Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@08:22:09 GMT

هزینه های سلامت در ایران مبتنی بر کیفیت نیست

تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۳۷۶۵۲

هزینه های سلامت در ایران مبتنی بر کیفیت نیست

تهران- ایرنا- مدیر پروژه ملی پرونده الکترونیک سلامت گفت: برای پرداخت هزینه های سلامت در دنیا نظام های مختلفی وجود دارد مثل پرداخت بر اساس تعداد خدمات (مدل فعلی ایران) و پرداخت سرانه که در هیچ کدام از آنها به کیفیت خدمت توجه نمی شود اما در نظام DRG پرداخت بر اساس کیفیت است.

حمیدرضا صفی خانی روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره نظام پرداخت در حوزه سلامت افزود: حدود 6 محور برای کنترل نظام سلامت و مدیریت هزینه ها وجود دارد که مدیریت آنها در خروجی نظام سلامت، اثربخشی و رضایت مردم تاثیرگذار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: مواردی مانند ساختار، مقررات، نظام پرداخت، نظام تامین مالی و نظام رفتاری از جمله ویژگی های اصلی نظام های سلامت هستند و اگر فقط یکی از این موارد تغییر کند، خروجی نظام سلامت ممکن است خیلی مناسب نباشد. زیرا این موارد روی یکدیگر اثربخش هستند.
مدیر پروژه ملی پرونده الکترونیک سلامت ایرانیان گفت: اگر به دنبال اصلاح نظام پرداخت هستیم، باید نظام مقررات، ساختار و نظام تامین مالی همزمان اصلاح شود تا خروجی مناسبی در نظام سلامت کسب شود.

*منطق نظام‌های پرداخت در حوزه سلامت
وی درباره منطق نظام‌های پرداخت حوزه سلامت بیان کرد: منطق نظام‌های پرداخت، هم راستا کردن انگیزه‌هاست. یعنی نظام‌های پرداخت، نظام جبران خدمت هستند. خدمات گروه‌های ارائه دهنده خدمت در حوزه سلامت باید به شکلی جبران شود که اولا ارائه دهندگان خدمات انگیزه ارائه خدمت با کیفیت را داشته باشند و دسترسی مردم نیز به خدمات سلامت مخدوش نشود.

*سنجش نظام‌های پرداخت
این کارشناس اقتصاد سلامت اظهار داشت: نظام‌های پرداخت مختلفی در حوزه سلامت در جهان تجربه شده که هرکدام نقاط ضعف و قدرت دارند. معمولا نظام‌های پرداخت با چند عنصر سنجیده می‌شوند. اول اینکه نظام پرداخت چقدر توانسته است کارایی داشته باشد.
به طور مثال می‌گویند نظام پرداخت فعلی یعنی سیستم فی فور سرویس (پرداخت بر اساس تعداد خدمات) باعث بالا رفتن کارایی می‌شود. زیرا پزشک به ازای تعداد خدمتی که ارائه می‌دهد، پول دریافت می‌کند و در نتیجه میزان کار بالاتر می‌رود و سعی می کند با تعداد ویزیت بیشتر یا جراحی بیشتر درآمد بیشتری کسب کند.
وی ادامه داد: دومین موضوع کیفیت است. یعنی نظام پرداخت باید بین کارایی و کیفیت، تعادل و ارتباط منطقی برقرار کند. سومین موضوع، هزینه‌های بالاسری و اجرایی است. یعنی نظام پرداخت چقدر هزینه اجرایی به نظام سلامت تحمیل می‌کند.
صفی خانی افزود: به طور مثال در نظام پرداخت فی فور سرویس (ffs)، هزینه‌های اجرایی بالا می‌رود. زیرا باید سند تولید شده و بعد رسیدگی شود. ولی در نظام پرداخت سرانه‌ای این هزینه وجود ندارد و در این نظام پرداخت، پزشک تعداد مشخصی جمعیت را در نظر می‌گیرند و در قبال هر یک مراقبت از سلامت آنان هزینه ثابتی را دریافت می کند.
وی گفت: در این شیوه شاخص‌های سلامت تعیین شده و می‌گویند اگر این افراد چه روزی 2 بار ویزیت شوند یا اصلا ویزیت نشوند، پول مشخصی داده می‌شود. این نظام پرداخت با حقوق ثابت تفاوت‌های بسیاری دارد و برای پزشکان خانواده در کشورهای دیگر استفاده شده و اثربخش است.

