Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-24@11:00:13 GMT

اعتکاف راهی برای معرفت نفس

تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۱۹۱۳۵۱

اعتکاف راهی برای معرفت نفس

به گزارش ایکنا از آذربایجان‌شرقی، اعتکاف، محو خود خواهى در امواج بلند خداگرایى و خدمت‏ به امت اسلامى است. اعتکاف، بیرون رفتن از خانه خویش و مصمم شدن بر حضور در خانه حضرت حق است. عبادتى مستحب و تقرب جویانه و داوطلبانه است که روزه روز سوم آن رنگ وجوب مى ‏گیرد. اعتکاف، گریز از لذت گرایى و مهار حس خودمحورى و برترى جویى و بازگشت از قبله دنیاگرایان به سمت و سوى قلب و قبله هستى است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خود سازى، محاسبه نفس، توبه و نیایش، نماز و تلاوت قرآن و استمداد از آستان قدس ربوبى از دیگر برکات‏ اعتکاف است.

غفلت‌زدایی از آثار و برکات اعتکاف است

حجت‌الاسلام شیخ مصطفی باقری بنابی، امام جمعه بناب، در گفت وگو با ایکنا، اظهار کرد: اعتكاف، فرصتی بسیار مناسب برای انسان است كه اندكی با خود خلوت كند و برای گناهان گذشته‌اش طلب مغفرت و بخشش نماید.

وی خاطرنشان کرد: اعتکاف باعث آمرزش گناهان می‌شود و به نوعی خانه‌تکانی دلهاست و حضور در مراسم معنوی اعتکاف سبب نزدیکی دلها به خداوند باریتعالی می‌شود.

حجت‌الاسلام باقری بنابی ادامه داد: انسان به طور حتم بايد يک ساعتی از عمر زندگی خودش را برای ارتباط با خدای متعال قرار بدهد و اعتكاف يكی از عرصه‌های برقراری ارتباط بنده با خدای خودش است.

امام جمعه بناب، با اشاره به برکات اعتکاف گفت: غفلت‌زدایی از دیگر آثار و برکات اعتکاف است و برای ما انسان‌ها که زود غافل می‌شویم اعتکاف فرصت مناسبی برای این غفلت‌زدایی است.

وی عبادت را فقط نماز خواندن ندانست و افزود: اعتکاف جای عبادت است؛ البته عبادت فقط هم نماز خواندن نیست؛ تماس خوب با معتکفان، ارتباط دوستانه و برادرانه، فراگیری از آنها، تعلیم‌‌دهی به آنها، معاشرت اسلامی را تجربه کردن و آموختن؛ همه‌‌ اینها فرصت‌هایی است که در اعتکاف ممکن است پیش بیاید.

حجت‌الاسلام باقری بنابی ادامه داد: آیین سه روزه ایام البیض(اعتكاف) فرصتی برای خودسازی و پالایش روح و روان و گامی برای ترویج مكارم اخلاق محسوب می‌شود.

امام جمعه بناب، از ارزشمند بودن حضور جوانان در مراسم اعتکاف گفت و یادآور شد: سیل حضور جوانان در مراسم معنوی اعتکاف در مساجد ارزشمند است و این حضور آثار و برکات فراوانی دارد.

وی، تاکید کرد: هر معتکفی شروع کند، در اعتکاف به ختم قرآن و آن قرآن را هدیه کند به امام زمان. هدیه به او، هدیه به همه انبیاء است.

اعتکاف، فرصت آسیب‌شناسی اخلاق را به ما می‌دهد

حجت‌الاسلام محمود شربیانی، امام جمعه عجب‌شیر، در گفت وگو با ایکنا، اظهار کرد: مهم‌ترین راه برای عبادت، همان خلوت و پرهیز از کثرت است. هر چه انسان از کثرت فاصله داشــته باشد، در عبادت، کامیاب تَر اســت و اعتکاف هم از همین جهت، محترم و معتبر اســت.

وی، افزود: اعتکاف توقف عاشقانه در خانه خداست و در آموزه‌های دینی ما عاشق عبادت بودن ارزش بالایی دارد.

وی از نقش اعتکاف در پُر کردن خلاء های معنوی جامعه گفت و خاطرنشان کرد: امروز اهمیت اعتکاف در جنبه فردی و اجتماعی آن نیست، بلکه اعتکاف راهی برای پر کردن خلاءهای معنوی و اخلاقی جامعه و وسیله‌ای برای تقرب به خداوند است.

حجت‌الاسلام ‌شربیانی ادامه داد: یکی از برنامه‌های مهم اعتکاف، خلوت و تفکر است؛ ساعاتی، دقایقی، فکر کنیم چه کسی ما را به این دنیا آورده؟!، مقدمه آفرینش انسان در این دنیا چیست؟! آیا پایان عمر ما رسیدن به بهشت است یا افتادن در جهنم؟! در صفات باطنی خود تامل کنیم و ببینیم مثلا آیا من آئینه خدا هستم و صفات الهی کریم و ستار بودن تا چه اندازه در من تجلّی دارد؟! بنابراین اعتکاف، فرصت آسیب‌شناسی اخلاق را به ما می‌دهد.

