Web Analytics Made Easy - Statcounter

امیر واعظ آشتیانی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، درباره پیش‌بینی شرایط کشور در سال ۹۸ و اینکه دولت در سال گذشته چه عملکردی داشته است‌، گفت: سال گذشته از من پرسیدند که سال ۹۷ را چگونه ارزیابی می‌کنید، وضعیت اقتصادی کشور چگونه خواهد و آیا دولت به حل مسائل اقتصادی می‌تواند کمک کند یا خیر، پاسخی را که دادم خوب به خاطرم هست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دولت رفتار خوبی با منتقدان ندارد

این فعال سیاسی اصولگرا با بیان این که این دولت انتقادپذیر نیست و با منتقدان و نقادان برخورد خوبی ندارد،‌ عنوان کرد: هنگامی که دولت‌ها چنین خصیصه‌ای را داشته باشند مطمئنا روز به روز بر چالش‌هایش اضافه می‌شود و همین دست‌اندازها به جامعه تسری پیدا می‌کند.

وی یادآور شد: سال ۹۶ با استناد به این موضوع و رفتار دولت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سال آینده را چگونه پیش‌بینی می‌کنید، گفتم که سال ۹۷ سال خوبی را به لحاظ اقتصادی نخواهیم داشت.

آشتیانی تاکید کرد: هرچند همان موقع آروز کردم که این تحلیل من درست از آب درنیاید؛ اما متاسفانه شاهد اتفاقات  تلخی در حوزه اقتصادی و معیشتی مردم بودیم. امروز هم دولت اگر بنا باشد با همین روریه ادامه دهد، سال ۹۸ بهتر از سال ۹۷ نخواهد بود .

دولت فکر می‌کند هر آنچه که درباره مسائل اقتصادی فکر می‌کند، درست است

وی با اشاره به اینکه دولت‌ها تصمیمات تیم اقتصادی‌شان را اجرایی می‌کنند،‌ گفت:‌ هر نقشه راهی را که تیم اقتصادی در اختیار دولت قرار دهد این تیم هم همان را دنبال می‌کند، آن هم بدون اینکه توجه کند چه  مسائل و مشکلاتی حادث شده است.

آشتیانی ادامه داد: به طور مثال همین چند روز اخیر مجلس شورای اسلامی مصوبه‌ای را در ارتباط با حقوق کارمندان تصویب کرد اما یکی از دولتی‌ها اعلام کرد که ما آن را اجرا نمی‌کنیم؛ رئیس مجلس هم تذکر داد قانون باید اجرا شود و ما وقعی به صحبت‌های دولتی‌ها نخواهیم داشت.

وی گفت: چرا باید اینگونه باشد، چرا دولت باید فکر کند هر آنچه که آنان با درباره مسائل اقتصادی فکر می‌کند، درست است.

هیچ مقام مسئولی حق ندارد وقتی نقدی صورت می‌گیرد با متلک و صحبت‌های ناشایست برخورد کند

این عضو جبهه یاران انقلاب اسلامی یادآور شد: امروز شاهد هستیم منتقدان از هر دو گروه سیاسی کشور و در عین حال جامعه دانشگاهی نسبت به عمکلردها و تصمیمات دولت نقد جدی دارند اما دولت وقعی به این مسائل نمی‌گذارد و از سوی دیگر منتقدان هم با الفاظ ناشایست رئیس‌جمهور، مشاوران و معاونان مواجه می‌شوند.

این عضو جبهه یاران انقلاب اسلامی یادآور شد: در کشوری که مجریانش اینگونه پاسخ منتقدان را می‌دهند شما اطمینان داشته باشید انتظار اصلاح یکسری از امور را نخواهیم داشت.

وی تاکید کرد: نمایندگان مجلس و رئیس‌ جمهور با رای مردم انتخاب می‌شوند آنان در حقیقت خدمت‌گذار و نوکران مردم هستند؛ حال  این مردم می‌توانند مردم کوچه بازار و یا نخبگان و اساتید دانشگاهی باشند، هیچ مقام مسئولی حق ندارد هنگامی که نقدی صورت می‌گیرد زبان توهین بگشاید و با متلک و صحبت‌های ناشایست برخورد کنند.

کارگزاران نظام خدمتگزار مردم هستند

واعظ آشتیانی گفت: کسانی که با رأی مردم انتخاب می‌شوند، نمی‌توانند ادعایی داشته باشند زیرا  کارگزارن نظام خدمتگزار و اجیر شده مردم هستند. اعتقادم بر این است که مردم انتخابشان را کردند این مسئولان حقوق‌شان را از بیت‌المال می‌گیرند  پس نمی‌توانند خودشان را ولی النعمت مردم بدانند.