* پرداخت سرانه ای انگیزه پزشک را کم می کند
مدیر ملی پروژه پرونده الکترونیک سلامت در توضیح نظام پرداخت سرانه‌ای گفت: نظام پرداخت سرانه‌ای باعث می‌شود انگیزه مالی پزشک به حداقل برسد و کارایی هم بالاتر برود. البته عیب‌هایی هم دارد. زیرا نظام پرداخت برای افرادی که بیش از حد اثربخش هستند، پاسخگو نیست.
وی گفت: به طور مثال اگر در فهرست، افرادی که مبتلا به دیابت هستند یا سالمند و زن باردار حضور داشته باشد، باید با نظام پرداخت دیگری تقویت شود. در نتیجه نظام پرداخت سرانه‌ای را نظام پرداخت کاملی نمی‌دانند و گفته می‌شود باید در کنار سایر نظام‌های پرداخت از آن استفاده شود.
وی افزود: نظام پرداخت فی فور سرویس که مشکلات زیادی در نظام سلامت ایران ایجاد کرده و باعث دریافت زیرمیزی و نارضایی مردم از برخورد برخی پزشکان و زمان کم معاینه ایجاد کرده در ژاپن هم پیاده سازی شده است، اما چون ژاپن به مراتب قانون مدارتر است، رفتار این نظام پرداخت مناسب است.

* نظام پرداخت DRG
صفی خانی درباره نظام پرداخت DRG نیز بیان کرد: دسته‌ای از نظام‌های پرداخت وجود دارد که به آنها پرداخت به ازای عملکرد گفته می‌شود. حتی فی فور سرویس نیز از همین دسته است، اما در فی فور سرویس، تعداد خدمات در نظر گرفته می‌شود و نه کیفیت آن.
مدیر ملی پروژه الکترونیک سلامت گفت: در نظام پرداخت سرانه‌ای، خدمات تعریف می‌شود و دیگر تعداد سرویس مطرح نیست و شاخص‌های کیفی تعیین می‌شود. در نظام پرداخت DRG دسته بندی مشخصی انجام می‌شود و گروه‌های همگن بیماری در کنار هم قرار می‌گیرند. قیمت تمام شده آنها استخراج شده و برای آنها تعرفه مشخصی تعیین می‌شود.
«در نتیجه وقتی بیمار مراجعه می‌کند، با سرویس مشخص در مقابل بیماری مشخص مواجه نیست، بلکه با گروه همگن بیماری مواجه است که پرداخت به ازای این گروه همگن بیماری‌ها انجام می‌شود که مبتنی بر تشخیص است».
صفی خانی ادامه داد: این گروه همگن بیماری‌ها در بستری از اطلاعات شکل می‌گیرد. یعنی پایه اصلی DRG نظام اطلاعات و ثبت اطلاعات صحیح است و در تلاشیم که این نظام پرداخت جدیدتر و کیفی تر را در ایران به جای نظام مشکل دار فی فور سرویس یا پرداخت به ازای تعداد خدمات جایگزین کنیم.
وی گفت: چون در ایران نظام آماری دقیق وجود ندارد، نظام پرداخت بر اساس خدمت مشکلات زیادی ایجاد کرده زیرا مثلا اگر همین حالا آمار بگیرید، گفته می‌شود بالاترین علت مرگ و میر در کشور ایست قلبی و عروقی است. در حالی که ایست قلبی برای هر کسی قبل از مرگ رخ می دهد یعنی عامل بروز مرگ در افراد متفاوت است اما جایی که باید علت مرگ نوشته شود، می‌نویسند ایست قلبی و عروقی.
صفی خانی گفت: ممکن است علت مرگ، سرطان پیشرفته یا حتی تصادف باشد که به ایست قلبی منجر شده است.در سیستم DRG اطلاعات با دقت ثبت می شود و دسته بندی بیماری‌ها، استفاده از استانداردهای تبادل اسناد الکترونیک بین پرداخت کننده‌ها و ارائه کنندگان خدمات، الزاماتی است که یک نظام پرداختی موفق و کارآمد در حوزه سلامت باید داشته باشد.
وی درباره ایجاد عدالت در نظام پرداخت DRG گفت: این نظام باعث شفافیت و در نتیجه عدالت در نظام سلامت می شود و امیدواریم با جایگزین کردن این نظام در کنار ایجاد بستر الکترونیک و پرونده الکترونیک سلامت ایرانیان، نظام سلامت کشور را اصلاح کنیم.
اجتمام*9482 * 3063

