Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@09:52:32 GMT

قصه تکراری برداشت از آب‌های زیرزمینی و فرونشست زمین

تاریخ انتشار: ۲۹ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۷۶۰۹۹

قصه تکراری برداشت از آب‌های زیرزمینی و فرونشست زمین

مطالعات زمین‌شناسان نشان می‌دهد که وجود یا عدم وجود آب‌های زیر زمینی به لرزه‌خیز شدن یا بی‌لرزه شدن گسل‌ها ارتباط مستقیمی ندارد ولی تخلیه سفره‌های آب زیرزمینی می‌تواند به تسریع در رخداد یک زلزله مهم بیانجامد.

‌به گزارش ایسنا،‌ قسمت عمده آب‌های شیرین به صورت آب زیرزمینی ذخیره شده است و برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی به واسطه افزایش جمعیت و استخراج آن جهت اهداف کشاورزی، صنعتی و مصارف خانگی از جمله مسائلی است که در سال‌های اخیر دشت‌های کشور را در معرض خطر فرونشست قرار داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس آمارها، بارش سالانه هشت استان کشور کمتر از ۲۰۰ میلی‌متر است و به اعتقاد محققان، به دلیل تدوام خشکسالی و برداشت‌های بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی شاهد فرونشست زمین در مراکز پرجمعیت‌تر هستیم. این در حالی است که از بین رفتن منابع آب‌های زیرزمینی طی حدود ۲۵ سال اخیر، می‌تواند با تسریع در وقوع زمین‌لرزه‌های مهم بعدی در نواحی لرزه‌زا و در پهنه گسل‌های فعال همراه باشد.

عضو شورای مرکزی خانه کشاورز ایران در گفت‌وگو با ایسنا، در این رابطه می‌گوید: فرونشست زمین به صورت عمده در مناطقی که بیشترین برداشت آب‌های زیرزمینی را دارد، اتفاق میفتد و تاثیرات منفی از خود بر جای می‌گذارد. در حقیقت فرونشست زمین پدیده‌ای است که دامنه آن با گرم شدن کره زمین و برداشت بیش از حد از منابع آب‌های زیرزمینی، بزرگ‌تر می‌شود و این جای بسی تامل دارد.

نازخند صبحی با بیان این‌که متاسفانه بیش از 300 شهر در سطح کشور تحت تاثیر پدیده فرونشست قرار دارد، ادامه می‌دهد: باید هر چه سریع‌تر و به هر شکلی که می‌توانیم برداشت از آب‌های زیرزمینی را کاهش دهیم. این در حالی است که در ایران، بیش از سه برابر دیگر کشورها آب مصرف می‌کنیم و در چنین شرایطی، برخی دشت‌های کشور بر اساس جی‌پی‌اس‌های سازمان نقشه‌برداری تحت تاثیر فرونشست قرار دارد.

وی تصریح می‌کند: در برخی دشت‌ها این فرونشست تا 360 سانتی‌متر می‌رسد در حالی که در اتحادیه اروپا، 4 میلی‌متر فرونشست را بحران آب به حساب می‌آورند. باید عنایت داشت که بسیاری از زمین‌شناسان فرونشست را زلزله خاموش می‌نامند.

عضو شورای مرکزی خانه کشاورز ایران یادآور می‌شود: همیشه به دنبال علاج واقعه بعد از وقوع هستیم ولی امروز در جایگاهی قرار داریم که بسیاری از شهرها مورد تهدید این پدیده قرار گرفته‌اند و به جرات می‌توان اذعان کرد که این بار نمی‌توان علاج بعد از واقعه کرد.

صبحی تاکید می‌کند: دلیل فرونشست‌ها، تداوم افت سطح آب‌های زیرزمینی است و زمانی که این تداوم بیشتر از دو سال طول بکشد، لایه‌های آبدار زیرین منابع آبی خود را از دشت می‌دهند و در نهایت، فرونشست اتفاق می‌افتد. بنابراین چاره‌ای جز کاهش برداشت آب‌های زیرزمینی نداریم و باید هر چه سریع‌تر در راستای پلمب چاه‌های غیرمجاز اقدام کنیم.


انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: فرونشست زمین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۷۶۰۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از خط قرمز برداشت از آب‌های زیرزمینی عبور کرده‌ایم

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: قوه قضاییه می‌تواند در امر پیشگیری از بحران‌ها اقدامات موثری انجام دهد و از وقوع جرایم در این بخش نیز جلوگیری کند.