وی تاکید کرد: مردم ولی‌نعمت هستند اما بعضا رفتارها را مشاهده می‌کنیم که عقبه خوبی برای ما نداشته است و بر آینده هم تاثیرگذار خواهد بود. اعتقادم بر این است که گروه‌های سیاسی فرقی ندارد اصولگرا باشد یا اصلاح‌طلب تلاششان این باشد که به دولت کمک کنند اما دولت علاقمند است از افرادی استفاده کند که برخی توانایی اجرایی در مسئولیت خودشان نداشته باشند.

دولت شجاعت نشان دهد و اصلاح ساختار اقتصادی را کلید بزند

این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: تحلیلم این است که در سال ۹۷ دولت نتوانست از ثروت ملی کشور استفاده کند و اتفاقات اقتصادی باعث تضعیف ثروت و پول ملی شد.

وی درباره اینکه مسائل اقتصادی چه تاثیری می‌تواند بر مسائل سیاسی داشته باشد، بیان کرد: باید گفت متاسفانه این مسائل سیاسی به مسائل اقتصادی گره خورده است، اعتقادم بر این است که دولت با توجه به اینکه تا سال ۱۴۰۰ بر سر کار است و  فرصت دارد تغییر رویه‌ای را در نگاه سیاسی و در مسائل اقتصادی  داشته باشد و این شجاعت را از خود نشان دهد و اصلاح ساختار اقتصادی را کلید بزند.

فقط ژست اقتصاد مقاومتی داشتیم

این فعال سیاسی اصولگرا با اشاره به فرمایشات مقام معظم درخصوص اقتصاد مقاومتی بیان کرد: مقام معظم رهبری قریب به ۴ الی ۵ سال است که بحث اقتصاد مقاومتی را  مطرح می‌کنند و بارها و بارها نکاتی را متذکر شدند اما فقط و فقط ژست اقتصاد مقاومتی را داشتیم و از عمل به این مهم خبری نبود و تا امروز هم گزارشی درباره اجرایی شدن آن منتشر نشده است.

محقق کردن اقتصاد مقاومتی جسارت و مدیریت جهادی می‌خواهد

وی تاکید کرد: اینکه یک تیتر و عنوانی درست کنیم و  فرماندهی برایش بگذاریم کفایت نمی‌کند؛ محقق کردن اقتصاد مقاومتی یک جسارت و مدیریت جهادی می‌خواهد. همان طور که مقام معظم رهبری در پیام‌شان گفتند و وقتی دولت این‌ها را محقق کند می‌توانیم بگوییم که می‌خواهد یک کار اساسی کند.

این عضو جبهه یاران انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: نمی‌دانم چه ابزاری، سازو کاری و عوامل بازدارنده‌ای از اینکه کشور به سمت اصلاح ساختار پیش برود جلوگیری می‌کند اما باید تلاش خود را برای این اصلاح ساختار به کار ببریم.

وی خاطرنشان کرد: هر چند مشخص است پشت این ممانعت‌ ها یک منافع کلان برای برخی از گروه‌ها و افراد وجود دارد اما با این وجود دولت باید این جسارت را به خرج دهد که ساختار اقتصادی را در وهله اول اصلاح و به طبع آن زمینه‌های اجرایی اقتصاد مقاومتی را مهیا کند تا ما در دهه‌های بعد ظهور اقتصاد مقاومتی را شاهد باشیم.

بیانیه گام دوم مانیفست جمهوری اسلامی را مشخص کرد

آشتیانی درباره بیانیه گام دوم رهبری که در آستانه چهل سالگی انقلاب اسلامی ابلاغ کردند و اینکه آیا می‌توانیم بگوییم یک نقشه راه برای تصحیح اصلاح ساختاری است و به نوعی ریل‌گذاری برای ادامه راه انقلاب است، بیان کرد: بله، همین‌طور  است و به جرأت می‌توانیم بگویم که مانیفست جمهوری اسلامی ایران در سال‌های پیش رو است.

وی تاکید کرد: باید سازو کار محقق کردنش را ما فراهم کنیم،‌ هنگامی که مقام معظم رهبری جهاد بزرگ برای ساخت ایران را مطرح می‌کنند این معنی و مفاهیم بزرگی دارد.

