Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@12:45:45 GMT

تزریق مقایسه‌گری و فردگرایی در رگ‌های جامعه

تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۶۴۲۲۴

تزریق مقایسه‌گری و فردگرایی در رگ‌های جامعه

تهران- ایرنا- «اختلاس»، همین و دیگر هیچ! این روزها از هر کسی درباره اختلاس بپرسید، یک جمله درباره زشت و قبیح و حتی دزدی بودن این کار نمی‌شنوید. اغلب افرادی که با آن‌ها درباره اختلاس پرسیده‌ایم، همراه با یک آه بلند در پاسخ گفته‌اند: «نوش جانش... ما که نمی‌توانیم!»

بعضی‌ها هم که اعداد نجومی اختلاس‌ها هوش از سرشان می‌پراند از خود و دیگران می‌پرسند اختلاس‌گران قرار است با این همه پول چه کار کنند؟ برای آن‌ها صحبت کردن در مورد این رقم‌های نجومی مربوط به پول، ترسناک و سرگیجه‌آور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اما بیایید برای یک بار هم که شده کلاه‌مان را قاضی کنیم و از زاویه‌ای دیگر به ماجرای اختلاس نگاه کنیم؛ درست است اختلاس دزدی مستقیم و وقیحانه از جیب مردم است و ضربه زدن به اقتصاد یک کشور در سطح کلان؛ اما با نگاهی به فراز و نشیب زندگی اختلاس‌گران، می‌فهمیم که این افراد برای اختلاس رنج‌های! فراوان کشیده‌اند، مدت‌ها برنامه‌ریزی کرده‌اند، دم این و آن را دیده‌اند، به پای دروغ و ریای بعضی‌ها ساخته‌اند و سوخته‌اند و البته که هوش سرشاری هم داشته‌اند که توانسته‌اند با اختلاس، هم پول و هم جان‌شان را بردارند و از کشور خارج شوند.

داستان همه ما در کشورهای جهان سوم این است که دوست داریم خیلی زود و بی کمترین زحمتی، پولدار شویم. اصلا بین ما این طرفی‌ها یک ضرب‌المثل جالب هم وجود دارد که می‌گوید «آدم با کار کردن پولدار نمی‌شود!». کلاس‌های مختلف روان‌شناسی زرد و TA و کوچ بیزینس هم که مشتری‌های فراوان دارند، دقیقا سعی دارند به ما جهان سومی‌ها القا کنند نه با کار بلکه با کمی هوش و دوز و دغل، می‌شود خیلی زود ثروتمند شد: 120 روزه، صاحب 120 میلیون شوید!

**اختلاس‌گران رازهایی را می‌دانند!
رسیدن به یک کلاس جهانی در هر سطحی، حداقل 10 سال زمان می‌برد و این مدت برای ماهایی که عجله داریم خیلی زود بارمان را ببندیم، خیلی زیاد است. اما این طورها هم نیست که نتوانیم صبرکنیم. بعضی‌ها دست به دزدی‌های معمول می‌زنند. بعضی‌ها دلالی می‌کنند که این دومی در کشور ما خیلی خوب جواب می‌دهد و بعضی‌ترها هم هستند که چون دست‌شان نه به دهان‌شان بلکه به بالادستی‌ها- از افراد تا منابع- می‌رسد، گزینه اختلاس را انتخاب می‌کنند.

خیلی‌ها فکر می‌کنند اگر به شهرت برسند پولدار می‌شوند، پس به سراغ حرفه‌هایی مانند بازیگری و ورزش می‌روند.

منطقی‌ترین روش برای پولدار شدن هم این است که شغل خوبی داشته باشیم و از قضای روزگار در همین شغل خوب، دست‌مان با دست بعضی‌ها در یک کاسه باشد. این‌ هم البته کمی زمان خواهد برد، اما با وجود همه این‌ها راه تضمین شده‌ای برای زود پولدار شدن است.

**فسادهای مالی با ما چه می‌کنند؟
اکبر محسنی‌فر، جامعه‌شناس معتقد است آثار فسادهای مالی تنها محدود به اقتصاد نمی‌شود و آثار منفی اجتماعی هم دربردارد: «مشاهده فساد اقتصادی و تکرار این پدیده در جامعه سه تاثیر اجتماعی روشن و مستقیم دارد. در اولین گام، مقایسه‌گری اجتماعی را زیاد می‌کند. سپس باعث ترویج فردگرایی و بی‌تفاوتی نسبت به همنوع شده و درنهایت همبستگی اجتماعی را کاهش می‌دهد.»

