Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، قلعه تاریخی بسطام بزرگترین قلعه تمدن اورارتویی درایران و سومین قلعه بزرگ این تمدن در دنیاست و حدود ۲ هزار و 800 سال قبل توسط اقوام اورارتو ساخته شده و زمانی یکی از استحکامات مهم و نفوذ ناپذیر این اقوام بوده که توسط ویلسرام گلایس آلمانی در حدود ۵۰ سال قبل کشف و به جهانیان معرفی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بر اساس کتیبه به دست آمده از منطقه، این قلعه به دستور یکی از روسای دوم از پادشاهان اورارتویی در حدود سال های 645 قبل از میلاد مسیح احداث شده است.
این قلعه در آن زمان با هدف کنترل مسیرهای تجاری که از طرف شرق ترکیه به شهرهای تبریز و اردبیل و حوزه دریاچه ارومیه رفت و آمد می کردند، احداث شده است.
نتایج به دست آمده از کاوش های باستان شناسان و پژوهشگران از منطقه نشان می دهد که قلعه بسطام از سه قسمت پایین قلعه، میان قلعه و بالا قلعه تشکیل شده و بخش نخست به سربازان و اسب ها، بخش دوم معبد و بخش سوم به پادشاه اختصاص داشته است.
به گفته مدیر پایگاه ملی قلعه بسطام کتیبه کشف شده از این قلعه که به زبان اورارتویی است جهت مطالعات و بهره برداری محققان در موزه ملی تهران نگهداری می شود.
غلام شیرزاد ادامه داد: اورارتو نام تمدنی است که در غرب آذربایجان امروز، شرق آناتولی و شمال کردستان کنونی و اطراف دریاچه وان و ارتفاعات ارمنستان وجود داشت و ساکنان آن از نیاکان گرجی‌ها و ارمنی‌های کنونی بوده‌اند و از حدود یکهزار و 500 سال پیش از میلاد مسیح بر منطقه حکمرانی داشتند.
وی ادامه داد: بر اساس کاوش های باستان شناسی صورت گرفته در این محوطه تاریخی، شهر قدیمی بسطام در سه قسمت ساخته شده که قسمت بالایی ارگ شاهی، قسمت میانی معبد و قسمت پایینی قلعه محل اسب سواران و یا سپاهیان بوده است و در خارج از شهر نیز مردم عادی ساکن بوده اند.
شیرزاد اظهار داشت: این قلعه در بالای کوهی در کنار روستای بسطام قرار گرفته و دارای دیوارهای محکم سنگی است که به دره پایین آن اشراف کامل دارد، دیوارهای موجود در قلعه، از سنگ های بزرگ ساخته شده و دارای پیش آمدگی و فرورفتگی هایی به شیوه معماری دوره اورارتویی است.
وی ادامه داد: نظیر سال های گذشته امسال نیز تمهیدات لازم برای استقبال از مسافران نوروزی فراهم شده که شامل استقرار چادرهای مختلف در محوطه و نزدیکی پایگاه، ایجاد امکانات رفاهی و سرویس های بهداشتی و برپایی نوروزگاه در محوطه پایگاه است.
وی اضافه کرد: همچنین برای اقامت مسافران نوروزی مدارس شبانه روزی و مهمانپذیرهای داخل شهر آماده بوده و نظیر سال های گذشته خدمات لازم را ارائه می دهند.
شیرزاد افزود: برای آشنایی بیشتر مسافران با این اثر و سایر آثار تاریخی، بروشور و کتابچه راهنمای گردشگری تهیه شده که در بین مسافران توزیع می شود.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی نیز در این خصوص گفت: کاوش های باستانی نشان می ‌دهد که این قلعه طی ۵۰ سال و در سه مرحله ساخته شده و دارای معبد، بازار، مقر حکومتی، برج، بارو، دروازه و راه‌های مخفی خروج مخصوص بوده است.
حسن سپهرفر اظهار داشت: هیات باستان شناسی آلمانی طی کاوش های باستانی از سال ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۸ در ناحیه بسطام و اطرافش چهار دژ اورارتویی، یکی در بسطام و سه تای دیگر در قلعه اوغلو، اوزوب تپه و آشاقی قوریل در چند کیلومتری بسطام و یک کتیبه آسیب دیده اورارتویی و مقادیر قابل توجهی ظروف سفالی و فلزی کشف کردند.
به گزارش ایرنا این اثر تاریخی در سال 1354 شمسی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و برای ثبت جهانی نیز پرونده آن در حال آماده سازی است.
8135/2093
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: 40 سالگی انقلاب بودجه 98 ایران باستان شناسی ترکیه تمدن مسافران نوروزی 40 سالگی انقلاب بودجه 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۹۵۷۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بناهای تاریخی، مُهر تاییدی بر فرهنگ و تمدن ایران زمین

ایران یکی از غنی‌ترین کشورها از نظر دارا بودن بناها و محوطه‌های تاریخی است که طی قرن‌های مختلف، همواره مهد تمدن بوده و گواهی این ادعا وجود شهرهای تاریخی است که سازه‌ها و آثار شگرفی را از گذشتگان به معرض نمایش می‌گذارد؛ شهرهای قدیمی بسیار زیاد ایران مُهری بر تاریخ و فرهنگ ایران زمین است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، از سوی شورای بین‌المللی بناها و محوطه‌های تاریخی (ایکوموس)، هجدهم آوریل آوریل به‌عنوان «روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی» معرفی شده و بر این اساس چنین روزی فرصتی برای ارتقای آگاهی و اهتمام جامعه جهانی به شناخت و حفاظت از بناها و محوطه‌های تاریخی است.

