Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، قازان دیگی از جنس چدن است که از گذشته‌های دور مورد استفاده اقوام کوچ روی آسیای میانه به ویژه ترکمن‌ها بوده است.
ظرف‌های سنتی و نقره‌ای قازان، قوم ترکمن نشین گلستان یکی از سوغاتی‌های با ارزش و ماندگار برای گردشگران استان سرسبز گلستان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


نان‌های روغنی مثل قاتلاما منحصرا در قازان پخته می‌شود و اندازه‌های بزرگ و کوچک دارد.      
معطوفی تاریخ نگار گرگانی در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان،گفت: قازان جزو ظروف اصلی ترکمن هاست، اما در کشور‌های آسیای میانه مانند قرقیزستان، قزاقستان و ازبکستان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
وی ادامه داد:قازان یک ظرف رایج مورد استفاده است به نوعی ظرف ملی برای ترکمن‌ها محسوب می‌شود که معمولا چدنی است البته در آسیای میانه، آهنی آن را نیز می‌ساختند و مورد استفاده قرا می‌دادند.      
معطوفی افزود: یک نوع آن هم به ندرت استفاده می‌شد که دارای سه پایه بلندی بود که در زیرش آتش می‌افروختند و حکم سه پایه را داشت.
وی گفت: این ظرف معمولا برای غذا‌های سرخ کردنی با ویژگی مملو کردن از روغن استفاده می‌شود به این علت که کف آن به صورت نیم توپی است و سطح روغن بلافاصله بالا می‌آید.
آقای گل یکی از شهروندان گمیشانی در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان،در باره این ظرف سنتی گفت: زنان ترکمن هنوز هم برای طبخ غذا‌های سنتی مثل چکدرمه از قازان استفاده می‌کنند.    
وی ادامه داد: دلیل محبوبیت این ظرف خاص و استفاده از آن پس از گذشت سال‌ها آنست که گرما به شکل یکنواخت به همه قسمت‌های آن می‌رسد و برنج در آن به خوبی دم می‌کشد.
آقای گل افزود: قازان از وسایل حتمی در آشپزی ترکمن هاست و آن‌ها امروزه نیز ترجیح می‌دهند که غذای خود را مخصوصاً چکدرمه که غذای سنتی ترکمن هاست، در این دیگ‌های چدنی بپزند.      
وی گفت: این ظرف‌های نقره‌ای رنگ علاوه بر ترکمن‌ها در میان سایر مردم استان هم طرفداران زیادی دارد.
گل گفت: به غیر از آن تاقان، قالدو و کوریشگه از وسایل خانگی ترکمن‌هاست که هر کدام کاربردی متفاوت دارند.
وی افزود: قلدو ظرفی از جنس حلب استوانه‌ای شکل و پارچ مانند است که برای جوشاندن آب و تهیه چای مورد استفاده چوپانان و مسافران قرار می‌گرفت.
آقای گل گفت:در گذشته کورشگه هم از دیگر وسایل خانه ترکمن هاست از جنس حلب که برای برداشتن آب از درون بشکه‌های چوبی استفاده می‌شد.
وی گفت: این ظرف‌های نقره‌ای رنگ علاوه بر ترکمن‌ها در میان سایر مردم استان هم طرفداران زیادی دارد.

گل افزود: تاقان، نیز  سه پایه‌ای است که قازان را بر روی آن می‌نشانند تا ثابت بماند و آشپز قادر به روشن کردن آتش در زیر قازان باشد.   گردشگران و مسافران در سفر به گلستان، می‌توانند این صنایع دستی ترکمن را از مغازه‌ها و بازار‌های هفتگی مناطق ترکمن نشین گلستان با قیمت مناسب تهیه کنید.
گزارش از سیده معصومه مرتضوی اول
انتهای پیام/م

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: نوروز 98 میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۰۱۸۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا «طلای ابلهان» واقعا ارزشمند است؟

عبارت «طلای ابلهان» از آن جهت در مورد سنگ پیریت به کار می‌رود که رنگ طلایی و پر زرق و برق این ماده می‌توانسته گاهی جویندگان مشتاق طلا را فریب بدهد. اما حالا مشخص شده همین «طلای ابلهان» احتمالا بیشتر از چیزی که به نظر می‌رسد ارزش دارد. 

به گزارش فرادید، تازه‌‌ترین تحقیقات نشان داده است که پیریت نمونه‌برداری‌شده از ایالات متحده حاوی مقدار شگفت‌انگیزی عنصر شیمیایی لیتیوم (Li) است، چیزی که اگر بخواهیم به انقلاب باتری دامن بزنیم، جهان به شدت به آن نیاز دارد. 

شیلی باتاچاریا، ژئوشیمیدان رسوبی و دانشجوی دکترا که با پروفسور شیخا شارما در آزمایشگاه IsoBioGeM دانشگاه ویرجینیای غربی کار می‌کند، گفته که ارتباط پیریت با لیتیوم بی‌سابقه است. 

