Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-25@14:08:26 GMT

جامعه امروز ما به ادبیات حماسی نیاز دارد

تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۸۷۲۰۱

جامعه امروز ما به ادبیات حماسی نیاز دارد

نشست نخست از سلسله نشست‌های «شعر حماسی» به همت دبیرخانه هنر حماسی حوزه هنری استان و با اجرای محمد کاظم کاظمی و حضور جمعی از شاعران و کارشناسان این عرصه برگزار شد.

به گزارش قدس آنلاین، میثم مرادی، رئیس حوزه هنری خراسان رضوی در این نشست با بیان اینکه موضوع هنر و ادبیات حماسی یکی از رویکردهای اصلی حوزه هنری استان است، گفت:  انقلاب اسلامی به عنوان جریانی که همواره در مسیر مقابله با ظلم و استکبار جهانی پیش می‌رود، یک حرکت حماسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
از سوی دیگر، خراسان از دیرباز سرزمین شعر و ادبیات بوده است و ما به داشتن حماسه‌سرای بزرگی همچون حکیم ابوالقاسم فردوسی افتخار می‌کنیم. اما با وجود این ظرفیت، در یک نگاه کلی، روح حماسی در ادبیات معاصر ما کمرنگ شده است لذا درصدد هستیم با همراهی و پشتیبانی هنرمندان، تقویت روحیه حماسی را در ادبیات و هنر معاصر دنبال کنیم. ‌وی افزود: در واقع ما امروز به شعر و ادبیات حماسی نیاز داریم چرا که فردوسی به‌عنوان بزرگترین حماسه‌سرای ایرانی در اثر خود مفاهیم ارزشمندی نظیر امید، پایداری و بیگانه‌سیتزی را برای آیندگان به ارث گذاشته است؛ مفاهیمی که جامعه امروز ما به آن احتیاج دارد تا بدانیم که در مقابل بیگانه باید به توان داخلی خود تکیه کنیم. در این میان آثار هنری و به‌ویژه شعر و ادبیات می‌تواند بیشترین و سریع‌ترین تاثیر را در مخاطب داشته باشد.
مرادی ادامه داد: در این راستا دبیرخانه هنر حماسی حوزه هنری خراسان رضوی تشکیل شده و برگزاری «سلسله نشست‌های شعر حماسی» یکی از برنامه‌های تخصصی این دبیرخانه است که امیدواریم سرآغاز یک حرکت سازنده و بالنده و الگویی برای تقویت شعر حماسی باشد.
در ادامه حسن دلبری، شاعر، پژوهشگر و عضو هیئت علمی دانشگاه حکیم سبزواری درباره چیستی شعر حماسی و ویژگی‌های آن گفت: بطور کلی مفاهیمی نظیر اسطوره، حماسه و شعر حماسی با هم متفاوت هستند. اسطوره‌ها، سرگذشت مبهمی بر پایه اعتقادات و باورهای مردم دارند که مرزهای تاریخی مشخصی ندارد و به عبارتی ازلی و ابدی هستند اما وقتی وارد وادی حماسه می‌شویم اینگونه نیست، درواقع حماسه نه همچون اسطوره، مبهم است و نه شفافیت تاریخ را دارد.
وی افزود: خراسان، مرکز حماسه است و فردوسی، اسدی و دقیقی که معروف‌ترین حماسه‌سرایان ما هستند همه خراسانی هستند. افراد بسیاری پس از فردوسی تلاش کردند حماسه بسرایند اما نتوانستند زیرا برخورداری از زمینه و زیربنای قهرمانی، ملی، داستانی و خرق عادت از ویژگی‌های اصلی حماسه است و هر شعری که واژه‌های حماسی در آن به کار رفته باشد، حماسه نیست.
دلبری درباره ویژگی‌های منحصر به فرد شاهنامه فردوسی گفت: ضحاک ماردوش در شاهنامه فردوسی، پادشاهی ظالم و فریبکار است که دو مار بر شانه‌های خود دارد که از مغز جوانان تغذیه می‌کنند. «مغز» محل تولید اندیشه است و «مار» نماد اهریمن. در واقع فردوسی در این داستان بیان می‌کند که برای باقی ماندن خوی اهریمنی باید اندیشه جوان را فدا کرد زیرا جوانان، دشمن اهریمن هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه حکیم سبزواری خاطرنشان کرد: دلیل ماندگاری شاهنامه فراگیری ویژه آن است. شاهنامه، واحدی به نام ایران را صرف نظر از تفاوت لهجه‌ها، گویش‌ها و آیین‌ها را در خودش جمع کرده است. در واقع شاهنامه چکیده چند قرن است نه حاصل قریحه یک فرد در یک مقطع تاریخی.
در این نشست، برخی از شاعران حاضر در جلسه از جمله فرامرز اکبری، مهدی آخرتی و علی عطایی درباره موضوعاتی نظیر دلاوری‌های ملت ایران، شکست داعش و استکبار جهانی به شعرخوانی پرداختند و آثار آنان از جنبه های مختلف شعر حماسی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
گفتنی است، دبیرخانه هنر حماسی حوزه هنری خراسان رضوی از حضور و همکاری با دیگر شاعران و هنرمندان استقبال می‌کند و از شاعران علاقه‌مند به فعالیت در عرصه شعر حماسی دعوت می‌کند که آثار خود را برای شرکت در جلسات آینده سلسله نشست‌های شعر حماسی به این دبیرخانه ارائه دهند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: ادبیات ادبیات حماسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۸۷۲۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جشنواره امامت و مهدویت در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می‌شود

به نقل از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی نشست مشورتی برگزاری چهارمین دوره جشنواره علمی، فرهنگی و هنری امامت و مهدویت به ریاست محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و با حضور علی سروری مجد؛ قائم مقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد شریفانی؛ مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی و جمعی از معاونان و رؤسای استان‌ها روز سه شنبه ۴ اردیبهشت برگزار شد.

