Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-03-29@11:02:17 GMT

افزایش به خروار، کاهش به دینار

تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۴۵۸۵۱

افزایش به خروار، کاهش به دینار

سرانجام قیمت‌ها در بازار خودرو پس از ماه‌ها یکه‌تازی، نزولی شد؛ اتفاقی برخلاف روند معمول این بازار در روزهای پایانی سال که در نتیجه افزایش تولید و عرضه خودرو به بازار را ناشی شده است. 

فرزانه غلامی/ سرانجام قیمت‌ها در بازار خودرو پس از ماه‌ها یکه‌تازی، نزولی شد؛ اتفاقی برخلاف روند معمول این بازار در روزهای پایانی سال که در نتیجه افزایش تولید و عرضه خودرو به بازار را ناشی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
گزارش‌ها حاکی از آن است که از نیمه بهمن ماه به این سو، دو خودروساز بزرگ کشور تیراژ را به بالای 2000 دستگاه افزایش داده‌اند. بنا بر گزارش ایسنا و در پی افزایش تولید و عرضه خودرو به بازار «قیمت انواع سمند، تنها در یک روز کاهشی در حدود یک تا دو میلیون تومان را تجربه کرده است. قیمت سمند EF دوگانه سوز از ۸۴ میلیون تومان به ۸۲ میلیون تومان رسیده و سمند سورن توربو که پیش‌تر ۱۰۵ میلیون تومان معامله می‌شد، ۱۰۳ میلیون خرید و فروش می‌شود. بی وای دی  S6 کاهش ۱۰ میلیونی قیمت را تجربه کرده و قیمت آن از ۲۵۰ میلیون تومان به ۲۴۰ میلیون تومان رسیده است. در عین حال قیمت انواع پژو کاهشی بین یک تا دو میلیون تومان را تجربه کرده است».
کاهش نسبی قیمت‌ها در بازار خودرو البته در شرایطی رخ داده که ظرف ماه‌های گذشته، تیغ تند انتقادها بارها بر گلوی دولت و دو خودروساز بزرگ کشور نشست. منتقدان حتی این دو را به مهندسی بازار عرضه و تقاضا، خط‌‌ دهی به بازار و سوءاستفاده از وضعیت ارزی کشور متهم کردند.

  ورود کمیسیون اصل 90 به بازار خودرو
در آخرین اظهارنظرها علیه عملکرد خودروسازان، یکی از نمایندگان مجلس بر اساس اظهارات صریح مدیران یکی از دو خودروساز بزرگ کشور، مبنی بر تحویل ۶۰ درصد تولیدات به «عده‌ای خاص» این اقدام را مصداق حمایت از دلال و سودجو در برابر منافع مردم دانسته است.
بازار خودرو و نحوه عملکرد دولت و خودروسازان در قبال تعهدات خود به مردم ظرف ماه‌های اخیر به قدری انتقاد برانگیز بوده که کمیسیون اصل 90 به این مقوله ورود کرده است و بر اساس وعده رئیس این کمیسیون در آغاز سال جدید کمیته‌ای ویژه را برای بررسی دلایل گرانی خودرو تشکیل خواهد داد.

  ادله خودروسازان کافی نیست 
داوود محمدی در این خصوص به خبرنگار ما می‌گوید: این کمیته آمار تولیدات خودروسازان و میزان ایفای تعهدات گذشته آنان، میزان تحویل فوری، نحوه قراردادهای سابق و فعلی خودروسازان، چگونگی تأمین قطعه از تولیدکنندگان داخلی و خارجی و مواردی از این دست را بررسی و گزارشی جامع از آن را احصا خواهد کرد.
وی ضمن عدم تأیید اظهارات نماینده همکار خود در مجلس مبنی بر تحویل 60 درصدی تولیدات به افراد خاص، اضافه می‌کند: در چندین جلسه‌ای که در کمیسیون و با حضور وزیر صمت و معاونانش، خودروسازان، نماینده سازمان بازرسی کل کشور، مرکز پژوهش‌های مجلس و نماینده کمیسیون صنایع و معادن مجلس داشتیم، بارها تأکید کردیم بالای 80 درصد تولیدات خودروسازان، باید بابت تعهدات قبلی، تحویل شود و میزان تحویل فوری‌ها کمتر از 20 درصد باشد.
رئیس کمیسیون اصل 90 همچنین ادله خودروسازان را برای گرانی خودرو ظرف ماه‌های اخیر، ناکافی می‌داند.