در این میان ایران یکی از غنی‌ترین کشورها از نظر دارا بودن بناها و محوطه‌های تاریخی است تا آنجا که تا به حال ۲۷ مورد (۲۷ پرونده و بالغ بر ۱۰۰ اثر منفرد) از مکان‌های تاریخی-فرهنگی و طبیعی در میراث جهانی به ثبت رسیده‌اند که با این میزان جزو ۱۰ کشور برتر در جهان با بیشترین آثار تاریخی و فرهنگی ثبت شده است.

ایران زمین در طی قرن‌های مختلف، همواره مهد تمدن بوده و گواهی این ادعا وجود شهرهای تاریخی است که سازه‌ها و آثار شگرفی را از گذشتگان به معرض نمایش می‌گذارد؛ شهرهای قدیمی بسیاری در ایران وجود دارند که دارای آثار تاریخی فراوانی هستند و بر همین اساس ادامه مروری بر تعدادی از شهر ایران با بیشترین آثار تاریخی خواهیم داشت:

قزوین

استان قزوین با وجود اینکه کمتر از یک درصد مساحت کشور را دارد؛ دارای بیشترین آثار ثبت شده تاریخی در ایران است؛ قزوین به مدت ۵۷ سال پایتخت صفویان بوده و در طول تاریخ به این شهر عنوان دروازه بهشت، باغ‌شهر و دارالسلطنه نیز داده شده است.

خیابان سپه از جمله نقاط تاریخی این شهر است که اولین خیابان مدرن ایران به حساب می‌آید و باغ صفوی نیز از دیگر محوطه‌های تاریخی قزوین به حساب می‌آید که در آن عمارت نادری، کاخ چهلستون، عمارت قاجاری، گراند هتل، عمارت پهلوی و بسیاری بنای تاریخی دیگر مشهود است.

کلیسای کانتور نیز از کلیساهای مشهور قزوین است که با نام برج ناقوس نیز شناخته می‌شود؛ این کلیسا به دستور روس‌ها و در زمان جنگ جهانی دوم در قزوین ساخته شد و امروزه به یکی از اماکن دیدنی قزوین تبدیل شده است؛ قلعه الموت هم از معروف‌ترین قلعه‌های قزوین که قدمت آن‌ها به عصر اسماعیلیان برمی‌گردد، قلعه الموت است که روی صخره‌ای ۲۰۰۰ متری قرار دارد.

اصفهان

جاذبه‌های تاریخی اصفهان نیز شهرت جهانی دارند و همین مورد باعث شده تا این شهر لقب نصف جهان را از آن خود کند؛ اصفهان منزلگاه آثار تاریخی و باستانی بسیار زیادی است که از مشهورترین آن‌ها می‌توان به میدان نقش جهان، عمارت عالی‌قاپو، بازار قیصریه، سی و سه پل و… اشاره کرد.

میدان امام (ره) مجموعه تاریخی برجسته‌ای در ایران محسوب می‌شود و سالانه گردشگران زیادی با شوق تماشای زیبایی‌های این میدان، به اصفهان سفر می‌کنند؛ این محوطه شگفت‌انگیز ۳ محور اصلی دارد که مسجد امام را به دروازه قیصریه و عمارت عالی‌قاپو و کاخ چهل ستون را به ساختمان‌ها و بناهایی که امروزه ویران شده‌اند، وصل می‌کند؛ عمارت عالی‌قاپو نیز از زیباترین بناهای تاریخی به جا مانده از دوران صفویه و از مشهورترین اماکن دیدنی اصفهان به حساب می‌آید که دارای ۶ طبقه و ۳۸ متر ارتفاع است و در زمان خود نمادی از قدرت حکومتی به شمار می‌رفته است.

از سویی اصفهان دارای پل‌های تاریخی فروانی بوده که یکی از آن‌ها سی و سه پل است؛ قدمت سی و سه پل به دوران حکومت شاه عباس اول صفوی بازمی‌گردد که دارای ۳۳ دهانه، ۲۹۵ متر طول و ۱۴ متر عرض دارد و در ساخت آن از مصالحی نظیر سنگ، آجر، ملات ساروج و گچ استفاده شده است.

یزد

یزد به‌عنوان اولین شهر خشتی جهان و دومین شهر تاریخی دنیا شناخته می‌شود که دیدنی‌های بی‌شماری را درون خود جای داده و هریک از این جاذبه‌ها، بخشی از تاریخ و فرهنگ اصیل آن را شکل می‌دهند؛ از کویرهای دیدنی یزد گرفته تا خانه‌های تاریخی، آب انبارها، قنات‌ها و… همگی از شهرتی جهانی برخوردار هستند و هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند.