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي وزارت بهداشت نظام پرداخت صفي خاني

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۳۷۶۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ناهم‌خوانی آمارهای گردشگری سلامت/ امارات و ترکیه رقبایی که همچنان می‌تازند

به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا- یاسر مختاری، در سال‌های اخیر گردشگری سلامت به عنوان یک صنعت رو به رشد در جهان مطرح شده و درآمدهای سرشاری را برای بسیاری از کشورها به دنبال داشته است. 
امارات متحده عربی، ترکیه و هندوستان در این سال‌ها با توسعه زیرساخت‌های خود مقصد بسیاری از مردم منطقه و سایر کشورها شده‌اند که نیازمند این خدمات هستند. این در حالی است که پیش از آن ایران نیز با توجه به پزشکان و جراحان متبحر و پیشرفت پزشکی خود به عنوان قطب گردشگری سلامت در منطقه مطرح شده بود اما مقایسه آمارهایی که منتشر می‌شود نشان می‌دهد که این کشورها گوی رقابت را از ایران ربوده و در حال تبدیل شدن به قطب اصلی ارائه خدمات سلامت به بیماران کشورهای خارجی هستند. 
درآمدهای خیره کننده کشورهای منطقه
در روزهای اخیر گزارشی منتشر شد که نشان می‌داد امیرنشین دبی در امارات متحده عربی طی دو سال اخیر به محبوب‌ترین مقصد گردشگران سلامت تبدیل شده است. در سال ۲۰۲۲.۶۷۴ هزار گردشگر پزشکی وارد دبی شدند و ۲۷۰ میلیون دلار در این شهر هزینه کردند در کنار آن سالانه ۱۵ هزار گردشگر سلامت نیز به امیرنشین ابوظبی سفر می‌کنند. پایتخت امارات سفر می‌کنند همین گزارش اعلام کرد که گردشگران سلامت در سال ۲۰۲۲ حدود ۵.۴میلیارد دلار در امارات هزینه کردند. این رقم در  ۲۰۲۲. ۱ میلیارد دلار بود. 
ترکیه نیز وضعیت خوبی در این حوزه دارد، هفته گذشته وزارت بازرگانی این کشور اعلام کرد که گردشگری سلامت در سال ۲۰۲۳ برای این کشور درآمد ۲.۳ میلیارد دلاری را حاصل کرده است. بر اساس همین گزارش ترکیه میزبان گردشگران پزشکی از جمله آلمان، انگلستان، روسیه، ترکمنستان و افغانستان بوده است. 
در همین حال قطر و عمان نیز با سرمایه‌گذاری و ایجاد زیرساخت و جذب پزشکان متبحر از ایران و سایر کشورها خود را برای جذب درآمد از گردشگران سلامت کرده‌اند. 
درآمد ایران از گردشگری سلامت 
در اواخر سال ۱۴۰۲ بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که سالیانه یک میلیارد دلار درآمد ارزی وارد از طریق گردشگری سلامت عاید کشور می‌شود. 
به گفته وزیر بهداشت از ۶۴ ملیت گوناگون یک میلیون و ۲۰۰ هزار گردشگر سلامت در سال ۱۴۰۱ به کشور مراجعه کرده‌اند. ۱۰ کشور شامل عراق، افغانستان، پاکستان، عمان، بحرین، ارمنستان، تاجیکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس برای اخذ خدمات درمانی به ایران سفر کرده‌اند. 