وی افزود: دعا حقیقتی اســت که در تمام موجودات عالم، اعم از غیبی و شهودی جریان ذاتی دارد و اگر این حقیقت همراه موجودات آفرینش نبود، از عنایت و رحمت حضرت حق بی‌بهره بودند.

امام جمعه عجب‌شیر، با استناد به فرموده پیامبر اکرم(ص) گفت: حضرت محمد(ص) می فرمایند: "برترین عبادت، دعاست".

وی افزود: اسلام، فکر جدایى از زندگى دنیا و گوشه نشینى و کناره گیرى از مردم و به تعبیر دیگر رهبانیت را باطل و ناپسند اعلام کرد، اما اعتکاف را به عنوان فرصتى براى بازگشت‏ به خویش و خداى خویش قرار داد، تا کسانى که از هیاهو و جنجال‌هاى زندگى مادى خسته مى‌شوند، بتوانند چند صباحى با خداى خود خلوت کنند و جان و روح خود را با خالق هستى ارتباط دهند.

حجت‌الاسلام ‌شربیانی اعتکاف را در پیدا شدن هویت در افراد تاثیرگذار دانست و تاکید کرد: پر کردن خلاءهای معنوی و اخلاقی، تقویت اراده، پاک‌سازی روحی و اخلاقی و دوری جستن از گناهان و تعلقات دنیوی و مادی از آثار مهم اعتکاف است و مهم‌تر از همه اینها این است که در اعتکاف افراد شخصیت و هویت پیدا می‌کنند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۹۱۳۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراسم معارفه حجت‌الاسلام عبدالعلی توجهی، تولیت مدرسه عالی شهید مطهری برگزار شد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری در مراسم معارفه حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالعلی توجهی؛ تولیت مدرسه عالی و مسجد شهید مطهری و تکریم آیت‌الله امامی کاشانی که امروز ۳ اردیبهشت برگزار شد گفت: آیت‌الله امامی کاشانی به معنای واقعی کلمه معلم اخلاق بود. در توصیف ایشان زیاد حرف زده شده و می‌شود. چطور می‌شود یک انسان اینقدر مخلص و همه کارهایش توام با اخلاص باشد. ایشان از دنیا رفت گرچه در حقیقت از دنیا نرفته است.

وی افزود: پیامبر (ص) فرمودند یک عالم از دنیا برود برای من سخت‌تر از مرگ یک قبیله است. در روایت دیگری فرمودند: عالمی که از علمش استفاده شود؛ چون برخی درس می‌خوانند ولی مثل چشمه دربسته هستند و دیگران از او استفاده نمی‌کنند، منتهی عالمی که دیگران از علمش استفاده می‌کنند مقامش از هفتاد هزار عابد بالاتر است. علتش هم معلوم است، چون همه چیز در گرو علم است و بدون علم بشر چیزی ندارد.

رئیس دفتر مقام معظم رهبری گفت: دین اسلام و قرآن در مقام تعلیم دعا به پیروانش می‌فرماید: «قل رب زدنی علما» یعنی اگر خواستید دعا کنید و چیزی از من بخواهید؛ بگویید خدایا علم مرا زیاد کن. در میان علمای اسلام کسانی بودند که هر چه ما داریم از آنها داریم. زحمت کشیدند، رنج بردند، کلمات و فرمایشات ائمه را به ما منتقل کردند. وقتی امام خمینی درس اخلاق برگزار می‌کردند تمام مستمعین اشک می‌ریختند. باید قدرشناس وجود این عالمان بود.

وی افزود: آقای امامی چهل شب چهارشنبه در زمان طلبگی پای پیاده به جمکران مشرف شدند. نیت‌شان این بود که خدایا به من توفیق بده به اسلام خدمت کنم و خدا ایشان را در این مسیر قرار داد. ایشان شاگرد امام بودند، شاگرد علامه طباطبایی بودند وقتی بهره کافی از این بزرگواران گرفت به تهران آمد و اقامه نماز می‌کرد تا زمانی که امام خمینی ایشان را به عنوان امام جمعه موقت تهران منصوب کردند. ایشان در خطبه نماز جمعه مسائل اخلاقی مطرح می‌کردند. این نیاز امروز ماست، چون آنچه جایش خالی است مسائل اخلاقی است.

محمدی گلپایگانی گفت: مردم ایران کم نگذاشتند و با همه مشکلاتی که گرفتارش هستیم هر وقت لازم باشد حضور دارند. اگر آن روز امام حسین (ع) فرمود آیا کسی هست از حرم رسول خدا حمایت کند و کسی جواب نمی‌داد، امروز مقام معظم رهبری لب‌، تر کند هزاران نفر حاضر هستند. در همین عملیات اخیر چه کردند؟ اسرائیل در سه پوشش از کشورش حمایت می‌کرد ولی در همان شب عملیات، صد هواپیما پرواز می‌کردند و آنجا را پوشش می‌دادند تا اگر از طرف ایران چیزی آمد بزنند. سی تا برای اسرائیل بود، هفتاد تا برای آمریکا بود ولی موشک‌های ایران از این همه پوشش گذشتند. ما طالب جنگ نیستیم ولی کم هم نمی‌آوریم.

