Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@14:28:44 GMT

تقویت انسجام ملی در سایه رشد و توسعه گردشگری

تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۶۷۶۸۵

تقویت انسجام ملی در سایه رشد و توسعه گردشگری

تهران- ایرنا- گردشگری به ویژه از نوع داخلی آن برای کشور پهناور و متنوعی مثل ایران از ضرورت های انکار ناپذیر، در راه دست یابی به توسعه پایدار و حفظ و تقویت انسجام و همبستگی ملی است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، امروزه یکی از دیدگاه ها و نگرش های غالب در توسعه و پیشرفت جوامع توسعه نیافته و یا در حال توسعه تقویت اقتصاد گردشگری آنهاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیگر همچون گذشته، کارخانه های بزرگ و شهرک های صنعتی ریز و درشت تنها نمادها و نشانه های توسعه نیستند. توسعه از طریق گردشگری می تواند به تقویت و توانمند سازی جوامع محلی و به ویژه روستاها منجر شود.
علاوه بر کارکرد و دستاوردهای اقتصادی، توسعه گردشگری بدون شک آشنایی مردمان شهرها و روستاهای مختلف کشور با یکدیگر را در پی خواهد داشت که کمترین اثر آن تقویت احساس یگانگی و در نتیجه افزایش همبستگی ملی است.

** گردشگری داخلی در آینه ی آمار
نتایج آمارگیری از گردشگری ملی در بهار سال 1397 نشان می دهد که بیش از 102 میلیون سفر انجام شده است که از این تعداد 47 درصد با اقامت شبانه و 53 درصد بدون اقات شبانه بوده است. نکته قابل توجه این است که 26 درصد (حدود 12.5 میلیون سفر) از سفرهایی که با اقامت شبانه بوده با هدف گردشگری انجام شده است. 16 درصد از این نوع سفرها نیز با هدف زیارت و درمان بوده است.
آمار و ارقام فوق حاوی چند نکته است. نخست اینکه توسعه گردشگری هنوز از حد ایده آل فاصله زیادی دارد. تعداد گردش های داخلی با اقامت شب باید خیلی بیشتر از این اعداد و ارقام افزایش یابد. این کار بدون شک نیازمند فراهم بودن زیرساخت های ارتباطی، اقامتی و غیره است. نکته دیگر این است که توزیع استانی گردشگری باید به صورتی باشد که گردشگری تنها محدود به چند شهر یا استان نشود.
برای مثال طبق آمارهای مربوط به سال 1397 مازندران، گیلان، بوشهر، خراسان رضوی، هرمزگان، خوزستان و فارس صدرنشین آمارهای سفرهای نوروزی و اقامت بوده‌اند. سپس استان هایی همچون چهارمحال، همدان، کرمان ، گلستان، آذربایجان شرقی و قم در رده های بعدی قرار دارند. با این حال بسیاری از استان ها نیز از میزان گردشگری قابل توجهی برخوردار نبوده اند. بدون شک آب و هوا می تواند دلیل عدم سفر در ایام نوروز به برخی از استان ها باشد. اما در صورتی که زیرساخت های ارتباطی و اقامتی فراهم باشد سردی هوا نمی تواند خیلی مانع سفر مردم به استان های یاد شده باشد. بدین ترتیب همه استان های کشور باید به مقصد گردشگران تبدیل شوند.
ایران علاوه بر اینکه از نظر جاذبه های گردشگری از جایگاه خوبی در جهان برخوردار است، تنوع بالای فرهنگی و قومی آن مهمترین جاذبه برای گردشگری های داخلی(و البته خارجی) به شمار می رود. اگر از تنوع طبیعی و جغرافیایی کشور بگذریم، اقوام ایرانی دارای سبک ها و شیوه های متفاوتی از زندگی، کار و معیشت هستند. به ویژه مناطق روستایی و عشایری از چنان تفاوت هایی در سبک زندگی برخوردارند که هر گردشگری را جذب خود خواهد کرد. بعلاوه در کنار آداب و سنن ملی، در جای جای این سرزمین آداب و رسوم های قومی و محلی مختلفی وجود دارد که دیدن و شرکت در آنها می تواند اوقات خوش و خرمی را برای گردشگران رقم بزند.