از سوی دیگر سعید کریمی معاون وزیر بهداشت نیز در بهمن سال ۱۴۰۲ اعلام کرد که در سال ۱۴۰۱ بیش از یک و میلیون و ۲۰۰ هزار نفر گردشگر سلامت برای دریافت خدمات سلامت وارد ایران شده‌اند که این آمار از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا ۱۵ بهمن به ۱.۵ میلیون گردشگر رسیده‌است. 
به گفته وی ۲۹۰ مرکز در ایران مجوز ارائه خدمات سلامت را کسب کرده‌اند و بنا است که جذب درآمد از گردشگران سلامت به ۶ میلیارد دلار برسد. 
تناقضات آماری
به گفته محمد جهانگیری رئیس انجمن خدمات بین‌المللی سلامت ایران، آمارهای بین‌المللی نشان می‌دهد، هر گردشگر خارجی سلامت بین ۳۶۰۰ تا ۷۶۰۰ دلار در کشور مقصد هزینه می‌کند. 
این گفته جهانگیری در حالی است که اعداد بین‌المللی با اعداد اعلامی وزارت بهداشت همخوانی ندارد. فرض کنیم در سال ۱۴۰۱، یک میلیون ۲۰۰ هزار گردشگر وارد ایران شده‌اند و هر یک از آن‌ها همانگونه که جهانگیری گفت ۳۶۰۰ دلار هزینه کرده است؛ بنابراین باید میزان درآمد ایران در سال ۱۴۰۱ حداقل ۴۳۲ میلیون دلار باشد و اگر هم ۷۶۰۰ دلار هزینه کرده باشند این درآمد باید ۹ میلیارد و ۱۲۰ میلیون دلار بوده باشد از سوی دیگر اگر متوسط هزینه کرد را در نظر بگیریم ۵۶۰۰ دلار می‌شود با تعداد جمعیت ورودی اعلامی از سوی وزارت بهداشت. درآمد ایران باید بیش از ۶ میلیارد دلار (هدفی که کریمی اعلام کرد) می‌رسید، اما چنین نیست به گفته مقامات وزارت بهداشت درآمد سالیانه یک میلیارد دلار بوده است. این تناقض بسیار بزرگی است، درآمد یک میلیارد دلاری با این تعداد گردشگر و هزینه‌کردهای آن‌ها نمی‌خواند. 
چرا آمارها تناقض دارد؟ 
جهانگیری در رابطه تناقض آماری تعداد گردشگر سلامت و درآمد حاصل از آن به خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، گفت: همه این یک میلیون ۲۰۰ هزار نفر یا یک میلیون ۵۰۰ هزار نفر، گردشگر خارجی سلامت نبوده‌اند، وزارت بهداشت تعداد خارجی‌های مقیم و افراد دیگری که غیر از گردشگر خارجی سلامت را هم که به هرشکلی از مراکز درمانی ما خدمت دریافت کرده‌اند را هم گردشگر محسوب کرده‌اند. به همین دلیل تعداد گردشگر خارجی با درآمد مورد انتظار منطبق نیست. 
وی افزود: از سوی دیگر باید این را بدانیم که خدمات سرپایی که این افراد دریافت کرده‌اند نرخ کمتری از خدماتی دارد به گردشگران سلامت محسوب می‌شود. در واقع این افراد خارجی مقیم خدمات ارزان‌تری از خدمات به گردشگران دریافت کرده‌اند. از سوی دیگر برخی افراد هم اگرچه گردشگر بوده‌اند اما هدف آن‌ها گردشگری سلامت نبوده و با اهداف توریستی دیگری به ایران آمده اما نیاز پزشکی پیدا کرده و در این جا خدمت دریافت کرده‌اند. 
