GMT

5 نوع بی خوابی که عامل دردهای بی درمان است

تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۴۹۶۰۲

5 نوع بی خوابی که عامل دردهای بی درمان است

رکنا: در یک مطالعه جدید متخصصان پنج نوع بی‌خوابی را معرفی کرده‌اند که هر یک با ویژگی‌های خاص خود از دیگری متمایزند.

متخصصان موسسه علوم اعصاب هلند هزاران نفر را که داوطلبانه برای انجام این آزمایش‌های خواب ثبت نام کرده بودند، مورد بررسی و آزمایش قرار دادند.

آن‌ها به این نتیجه رسیدند که بی‌خوابی پنج زیرمجموعه دارد که بر اساس ویژگی های شخصیتی، خطر افسردگی، فعالیت مغز و پاسخ به درمان با یکدیگر متفاوتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به اعتقاد این تیم تخصصی، این یافته‌ها احتمالا سرعت تحقیقات درمورد بی‌خوابی را افزایش داده و به درمان‌های بهتر و شخصی‌تر برای افراد منجر خواهد شد.

یکی از متخصصان خواب و شناخت در این مورد می‌گوید: ما همیشه بی‌خوابی را یک اختلال در نظر می‌گرفتیم، در حالی که در واقع بی‌خوابی خود از پنج اختلال مختلف تشکیل شده است.

بی‌خوابی و عواقب آن

بی‌خوابی از شایع‌ترین شکایات مردم نزد پزشکان است. از علائم اصلی آن می‌توان به خواب ناکافی و بی‌کیفیت، به سختی به خواب رفتن و بیدار ماندن اشاره کرد. افراد مبتلا به بیخوابی اغلب دچار آشفتگی و اختلال در عملکرد روزانه خود می‌شوند.

این افراد به هنگام بیدار شدن به ندرت احساس سرزندگی کرده و اغلب در طول روز با احساس خستگی و خواب‌آلودگی دست و پنجه نرم می‌کنند. آن‌ها هم‌چنین ممکن است احساس افسردگی، اضطراب و کج‌خلقی داشته باشند.

این شرایط تلاش افراد برای انجام کارهای روزمره را دشوار می‌سازد چرا که توانایی تمرکز، توجه، یادآوری و یادگیری فرد را تضعیف می‌کند.

بی‌خوابی حاد یا کوتاه مدت برای چندین روز یا چندین هفته به طول می‌انجامد. این امر اغلب منجر به وقایع آسیب‌زا یا فشار از طرف شرایط کاری یا خانوادگی می‌شود. افرادی که به بی‌خوابی مزمن یا مداوم مبتلا هستند، ممکن است این شرایط را برای چندین ماه یا حتی بیشتر تجربه کنند.

اگرچه دانشمندان تلاش کرده‌اند مکانیسم مغز را در بی‌خوابی مطالعه کنند اما یافته‌های آن‌ها اغلب متناقض بوده است. الگوی مشابهی برای درمان موثر بی‌خوابی وجود دارد که در برخی افراد کارساز بوده و در برخی دیگر نیست.

دانشمندانی که مطالعه اخیر را صورت داده‌اند بر این باورند علت کارساز نبودن این درمان‌ها ناشناخته بودن انواع مختلف بی‌خوابی تاکنون بوده است.

پنج نوع مختلف بی‌خوابی

از همین رو متخصصان تصمیم گرفتند مطالعه‌ای را در سه بخش صورت دهند. آن‌ها ابتدا ۳۴ نوع پاسخ‌نامه مختلفی را که ۴۳۲۲ داوطلب در برنامه خواب پر کرده بودند، تجزیه و تحلیل کردند.

این پرسش‌نامه‌ها ویژگی‌های شخصیتی را که دانشمندان با تفاوت‌ها در عملکرد و ساختار مغز ارتباط داده‌اند، سنجیده است.

متخصصان با استفاده از روشی به نام "تجزیه و تحلیل گروه‌های نهان" از روی داده‌های این پرسش‌نامه پنج نوع بی‌خوابی را به شرح زیر مشخص کرده‌اند:

- نوع اول، بسیار پریشان: این افراد امتیازات بالایی در ویژگی‌های شخصیتی اضطرابی از جمله روان‌رنجوری، احساس حقارت و نگرانی دارند.

- نوع دوم، نسبتا پریشان و حساس به پاداش: امتیازات این افراد نشان می‌دهد که عواطف مربوط به لذت‌ بردن در آن‌ها سالم و طبیعی است.

- نوع سوم، نسبتا پریشان و غیر حساس به پاداش

- نوع چهارم، اندکی پریشان با واکنش‌پذیری بالا: علائم بی‌خوابی در این افراد با وقایع زندگی و محیطی تغییر می‌کند.

- نوع پنجم، اندکی پریشان با واکنش‌پذیری پایین

متخصصان در بخش دوم مطالعه به بررسی ۲۵۱ داوطلب از "گروه غیر همپوشانی دوم" که از اعضای جدید آزمایش خواب بوده‌اند، پرداختند.

