Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-24@20:28:15 GMT

جنبه خرافی نامگذاری سال‌ها به نام حیوانات

تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۶۶۱۲۶

جنبه خرافی نامگذاری سال‌ها به نام حیوانات

‌بامداد پنج‌شنبه در ساعت یک و ۲۸ دقیقه و ۲۷ ثانیه، نخستین روز سال جدید هجری خورشیدی آغاز می‌شود.

‌به گزارش ایسنا-‌ نوروز نخستین روز سال خورشیدی برابر با یکم فروردین ماه، جشن آغاز سال نو ایرانی و یکی از کهن‌ترین جشن‌های به جا مانده از دوران ایران باستان است.

لحظه تحویل سال مصادف با زمانی است که زمین یک دور کامل ۳۶۵ روزه را به دور خورشید گردش کرده و دور جدیدی را شروع خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این زمان خورشید دقیقا در شرق طلوع و در غرب غروب می‌کند، طول روز و شب با هم برابر می‌شود و اینها به علت اعتدال بهاری است.

از قرن‌ها پیش اعتدال بهاری در ایران به عنوان آغاز سال جدید جشن گرفته می‌شود و ما آن را لحظه‌ تحویل سال می‌خوانیم، این زمان در سال ۹۸ هجری خورشیدی مصادف است با ۱۴ رجب ۱۴۴۰ هجری قمری و ۲۱ مارس ۲۰۱۹ میلادی. 

عمران مرادی، عضو شورای علمی مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا-با بیان اینکه خورشید در روز پنجشنبه در ساعت ۱:۲۸ بامداد به اعتدال بهاری می‌رسد، اظهار کرد: لحظه تحویل سال پدیده‌ای کاملا نجومی است. در این زمان سال جدید هجری خورشیدی آغاز و نوروز ایرانی جشن گرفته می شود.

وی در توضیح این پدیده گفت: لحظه تحویل سال در پی تلاقی خورشید با نقطه اعتدال بهاری در آسمان رخ می‌دهد. زمانی که خورشید در اعتدال بهاری قرار می‌گیرد همه جای زمین اعتدال ایجاد می‌شود؛ خورشید دقیقا از سمت شرق طلوع و در غرب غروب می‌کند،  طول روز و شب با هم برابر و دما در همه جا معتدل می‌شود.

مدرس و پژوهشگر نجوم ادامه داد: در آسمان دو نقطه به نام اعتدال بهاری و پاییزی وجود دارد که به اصطلاح نجومی نقاط برخورد دو دایره به نام دایره البروج و استماء سماوی است. در دو نقطه این دو دایره یکدیگر را قطع می‌کنند که یکی اعتدال بهاری و دیگری اعتدال پاییزی است.  

رسیدن خورشید به نقطه اعتدال بهاری، لحظه تحویل سال است

وی با بیان اینکه این نقاط در آسمان مشخص هستند، تصریح کرد: زمانی که خورشید در نقطه اعتدال بهاری قرار می‌گیرد، لحظه تحویل سال است. این نقطه معیار چرخش یک ساله زمین به دور خورشید است. آغاز اعتدال بهاری در نیمکره شمالی مصادف با اعتدال پاییزی در نیمکره جنوبی است.

به گفته مرادیف ایرانیان باستان از این تغییرات طول شب و روز به خوبی آگاهی داشتند و انسان ها از هزاران سال قبل این مطالب را می‌دانستند، با این تفاوت که در گذشته فکر می کردند خورشید زمین را دور می‌زند. در گذشته ساختمان‌هایی می‌ساختند که از سایه آنها می‌توانستند لحظه تحویل سال را مشخص کنند.

وی با بیان اینکه در آسمان ۱۲ صورت فلکی مهم وجود دارد، اظهار کرد: حمل، ثور، جوزا، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، جدی، دلو و حوت صورهای دوازده گانه آسمان متناظر با ۱۲ ماه هجری خورشیدی هستند. در قدیم نقطه اعتدال بهاری در صورت فلکی "حمل" متناظر با ماه "فروردین" بود که امروزه به دلیل تغیراتی در محور زمین این زمان جابجا شده است. 