به گزارش ایسنا، محمدحسن نامی در جلسه مشترک امروز با معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه که در سازمان مدیریت بحران کشور برگزار شد، گفت: امروزه بحران موضوع اصلی بسیاری از کشور‌ها است و در ۱۲۳ کشور جهان «بحران» اولین و راهبردی‌ترین موضوع است. امروزه کشور‌های دنیا با موضوعات تغییر اقلیم بیابان زایی و تغییر آب و هوایی مواجه هستند. همچنین کمبود آب شیرین موجب شده موضوع پیشگیری از بحران دارای اهمیت شده و اقداماتی در این خصوص در کشور‌ها صورت بگیرد.

نامی با اشاره به قانون مدیریت بحران کشور افزود: این قانون ناظر به اقدامات پیشگیرانه است و روح حاکم بر فرمایشات رهبر معظم انقلاب نیز در حوزه مدیریت بحران بر پیشگیری تاکید دارند.

وی با بیان اینکه مهم‌ترین مخاطره کشور ما سیلاب است، گفت: باید موضوع آبخیزداری و آبخوانداری را به طور کامل انجام دهیم. امروز در دنیا احداث سد‌های زیرزمینی آغاز شده است و سد‌های زیرزمینی باعث می‌شود آب بیشتری به سفره‌های زیرزمینی منتقل شود و فرونشست را کاهش دهد.

نامی افزود: یکی دیگر از موضوعات کشور ما فرونشست است و ما امروزه از خط قرمز برداشت از آب‌های زیرزمینی عبور کرده‌ایم، درحالی که استاندارد برداشت آب زیرزمینی ۲۰ درصد است و ما در برخی مناطق ۸۰ تا ۸۵ درصد از این آب‌ها را برداشت کرده‌ایم و باید با آبخوان‌داری یا آبخیزداری و تاسیس سد‌های زیرزمینی پیشگیری کنیم.

وی ادامه داد: همچنین ناپایداری سازه‌ها در مقابل زلزله از دیگر مخاطرات ما است و ۶۲ درصد جعرافیای کشور ما یا روی گسل است یا در حریم گسل‌ها قرار دارد. در تهران سه گسل وجود دارد که خطرناک‌ترین آن گسل شهرری است؛ بنابراین باید مقاومت مصالح ساختمانی را به هشت ریشتر برسانیم البته درباره زیرساخت‌ها باید بیشتر از این مقاوم سازی شود. همچنین جنس سازه باید به گونه‌ای باشد که مقاومت در برابر هشت ریشتر را داشته باشد و ما در اکثر شهر‌ها آزمایشگاه مقاومت سنجی مصالح را داریم.

نامی با اشاره به وقوع زلزله در ترکیه و تخریب‌های گسترده ناشی از آن، اظهارکرد: وقتی مصالح ساختمانی استحکام لازم را نداشته باشد، ساختمان با زلزله‌ای بالای شش ریشتر فرو می‌ریزد.

وی گفت: در ۲۲۰ سال گذشته ۱۲ زلزله داشته‌ایم که بالای ۷ ریشتر بوده است و بطور متوسط سالانه حدود دو هزار زلزله به وقوع می‌پیوندد. بعنوان نمونه در سال گذشته حدود ۱۸ هزار زلزله داشتیم. باید برای سکونت در چنین وضعیتی مقاومت بیش از هشت ریشتر را برای ساختمان‌ها در نظر بگیریم؛ لذا ضرورت دارد در خصوص پیشگیری اقدامات جدی در دستورکار قرار بگیرد.

نامی همچنین تاکید کرد: قوه قضاییه می‌تواند در امر پیشگیری از بحران‌ها اقدامات موثری انجام دهد و از وقوع جرایم جلوگیری کند.

دیگر خبرها

  • بحران فرونشست در ۳۵۹ دشت ایران
  • ۳۵۹ دشت کشور در چالش بحران فرونشست | حفر ۱۱۷هزار حلقه چاه در دشت‌های با نرخ فرونشست
  • بحران فرونشست در ۳۵۹ دشت کشور
  • وقوع زمین لرزه در مرزن آباد/ خسارتی ثبت نشد
  • مرزن آباد لرزید
  • کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب‌های زیرزمینی در افق ۱۴۲۰
  • برداشت ۲۲ میلیون مترمکعب آب غیرمجاز از چاه‌های غیرمجاز در قم
  • هشدار؛ جان زمین در خراسان‌شمالی مکیده می‌شود
  • از خط قرمز برداشت از آب‌های زیرزمینی عبور کرده‌ایم
  • بهاباد امروز لرزید