در نهایت با گذشت پنج سال در بخش سوم مطالعه محققان ۲۵۱ داوطلب از گروه اول را دوباره بررسی کردند.

این یافته‌ها در نهایت نشان داد که با گذشت پنج سال این افراد هنوز همان نوع از بی‌خوابی گذشته را دارند. این موضوع نشان‌دهنده ثبات بالای دسته‌بندی دانشمندان در انواع بی‌خوابی است.

دیگر تفاوت‌ها در انواع بی‌خوابی

بررسی‌های دیگر هم‌چنین دیگر تفاوت‌های قابل اندازه گیری در پنج نوع مختلف بی‌خوابی را بر ملا کرد. برای مثال نوار مغزی تفاوت‌های واضحی در واکنش‌های مغز به محرک‌های خارجی نشان داد.

متخصصان هم‌چنین دریافتند انواع بی‌خوابی که کشف شده در پاسخ به درمان‌های مختلف با دارو و شناخت رفتاری درمانی متفاوت هستند. هم‌چنین، خطر ابتلا به افسردگی به طور گسترده‌ای در بین انواع بی خوابی متفاوت است. این تفاوت در میان برخی گروه‌ها به میزان پنج برابر اعلام شده است.

محققان در حال حاضر آزمایش‌های خود را در زمینه پیشگیری از افسردگی در افراد مبتلا به بی‌خوابی که با بیشترین خطر در این زمینه مواجه‌اند، آغاز کرده‌اند.

منبع: ایسنا

منبع: رکنا

کلیدواژه: درمان کشف متخصصان پریشان مطالعه عکس دختر زندگی پسر فیلم زن مرد ویدیو ها خواستگاری همسرش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۴۹۶۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای خود و دیگران خودسرانه دارو تجویز نکنیم!

آفتاب‌‌نیوز :

خوددرمانی از جمله مشکلات موجود در چرخه درمان و یکی‌ از مهم‌ترین دلایل مصرف بی‌رویه دارو در کشور محسوب می‌شود.  زیاد دیده‌اید افرادی که بدون مراجعه به پزشک و به صورت خودسر از داروهایی که در منزل دارند یا مراجعه به داروخانه‌ها و گفتن علایم بیماری خود دارو دریافت کرده و به این شیوه به درمان خود می‌پردازند. بررسی‌ها نشان می‌دهند میزان تجویز داروها با جمعیّت کشور و وضعیت اپیدمیولوژیکِ بیماری‌ها همخوانی ندارد و نظام دارویی کشور همچنان با مشکل مصرف بی‌رویه و خودسرانه دارو روبرو است.

خود درمانی و مصرف خودسرانه دارو

معمولا در خود درمانی افراد سعی می‌کنند بدون مراجعه به پزشک و استفاده از نظر او به درمان بیماری خود بپردازد. متاسفانه رواج این فرهنگ در کشور ما تا حدی است که این روزها کمتر کسی برای بیماری‌های سطحی به پزشک مراجعه می‌کند. افراد ترجیح می‌دهند خودشان با داروهایی که دارند یا به شیوه‌های مختلف تهیه می‌کنند، به درمان بیماری خود یا اعضای خانواده‌شان بپردازند. سرماخوردگی، بدن درد، دردهای شکمی، دندان درد و....از جمله بیماری‌هایی شایعه‌ای هستند که افراد، در صورت بروز معمولا خود درمانی می‌کنند.

عوامل موثر در مصرف خودسرانه دارو

عوامل گوناگونی باعث می‌شود که افراد ترجیح دهند در صورت بروز بیماری به جای مراجعه به پزشک، به صورت خودسرانه دارو مصرف کنند مواردی چون استفاده از داروهای موجود در منزل و اعتقاد به بی‌خطر بودن این داروها، گرانی ویزیت پزشکان، تحویل دارو بدون نسخه توسط داروخانه‌ها و .... از جمله مهم‌ترین علل مصرف خودسرانه دارو در کشور هستند.

همان‌طور که گفته شد از جمله علل مصرف خودسرانه دارو در کشور، تحویل دارو بدون نسخه توسط داروخانه‌هاست. اما بهمن صبور نائب رئیس انجمن داروسازان تهران مشکل اصلی را داروخانه‌ها نمی‌داند او می‌گوید:

زمانی که ویزیت یک چشم پزشک منوط به پرداخت پول از سوی بیمار است، در اینجا بیمار دستور می‌دهد که فلان دارو را بنویس. به جای این که پزشک طبابت کند، خدمتی را با پول انجام می‌دهد.
حالت بدتر آن در حال حاضر در فضای مجازی اتفاق افتاده است. پلتفرم‌هایی که از وزارت صمت مجوز گرفتند در سکوهایشان نیاز به حضور پزشک نیست. پولی را پرداخت می‌کنید بدون این که پزشک شما را ویزیت کند، پزشک که نیست چون نام کاربری و گذرواژه پزشک را خرید و فروش می‌کنند. متاسفانه بدون این که پزشک شما را ببیند، فقط یک کد ملی می‌دهید برای شما نسخه می‌نویسند. این موضوع در حال حاضر یک معضل بزرگ است. با نسخه‌هایی مواجهه هستیم که همه آن‌ها فرمایشی هستند، فقط پول آن را پرداخت کن، هر کاری دلت می‌خواهد انجام می‌دهند.

