Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-24@16:20:29 GMT

جریان سنتی حوزه نتوانسته با انقلاب ارتباطی برقرار کند

تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۵۲۳۹۵

جریان سنتی حوزه نتوانسته با انقلاب ارتباطی برقرار کند

به گزارش خبرنگار مهر، قسمت پنجم برنامه اندیشه محور چهارسو با حضور حجت الاسلام محمد تقی اکبر نژاد منتشر شد. حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی اکبر نژاد از اساتید سطوح عالیه حوزه و رئیس موسسه فقاهت و تمدن سازی اسلامی است. چهارسو در این قسمت از برنامه خود با حجت الاسلام اکبرنژاد در موضوعات مختلف مربوط به تمدن نوین اسلامی، مرجعیت، روحانیت و تحول در حوزه های علمیه گفت و کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

فیلم این گفتگو را می توانید از اینجا ببینید.

مطلب زیر گزارشی از برخی موارد مهم این گفت و گو است: 

حجت الاسلام اکبر نژاد در تحلیل معنای انقلابی گری در حوزه ها گفت: انقلابی گری حوزه به این معنا نیست که شعار انقلابی بدهیم، آن شعار را بقال سرکوچه هم اگر انقلابی و بسیجی باشد می دهد، انقلابی گری یعنی چه قدر حوزه به عنوان عقبه تئوریک انقلاب و نظام اسلامی موفق عمل کرده است.

رئیس موسسه فقاهت و تمدن سازی اسلامی در باره نوع نگرش به مدرنیته گفت: من مثل بعضی از عزیزان نیستم که مدرنیته را کلا نفی کنم اما به مدرنیته بدگمان هستم چرا که این تکنولوژی و مدرنیته بر اساس نیازهای یک انسان الهی شکل نگرفته است.

این استاد سطوح عالی حوزه ادامه داد: اینکه من در جایی گفته ام ما بیش از ۳۰درصد نمی توانیم حکومت اسلامی را محقق کنیم ۳۰درصد من با ۳۰ درصد جناب نصیری متفاوت است. ۳۰ درصد من در مقایسه با نظرات جناب نصیری ۶۰ درصد است و عدد بالایی است چرا که من در مقایسه با حکومت امام زمان (عج) می گویم ۳۰ درصد.

اکبر نژاد درباره گستره فقه در زمان غیبت گفت: ما در استنباط علوم دینی و فقه گرچه بسیار با زمان ظهور فاصله داریم و موانع بسیاری وجود دارد اما می توانیم تا حدود قابل توجهی که اتفاقا پاسخگوی نیاز های جامعه باشد استخراج کنیم و به همین علت است که بحث تحول در حوزه پیش می آید.

اکبر نژاد گفت: شاید بپرسید این همه موسساتی که در قم هست پس چیست؟ عرض می کنم که همه اینها در حاشیه است. موسساتی که شما می بینید دقیقا هر کدامشان اعتراض به سیستم حوزه است یعنی حوزه این ها را به رسمیت نشناخته است و این ها مجبور شده اند برای خودشان موسسه احداث بکنند. طلبه داد می زند که من برای این رشته ای که  شما به طور انحصاری فقط آن را ارائه می دهید نیستم، استعداد من مثلا در علم کلام است.

حجت الاسلام اکبر نژاد در ادامه آسیب شناسی حوزه علمیه بیان کرد: با کدام منطق همه طلبه ها باید بتوانند در همه مقاطع تحصیلی شرکت کنند. طلبه ها هم مانند دیگران استعداد هایشان متفاوت است. طلبه ای که ادبیات عرب را به زور قبول شده است در کنار طلبه نخبه پای درس مراجع می نشیند. خود آن بزرگواری که بالای منبر درس می دهد می گفت که از هزاران نفر حاضر در مسجد اعظم تنها به دو نفر درس می دهم. در کل دنیا هر چه سطح علمی بالاتر می رود تعداد نفرات کم می شود اما در حوزه برعکس است.

رئیس موسسه فقاهت و تمدن سازی اسلامی ادامه داد: ما ناخواسته طلبه ها را در قم احتکار کرده ایم. اکثر امکانات در قم متمرکز شده است. قطب های کوچک علمی در شهرستان ها درست کنید و خواص را به قم بفرستید اتفاقا اینجاست که قم مرجعیت پیدا می کند و دیده می شود. الان کاری کرده ایم که طلبه لب مرز با طلبه قم فرق آنچنانی ندارد. باید نگاه کنیم که آیا پاسخ نیاز های شهرستان ها و مساجد و غیره را داده ایم یا با احتکار طلاب در قم برعکس عمل کرده ایم.