باغ دولت‌آباد یکی از آثار تاریخی یزد شناخته می‌شود که قدمت آن به دوره افشاریه و زندیه برمی‌گردد و بلندترین بادگیر جهان که ارتفاع تقریبی آن ۳۳ متر است در باغ دولت‌آباد واقع شده است؛ یکی دیگر از آثار تاریخی این شهر، زندان اسکندر است که در قدیمی‌ترین منطقه یزد به نام فهادان قرار دارد، این بنای تاریخی از خشت ساخته شده و شامل رواق‌ها و گنبد با گچ‌بری‌های بسیار زیباست که به دوره مغول بازمی‌گردد.

یخچال خشتی هم یکی از آثار تاریخی یزد که بازمانده از دوران صفوی است که برای نگهداری یخ به‌کار می‌رفته است؛ آتشکده ورهرام نیز مکانی برای محافظت از آتش مقدس زرتشتیان بوده و این آتش حدود ۱۵۰۰ سال است که فروزان است.

شوش

شهر تاریخی شوش که در استان خوزستان قرار دارد، یکی از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های جهان است که قدمت آن را به بیش از ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح برمی‌گرد؛. در این شهر دانیال نبی و نحمیای پیامبر نیز زندگی می‌کرده‌اند.

یکی از اسرارآمیزترین بناهای تاریخی ایران و جهان، زیگورات چغازنبیل است که در آن ۱۲ معبد و عبادتگاه برای خدایان آن زمان وجود دارد و سالم‌ترین بنای باقی مانده از ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است؛ در دل تپه آکروپل نیز آثاری پیدا شده که متعلق به قبل از دوران ایلامی‌ها بوده است.

کاخ آپادانا هم یکی از شکوهمندترین بناهای تاریخی ایران است که در شوش در قرن ۶ پیش از میلاد واقع شده است؛ این کاخ در زمان هخامنشیان و به‌دستور داریوش بنا شده و نقش برجسته‌های سربازان هخامنشی، گل نیلوفر آبی و شیر شاخدار، کاخ آپادانا را از دیگر بناهای تاریخی متمایز کرده‌اند؛ کاخ اردشیر دوم یا کاخ شاوور نیز از آثار باستانی مربوط به دوران حکمرانی هخامنشیان است که در نزدیکی شوش واقع شده است؛ در ساخت این بنای تاریخی با قدمت بیش از ۲۴۰۰ سال از سنگ و خشت استفاده شده است و مهم‌ترین بخش معماری این کاخ را می‌توان ۶۴ ستون سنگی آن دانست.

زابل

شهر زابل که به قدمت تاریخ ایران عمر دارد، پر از آثار باستانی و تاریخی است و آنچه درباره این شهر بسیار جالب توجه است، تاریخ ۵۰۰۰ ساله سکونت در این ناحیه است و شهر سوخته، گواهی بر تمدن کهن، پیشرفته و قدرتمند در زابل است.

شهر سوخته از مهم‌ترین اماکن دیدنی و تاریخی زابل بوده و سندی بر قدمت سکونت بشر در این خطه است؛ اولین سنگ‌بنای این بنای تاریخی هم‌زمان با تمدن جیرفت است و آثار برنزی کشف شده در آن، تاریخ ۵۰۰۰ ساله آن را ثابت می‌کند؛ آتشکده کرکویه نیز از اماکن دیدنی زابل محسوب می‌شود که مربوط به دوره ساسانیان است و یکی از مهم‌ترین آتشکده‌های ایران در زمان خود بوده است.

قلعه سه کوهه نیز در زمان افشاریه ساخته شده است، در زمان ناصرالدین‌شاه قاجار به‌عنوان مرکز جلوگیری از تجزیه ایران نقش مهمی را ایفا کرد. در ساخت بخش‌های مختلف قلعه سه کوهه از گچ و خاک، خشت خام و کاه‌گل استفاده شده است.

کد خبر 745657

دیگر خبرها

  • فصل سوم «پدرخوانده» آماده پخش شد
  • فصل سوم «پدرخوانده» ابوطالب آماده پخش شد
  • ارایه خدمات مناسب به مسافران نوروزی و کاهش ۴۴ درصدی تصادفات شهر تهران
  • بازدید رایگان از بناهای تاریخی قشم
  • افزایش ۲۰ درصدی میزان بازدید گردشگران از آثار تاریخی سلطانیه
  • پایان دوران سلطنت هتل‌ها
  • بناهای تاریخی، مُهر تاییدی بر فرهنگ و تمدن ایران زمین
  • بازدید رایگان از موزه ها و قلعه الموت در ۳۰ فروردین
  • بازدید رایگان از موزه‌ها و قلعه الموت در ۳۰ فروردین 
  • مطالبه بسطامی‌ها از دولت؛ تامین آب پایدار تا ثبت جهانی آثار تاریخی