** بوم گردی و توانمندسازی روستاییان
یکی از مشکلات گردشگری در داخل کشور هزینه بالای آن است. واقعیت این است که سفر به بسیاری از نقاط با توجه به وسعت جغرافیای کشور هم زمان بر است و هم هزینه بر. هرچند زیرساخت های ارتباطی ارزان قیمت به ویژه در حمل و نقل هوایی می تواند هم در زمان و هم در هزینه سفر را برای مسافران آسان تر سازد اما اقامت های شبانه نیز در هتل های موجود گران است. از این رو توسعه شکلی از گردشگری به نام بوم گردی می تواند بسیاری از هزینه های اقامتی را کاهش دهد. اقامت در خانه های محلی به ویژه در روستاها و حتی در میان عشایر می تواند هزینه های سفر را تا حدودی کاهش دهد.
از این رو، در سال های اخیر توسعه بوم گردی قابل توجه بوده و مردم از آن استقبال خوبی داشته اند. بوم گردی یکی از اشکال گردشگری است که در آن اقامت از نظر مسائلی مانند هزینه، طراحی، کاربری، موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی متفاوت است. با توسعه بوم گردی امروزه در بسیاری از شهرهای ایران هم امکان رزرو یک هتل چند ستاره وجود دارد و هم اقامت در یک خانه روستایی و یا اقامت در یک بوم گردی.
نکته ای که در مورد بوم گردی وجود دارد اقامتگاه بوم گردی منطبق بر فرهنگ و جغرافیای آن منطقه است. به طور مثال هتل‌ها و مهمانسراها در کل، ویژگی‌های مشترک زیادی با همدیگر دارند و فرق چندانی بین یک هتل در زاهدان با هتل دیگری در تبریز نیست. اما بین اقامتگاه های بوم گردی از هر نظر تفاوت وجود دارد. درواقع بوم گردی دقیقا نقطه مقابل هتل و مهمان سراها قرار دارد.
یکی از موارد مهمی که در اقامتگاه های بوم گردی وجود دارد و مسافران را جذب می کند تجربه یک زندگی محلی در فضایی محلی است. به همین خاطر است که مالکان این نوع اقامتگاه ها اصرار به داشتن یک سبک سنتی در اقامتگاه ها دارند، چرا که این نکته مهمترین تمایز آن ها با هتل های چند ستاره است.
همچنین موضوع توانمندسازی اقتصادی روستاییان از طریق توسعه و رشد بوم گردی از اهمیت خاصی برخوردار است. روستاییان از یک طرف با ارائه خدمات اقامتی به مسافران می توانند اقتصاد خود را بهبود ببخشند و از طرف دیگر با توسعه و تولید صنایع دستی و فروش آن به مسافران. بنابر این تقویت اقتصاد روستاییان به معنای جلوگیری از مهاجرت و در نتیجه جلوگیری از رشد حاشیه نشینی خواهد بود. از یک طرف روستاها خالی از سکنه نخواهند شد و از سوی دیگر شهرها با سیل مهاجران روستایی رو به رو نمی شوند. حتی در صورت توسعه اقتصاد گردشگری به طور کل و اقتصاد بوم گردی به طور خاص امکان شکل گیری مهاجرت معکوس و بازگشت مهاجران به روستاها دور از دسترس نخواهد بود.

** گردشگری و تقویت همبستگی ملی
یکی از چالش ها و مشکلات کشورهای چندقومیتی و چند فرهنگی چگونگی حفظ و تقویت انسجام ملی است. این مهم از یک طرف وابسته به اتخاذ رویکردهای توسعه محلی و منطقه ای و در نتیجه پرهیز از تمرکزگرایی و تبعیض اقتصادی منطقه ای است و از طرف دیگر نیازمند شناخت هرچه بیشتر و تعامل مستمر و همیشگی بین مردمان نقاط مختلف یک کشور است.
درواقع، به میزانی که افرادی که از قومیت های مختلف هستند بیشتر با یکدیگر در تعامل باشند، به همان میزان بیشتر از یکدیگر شناخت پیدا کرده و در نتیجه بهتر تفاوت هایشان را قبول می کنند. این یک اصل مهم جامعه شناختی است که در چارچوب روابط و تعاملات مستمر اجتماعی تفاوت های قومی، فرهنگی و حتی فکری و عقیدتی عادی تر شده و همزیستی و همبستگی بهتر و بیشترتقویت می شود.
به طور کل می توان گفت که گردشگری چه در قالب بوم گردی و یا به هر شکل و قالب دیگر می تواند از جهات مختلفی برای کشور سودمند باشد. جدا از فواید اقتصادی که بسیار هم مهم است، می تواند از نظر فرهنگی، اجتماعی و مهمتر از آن از نظر سیاسی برای کشور بسیار یاریگر باشد. غفلت از ظرفیت های گردشگری چه برای توسعه کل کشور و چه در توسعه مناطق روستایی و تحقق توسعه پایدار امری جایز نبوده و باید مسئولین در راه توسعه و تقویت آن قدم های جدی بردارند تا از اقتصاد گردشگری حاصل از گردشگری داخلی و همچنین گردشگری خارجی سهم بهتری از آنچه در حال حاضر داریم، داشته باشیم.
پژوهشم**9456