محمد تقی اکبرنژاد ادامه داد: جامعه تا حد زیادی از دست ما در رفته است یعنی مردم با من طلبه و مرجع تقلیدش ارتباط نمی گیرد، حتی متدینین هم دچار این مسئله شده اند.

استاد حوزه علمیه در ادامه آسیب شناسی حوزه علمیه گفت: ما هم می گوییم اصالت ها باید حفظ بشود و دغدغه ما هم در حفظ اصالت حوزه و اهمیت فقه بیشتر از آقایان است اما بحث در روش هاست. شما اگر بهترین غذا را با زور به دهان کسی بگذارید متنفر خواهد شد لذا امروز شما یک فقه گریزی در حوزه می بینید. باید متناسب با نیازها و استعداد ها رشته بندی کنند و به طلبه حق انتخاب بدهند.

حجت الاسلام اکبر نژاد با اشاره به برخی از ویژگی های جریان سنتی حوزه گفت: بعضی بزرگان هستند که با افتخار می گویند من نه روزنامه می خوانم، نه تلویزیون می بینم، نه اخبار را پیگیری می کنم. شما با چنین طیف هایی طرف هستید و وقتی نام تحول را می آورید که مثلا شرح لمعه باید عوض شود می گویند شهید ثانی بسیار انسان متعالی و بزرگی بوده است.

استاد حوزه علمیه در آسیب شناسی منابع درسی حوزه گفت: ما کتابی به نام «زوائد الاصول» نوشته ایم. از قبل هم عده ای معتقد بوده اند که علم اصول اضافاتی دارد. مرحوم آیت الله بروجردی(ره) معتقد بودند که اصول تورم کرده است.

یک موقع است که شما با حوزه ای طرف هستید که آزاد اندیشی دارد و راجع به نظریات می گوید بیائید تا بحث و بررسی کنیم اما یک وقت می بینید در کلام می گویند آزاد اندیشی اما در عمل ممنوع است، گوش نمی کنند، متهم می کنند، شما در چنین فضایی دو راه بیشتر ندارید یا نباید تحول در حوزه را پیگیری کنید یا هم باید مقاومت کنید و حرفتان را به بدنه حوزه برسانید.

رهبری فرمودند تحول خواهی باید از بدنه حوزه شروع شود این یعنی من هم از راس حوزه نا امید هستم. راس حوزه منظور کسانی هستند که افکار غالب را در قم در دست دارند اما متاسفانه گاهی مدیران حوزه هم از همان طیف هستند.

استاد سطوح بالای حوزه علمیه در تبیین حد و حدود جواز نقد به علما از دیدگاه خود گفت: ما خط حفظ احترام را خط قرمز می دانیم و توهین کردن را قبول نداریم اما عده ای می گویند اشکال کردن به طور کلی خط قرمز است. برای من اشکال کردن خط قرمز نیست ، حفظ احترام خط قرمز است. من معتقدم فقط معصومین مقدس اند، علمای ما محترم اند نه مقدس؛ انتقاد محترمانه از یک عالم اشکال ندارد همانطور که علما همدیگر را نقد علمی می کنند.

رئیس موسسه فقاهت و تمدن سازی اسلامی در انتقاد از برخی مدیران حوزه علمیه گفت: کسی که ۱۴ سال مدیر حوزه بوده است و در خطبه های نماز جمعه به نهاد های مختلف انتقاد می کند اما حرفی از حوزه نمی آورد من حرفم این است که آقای فلانی شما خودتان متهم ردیف اول هستید. کسی نباید شما را بازخواست کند که شما ۱۴ سال مدیر حوزه بوده اید چه کار کرده اید و چرا وضع فرهنگی کشور این طور شده است؟

وضعیت طلاب وضعیت خوبی نیست، در حرج هستند. اعتراض می کنند شنیده نمی شود، من این را جزء حقوق اولیه هر انسانی می دانم که وقتی با شرایطی روبرو می شود که حرفش شنیده نمی شود و با عمر و جوانی اش معامله می شود اعتراض کند.

