Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌‌الاسلام احمد غلامعلی، رئیس دانشکده علوم و معارف قرآن کریم در گفت‌و‌گو با ایکنا؛ در پاسخ به این سؤال که آیا نگاه به صحیفه سجادیه به عنوان کتابی صرفاً  دعا نگاه درستی است؟ گفت: خیر؛ نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه و اصول کافی منابع موثق مربوط به سنت و اهل بیت(ع) هستند که می‌توان از آنها استفاده گسترده کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با مطرح کردن این مسئله که بسیاری از اعمال، رفتار و اندیشه‌های ما بر پایه قرآن و روایت‌ها شکل نگرفته و مسئله «هر کسی از ظن خود شد یار من»، است، گفت: افراد معمولاً بر اساس علایق خود به مطالعه بخشی از مباحث مربوط به دین می‌پردازند و سایر بخش‌های مباحث دینی را نفی می‌کنند در حالی که مطالعه متونی مثل نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه و اصول کافی در کنار قرآن سبب می‌شود تمام مطالبی که آورنده دین برای ما آورده را بخوانیم.

حجت‌الاسلام غلامعلی افزود: نوع مراجعه ما به منابع دینی اینگونه نیست که نقشه زندگی و هندسه دینمان را بر پایه منابع اصلی خودمان ترسیم کنیم و اکنون این نقشه راه کامل را بر پایه آیات و روایات ترسیم نکرده‌ایم.  

همه صحیفه سجادیه را بخوانیم تا کلیت آن را درک کنیم

این استاد دانشگاه تصریح کرد: ما نیازمند کتاب‌های متنوعی در زمینه منابع دینی هستیم و بسیار مهم است که همه متون موثق دینی مطالعه شود نه اینکه به صورت سلیقه‌ای موضوعات خاص مطالعه شود و حداقل در صورتی که مثلاً صحیفه سجادیه را می‌خوانیم همه دعاها را یکبار مرور کنیم تا کلیت آن را درک کنیم.

این استاد نهج البلاغه و صحیفه سجادیه ادامه داد: در خصوص نهج‌البلاغه کارهای خوبی طی سال‌های اخیر صورت گرفته و رشته نهج‌البلاغه در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود که اقدام ارزشمندی است اما در خصوص صحیفه سجادیه کار محدودی صورت گرفته و این کتاب میراث مغفولی است که هنوز توجه چندانی به آن نمی‌شود. 

حجت‌‌الاسلام غلامعلی در پاسخ به این سؤال که آیا صحیفه سجادیه این ظرفیت را دارد که بتوان سبک زندگی اسلامی متناسب با عصر حاضر را از آن استخراج کرد، گفت: بله؛ هر منبعی از جمله صحیفه سجادیه را به چند روش می‌توان مطالعه کرد. اول مطالعه به عنوان یک کتاب دعا و برای کسب فیض. دوم مطالعه موضوعی؛ یعنی وقتی دعا را می‌خوانیم موضوعات آن را استخراج کنیم و با بررسی آنها در سایر منابع به عمق مطالب آن پی‌برده و اصول و مبانی دینی را استخراج و بهتر درک کنیم و سوم اینکه جواب سؤال و مسئله‌ای که در زندگی دارم را از کتاب به دست بیاورم.

وی تشریح کرد: نگاه سوم به صحیفه موجب کاربردی شدن آن می‌شود. یعنی یک مسئله که با آن درگیر هستیم را به صحیفه سجادیه ارجاع می‌دهیم و نحوه برخورد با مسئله خود را از آن استخراج می‌کنیم.

