Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@15:23:34 GMT

‌کلیدر؛ بهشتی در خراسان

تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۱۸۱۰۵۲

‌کلیدر؛ بهشتی در خراسان

نام کتاب «کلیدر» نوشته محمود دولت‌آبادی برای تمامی اهالی هنر و ادبیات مخصوصا ادبیات معاصر آشنا است و اما شاید کم‌تر کسی بداند که نام این کتاب از روستایی به همین نام در شمال شرق ایران گرفته شده است.

‌به گزارش ایسنا- ‌یکی از بزرگ‌ترین و سرشناس‌ترین روستاهای خراسان «کلیدر» است که در فاصله 90 کیلومتری شمال غربی شهرستان نیشابور و در امتداد رشته کوه بینالود واقع شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روستا هنوز هم در میان روستاهای نیشابور از جایگاه معتبری برخوردار است که پر از جاذبه‌های گردشگری، فضاهای سرسبز است و هم‌چنین از لحاظ ویژگی‌های قومی روستایی قابل توجه است.

برخلاف مردم سرولات که به ترکی سخن می‌گویند، مردم روستای کلیدر به ‌لهجه خاص کلیدری که گویش فارسی خراسانی است، صحبت می‌کنند. به گفته‌ عده‌ای بیش از 90 درصد مردم کلیدر با سواد هستند و با توجه به اصالت قومی و سابقه‌ تاریخی این روستا، مردم روستاهای منطقه کلیدری‌ها را مردمی با فرهنگ و متشخص معرفی می‌کنند.

وجود آثار باستانی از جمله «بنای گنبدی کلیدر»، «قلعه کهنه»، «بنای خواجه ابوالقاسم» و ... در اطراف این روستا نشانی برای پیشینه تاریخی «کلیدر» است. آداب و روسوم، گویش مردم و وجود نام کلیدر در کتاب‌های تاریخی نیز حاکی از قدم و پیشینه این روستا است.

گنبد تاریخی کلیدر یکی از معروف‌ترین بنای این روستا است که گنبدی کم ارتفاع با تخته سنگ‌های صاف دارد و از داخل و بیرون بدون تزئینات است.

قدمت این بنای چهارطاقی به قرن هشتم و نهم هجری قمری در دوران ایلخانیان و تیموریان می‌رسد. ضلع شرقی این بنا به صورت جلوآمدگی به صورت ایوان ورودی ساخته شده است.

گنبد تاریخی کلیدر در سال 87 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. هم‌چنین در داخل این بنا دو سنگ قبر بزرگ نیز وجود داشته که از محل اصلی خود خارج شده و به موزه نیشابور منتقل شده‌اند، که تاریخ یکی از سنگ‌ها 902 هجری و دیگری 912 هجری است و هر دو دارای تزئینات زیبایی هستند.

از دیگر بناهای تاریخی این روستا می‌توان به «قلعه کهنه» اشاره کرد که متعلق به دوره سلجوقیان و تیموریان در قرن هفتم تا یازدهم قمری است. این قلعه نیز مانند گنبد تاریخی کلیدر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

روستای «کلیدر» علاوه بر آثار تاریخی متعدد که نشانه‌ای از قدمت این روستا است طبیعتی بکر و زیبا دارد که گردشگران را به خود جذب می‌کند. وجود درختان جنگلی هم‌چون اُرس، زرشک، نسترن و زالزالک در دامنه‌های وسیع و ارتفاعات متعدد با پوشش‌های متنوع گیاهی چشم‌اندازی زیبا در این منطقه به‌وجود آورده است.

این منطقه علاوه بر طبیعت بکر از تنوع جانوری فراوانی هم بهره‌مند است، کوه‌های بلند، مراتع کافی و مستعد، چشمه‌های فراوان و ... باعث شده است که جانوران زیادی مانند قوچ، پلنگ، شغال، تیهو، مار افعی و ... در این منطقه وجود داشته باشند.