مصرف خودسرانه داروها چه عواقبی دارد؟

بسیاری از مردم بدون در نظر گرفتن کارکردهای یک دارو، در شرایط مختلف اقدام به مصرف خودسرانه آن می‌کنند. این در حالی است که بسیاری از این داروها می‌تواند عواقب خطرناکی برای آن‌ها داشته باشد. تداخلات دارویی، مشکلات گوارشی و کبدی، مقاومت بدن در مقابل آنتی‌بیوتیک‌ها، مسمومیت‌های ناخواسته، طولانی شدن درمان و... از مهم‌ترین این مشکلات هستند.

 صبور در مورد عوارض مصرف خودسرانه دارو، این گونه عنوان می‌کند: هر دارویی عوارض خاص خود را دارد. اگر داروها با تجویز پزشک و تشخیص بیماری مصرف شود قابل قبول است. ولی نوعا افراد فامیلی به هم مشاوره می‌دهند و این باعث می‌شود ما عوارض دارو را خیلی زیاد ببینیم. بر اساس تجربه‌ای که داشتم نوع داروهای مورد استفاده در مناطق مختلف فرق می‌کند برای مثال در مناطق شمال شهر داروهای روان‌گردان و آرام‌بخش بیشتر مصرف می‌شود. در مناطق پایین شهر بیشتر به خاطر وضعیت آلودگی و بیماری‌هایی که وجود دارد بیشترین مصرف آنتی‌بیوتیک را داریم.
داروهای روانگردان یک خانواده ای از داروهایی مثل کلونازپام و آلپرازولام و داروهای قوی‌تر از این طیف هستند که معمولا باعث عدم تمرکز و مشکلات خاصی برای بعضی از افراد مخصوصا سالمندان می‌شود.

نائب رئیس انجمن داروسازان تهران در پاسخ به سوالی درباره عوارض مصرف خودسرانه داروها برای کودکان، با تاکید بر آسیب‌پذیری بالای کودکان می‌گوید: کودکان قشر خاصی هستند. سیستم دفع و جذب، گوارش و سیستم‌های مغزی‌شان کامل نشده است و در سن رشد هستند، بنابراین داروها حتما باید با احتیاط خاص برای آن‌ها مصرف شود تا با کم‌ترین عارضه کودکان دوران خود را سپری کنند. عوارضی که در کودکان ایجاد می‌کند شدت و زمان آن اگر طولانی شود، آسیب آن خیلی بیشتر از یک فرد بالای 15 یا 20 سال است. چرا که بیشترین درصد بدن آن‌ها از آب است. برخی از داروها در صورت مصرف خودسرانه می‌توانند برای کودکان فوق العاده سمی باشند.

صبور در پاسخ به سوالی درباره مصرف رایج استامینوفن در بین مردم گفت: استامینوفن داروی پرمصرفی میان مردم است. این در حالی است که مصرف آن برای افراد بزرگسال در مقادیر بالا و بیش از 4 تا 5 روز می‌تواند سمیت کبدی ایجاد کند. برای بچه‌ها هم به همین شکل است مقادیر باید کنترل شده و تحت نظر پزشک و دکتر داروساز باشد، تا از سمیت کبدی مخصوصا در کودکان و خردسالان جلوگیری شود.

وی در پایان درباره داروهای گیاهی و نحوه‌ استفاده از آن‌ها می‌گوید: داروهای گیاهی درمان نمی‌کنند. بلکه به روند درمان کمک می‌کنند. در استفاده از داروهایی که از وزارت بهداشت مجوز و در داروخانه‌ها قابلیت فروش دارند، مشکلی نمی‌بینم. اما در استفاده از آن‌ها هم نباید از آن ور بوم بیافتیم و بگوییم چون گیاهی هستند به هر میزان خورده شوند. بلکه مصرف آن‌ها هم باید تحت نظر پزشک باشد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • مهرو موم محل غیرمجاز مامایی در اردبیل
  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • دردهای سمت چپ سر نشانه چیست؟
  • وحدت رویه و هم‌فکری، عامل اصلی پیشبرد اهداف گزینش است
  • همه چیز درباره انگ اجتماعی
  • فرمول خانگی برای درمان بی‌خوابی (فیلم)
  • فرمول خانگی برای درمان بی‌خوابی
  • حساسیت‌های فصل بهار و راه‌های درمان آن
  • برای خود و دیگران خودسرانه دارو تجویز نکنیم!
  • تغییر سبک زندگی، بهترین درمان کبد چرب / این بیماری تنها مختص افراد چاق نیست