یکی از خارجی ها گفته بود که انقلاب اسلامی، انقلاب حجت الاسلام ها بود نه آیت الله ها. این حرف تا حدودی صحیح است البته ما بزرگانی داشته ایم که همراه امام بوده اند اما بیشتر جوان ها بودند که انقلاب و امام را همراهی می کردند.

اکبر نژاد در اعتراض به نشست دوره ای اساتید و تقویت روحانیونی که با انقلاب ارتباط خاصی برقرار نکرده اند گفت: این یک واقعیتی است که جریان سنتی حوزه نتوانسته ارتباط کافی و لازم را با انقلاب برقرار کند و نشست های دوره ای اساتید امروز این جریان را ابقاء و احیاء می کند. مشکل ما با آن ها این است که در حال بازسازی جریان سنتی هستند که نتوانسته با انقلاب ارتباطی برقرار کند و از غفلت اساتید انقلابی ما هم در جهت تقویت آن جریان استفاده می شود.

حجت الاسلام و المسلمین اکبر نژاد در تشریح نامه ای که در حمایت از آیت الله یزدی نوشته بود، گفت: ماجرای دیدار آیت الله شبیری و نامه آیت الله یزدی خیلی سخت بود چرا که هر دو طرف محترم و خودی بودند. من آن نامه را نوشتم چرا که بعضی مسائل آن قدر قبیح و زشت اند که اگر از بزرگان سر بزند نه تنها از قبحش کم نمی شود بلکه به قباحتش افزوده می شود و  شما می ترسید این باب شود و مجبور می شوید به نوعی هزینه را بالا ببرید تا باقی هم متوجه شوند. شما می توانستید در این موضوع انقلابیگیری حوزه را محک بزنید که بسیاری از جریان های انقلابی سکوت کردند. معتقدم آن ماجرا برای حوزه یک پیچ بود.

کد خبر 4571032

منبع: مهر

کلیدواژه: حوزه های علمیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۵۲۳۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳ پروژه سفر دولت به لرستان در حوزه آب نیازمند اعتبار هستند

به گزارش خبرنگار مهر، داریوش حسن‌نژاد امروز چهارشنبه در جلسه بررسی مصوبات سفر رئیس‌جمهور به لرستان با بیان اینکه وزارت نیرو ۱۱ مصوبه در قالب ۱۳ پروژه در دور اول سفر رئیس‌جمهور به لرستان داشته است، اظهار داشت: ۱۰ مورد از پروژه‌ها کاملاً عملیاتی شده است.

وی با بیان اینکه سه مورد در حال اجرا هستند، گفت: این سه پروژه ۳۶۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان از اختصاص ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای پروژه‌های وزارت نیرو در استان خبر داد و گفت: این اعتبار از سوی وزارت نیرو و از محل تنخواه ۱۴۰۳ اختصاص پیدا کرده است.

حسن‌نژاد با بیان اینکه سه پروژه سفر دولت شامل سد «مخمل کوه»، «معشوره» و «بختیاری» باید از سوی آب نیرو احداث و عملیاتی شوند، گفت: دو سد «چول هول» و «ده پهلوان» نیز در دست مطالعه هستند.

کد خبر 6087668

دیگر خبرها

  • موضوع عفاف و حجاب از ارزش‌های ملی، مذهبی و سنتی ماست
  • ۳ پروژه سفر دولت به لرستان در حوزه آب نیازمند اعتبار هستند
  • فاصله بین محمود احمدی نژاد و محصولی به روایت عباس زاده مشکینی /کسی در پرونده سوآپ نفتی اردبیل بازداشت نشد
  • فاصله بین محمود احمدی نژاد و صادق محصولی به روایت عباس زاده مشکینی /کسی در پرونده سوآپ نفتی اردبیل بازداشت نشد
  • ثبت‌نام حوزه‌های علمیه خواهران در همدان
  • چرا ماشین ترورهای شخصیتی از کار نمی‌افتد؟ / راه‌اندازی کانال معدوم اکبر گودرزی در یک پیام‌رسان!
  • چگونه طلبه شویم؟
  • استدلال استاد قرائتی برای ورود جوانان به حوزه
  • فضای مجازی یکی از راه‌های مشارکت مردم در اقتصاد است
  • تیم ملی فوتسال ایران با سوپر استارش نتوانسته نتایج قاطعش را تکرار کند