مطالعه این محققان روی ۱۵ نمونه سنگ رسوبی دِوُنیان میانی از حوضه آپالاچی در ایالات متحده متمرکز بود. تجزیه و تحلیل‌ها نشان داد مقدار شگفت‌انگیزی لیتیوم در کانی‌های پیریت در شِیل وجود دارد. این نتیجه غیرمنتظره بود. بهتاچاریا می‌گوید: «من در تلاشم تا بفهمم لیتیوم و پیریت چگونه می‌توانند با هم ارتباط داشته باشند.» 

این کشف غافلگیرکننده در جریان یک تحقیق انجام شد؛ تحقیق درباره اینکه آیا محوطه‌های صنعتی قدیمی می‌توانند منبع لیتیوم باشند یا خیر. چنین مکان‌هایی ممکن است حاوی مواد زائد معدنی باشند، یعنی توده‌های فرعی مواد معدنی که پس از استخراج ماده معدنی مورد نظر باقی می‌مانند. 

مشخص شد کانی‌های پیریت در شِیل، منبع خوبی از لیتیوم هستند که می‌تواند خبر خوبی برای انقلاب باتری باشد، اما محققان نمی‌خواهند بیش از حد درباره این موضوع هیجان‌زده شوند، چون هنوز نمی‌دانند یافته‌ها مربوط به مکان خاصی است یا خیر، به این معنا که پیریت جاهای دیگر ممکن است به اندازه نمونه‌های آزمایش‌شده‌ی فعلی حاوی لیتیوم نباشد. 

شفاف‌سازی در مورد منابع بالقوه‌ی جدید لیتیوم یا «طلای سفید»، خبر مهمی در عصر مدرن است، چون جهان به دنبال تولید باتری برای آینده‌ای سبزتر است. لیتیوم بسیار واکنش‌پذیر است، درنتیجه می‌تواند انرژی الکتریکی را به طور کارآمد ذخیره و آزاد کند، اما در حال حاضر، برای پیشبرد برنامه‌های پایداری به مقدار بیشتری از آن نیاز داریم. 

هانا ریچی، دانشمند داده دانشگاه آکسفورد در وبلاگی با عنوان «آیا جهان لیتیوم کافی برای حرکت به سمت وسایل نقلیه الکتریکی را دارد؟» توضیح می‌دهد: «ما در حال حاضر سالانه حدود ۱۰۰۰۰۰ تن [لیتیوم] تولید می‌کنیم. تا سال ۲۰۳۰، آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی می‌کند ما به ۲.۵ تا ۵ برابر نیاز داریم: ۲۴۰۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰۰ تن.» 

به طور خلاصه، به نظر می‌رسد کمیابی آنقدر مشکل نیست، بلکه مشکل اصلی ظرفیت تولید است؛ بنابراین منابع بالقوه جدید پیریت می‌تواند خبر بسیار خوبی باشد. بهتر از این خبر اینست که یافتن طلای سفید از این طریق، حتی می‌تواند سبزترین راه‌حل باشد. 

محققان می‌گویند: «در حالی که سنگ‌های اولیه لی (پگماتیت، آب نمک سالار و خاک رس مربوط به آتشفشان) به خوبی شناخته شده‌اند، شناسایی منابع لیتیوم اضافه که بتوان به طور ایمن و اقتصادی از آن‌ها بهره‌برداری کرد، مطلوب است.

استفاده از مواد حاصل از عملیات صنعتی قبلی (مانند مواد زائد معدنی یا برش‌های حفاری) به عنوان منبع لیتیوم اضافه جذاب است، چون یا ضایعات جدید کمی تولید می‌کند یا اصلاً ضایعاتی تولید نمی‌کند.»

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • سوغات منشی ناصرالدین‌شاه برای تهرانی‌ها
  • گنجینه‌های ارزشمند ادب فارسی به جوانان شناسانده شوند
  • سبز شدن باغ‌های گیلان با سوغات کاشف السلطنه
  • چرا «طلای ابلهان» واقعا ارزشمند است؟
  • آب انبارها؛ گنجینه‌ای منحصر به فرد در ترکمن صحرا
  • عمل صلح یاران بسیار ارزشمند است
  • ریواس کجا می‌روید؟ چند است؟ فواید ریواس چیست و چطور باید آن‎را خورد؟
  • سوپ جو دوسر بهترین گزینه برای وعده های کم کالری
  • ماجرای تعریف رهبر انقلاب از همسرشان در حضور یک پزشک | هدیه ای که پس داده شد
  • تا ۵ سال آینده در کشورهای پیشرفته سیگار پیدا نمی‌شود/ دخانیات تنها صنعتی که پس از انقلاب تحریم نشد!