آنا این پرسش را با پدارم پاک‌آیین سخنگوی وزارت بهداشت مطرح کرد و وی اعلام کرد: من تنها به این پاسخ اکتفا می‌کنم که اتباع مقیم ایران جزء آمار گردشگران سلامت محسوب نمی‌شوند. پاک آیین از اعلام جزئیات بیشتر خود داری کرد. 
دلایل ضعف گردشگری سلامت ایران
پرسش اصلی در حوزه گردشگری سلامت اما این آمارها نیست بلکه این سوال است که چرا علی‌رغم پیشرفت‌های پزشکی در ایران و پزشکان متبحر، ترکیه، امارات و هند گوی رقابت را از ایران ربوده‌اند. 
جهانگیری در این رابطه گفت: ما از لحاظ منابع انسانی از همه کشورهای اطراف قوی‌تر هستیم، پزشکان متبحر داریم، اما مباحث زیرساختی تنها پزشک متحبر و بیمارستان‌های مدرن نیستند که گردشگر را به یک کشور می‌کشاند. پرواز خوب که این افراد را جابه‌جا کند و حمل و نقل مناسب هم بسیار تأثیر دارد. 
وی افزود: نگاه ما به گردشگری سلامت یک نگاه اقتصادی و صنعتی نبوده تا به تناسب آن بیاییم سرمایه‌گذاری کنیم و یک سیستم را طراحی کنیم. از سوی دیگر ما بر روی مارکتینگ و بازاریابی هم کار نکرده‌ایم. در کشورهای اطراف ظرفیت‌های گردشگری سلامت را چندان نمی‌شناسند این در حالی است که ترکیه و هندوستان در حال بازاریابی بسیار مناسب هستند و تسهیلاتی برای این امر در نظر گرفته‌اند. 
وی یادآور شد: ما برند گردشگری سلامت خود را هم به درستی شکل نداده‌ایم. این تنها پزشکی نیست که برند گردشگری سلامت است، الان پزشکی قوی هست، اما موضوع ترانسفر و مبادلات ارزی که دچار مشکلات است بر روی برند گردشگری سلامت ما تأثیر می‌گذارد. 
جهانگیری بیان کرد: باید ساماندهی مناسب را در این امر انجام داده و از سوی دیگر معرفی خدمات در مقصد را انجام داده و بر روی برندینگ گردشگری سلامت کار کنیم و علاوه بر کار کردن در زمینه زیرساختی بر روی اطلاع‌رسانی تلاش بیشتری صورت گیرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سنگینی هزینه‌های درمان روی دوش مردم
  • رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس: برخی خانواده‌ ها، به دلیل نداشتن درآمد کافی برای دریافت خدمات سلامت مراجعه نمی‌کنند
  • رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس: برخی خانواده‌ها، به دلیل نداشتن درآمد کافی برای دریافت خدمات سلامت مراجعه نمی‌کنند
  • مواجهه خانواده‌های ایرانی با هزینه‌های کمرشکن سلامت
  • راهکارهای کاهش هزینه‌های سلامت در ایران
  • مواجهه ۲.۴۲ درصدی خانواده‌های ایرانی با هزینه‌های سلامت/ راهکار‌های کاهش هزینه‌های کمرشکن سلامت در ایران
  • تعرفه‌های غیرمنطقی عاملی برای افت کیفیت خدمات سلامت است
  • سهم بالای خانوار از هزینه‌های سلامت، مانع تحقق سیاست‌گذاری‌ها
  • ۲۷ میلیون نفر تا پایان سال زیر پوشش سلامت خانواده قرار می‌گیرند
  • ناهم‌خوانی آمارهای گردشگری سلامت/ امارات و ترکیه رقبایی که همچنان می‌تازند