این فعال سیاسی اصولگرا با اشاره به مفاد دیگر این بیانیه گفت: رهبری در بیانیه‌ای که به نوعی منشور ما در سال‌های آینده محسوب می‌شود بحث جوانان را مطرح کردند که این مهم باید سرلوحه بسیاری از ارگان‌ها و نهادها قرار گیرد، به هرحال جوانان آینده‌سازان کشور هستند و ما باید به این نکته توجه کنیم.

وی ادامه داد: در بخشی دیگر ایشان پایبندی به اصول انقلاب را به میان می‌آورند، اینکه انقلاب اسلامی ملت ایران باید قدرتمند  و در عین حال مهربان و با گذشت باشد تمامی این سخنان یک مانیفست است.

آشتیانی با بیان اینکه رهبری به مدیریت جهادی اشاره کرده‌اند، گفت: گام دوم انقلاب یک تحول بزرگ است، یعنی ما بعداز ۴۰ سال می‌خواهیم وارد یک گام دیگری شویم که قصدمان ساختن ایران با توجه به برخی ویژگی‌ها است.

 وی ادامه داد: مقام معظم رهبری به مدیریت جهادی، ثبات و امنیت، پیشرفت علوم و فنون، سنگین کردن صفحه عدالت، افزایش چشمگیر معنویت در فضای جامعه اشاره کرده‌ اند که هر کدام می‌تواند ما را به سر منزل مقصود برساند.

این عضو جبهه یاران انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: نکته مهمی که می‌خواهم اشاره کنم بحث اقتصاد قوی است؛ مقام معظم رهبری فرمودند عامل مهم سلطه‌ناپذیری و نفوذ ناپذیری اقتصاد است که باید قوی شود. معتقدم پیام ایشان گام دوم مانیفست جمهوری اسلامی را مشخص کردند.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: اقتصاد مقاومتی جمهوری اسلامی دولت ملت ایران ساختار اقتصادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۰۸۸۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳؛ تورم‌های بزرگتر در راه است؟

اقتصاددانان معتقدند: در صورت عدم کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان، احتمال رخداد تورم‌های سهمگین وجود دارد و همین مساله ضرورت ورود عاجل و جدی به معضل ناترازی‌های اقتصاد کلان را بیش از پیش بازگو می‌کند.

به گزارش خبرآنلاین، در حالی اولین ماه اقتصاد ایران در حال عبور از از اولین ماه و ورود به دومین ماه سال ۱۴۰۳ است که به اعتقاد کارشناسان و اقتصاددان، دولت با ریسک‌های متعددی در حوزه اقتصاد روبه‌رو است و در صورتی که از پیچ بحران‌های اقتصادی عبور نکند، شرایط سخت‌تر خواهد شد.

اغلب اقتصاددانان، مهم‌تریم بحران کنونی اقتصاد ایران را تورم و عدم کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان می‌دانند و معتقدند اگر نظام تصمیم‌گیری کلان اقتصادی کشور، تغییری در سیاست‌گذاری‌ها نسبت به سال ۱۴۰۲ اعمال نکند، روند تورم کمتر از ۱۴۰۲ نخواهد بود.

به باور آن‌ها، در صورت عدم کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان، احتمال رخداد تورم‌های سهمگین وجود دارد و همین مساله ضرورت ورود عاجل و جدی به معضل ناترازی‌های اقتصاد کلان را بیش از پیش بازگو می‌کند.

عبور از پیچ بحران‌های اقتصادی سخت شد؟

مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت دولت روحانی و اقتصاددان در پاسخ به این پرسش که شما در حال حاضر مهم‌ترین بحران دولت سیزدهم را چه می‌دانید؟ می‌گوید: من اگر بخواهم با واقعیت‌ها سوال شما را جواب دهم، بحران دولت سیزدهم را از فروردین ۹۷ شروع می‌کنم. من اعتقاد دارم بحران‌های اقتصادی و سیاسی ایران، شاید از دوران انتخاب دونالد ترامپ در آمریکا شروع شد.

وی می‌افزاید: تحریم همیشه وجود داشته، اما اتفاقی که افتاد، این بود که بعد از آمدن ترامپ، تحریم‌ها تشدید شد و بعد از آن‌که زیر میز زد و ایران را دچار تحریم ناجوانمردانه کرد، با تصمیمات عجولانه، غیرکارشناسی و امنیتی کردن ارز و داستان ثبت‌سفارش و... که عواقب سیاسی هم پشت آن داشت، کشور از نظر اقتصادی دچار بحران جدی شد. تعادل بودجه و ضریب‌های رشد هم به‌هم خورد؛ تا این‌که به دولت سیزدهم رسیدیم.