 دولت و خودروسازان؛ همسو با دلالان و رانت‌خواران
یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس و یک کارشناس خودرو هم آمار تحویل 60 درصدی تولیدات خودروسازان به افراد خاص را غیرقابل اتکا و نامعتبر توصیف و رد می‌کنند.
نادر قاضی پور به خبرنگار ما می‌گوید: 11 سال است که در کمیسیون صنایع هستم و تاکنون چنین آماری را نشنیده‌ام. به نظرم این عدد 100 درصد اشتباه و به دور از واقعیت است، اما تأکید دارم مردم و مصرف کنندگان واقعی که با کد ملی شخصی ثبت‌نام کرده‌اند باید در اولویت تحویل خودرو باشند و خدمات پس از فروش هم به صورت شفاف ارائه شود.
وی با بیان اینکه پول‌های سرگردان، هر از چندی یک بازار را فلج می‌کنند، ادامه می‌دهد: وقتی اختلاس‌های چند هزار میلیاردی در کشور کشف می‌شود یعنی ما کشور ثروتمندی هستیم، اما این پول‌ها به جای اینکه فرصت خلق کنند به تهدید تبدیل می‌شوند حال آنکه اگر به درستی هدایت شوند و به بورس بروند، تولید کشور بیشترین منفعت را از آن خواهد دید.
قاضی پور اضافه می‌کند: متأسفانه در نتیجه کوتاهی دولت و مجلس و عدم نظارت درست از سوی قوه قضائیه، خودروسازان به بهانه گرانی ارز و کمبود سرمایه در گردش، وام‌های 28 درصدی می‌گیرند و سود این وام‌ها را از جیب مردم و از محل گران‌فروشی تأمین می‌کنند.
  فاصله قیمت بین کارخانه و بازار برداشته شود
حسن کریمی سنجری هم به خبرنگار ما می‌گوید: تحویل بالای 50 درصد تولیدات به افراد خاص، قابل تأیید نیست، اما قبول دارم که ثبت نام همیشه با مشکل مواجه است.
وی با اشاره به فاصله قابل توجه قیمت کارخانه و بازار، خاطرنشان می‌سازد: تا زمانی که این فاصله وجود دارد، دلالی هم هست و طبعاً لازمه ثبت‌نام آسان و بهره بردن از این فاصله قیمتی، داشتن رانت و نفوذ در نمایندگی‌ها و یا واحدهای فروش است. 
به گفته وی مصرف کننده واقعی در چنین شرایطی امکان ثبت‌نام آسان در نیم ساعت را ندارد. این کارشناس خودرو ادامه می‌دهد: راه ریشه کن کردن این فساد، حذف فاصله قیمت کارخانه و بازار آزاد است. واقعیت این است که در چهار دهه گذشته بارها سرمایه‌های کشور را در قالب ارز دولتی با نرخ‌های مختلف به عده‌ای از خدا بی‌خبر داده‌اند و انتظار رفته تولیداتی با همین نرخ و با عزت و احترام به مردم تحویل شود، اما زهی خیال باطل!
به باور این کارشناس خودرو، مردم خود باید برای یارانه ارزی خود تصمیم بگیرند نه دلالان! کریمی سنجری ادامه می‌دهد: مدیریت عرضه در بازار خودروی کشور بشدت زیر سؤال است، بنابراین باید شرایط بازار تغییر کند.
وی می‌گوید: امروز ممنوعیت واردات از یک سو و محدودیت تولیدکنندگان در شرایط تحریم از دیگر سو مشکل‌ساز شده، بنابراین باید از خودروساز حمایت کرد، اما نه با پول و ارز دولتی؛ بلکه باید اجازه واردات داد تا فضا به سمت رقابتی شدن تغییر کند و اختلاف قیمت هم حذف شود.
به گفته وی، خودروسازان در شرایط تحریم و غیرتحریم، رفتار مشابه دارند که این ضعف دولت را می‌رساند حال آنکه در شرایط تحریم باید تغییر رویه داد تا ساختار فسادزا اصلاح شود.