محمدی گلپایگانی در ادامه، متن حکم مقام معظم رهبری را قرائت کرد:

«جناب حجت‌الاسلام آقای حاج شیخ عبدالعلی توجّهی دامت توفیقاته.
با یاد نیک از مرحوم آیت‌الله امامی کاشانی و طلب مغفرت و رضوان برای ایشان، جنابعالی را به سِمَت تولیت مدرسه و مسجد شهید مطهری و متعلقات آن منصوب می‌کنم.
با توجه به شایستگی‌های آن جناب، انتظار می‌رود ارتقای سطح علمی آن موسسه، و شناسایی استعداد‌های درخشان در مراکز وابسته و برنامه‌ریزی برای تربیت افراد برجسته‌ی علمی، و نیز سامان‌دهی به دیگر امور آن مجموعه، مورد توجه کامل قرار گیرد.
توفیقات شما را از خداوند متعال مسئلت می‌کنم.»

در ادامه این مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالعلی توجهی تولیت مدرسه مطهری در سخنانی گفت: حقیقتا جای خالی استاد را دیدن، دشوار است و این یک مصیبت سنگین است. حقیقتا بنده احساس نقص می‌کنم که روزی در همین مدرسه مطهری از میان استادان اخلاق انتخاب می‌کردیم که پای درس چه کسی برویم ولی الآن اینگونه نیست. این از نقیصه‌هایی است که اگر خون گریه کنیم جا دارد. یکی از مصیبت‌هایی که در اسفند گذشته در جامعه ما واقع شد ارتحال این استاد بزرگ است. استاد متخلقی که فرمودند ذوابعاد بود، در توانبخشی به فکر جسم کودکان معلول بود، در حوزه علمیه به فکر ارتقای جان افراد بود.

تولیت مدرسه مطهری افزود: ایشان هم مبدع و هم موسس این شیوه بودند که مفاهیم اسلامی و تراث با عظمت را در یک قالب جدید پایه‌ریزی کنند. ایشان در این خصوص هم موسس هستند و هم فصل تقدم داشتند یعنی سایر دانشگاه‌ها این سبک را از ایشان الگو گرفتند. ایشان موفق شدند استادان متعددی را از مناطق مختلف و از مکاتب مختلف گرد هم بیاورند. ایشان چنین هنری داشتند و به تبع این هنر توانستند نزدیک ۵ هزار فارغ‌التحصیل تحویل جامعه بدهند. فارغ‌التحصیلانی که واقعا موفق بودند. این خدمات تا الآن انجام شده است و نیت ایشان هم این بود که اسلام‌شناس تربیت کند و ایشان دنبال تربیت مدیر و مسئول نبود. تا اینجا باید واقعا به روان این فرد درود فرستاد و طلب علوّ درجات کرد و تا زنده‌ایم نام و یاد ایشان را زنده نگه داریم.

توجهی گفت: اگر آقای امامی امروز مجدد منصوب می‌شدند به وضع موجود قانع نبودند و طرح نو درمی‌افکندند. چرا طرح نو؟ اینکه اجتناب‌ناپذیر است طرح نو درافکنیم. دلیلش این است که ظرفیت بالایی در مجموعه ایجاد شده است. این همه فارغ‌التحصیل یک ظرفیت فوق العاده‌ای است.

تولیت مدرسه مطهری افزود: اگر کسی به خوبی از آن استفاده نکند دلیل بر ناتوانی و ضعف است. دوم اینکه ما در این مدرسه یک سرمایه معنوی داریم و آن ۲۰ شهیدی است که این مدرسه تقدیم انقلاب کرده است. نکته سوم نیاز‌های جامعه و اقتضائات زمان است. ما نمی‌توانیم به این نیاز‌ها و توقعات بی‌تفاوت باشیم. تمدن اسلامی را چه کسی می‌خواهد ایجاد کند. می‌خواهم عرض کنم به خاطر همان ظرفیت و استعداد و نیاز‌های جامعه تردید ندارم مطالبه امروز آقای امامی از ما ایجاد طرح نو است. این مدرسه باید مرجعیت علمی خودش را پیدا کند و در کنار آن به برنامه تهذیب نیز بپردازد.

دیگر خبرها

  • رسیدن به سن تکلیف آغاز مرحله جدید زندگی است
  • برپایی آئین جشن تکلیف دختران سرفاریاب
  • سه ویژگی نخست تواصی در مسیر «اخوت»
  • شعار سال یک دستور عملیاتی است
  • امام جمعه بوشهر: پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری تسریع شود
  • وعده ایران برای نابودی ظلم جهانی قطعی است
  • هم‌افزایی جلوی بسیاری از موازی‌کاری‌ها را می‌گیرد
  • مراسم معارفه حجت‌الاسلام عبدالعلی توجهی، تولیت مدرسه عالی شهید مطهری برگزار شد
  • مساجد و ائمه جماعات قزوین به کانون‌های فرهنگی تبدیل شوند
  • برنامه‌ریزی‌ استان مرکزی برای نیمه خرداد