کرباسیان عنوان می‌کند: بدیهی است که دولت سیزدهم هم با قول‌های چشمگیر، زیبا و مردم‌پسند انتخاب شد. بالاخره کسی که اولین بدیهیات اقتصاد کلان را بشناسد، می‌دانست که با این شعارها، وضعیت اصلاح نمی‌شود. پیش‌بینی این بود که گرفتاری‌ها حل شود، چون هر دولتی علاقه‌مند است که مشکلات مردم کمتر شود، مردم در رفاه بیشتر باشند و بتوانند از دولت و حکومت راضی باشند.

وی ادامه می‌دهد: چند اتفاق افتاد. یکی این‌که آقای رییسی با همه علاقه‌مندی‌ای که داشت وضعیت کشور را اصلاح کند، اما به نظر می‌رسد پیش‌فرض‌های درستی انتخاب نکردند. آن‌ها اعتقاد داشتند با وجود تحریم می‌توانیم مشکل را حل کنیم، رشد اقتصادی ایجاد کنیم و حتی در این چند سال مجلس، پیشنهاد رشد ۸ درصد اقتصاد را دادند. شاید بتوان گفت ایشان مشاوران اصلحی نداشت. این بزرگ‌ترین مشکل بود.

این اقتصاددان تصریح می‌کند: دومین مشکلی که پیدا شد، این بود که نفراتی که به‌عنوان همکاران انتخاب شدند، بعضی‌ها کم‌تجربه یا بی‌تجربه بودند و بعضی از آن‌ها هم می‌توانم بگویم از نظر علمی، شاید به اندازه‌ای که بتوانند در سطح بالای تصمیم‌گیری باشند، نبودند. اما بالاخره دولت تلاش کرد اقداماتی کند، ولی واقعیت این است که کسری بودجه وجود داشت و مجلس هم در بعضی جا‌ها همراهی نکرد. با این‌که مجلس و دولت همراه بودند و این به نظر من جزو یکی از نکات مثبت دولت بود. بدیهی است که مجلس بعضی جا‌ها همراهی نکرد، اما واقعیت این است که در این حد باید استقلال مجلس را قبول کنید.

کرباسیان متذکر می‌شود: مهم‌تر از این‌ها که به نظر من بسیار مهم است، این‌که دولت سیزدهم حمایت رهبری را داشت. این امتیاز بزرگی است. امید است که با مجلس جدید که همراه‌تر با دولت است، این یک‌دستی انجام شود. ضمن اینکه ریاست قوه‌قضاییه هم بار‌ها در مصاحبه‌ها بر حمایت از دولت تاکید کردند. امیدواریم کشور از پیچ‌های سخت بگذرد.

وی تاکید می‌کند: اعتقاد شخصی من این است که بهترین دوران برای حل مشکلات اساسی کشور که بعضی نزدیک به ۴۰ سال است گریبان کشور را گرفته، موقعیت فعلی است.

اقتصاد ایران در دور باطل تورم‌زایی گرفتار شد

وحید شقاقی، اقتصاددان در پاسخ به این پرسش که مهم‌ترین بحران اقتصادی ایران را چه می‌دانید؟ می‌گوید: اقتصاد ایران حدود ۶ ساله درگیر تورم‌های بالا شده و در دور‌های باطل تورم‌زایی نیز گرفتار شده است.

وی می‌افزاید: دور تورم - کسری بودجه، دور تورم - قیمت دلار، دور تورم - افزایش دستمزد و هزینه تولید موجب شده هزینه شکستن دور‌های تورمی بسیار سخت شوند. در ضمن تشدید ناترازی‌های اقتصاد کلان هم بر تشدید شرایط تورمی منجر شده است.

این اقتصاددان تصریح می‌کند: به نظرم مهم‌ترین بحران اقتصادی ایران برای سال ۱۴۰۳، نحوه مواجهه با شرایط تورمی و مقابله با ناترازی‌های اقتصاد کلان خواهد بود.

شقاقی عنوان می‌کند: باید اشاره کنم در صورت عدم کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان، احتمال رخداد تورم‌های سهمگین وجود دارد و همین مساله ضرورت ورود عاجل و جدی به معضل ناترازی‌های اقتصاد کلان را بیش از پیش بازگو می‌کند.

دولت تابوشکنی کند

کلیت بازار‌ها در ایران، از بین رفتن قدرت انتخاب مصرف‌کننده ایرانی از یک سو و از سوی دیگر، فشار‌هایی برای کنترل بیشتر حوزه اقتصاد دیجیتال و فضا‌های آنلاین است.