عضو شورای علمی مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان ادامه داد: زمین علاوه بر حرکات وضعی و انتقالی دو حرکت "رقص محوری" و "تقدیمی" نیز دارد که در حال حاضر به علت حرکت تقدیمی محور زمین کمی تغییر کرده و اعتدال بهاری دقیقا در صورت فلکی "حمل" نیست، بلکه بین صور "حوت" و "دلو" قرار گرفته است. 

وی با بیان اینکه پیشرف علم در نجوم نیز تاثیرگذار است، گفت: در حال حاضر با استفاده از نرم افزار و محاسبات نجومی می‌توانیم زمان دقیق ورود خورشید به نقطه اعتدال بهاری را مشخص و ساعت، دقیقه و ثانیه این تلاقی را اعلام کنیم.

مدرس و پژوهشگر نجوم خاطرنشان کرد: در تقویم هجری خورشیدی ایرانی برای تعیین روز تقویمی ظهر را نقطه مرزی در نظر گرفته اند، به این معنا که اگر لحظه تلاقی قبل از ظهر باشد همان روز به عنوان آغاز سال در نظر گرفته می شود و چنانچه بعدازظهر باشد فردای آن روز را روز آغاز سال جدید می دانند.

تقویم ایرانی دقیقا مبتنی بر نجوم و طبیعت است

وی با بیان اینکه تقویم ایرانی بیشترین هماهنگی را با زمان واقعی نجومی دارد، تاکید کرد: می توانیم بگوییم میانگین سالانه لحظه اعتدال بهاری یا لحظه تحویل سال بین ظهر آخرین روز سال پیشین و ظهر نخستین روز سال جدید یعنی حدود ۲۴ نیمه شب است. تقویم ایرانی جزء تقویم هایی است که کمترین خطا را دارد و دقیقا مبتنی بر نجوم و طبیعت است.

مرادی افزود: خیام و همکارانش در رصدخانه ای در اصفهان مبنای دقیق تقویم هجری خورشیدی را ساماندهی و این تقویم دقیق را مدون کرده اند. 

وی با بیان اینکه لحظه تحویل سال در ایران با آیین مختلفی جشن گرفته می شود، اظهار کرد: در لحظه تحویل سال ایرانیان با انداختن سفره هفت‌سین نوروز را جشن می گیرند. ایرانیان کهن از ماهی در سفره هفت سین به دلیل صورت فلکی "حوت" به معنی ماهی استفاده می کردند که اکنون به دلیل توجه به محیط زیست توصیه به حذف ماهی از سفره هفت سین می شود. 

مدرس و پژوهشگر نجوم همچنین به نام های حیوانات مختص هر سال اشاره کرد و گفت: نام‌های حیوانات ریشه در فرهنگ کشورهای شرق آسیا به خصوص مغولستان دارد که وارد ایران شده است. در گذشته به دلیل اعتقادات خرافی هر سال را به نام یک حیوان می‌خواندند و آن سال را با توجه به نام آن حیوان پیش بینی می‌کردند که تنها جنبه خرافی دارد. بر این اساس نیز سال ۹۸ سال خوک نامگذاری شده است.


انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ویژه برنامه تحویل سال97

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۶۶۱۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب صوتی «برزویه پزشک» منتشر شد/اقتباسی از داستان‌ کلیله و دمنه

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب صوتی «برزویه پزشک» نوشته خسرو کیان‌راد به‌تازگی با گویندگی بهمن وخشور و سحر حسینی توسط مؤسسه آوای چیروک منتشر و روانه بازار نشر شده است.

این کتاب که نسخه مکتوب آن توسط انتشارات آفتابکاران منتشر شده، با اقتباس از داستان‌های کلیله و دمنه نوشته شده. نویسنده در این کتاب که شامل دو داستان کوتاه است، قصه‌هایی قدیمی از ایران‌زمین را روایت می‌کند. در یکی از داستان‌های این کتاب با نام «برزویه پزشک»، ماجرای بیمار شدن همسر انوشیروان، ملکه‌ی ایران‌زمین را دنبال می‌کنیم.

