Web Analytics Made Easy - Statcounter

کمپانی رنو که از چند ماه پیش، داستر جدید را با نشان داچیا به بازار جهانی معرفی کرده بود، حال برای فروش بیشتر این خودرو، مانند نسل قبل، این کراس اوور اقتصادی را در بخشی از بازار آسیا، آفریقا و اروپا با نشان خود عرضه کرده است.

به گزارش عصر ایران به نقل از اسب بخار بر اساس اطلاعات منتشر شده از جانب کمپانی رنو، داستر جدید تنها به لوگوی این شرکت مزین نشده و از نظر فنی، کیفی و طراحی تا حدی نسبت به نسخه ی داچیا در جایگاه بالاتری قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بحث امکانات تفاوتی میان رنو داستر و داچیا داستر وجود ندارد. اما آن طور که مشخص است متریال کار شده در کابین نسخه ی رنو تا حدی با کیفیتتر از نمونه ی داچیا است. در منطقه ی خاورمیانه، چند وقتی است که فروش رنو داستر نسل جدید آغاز شده و مشتریان می توانند این خودروی کراس اوور اقتصادی را در دو نسخه ی فنی خریداری کنند.
نمونه ی اول به پیشرانه ی ۱٫۶ لیتری ۱۱۵ اسب بخار و ۱۵۶ نیوتن متر مجهز است و توان آن از طریق جعبه دنده ی اتوماتیک CVT با حالت تعویض دنده ی مصنوعی ۶ سرعته به چرخ های جلوی آن منتقل می شود. این نسخه می تواند در شرایط استاندارد شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت را در ۱۳٫۲ ثانیه ثبت کند. داستر ۱٫۶ لیتری اتوماتیک از نظر مصرف سوخت در جایگاه خوبی قرار دارد و می تواند به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر ۵٫۸ لیتر بنزین را بسوزاند.


نمونه ی دوم این کراس اوور به پیشرانه ی دو لیتری ۱۳۵ اسب بخار با گشتاور ۱۷۸ نیوتن متر مجهز است و توان آن از طریق جعبه دنده ی ۴ سرعته ی اتوماتیک به چرخ های جلو و عقب می رسد. این مشخصات دقیقا در داسترهای قبلی نیز به چشم می خورد و تنها کمپانی رنو در بحث آلایندگی به روز رسانی را برای رنو داستر ۲۰۱۹ داشته است. این خودرو هم شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت را در ۱۱٫۵ ثانیه ثبت می کند و می تواند به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش ۶٫۹ لیتر بنزین را استفاده کند.

در بحث ایمنی نسخه ی LE داستر به کیسه ی هوای رو به رو و جانبی سرنشینان جلو مجهز است و سیستم کنترل پایداری نیز در آن دیده می شود. کاملترین نسخه ی رنو داستر جدید به امکاناتی نظیر تریم داخلی چرم، کروز کنترل و محدود کننده ی سرعت، دوربین ۳۶۰ درجه، استارت دکمه ای، سیستم تهویه اتوماتیک، روشن کردن خودرو از روی ریموت کنترل، رادار نقطه کور، شیب سنج دیجیتال، مانیتور، کنترل حرکت در سراشیبی، سیستم استارت استاپ و… مجهز است.

بر اساس تست ایمنی موسسه ی یورو انکپ، با وجود ارتقای مهندسی و ایمنی که در داستر جدید نسبت به نسل قبل رخ داده است، اما این خودرو نمی تواند مانند برخی رقبای دیگر با ۵ ستاره ی ایمنی شناخته شود و با توجه به بروز رسانی استانداردهای ایمنی، داستر نسل جدید همچنان می تواند تنها با ۳ ستاره ی ایمنی در بازار جهانی حضور داشته باشد.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: رنو داستر داستر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۵۵۰۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محدوده بازار تهران رکورددار ساختمان‌های ناایمن

قدرت الله محمدی مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران گفت: به لحاظ تعداد ساختمان‌های نا ایمن در تهران با انجام اقدامات جدی، شاهدد روند کاهشی هستیم، اما همچنان ساختمان‌هایی از این دست وجود دارد که اکثر آنها در محدوده بازار قرار دارد که برای تهران یک خطر بزرگ است.