وی در عین حال می‌افزاید: هیچ دولتی در ایران توانایی حل این همه مشکلات اقتصادی را بدون برون‌رفت از فضای تحریم، بدون ایجاد یک همگرایی بین میلیون‌ها ایرانی و ایجاد یک چشم‌انداز مشترک بین نسل‌های جدید و آینده ایران و تعریف برنامه برای ۱۰ سال آینده و رسیدن به آن ندارد. یعنی دولت نمی‌تواند با شعار دادن ما را به سمتی ببرد که مشکلات حل شود.

این کارشناس اقتصادی تصریح می‌کند: مشکلات ما در ایران اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است و این‌ها نیازمند یک چشم‌انداز و تغییر چشم‌انداز است.

مولوی متذکر می‌شود: هیچ دولتی این توانایی و پتانسیل را در ایران ندارد؛ مگر اینکه بتواند تابوشکنی کتد و در خصوص مواردی تصمیمات اساسی را بگیرد.

رونمایی از شاخصه‌های ثبات‌سازی اقتصاد

در همین خصوص، مهدی پازوکی، اقتصاددان درباره وضعیت اقتصاد ایران در سال جدید می‌گوید: اگر نظام تصمیم‌گیری کلان اقتصادی کشور، تغییری در سیاست‌گذاری‌ها نسبت به سال ۱۴۰۲ اعمال نکند، روند تورم کمتر از ۱۴۰۲ نخواهد بود.

وی می‌افزاید: یک کار اساسی را دولت باید در دستور کار خود قرار دهد و این‌که برای این‌که بتواند تورم را کنترل کند، نیاز به ثبات‌سازی اقتصادی دارد و یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های ثبات‌سازی اقتصاد، کنترل نرخ تورم است.

این کارشناس اقتصادی تصریح می‌کند: برای اینکه نرخ تورم کنترل شود، دولت باید انضباط مالی و پولی را در اقتصاد فراهم کند. انضباط پولی به وسیله سیستم بانکی ایجاد و انضباط مالی در سند بودجه دیده شود، یعنی مخارج دولت متوازن با درآمد‌ها باشد. از طرفی، هماهنگی بین سیاست‌های پولی و مالی باید دیده شود.

پازوکی تاکید می‌کند: این هماهنگی و این سیاست‌گذاری بخردانه منتج به این خواهد شد که اقتصاد ایران به سمت ثبات اقتصادی حرکت کند.

این اقتصاددان در ادامه تاکید می‌کند: دولت باید دو کار را در سال ۱۴۰۳ انجام دهد. یکی، سیاست تعامل با جامعه جهانی است. یعنی با سیاست‌های بخردانه، به دنبال کاهش و رفع تحریم‌ها برود؛ به خصوص روابط را با اتحادیه اروپا و غرب در چارچوب منافع ملی ایران ارتقا دهد.

پازوکی می‌افزاید: از سوی دیگر، دولت باید سیاست‌گذاری داخلی را از وجود افراد ناآگاه، نادان، تک‌سلیقه، کم‌سواد و فاقد تجربه لازم به دور بریزد. یعنی باید تغییرات اساسی به خصوص در تیم اقتصادی انجام دهد. ولی اگر با افرادی که در سال ۱۴۰۲ به خصوص این‌که تغییر اساسی در سازمان برنامه ندهد، شرایط بحرانی‌تر می‌شود.

دیگر خبرها

  • تورم های سهمگین در راه است؟
  • بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳؛ تورم‌های بزرگتر در راه است؟
  • پیش‌شرط‌های مردمی‌سازی اقتصاد ایران
  • ۵ وزیر دولت در صفِ اول «اصلاح کابینه» از نگاه محمودزاده /رئیسی با این وزرای ضعیف و ناکارآمد نمی تواند کاری از پیش ببرد
  • سهامداری در پالایشگاه‌های فراسرزمینی با مدل جدید چه مزیتی برای اقتصاد ایران دارد؟
  • رشد اقتصادی نشان دهنده امید ملت ایران به آینده است
  • بررسی موانع آغاز به کار واحدهای جدید استحصال یُد در نخستین جلسه اقتصاد مقاومتی دادگستری گلستان
  • قرار نیست تغییری در تیم اقتصادی دولت رخ دهد
  • خلجی: تغییر در تیم اقتصادی دولت صحت ندارد
  • مسئولان به جای صندلی «مداخله‌جویی» روی صندلی «حکمرانی» بنشینند