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد گردشگري بومگردي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۶۷۶۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سایه تهدیدات امنیتی بر سر مسابقات یورو ۲۰۲۴ آلمان

در آستانه مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا مقام‌های امنیتی آلمان درباره افزایش خطر ترور هشدار داده و درخواست‌ها برای تقویت اقدامات ضد تروریستی در این کشور بالا گرفته است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه "تاگس اشپیگل" در مطلبی نوشت: به گفته سازمان اطلاعات داخلی آلمان BfV ، از جمله مناقشات در خاورمیانه تأثیر قابل توجهی بر وضعیت امنیتی آلمان داشته است. توماس هالدن وانگ، رئیس BfV روز دوشنبه در برلین توضیح داد: خطر پنهان حملات با انگیزه افراط‌گرایی در نتیجه رویدادهای خاورمیانه افزایش یافته است. وی به شدت نگران "خطر افراد بسیار عاطفی" است که می توانند "انگیزه" انجام حملات در نتیجه حوادث خاورمیانه شوند.

هالدن وانگ در اینجا از "هدف های نرم"، یعنی رویدادهای عمومی به راحتی در دسترس صحبت کرد. این نهاد اطلاعاتی در آلمان قبلاً در گذشته هم هشدار داده بود که مجرمان فردی که توسط تبلیغات افراطی رادیکال شده‌اند می توانند با استفاده از سلاح های برش و چاقو که به راحتی قابل دستیابی هستند، حملاتی را انجام دهند.

هالدن وانگ در ARD گفت که "انبوهی از حوادث" وجود دارد که هرگز در تاریخ مسئولیت وی سابقه نداشته است. وی علاوه بر تبلیغات ضد یهود و رادیکالیزه شدن افراد به جاسوسی و حملات سایبری روسیه نیز اشاره کرد.

"هالدن وانگ" گفت که افزایش مداوم چنین درگیری‌هایی، تمایل فزاینده برای قدرت بیشتر توسط دولت‌های مستبد و جابجایی وزنه های قدرت جهانی همیشه بر وضعیت امنیتی آلمان تأثیر می‌گذارد.

وی همچنین گفت: بازیگران مخرب از داخل و خارج به طور فعال برای بی‌ثبات کردن دموکراسی و دولت ما تلاش می‌کنند. آنها از همه ابزارها استفاده می کنند: جاسوسی و حملات سایبری، نفوذ و اطلاعات نادرست، اشاعه و خرابکاری و همچنین تروریسم دولتی.

در این شرایط به دلیل خطر حمله تروریستی در مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا اتحادیه احزاب متحد مسیحی خواستار بسته ضد تروریسم دولت فدرال شده است.

فراکسیون احزاب متحد مسیحی در پارلمان آلمان در بوندستاگ از ائتلاف چراغ راهنمایی خواست که در مبارزه با تروریسم سریعتر عمل کند. رئیس دفتر سازمان اطلاعات داخلی آلمان رویدادهای ورزشی را "هدف درجه یک" می داند.

در این شرایط این فراکسیون در بوندستاگ از دولت فدرال خواسته است تا با توجه به رویدادهای مهمی مانند مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا، اقدامات بیشتری برای مبارزه با تروریسم در آلمان انجام دهد.

در پیشنهادی از سوی فراکسیون پارلمانی اتحادیه احزاب متحد مسیحی که منحصراً در اختیار تاگس اشپیگل است، آمده است: «دولت فدرال آلمان از اتخاذ تدابیر لازم برای توانمند ساختن نهادهای امنیتی ما برای مقابله با حملات تروریستی احتمالی در قلمرو فدرال تا حد امکان خودداری می‌کند.

در این پیشنهاد آمده است: از جمله، ائتلاف چراغ راهنمایی باید وضعیت قانونی را بهبود بخشد تا مقامات امنیتی بتوانند آدرس های IP را ذخیره کنند و از نرم افزار تشخیص چهره استفاده کنند. اتحادیه احزاب متحد مسیحی همچنین خواستار تشکیل پلیس گمرکی برای مبارزه با جرایم مالی در این درخواست است که هنوز توسط هیئت اجرایی این فراکسیون و گروه پارلمانی بوندستاگ در حال تصمیم گیری است.

سخنگوی سیاست داخلی فراکسیون پارلمانی احزاب متحد مسیحی در این باره به تاگس اشپیگل گفت: سیاست امنیتی نیاز به تغییر فوری مسیر دارد. وی ادامه داد: دادستانی آلمان قبلاً نشان داده است که به شدت نگران تحولات جاری در بخش امنیتی است.