  تقاضای کاذب بازار خودرو و فعالیت شدید دلالان
 این کارشناس خودرو از اینکه دولت نه پاسخگوی اشتباهات خود است و نه کوتاه می‌آید، انتقاد می‌کند و ادامه می‌دهد: امروز تقاضای کاذب بازار خودرو نشان از فعالیت شدید دلالان دارد و مردم هم چون نگران ارزش پول خود هستند به این خیل متقاضی وارد می‌شوند تا شاید با تبدیل ریال به کالایی سرمایه‌ای مانند خودرو، کمتر ضرر کنند. 
این در حالی است که چنین تقاضای کاذبی، بیش از پیش منافع دلال را تأمین می‌کند.کریمی سنجری می‌گوید: ریشه مشکلات این است که دولت خود تولیدکننده و توزیع کننده ثروت است و به واسطه‌ها هم اعتماد دارد! وقتی 90 درصد این ثروت در دست دولت است خیلی‌ها تلاش می‌کنند در توزیع، نفوذ داشته باشند. واقعیت است که دولت نباید نگاهی را که به نفت دارد به خودروسازی داشته باشد. باید اجازه دهد مردم به این صنعت ورود کنند تا تولیدات رقابتی شود همان طور که در تمام دنیا این گونه است و تمام شرکت‌های خودروساز به دنبال کاهش قیمت هستند چرا که رقابت نزدیک و تنگاتنگ است.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: بازار خودرو خودروسازان قیمت خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۴۵۸۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت جدید روحانی از گرانی بنزین، اعتراضات و جلسه سران قوا

آفتاب‌‌نیوز :

حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی روز ۲۵ بهمن‌ماه در دیدار اعضای تحریریه روزنامه اعتماد در پاسخ به یکی از سؤالات آن‌ها که در سالنامه نوروزی این روزنامه منتشر شد، داستان «صبح جمعه» را این‌طور روایت کرد:

ما چند بار قیمت بنزین را افزایش دادیم. چند ماه بعد از تشکیل دولت در زمستان ۹۲ تصمیم گرفتم قیمت بنزین را افزایش دهم. در دولت که مطرح کردم اکثر وزرا مخالف بودند؛ گفتند الان موقع این کار نیست، مردم تحمل نمی‌کنند و شما گران نکنید. کارشناسان اقتصادی گفتند که تورم را افزایش می‌دهد. در مجلس آقای احمد توکلی نطق کرد و گفت کاری که روحانی می‌خواهد انجام دهد تورم را ۴۰ درصد افزایش می‌دهد. برای من هم نامه نوشت و همین را گفت. حتی در دولت اقتصاددانانی بودند که می‌گفتند تورم ۲۵ درصد افزایش پیدا می‌کند. ما حدود ۲۰ جلسه راجع به قیمت بنزین بحث کردیم. به هر حال تصمیم گرفتیم و در سال ۹۳ قیمت هر لیتر بنزین از ۴۰۰ تومان به ۷۰۰ تومان افزایش پیدا کرد، نرخ آزاد هم هزار تومان شد. تورم یک واحد درصد هم بالا نرفت. هیچ اقتصاددانی این را باور نمی‌کرد.

سال بعد از آن قیمت بنزین را تک‌نرخی کردیم و شد هزار تومان. در این مورد هم برخی از اعضای دولت مخالف بودند. تیم اقتصادی دولت می‌گفتند که این‌دفعه دیگر تورم بالا می‌رود. در حالی که تورم هیچ افزایشی پیدا نکرد. یعنی ما دو بار قیمت بنزین را افزایش دادیم، اما اصلاً تورم تکان نخورد.

سال ۹۵ می‌خواستم برای بار سوم قیمت بنزین را افزایش دهم. کل دولت به طور یکپارچه مخالفت کردند. دولت را راضی کردم که با مجلس مشورت می‌کنیم، اگر مجلس پذیرفت شما هم بپذیرید، قبول کردند. با مجلس مشورت کردیم زیر بار نرفتند. ما هم موضوع را رها کردیم. در سال ۹۶ باز در دولت بحث شد. اعضای دولت گفتند که با همکاری مجلس بنزین را گران کنیم. من کمیسیون تلفیق را دعوت کردم، آن‌ها به اتفاق گفتند این موضوع را به تاخیر بیندازیم. زمانی بود که ترامپ انتخاب شده بود، ولی هنوز از برجام خارج نشده بود. سال ۹۷ ترامپ از برجام خارج شده بود و شرایط اقتصادی کشور با مشکل مواجه شده بود و همه با افزایش قیمت بنزین مخالفت کردند.