محمدی افزود: در کنار توسعه ایستگاه‌های آتش نشانی و تجهیزات ایمنی قطعا باید در بخش جنوبی بازار اقدامات جدی در زمینه ایمن سازی ساختمان‌ها انجام شود و قرار است رفع مشکلات در بخش جنوبی بازار اجرایی و عملیاتی شود.

مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ادامه داد: بازدید کارشناسان فنی از ساختمان‌های تجمعی توسط کارشناسان در حال انجام است و به طور حتم مالکان باید طبق چک لیست سازمان آتش نشانی عمل کنند و اقدامات لازم برای ایمن سازی ملک خود را انجام دهند.

وی با بیان اینکه بالای ۳۰ نوع خدمت توسط سازمان آتش‌نشانی به شهروندان ارائه می‌شود گفت: نزدیک به ۱۰۰ درصد خدمات سازمان آتش‌نشانی برای مردم رایگان است و سامانه ۱۲۵ بطور شبانه روزی در خدمت شهروندان تهرانی است.

مدیرعامل سازمان آتش نشانی دیماه سال گذشته نیز در گفت و گویی اعلام کرده بود که تعداد ساختمان‌های ناایمن پایتخت طی یکسال و نیم گذشته از ۱۲۹ به ۷۵ ساختمان کاهش یافته؛ این در حالیست که ۵۰ درصد ساختمان‌های دولتی موجود در شهر تهران تاییدیه آتش‌نشانی را ندارند.

به گفته محمدی، ۷۵ ساختمان مانند پاساژ ناهید، پاساژ فجر، شرکت ژال در خیابان شریعتی، ساختمان هرمزان در سعادت آباد، مجتمع تجاری بوستان در پونک و برخی پاساژ‌های بازار بزرگ تهران از جمله گرند هتل، ساختمان‌هایی هستند که هنوز ایمن سازی نشده‌اند.

وی با بیان اینکه ۱۲۹ ساختمان ناایمن داشتیم که در سه چهار سال گذشته بین مسئولان و رسانه‌ها دست به دست می‌شد و هیچ اقدامی هم برای ایمن‌سازی آنها صورت نمی‌گرفت، گفت: با پیگیری‌های صورت گرفته در سال گذشته و با کمک دستگاه قضایی و پای کار آمدن دادستانی تهران، تمامی مالکان ۱۲۹ ساختمان دعوت و تذکر و اخطار‌های لازم به آنها داده شد که در نهایت خروجی این پیگیری و تلاش‌ها، کاهش تعداد ساختمان‌های ناایمن از ۱۲۹ به ۷۵ ساختمان بوده است.

موضوع ایمنی ساختمان‌های نا ایمن یکی از مشکلات تهران بود که در این دوره تلاش می‌شود پرونده ساختمان‌های نا ایمن بسته شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • جولان قطعات چینی در بازار خودرو/ بیش از ۸ میلیارد دلار قطعات خودرو و موتورسیکلت وارد کشور شد
  • گوشی جدید سامسونگ در بازار چقدر تحویل گرفته شد؟
  • (عکس) رضوانی، پورشه ۹۱۱ را متحول می‌کند
  • سقوط بیش از یک درصدی بهای نفت در بازار جهانی
  • قیمت گوشی امروز ۲۹ فروردین ۱۴۰۳
  • موتورلا اج ۵۰ پرو وارد بازار اروپا شد
  • به حدی خودرو وارد شده است که در بنادر جا نداریم
  • به حدی خودرو وارد شده که در بنادر جا نداریم
  • محدوده بازار تهران رکورددار ساختمان‌های ناایمن
  • لزوم توجه جدی به توصیه‌های ایمنی برق در شرایط ناپایداری جوی