محسنی‌فر ادامه می‌دهد: «افراد وقتی در جریان فسادهای مالی با رقم‌های کلان قرار می‌گیرند خود را با بالا دست‌شان مقایسه می‌کنند و این تصور در آن‌ها شکل می‌گیرد که اگر آقای ایکس توانست با رانت‌خواری به امکانات و ثروت دست پیدا کند، چرا ما نتوانیم؟ همین نقطه شروعی است برای آن‌که سعی کنند به امکاناتی فراتر از جایگاه خود دست پیدا کنند.»

ترجیح منافع شخصی بر منافع عمومی مهم‌ترین آسیبی است که محسنی‌فر به آن اشاره می‌کند و آن‌ را از تاثیرات افزایش فسادهای مالی می‌داند. او می‌گوید: «جامعه ما به سمتی می‌رود که افراد فردگرا می‌شوند و منفعت‌طلبی‌های فردی‌شان پررنگ‌تر از هر وقت دیگری است. در واقع تکرار فسادهای اقتصادی به مردم نشان می‌دهد می‌توانند همیشه راهی برای بهره‌برداری از پایین‌دست خود پیدا کنند».

محسنی‌فر معتقد است فساد اقتصادی محصول شرایط حاکم بر جامعه و قوانین اقتصادی است و برای آن‌که چنین جوی مهار شود، مردم باید برخورد قاطع با مفسد را ببینند. او می‌گوید زندانی شدن یا اعدام نمی‌تواند از نگاه اجتماع برخورد قاطعی با مفسد اقتصادی باشد: «از دید مردم آن‌که باید محاکمه شود، فرد اختلاس‌کننده نیست، چراکه این افراد در طول زمان باز هم پدیدار می‌شوند. آن‌چه از نگاه اجتماع برخورد قاطع تلقی می‌شود، اصلاح قوانین و بستن راه فساد است. وقتی ساختار اقتصادی مبتنی بر رابطه باشد یا نواقص آن اجازه دور زدن قانون را بدهد، فساد اتفاق می‌افتد و این چیزی است که مردم آن را درک می‌کنند.»

**همه چیز برای پول بیشتر
این جامعه‌شناس درباره یک خطر بزرگ دیگر هشدار می‌دهد: «افزایش فساد اقتصادی، به دلیل یک تغییر اجتماعی رخ می‌دهد که در یکی دو دهه اخیر شاهد آن بوده‌ایم و از نظر اجتماعی خطرناک است. اقتصاد در کشور ما خیلی پررنگ شده و نقش محوری پیدا کرده. حتی این تفکر اقتصادی را می‌توانید در بین بچه‌ها هم ببینید که پول را معیار همه‌چیز می‌بینند. در چنین شرایطی که پول بزرگ‌ترین دغدغه افراد است، فساد اقتصادی اتفاق می‌افتد و کسب منفعت فردی بیشتر از هر چیزی اهمیت پیدا می‌کند و افراد از هر طریق سعی در کسب مال بیشتر دارند، ولو از روش‌های غیرقانونی. از طرف دیگر این تفکر غالب باعث می‌شود همه‌چیز معنای خود را در کنار پول و مسائل مالی از دست بدهد. کار، صرفا فعالیتی برای پول درآوردن می‌شود و تحصیل هم ابزاری است برای رسیدن به موقعیت مالی بهتر. این یعنی همه چیز تحت‌الشعاع پول قرار می‌گیرد و دیدن فساد مالی احساس ناامنی روانی ایجاد می‌کند که به این تفکر اقتصاد محور در جامعه دامن می‌زند.»

**آسیب‌شناسی فرهنگی فساد مالی
مدیر گروه فلسفه و ادیان دانشگاه سمنان هم درمورد اختلاس‌های بزرگ مالی اخیر در کشورمان گفت: در ایران چند دلیل به طور عمده عامل بروز این پدیده شوم و پرونده‌های فسادهای مالی و اقتصادی بزرگ شد. یک دلیل، فقدان شایسته‌سالاری در واگذاری پست‎ها و کارهای کلیدی به افراد است؛ یعنی محول کردن بعضی از مشاغل حساس به افرادی که صلاحیت آن‌ را از جهت اخلاقی و اجتماعی ندارند باعث بروز این پدیده ننگ‌آور شد. دومین عامل در این مسئله مربوط به رعایت الزامات اخلاقی در خود افراد است. یعنی افراد اخلاقی در جامعه کم داریم.»