معنای دقیقی برای نام این روستا وجود ندارد اما در زبان پهلوی «کلی» به معنای محکم، استوار و «در» به معنی قلعه است، بنابراین این واژه به معنای «قلعه محکم» است و شاید به این اسم به دلیل وجود قلعه‌هایی در اطراف این روستا به آن داده شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۸۱۰۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت تامین اعتبار برای کاوش‌های باستان شناسی در روستای حیله ور

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز آذربایجان شرقی حمزه زاده در نشست شورای راهبردی روستای تاریخی کندوان، روستای مدفون در دل کوه حیله ور را یکی از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی شهرستان اسکو و آذربایجان شرقی عنوان کرد و گفت: تاکنون ۶۰ واحد کران در داخل این غار زیرزمینی کشف و از زیر گل و لای بیرون آمده و پیش بینی می‌شود با اجرای طرح‌های مطالعاتی و کاوش‌های باستان شناسی، افزون بر ۲۰۰ واحد کران دیگر نیز شناسایی شود.

وی ابراز امیدواری کرد که با شناسایی کران‌های مدفون روستای حیله ور و جذب سرمایه گذاران و بهره برداری از مجموعه تاریخی این محوطه خواهیم توانست نسبت به توسعه گردشگری و عمرانی روستای کندوان اقدام کنیم.

فرماندار شهرستان اسکو هم با اشاره به ثبت جهانی گردشگری روستای کندوان، بر لزوم اجرای سریع طرح جامع این روستا تاکید و اظهار کرد: با اجرای طرح جامع کندوان، ساماندهی این روستا سرعت بیشتری گرفته و شاهد استاندارد سازی در ارائه خدمات به گردشگران خواهیم بود.

حسین فیروزی یکی از تهدیدات و چالش‌های پیش روی کران‌های تاریخی کندوان را ورود خودرو‌های سبک و سنگین گردشگران به داخل روستا عنوان کرد و گفت: لرزش و صدای این خودرو‌ها آسیب‌هایی به کران‌های سنگی کندوان وارد می‌کند که در این راستا طرح ایجاد پارکینگ خودرویی در بیرون از محوطه تاریخی روستا به مساحت ۱۳۰۰ متر مربع و گنجایش ۱۲۰۰ دستگاه خودرو تدارک دیده شده است.

وی همچنین ساخت و ساز‌های غیر مجاز در محدوده تاریخی روستای کندوان را یکی دیگر از چالش‌های پیش روی این روستا برشمرد و افزود: با اجرای سیاست‌های تشویقی برای روستائیان جهت تخریب سازه‌های جدید و انتقال آنها به روستای پایین دست، خواهیم توانست تا حدودی از تغییر منظر تاریخی و هویت اصلی کندوان جلوگیری کنیم.

دیگر خبرها

  • دستگیری باند حفاران غیرمجاز حریم قلعه تاریخی هزاره اول پیش از میلاد
  • بارندگی های اخیر ۱۸۴ میلیارد ریال به بناهای تاریخی سیستان و بلوچستان خسارت زد
  • خسارت ۱۸۴ میلیارد ریالی بارندگی‌های اخیر به ۶۰ بنای تاریخی سیستان و بلوچستان
  • خسارت ۱۸۴ میلیاردی باران به بناهای تاریخی سیستان وبلوچستان
  • خسارت ۱۸۴ میلیاردی به بنا‌های تاریخی سیستان و بلوچستان
  • ضرورت تامین اعتبار برای کاوش‌های باستان شناسی حیله ور
  • خسارت ۱۸۴ میلیاردی بارندگی به بناهای تاریخی سیستان‌وبلوچستان
  • ضرورت تامین اعتبار برای کاوش‌های باستان شناسی در روستای حیله ور
  • ماجرای انتقال اشیا تاریخی بروجرد به مخزن نگهداری قلعه فلک‌افلاک چه بود؟
  • تاکید برلزوم مطالعه و احیای روستای مدفون کندوان