کتاب صوتی «برزویه پزشک» شامل دو داستان کوتاه با حال‌وهوای افسانه‌های کهن پارسی است. در اولین داستان این کتاب که «برزویه‌ی پزشک» نام دارد، ماجرای بیمار شدن همسر انوشیروان، ملکه‌ی ایران‌زمین را می‌شنویم. قصه از این قرار است که بانوی اول دربار که از محبوبیت ویژه‌ای نزد پادشاه برخوردار است به بیماری ناشناسی مبتلا شده که هرروز او را ضعیف‌تر و نحیف‌تر می‌کند. پادشاه هر آنچه می‌توانسته از حاذق‌ترین اطباء و بهترین داروها را برای همسرش فراهم کرده ولی هیچ نشانه‌ای از بهبودی در حال او مشاهده نمی‌شود. تا اینکه خبر می‌رسد یک پزشک جوان خوزستانی از راه رسیده و ادعا می‌کند که می‌تواند بیماری ملکه را درمان کند و حال او را بهبود بخشد.

در بخشی از این کتاب می‌شنویم:

«هیچ آدمیزادی تاکنون به آن جزیره پا نگذاشته و هرکس که از روی نادانی به آنجا رفته ناپدید شده و هرگز بازنگشته است.» این شایعه‌ای بود که سال‌های سال در میان بندرنشینان دهان به دهان می‌شد. جزیره‌ی مرموز، درست روبه‌روی بندر و در فاصله‌ی نه چندان زیادی از آن قرار داشت. هیچ‌کس در جزیره زندگی نمی‌کرد. می‌گفتند پای هیچ‌کس به آنجا نرسیده. غیرمسکون بود و رازآلود. بومی‌ها آن تکه‌ی دورافتاده را از آن خورشید می‌دانستند، چون هر بامداد، چهره‌ی تابنده‌ی خورشید را می‌دیدند که از پشت تنها کوه جزیره سر بر می‌آورد، انگار که از درون جزیره برخاسته باشد. از همین رو بود که آن خشکی را جزیره‌ی خورشید می‌نامیدند؛ خاستگاه و خانه‌ی خورشید. هرچند تابستان‌ها با پرتوی سوزانش بندر و ساحل‌نشینان را می‌سوزاند، اما زندگی آن انسان‌های آفتاب‌سوخته از خورشید بود. با نبودنش دل آسمان هم می‌گرفت.

نسخه صوتی «برزویه پزشک» با ۱ ساعت و ۴۷ دقیقه و قیمت ۲۴ هزار تومان عرضه شده است.

کد خبر 6084502 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • رمزگشایی از حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در جلسه حزب اعتدال و توسعه /پیش بینی می شود دولت نتانیاهو سقوط کند
  • دانشگاه آزاد دامغان جنبه‌های علمی و فرهنگی شاخصی دارد
  • سیاه‌چاله چیست و چگونه نور را می‌بلعد؟!
  • تصاویر نجومی پنجم اردیبهشت (۲۴ آوریل)
  • در خورشیدگرفتگی ۲۰ فروردین چه چیزهای عجیبی مشاهده شد؟
  • تخصص زیبایی در پزشکی به عنوان یک رشته دانشگاهی ایجاد شود/ عمل زیبایی دیگر جنبه مدگرایی دارد
  • تخصص زیبایی در پزشکی باید به عنوان یک رشته دانشگاهی ایجاد شود/ عمل زیبایی دیگر جنبه مدگرایی دارد
  • شکوفه های بهاری در شهرستان سلسله - لرستان
  • لحظه وقوع صاعقه در آسمان روستای حصار به روایت تصاویر
  • کتاب صوتی «برزویه پزشک» منتشر شد/اقتباسی از داستان‌ کلیله و دمنه