سال بعد موضوع بنزین را بردیم در جلسه سران سه قوه و در اردیبهشت ۹۸ تصویب شد که بنزین را گران کنیم. روز سه‌شنبه خبرگزاری فارس خبر را اعلام کرد که شب جمعه این هفته بنزین گران می‌شود. در تمام پمپ‌بنزین‌ها صف‌های طولانی تشکیل شد! من در سفر استانی بودم، آقای زنگنه زنگ زد گفت اصلاً نمی‌توانیم وضع را کنترل کنیم و بنزین به پمپ‌بنزین‌ها برسانیم، تمام پمپ‌بنزین‌ها و راه‌ها بسته شده است. مشورت کردیم و افزایش قیمت بنزین را در آن مقطع لغو کردیم.

بعد از تابستان دو، سه بار تصمیم گرفتیم قیمت بنزین را افزایش دهیم حتی روز آن را مشخص کرده بودیم، اما شورای امنیت کشور مخالفت کرد. شورای امنیت کشور مسئول بود که برنامه‌ریزی کند. ما هر جمعه‌ای را پیشنهاد کردیم، شورای امنیت کشور بررسی کرد و آقای رحمانی فضلی می‌گفت که شورا مخالف است. گفتم چه می‌گویند؟ حرفشان چیست؟ یک بار گفتند نزدیک اربعین است زمان مناسب نیست. یک بار گفتند نزدیک آخر صفر است و مردم می‌خواهند به مشهد بروند، مناسب نیست. هر بار موضوعی را می‌گفتند. یک روز به آقای رحمانی فضلی گفتم ما که افزایش قیمت بنزین را تصویب کرده‌ایم، سران سه قوه هم امضا کرده‌اند منتها زمانش دیگر با شما، چون ما هر زمانی می‌گوییم شما می‌گویید مناسب نیست، خودتان بروید هر شب جمعه‌ای که می‌توانید و مناسب است، در این هفته یا هفته‌های آینده اجرا کنید، منتها ظرف سه، چهار هفته آینده این کار انجام شود، دیگر هم لازم نیست زمان آن را با من چک کنید، خودتان بروید و اجرا کنید.

۲۴ آبان ۹۸ اولین شب جمعه بعد از آن صحبت بود، فکر نمی‌کردم که آن هفته بخواهند اجرا کنند. گفتم اگر بخواهند اجرا کنند لااقل به من زنگ می‌زنند و اطلاع می‌دهند. کسی هم به من تلفنی خبر نداد. البته آقای رحمانی فضلی می‌گوید که ما زنگ زدیم به آقای واعظی، ایشان نبود. آقای واعظی هم می‌گوید کسی با من تماس نگرفت.

ساعت ۱ یا ۱:۳۰ بامداد جمعه بیدار شدم، تلویزیون را روشن کردم دیدم دو نفر دارند در شبکه خبر با هم صحبت می‌کنند، زیرنویس را هم نگاه کردم دیدم هیچ خبری نیست. گفتم پس این هفته انجام نشده است، اگر می‌شد زیرنویس می‌کردند، احتمالا هفته آینده این اتفاق می‌افتد. صبح که بیدار شدم نماز صبح بخوانم دیدم زیرنویس کرده که بنزین دیشب گران شده است. برای من عجیب نبود، چون اختیار داده بودم به شورای امنیت کشور. برایم این عجیب بود که چرا شب به من نگفتند. پس اینکه من می‌گویم صبح متوجه شدم، راست و دقیق است.

واقعیت این است که من صبح جمعه مطلع شدم. اصل تصمیم، مصوبه سران سه قوه بود و تصمیم را گرفته بودیم. منتها در اینکه آن شب جمعه شود یا شب جمعه بعد، در اختیار شورای امنیت کشور بود. آن‌ها می‌توانستند آن را بیندازند به هفته بعد، چون به آن‌ها اختیار داده بودم. صبح ساعت ۵ من فهمیدم بنزین گران شده است. با آقای رحمانی فضلی تلفنی صحبت کردم پرسیدم که آیا خبری هست؟ گفت نه هیچ خبری نیست. ظهر و بعدازظهر و غروب شد خبری نبود. یعنی اگر گرانی بنزین قرار بود اوضاع کشور را به هم بریزد، باید صبح جمعه به هم می‌ریخت، ظهر یا عصر جمعه به هم می‌ریخت. چرا جمعه شب تحرکات شروع شد؟! همه طراحی‌ها برای به خیابان کشاندن مردم در روز جمعه انجام گرفت. وزارت اطلاعات گزارش رسمی به من داد، استاندار‌ها در جلسه‌ای با حضور وزیر کشور به من گزارش دادند و افرادی که دستگیر کرده بودند، گفتند چه کسانی آن‌ها را به خیابان‌ها کشاندند.