کریستوف دی وریس، سیاستمدار داخلی حزب دموکرات مسیحی آلمان نیز این موضوع را تایید می کند. وی در این باره گفته است: بزرگترین تهدید برای امنیت آلمان بدون شک در حال حاضر توسط تروریسم به توصیف وی اسلام گرای افراطی ایجاد شده است." دی وریس ادامه داد: وزیر کشور آلمان باید طوری عمل کند که «کل اروپا بتواند با خیال راحت مهمان دوستانش در مسابقات قهرمانی اروپا شود». نرم افزار تشخیص چهره به ویژه برای مقامات امنیتی برای شناسایی تهدیدها و حذف آنها از گردش ضروری است.

"نانسی فایزر" اعلام کرده بود که بازرسان او در اداره حفاظت از قانون اساسی و اداره پلیس جنایی فدرال در اینجا مجهزتر خواهند بود. وزیر کشور آلمان در اوایل فوریه گفت که تغییر در قانون حمایت از قانون اساسی در درازمدت باعث قطع پول برای افراط گرایان در آلمان می شود. با این حال، از آن زمان، این وزارتخانه هیچ پیش نویس قانونی ارائه نکرده است.

چندی پیش هم رئیس اتحادیه پلیس فدرال آلمان تامین امنیت مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا در تابستان جاری را چالش بزرگی برای نیروهای خود دانسته و از کمبود پرسنل به ویژه در تامین امنیت‌های مرزی خبر داد.

به این ترتیب نهادهای امنیتی آلمان در ماه‌های آینده با چالش‌های بزرگی مواجه خواهند شد. از آنجا که مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا هدف احتمالی حملات از اواسط ژوئن در نظر گرفته می‌شود، مقامات در حال برنامه ریزی برای مقابله با تروریسم هستند.

مسابقات قهرمانی اروپا بین 14 ژوئن تا 14 جولای در استادیوم های ده شهر بزرگ آلمان از جمله برلین برگزار می شود. آندریاس روسکوف، رئیس اتحادیه پلیس فدرال آلمان (GdP) در این باره گفته است: پلیس فدرال برای مسابقات قهرمانی اروپا ممنوعیت مرخصی را برای نیروها در دستور کار قرار خواهد داد.

نانسی فایزر،وزیر کشور فدرال آلمان پیش از این هم گفته بود که امنیت مسابقات قهرمانی اروپا در آلمان "اولویت اصلی" است. وزیر کشور آلمان همچنین اظهار داشته که همین امر در مورد بازی‌های المپیک تابستانی در فرانسه نیز صدق می‌کند. بازی‌های المپیک از 26 جولای تا 11 آگوست در پاریس برگزار می‌شود.

وزیر کشور آلمان گفت که با توجه به پیاپی بودن این دو رویداد مهم ورزشی وی و ژرالد دارونین، وزیر کشور فرانسه بر "همکاری نزدیک" بین نهادهای امنیتی توافق کردند. وزیر کشور آلمان توضیح داد: نیروهای پلیس آلمان در المپیک پاریس و پلیس فرانسه در مسابقات قهرمانی اروپا در آلمان مستقر خواهند شد.

فایزر همچنین اعلام کرده که نهادهای امنیتی در برابر حملات سایبری احتمالی نیز مسلح می شوند. اخیراً، کلودیا پلاتنر، رئیس اداره فدرال امنیت اطلاعات (BSI)، نسبت به شکاف های خطرناک در دفاع آلمان در برابر حملات هکری در مقیاس بزرگ هشدار داده است.

تقابل شدید آلمان با آزادی بیان برای حمایت یکجانبه از اسرائیلتقویت دفاع هوایی در دستورکار آلمان

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • وزارت ارتباطات به زودی از ماهواره‌های جدید رونمایی می‌کند/ گردشگری در ایران رشد کرده است/ بدهی های ایران به بانک توسعه اسلامی صفر شد
  • جایزه جشنواره ایتالیایی برای «در سایه سرو»
  • «در سایه سرو» جایزه جشنواره فیلم ایتالیا را از آن خود کرد
  • سایه تهدیدات امنیتی بر سر مسابقات یورو ۲۰۲۴ آلمان
  • تعامل با کشورهای آفریقایی اقتصاد استان یزد را تقویت می کند
  • ضرورت انسجام جهان اسلام برای مقابله مؤثر با هر گونه اجحاف به کشورهای اسلامی
  • ضرورت انسجام جهان اسلام برای مقابله موثر با هر گونه اجحاف به کشور‌های اسلامی
  • تور اصفهان‌گردی ویژه هفته فرهنگی اصفهان در منطقه ۱۴ برگزار می‌شود
  • مدارس متروکه گلستان به اقامتگاه بوم‌گردی تبدیل می شوند
  • ضرورت تقویت بخش تعاون در راستای تحقق اشتغال‌زایی