عظیم حمزئیان چنین ادامه می‌دهد: «مشاهده می‌شود نظارت دولت بر نهادهای مالی‎ بسیار ضعیف است. این عوامل در کنار چند عامل دیگر سبب بروز این پدیده شوم در ایران شده است. تأثیرات فرهنگی این اختلاس‌ها در قدم اول بدگمانی مردم به سیستم اداری دولت و نظام است؛ یعنی مردم به نظام بدبین می‌شوند. دوم این انگیزه در افراد باقی می‎ماند که با استفاده از مسیرهای انحرافی و راه‌های ناصواب می‌توان به اموال هنگفتی رسید و یک شبه پول‌دار شد که شاید در حیطه نظارتی دولت هم قرار نگیرند.»

منبع: روزنامه توسعه ایرانی؛ 1397.12.20
گروه اطلاع رسانی**9370**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي توسعه ايراني اختلاس افراد جامعه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۶۴۲۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیل به ۱۰ واحد مسکونی در سوادکوه خسارت وارد کرد

فرماندار سوادکوه، گفت: ۱۰ واحد مسکونی دچار خسارت شد و با توجه به گستردگی خسارت سیل برآورد خسارت هنوز مشخص نیست. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، رمضان غلامی اواتی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در مورد آخرین وضعیت خسارت ناشی از سیل در این شهرستان، اظهار داشت: بازدیدهای میدانی در حال انجام است و خسارت بسیار سنگینی در بحث سردهنه‌ها، دیواره‌ها، جاده‌ها و بخش مسکن وارد شده و فعلا حدود 10 واحد مسکونی اعلام خسارت شده که 4 واحد در منطقه " بالازیراب" و بقیه در بخش مرکزی بوده است.

وی افزود: سردهنه‌ها آسیب جدی دیده‌اند از جمله در منطقه "کسلیان" در بخش زیراب، بخش مرکزی، راستوپی و ولوپی در واقع می‌توان گفت کل شهرستان درگیر سیل بوده است.

فرماندار سوادکوه گفت: برآورد مالی هنوز مشخص نشده، چرا که هر لحظه خسارت‌ها اعلام می‌شود و در حال جمع‌بندی خسارت‌ها در بحث مسکن و سردهنه‌ها هستیم؛ در بخش زیراب و بخش مرکزی مسدود شدن راه را داشتیم و حوزه‌های شهری و روستایی شهرستان درگیر شد.

غلامی اواتی با بیان اینکه باتوجه به پیش‌بینی‌‌ها تمهیدات لازم در نظر گرفته شده بود، تصریح کرد: اگر تمهیدات در نظر گرفته نمی‌شد یک ساختمان 4 طبقه در منطقه بالازیراب از بین می‌رفت، اما آمادگی که از قبل وجود داشت باعث حفظ این ساختمان شد.

وی یادآور شد: آماده‌ باش دستگاه‌های اجرایی و خدمات‌رسان شهرستان با توجه به پیش‌بینی‌ها وجود داشت و مواردی از جمله پاکسازی معابر، جوی‌ها و کانال‌ها باعث شد از آسیب‌های بیشتر از حالت فعلی جلوگیری شود.

فرماندار سوادکوه با بیان اینکه با توجه به وجود خسارت در سطح بالا و مراجعه افراد میزان مالی خسارت هنوز کاملا مشخص نشده است، بیان کرد: خسارت‌ها با توجه به مراجعات در زمینه مسکونی، کشاورزی، سردهنه‌ها باعث شده افراد در حال مراجعه و اعلام خسارت باشند و در حال مستندسازی هستیم و افراد خسارت دیده جدیدی مراجعه می‌کنند، برخی افراد در محلات نبودند و پایان هفته مراجعه می‌کنند و خسارت جدید اعلام خواهد شد، از این رو جمع‌بندی مالی کامل نشده و همچنان در حال بازدید میدانی هستیم‌.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا (+جدول)
  • هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه‌های اول کنکور از ایران
  • سیل به ۱۰ واحد مسکونی در سوادکوه خسارت وارد کرد
  • روحانیت باید توجه به آخرت را به جامعه تزریق کند
  • ابراز امیدواری وزیر نفت برای آغاز صادرات گاز به پاکستان
  • واکسیناسیون همگانی گارداسیل انجام می‌شود؟ | مطالعه وزارت بهداشت درباره واکسیناسیون واکسن اچ‌پی‌وی
  • بیماری فردگرایی و افول جنبش دانشجویی
  • وزارت بهداشت ضرورتی برای تزریق واکسن گارداسیل نمی بیند
  • مطالعه وزارت بهداشت درباره واکسن گارداسیل/ فعلا الزامی به تزریق همگانی نیست
  • کلاهبرداری مرگ‌آلود با داروی درمان آلزایمر