طهرانچی در این نشست ضمن قدردانی از زحمات و تلاش‌های عوامل برگزاری سومین دوره جشنواره علمی، فرهنگی و هنری امامت و مهدویت، به پیشنهاد برگزاری همایش علمی زیارت جامعه کبیره اشاره کرد و گفت: تا کنون ۱۵ انجمن علمی مهدویت در دانشگاه آزاد اسلامی راه اندازی شده و بیش از ۸۰۰ زمینه پژوهشی در این حوزه احصاء شده است. مضمون زیارت جامعه کبیره، مقام امامت و شأن ائمه اطهار(ع) و وظایف شیعیان در مقابل اهل بیت(ع) است، پس فقط نباید از جنبه علمی به آن پرداخته شود، بلکه باید فرازهای این زیارت را به متن جامعه ببریم.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه زیارت جامعه کبیره ظرفیت فعالیت‌های بزرگ فرهنگی دارد، افزود: زیارت جامعه کبیره ظرفیت‌های فراوانی در حوزه شعر، نظم، نثر، سرود، دل نوشته، خطاطی، نقاشی دارد که می‌تواند به عنوان موضوع محوری چهارمین دوره جشنواره علمی، فرهنگی و هنری امامت و مهدویت مورد توجه قرار بگیرد.

وی با تأکید بر پرهیز از نگاه اداری و کارمندی به برگزاری جشنواره امامت و مهدویت، اظهار کرد: همه فعالیت‌های اجرایی جشنواره باید توسط کانون‌های دانشجویی و دانشجویان انجام شود. البته کارمندان علاقه‌مند هم می‌توانند در امور جشنواره مشارکت داشته باشند، اما محوریت جشنواره امامت و مهدویت با دانشجویان است و این موضوع باید مورد توجه رؤسای واحدهای دانشگاهی قرار بگیرد.

طهرانچی با اشاره به ایفای نقش جدی رؤسای دانشگاه آزاد اسلامی استان‌ها و لزوم نمادسازی برای جشنواره از جمله تولید سرود فراگیر، خاطرنشان کرد: چهارمین دوره جشنواره امامت و مهدویت با مشارکت و همکاری دیگر دانشگاه‌ها و مدارس در سطح کشور برگزار خواهد شد و مسئولان استانی نیز در جلسات جشنواره‌های موضوعی هر استان حضور خواهند داشت.

گفتنی است جشنواره علمی، فرهنگی و هنری امامت و مهدویت با هدف جریان سازی فرهنگ امامت و مهدویت، عمل به مودت فی القربی و رواج گفتمان سازی در این عرصه معنوی هر ساله از ۱۳ رجب تا نیمه شعبان توسط دانشگاه آزاد اسلامی و با همت مؤسسه فرهنگی و هنری امامت و مهدویت برگزار می‌شود.

براساس پیش‌بینی‌های انجام شده، امسال شرایط میزبانی از ۱۵۰ هزار شرکت کننده در چهارمین دوره جشنواره علمی، فرهنگی و هنری امامت و مهدویت فراهم شده و بخش دانشجویی جشنواره با کمک معاونت علوم تربیتی و مهارتی تقویت شده و در ۱۰ منطقه از کشور برگزار خواهد شد.

همچنین نشست های فصلی گروه مشورتی جشنواره به منظور تبادل نظر با هدف ارتقای برنامه‌ها برگزار خواهد شد.

منبع: ایکنا (خبرگزاری بین‌المللی قرآن)

دیگر خبرها

  • نماهنگ جدید ابوذر روحی منتشر شد + دانلود نماهنگ حماسی «نحن المقاومون»
  • جشنواره امامت و مهدویت در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می‌شود
  • مرتضی اشراقی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود/ شاخص و ملاک حقیقت اندیشه حضرت امام، رهبر معظم انقلاب هستند/ یکی از وظایف مهم مورخ، جهاد تببین است/ امروز مردم غزه تاریخ ساز یک حماسه عظیم هستند
  • ۱۰ میلیارد تومان اعتبار برای نوسازی سینما آزادی
  • اجرای برنامه های هنری ناشنوایان در جوار آرامگاه فردوسی
  • کتاب «اوستا علی» در ترازوی نقد اهالی فرهنگ خراسان جنوبی
  • نشست خبری بیست ویکمین جشنواره بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا (ع)
  • گزارش تصویری | نشست خبری بیست ویکمین جشنواره بین المللی فرهنگی هنری امام رضا (ع)
  • برگزاری یادواره شهدا نیاز امروز جامعه ما است
  • نقد و بررسی کتاب به من نگو فرمانده برگزار شد