جمعه شب شلوغ شد، آتش زدند و برخورد‌هایی صورت گرفت که در اختیار دولت نبود. عده‌ای تیراندازی کردند که می‌خواستند یک انبار اسلحه سپاه را تصرف کنند. جمعه شب تحرکات شروع شد، عصر روز شنبه و شنبه شب تشدید شد تا صبح یکشنبه ۲۶ آبان که رهبر معظم انقلاب در سخنانشان در حاشیه درس خارج فرمودند افزایش قیمت بنزین تصمیم سران قوا بوده و ایشان از آن حمایت کردند. بعدازظهر یکشنبه کشور آرام بود و شب دوشنبه همه چیز پایان یافت.

در ۹۸ وقتی بنزین گران شد اولین کسی که توئیت زد و مخالفت کرد، آقای رئیسی، رئیس قوه قضائیه بود که نامه سران قوا را با خط خودش امضا کرده بود! آقای تاجگردون، نماینده مجلس هم که عضو جلسه اقتصادی سه قوه بود جمعه شب مردم را به راهپیمایی دعوت کرد. عده‌ای از قم جمعه شب اطلاعیه دادند که مردم! شما چرا ساکت نشسته‌اید؟ برخی نمایندگان مجلس اعلام کردند که ما طرح سه‌فوریتی می‌دهیم و قیمت بنزین را برمی‌گردانیم! خب رئیس مجلس امضا کرده بود، رئیس قوه قضائیه هم امضا کرده بود. رهبری با این مصوبه موافقت کرده بودند. ما یکشنبه شب هیچ تظاهراتی در ایران نداشتیم. یکشنبه غروب من مرتب با آقای رحمانی فضلی در تماس بودم گفت در کشور هیچ خبری نیست. تمام ماجرای ۹۸ جمعه شب و شنبه و روز یکشنبه تا بعدازظهر است و دیگر تمام شد، یعنی جمعاً ۴۸ ساعت بود. البته حوادثی در ماهشهر اتفاق افتاد که عده‌ای با تیربار آمده بودند که کشته‌های آن حادثه را هم جزو اعتراضات مربوط به بنزین حساب کردند.

ما تمام درآمد حاصله از افزایش قیمت بنزین را بین مردم تقسیم کردیم. یعنی یارانه دوم که ما پرداخت کردیم از یارانه اول بیشتر بود؛ اولی ۴۵ هزار تومان بود، دومی ۵۵ هزار تومان. ضمن اینکه وقتی ما در سال ۹۸ افزایش نرخ بنزین را اجرایی کردیم، در ماه‌های اولیه روزی ۴۰ میلیون لیتر بنزین صادر می‌کردیم.

البته اتفاقات آبان ۹۸ بسیار تلخ بود و عده‌ای بی‌گناه از عابرین کشته شدند. ریشه حوادث آبان ۹۸، مسئله دیگری بود که در زمان مناسب باید برای مردم تبیین شود. موضوع بنزین نبود، مسئله دیگری بود. قیمت بنزین در سال ۹۳ هم گران شد، چرا آن وقت هیچ خبری نشد؟ در سال ۹۴ هم قیمت بنزین گران شد چرا هیچ خبری نشد؟ چرا یکدفعه این توطئه رخ داد؟ چرا صبح یا بعدازظهر جمعه خبری نشد؟ جواب این سؤالات خیلی از مسائل را روشن می‌کند.

دیگر خبرها

  • روایت جدید روحانی از گرانی بنزین، اعتراضات و جلسه سران قوا
  • اظهارات بنزینی جدید روحانی/ چطور صبح جمعه فهمیدم؟!
  • اعلام قیمت سنگین‌ترین جریمه رانندگی با اعمال نرخ‌های جدید
  • خودروسازان از قیمت گذاری دستوری معاف می شوند؟
  • حکایت معنادار افزایش قیمت کارخانه ای و ناترازی در بازار ۱۴۰۲ خودرو
  • حکایت معنادار افزایش قیمت کارخانه و ناترازی در بازار ۱۴۰۲ خودرو
  • تیم اقتصادی دولت سیزدهم نباید اشتباهات دولت قبلی را تکرار کند
  • قیمت واقعی دلار اعلام شد/ تا یک ماه دیگر نرخ دلار به این عدد می‌رسد
  • مومنی، اقتصاددان: خدا رحم کرده قیمت ارز را کنترل کردید!
  • ایجاد فضای رقابتی و تنظیم‌گری در صنعت خودرو با تسهیل در واردات