راز دلیل پرخاشگری مردم در صحیفه سجادیه

معاون پژوهشکده علوم و معارف حدیث به عنوان مثال به نابردبار بودن مردم در قبال هم اشاره کرد و گفت: این یک مسئله و مشکل اجتماعی است. اما چرا مردم در حوادثی مثل تصادف‌های معمول رانندگی صبور نیستند و به شدت به هم پرخاش می‌کنند؟ امام سجاد(ع) در دعای 30 صحیفه سجادیه پنج بار از بدهکار بودن به خدا پناه برده است. بدهکاری سبب می‌شود انسان پرخاشگر شود. چون در همین دعا حضرت می‌فرماید بدهکاری چهره انسان را به هم می‌ریزد،  ذهن را سرگردان می‌کند، تمرکز فکری را به هم می‌ریزد و ... . وقتی این دعا را مطالعه می‌کنیم متوجه می‌شویم حضرت تا این حد عمیق در خصوص آن مطلب بیان کرده و به خدا پناه برده است.  

وی ادامه داد: وضعیت فقرا از بدهکاران بدتر است چون بدهکاران حداقل اعتماد اجتماعی داشته‌اند‌ که پول قرض کرده‌اند اما فقیر حتی چنین اعتماد اجتماعی را هم ندارد. در نتیجه‌گیری از این مبحث متوجه می‌شویم که هدف اسلام در مکتب اقتصادی خودش بی‌نیاز‌کردن مردمان و از بین بردن فقر عمومی و رسیدن به وسع فاضل است. وسع فاضل که امام (ع) در صحیفه سجادیه از آن یاد کرده یعنی رفاه مناسب که بتوان به دیگران هم کمک کرد.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: در صحیفه سجادیه امده است که خدایا اگر به من وسع واسع نمی‌دهی که به دیگران کمک کنم لااقل توان تأمین و پاسخگو به نیازهای معقول خودم را داشته باشم. پس باید زندگی در نظام اسلامی به گونه‌ای طراحی شود که مردم فقیر مطلق نباشند. البته این دعاها را باید در کنار سایر دعاها و مطالبی که در خصوص فقر مطرح شده مطالعه و اصول زندگی از آنها استخراج کرد.  

وی تصریح کرد: پس اگر با مسئله وارد مطالعه صحیفه سجادیه شویم جواب‌های مناسبی می‌توانیم پیداکنیم که این پاسخ‌ها به عنوان سرفصل‌های زندگی قابل طرح است. پس از دریافت پاسخ‌ها متناسب با آنها فرهنگ‌سازی سبک زندگی درست باید صورت گیرد.  

حجت‌الاسلام غلامعلی در پایان به یکی از مباحث آموختنی صحیفه سجادیه اشاره کرد و گفت: در صحیفه سجادیه بین مرگ و تلاش صادقانه رابطه مستقیم قائل و امام سجاد(ع) مطرح کرده‌اند که کسی که مرگ را در پیش روی خود دارد نباید بترسد بلکه باید تلاش صادقانه انجام دهد و می‌فرماید: خدایا من را همیشه در کارهای خوب طوری قرار بده که اگر اکنون نمیرم حیف باشد. یعنی کسی که مرگ آگاهی دارد در هر لحظه صالح اعمال و بهترین کار را انجام می‌دهد چون می گوید هر لحظه ممکن است مرگ به سراغ من بیاید پس هر لحظه باید کار درست انجام دهیم تا در پیشگاه خدا پاسخ درستی در برابر اعمالم داشته باشم.

انتهای پیام 

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا اجتماعی جامعه صحیفه سجادیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۸۶۸۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانوی مرگ مغزی به هفت بیمار زندگی دوباره بخشید

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در یکهزار و چهارصد و هشتاد مین عمل اهدای عضو از اهدا کننده مرگ مغزی؛ ثریا احسان نیا ۳۸ ساله که از بیمارستان واسعی سبزوار به واحد فراهم آوری اعضای پیوندی در مرکز پیوند اعضای دانشگاه مشهد معرفی شد، پس از دریافت رضایت از خانواده اش، در بیمارستان منتصریه تحت عمل جراحی اهدای عضو قرار گرفت.

دکتر ابراهیم خالقی افزود: کلیه‌های زنده یاد ثریا احسان نیا در بیمارستان منتصریه به خانم ۴۳ ساله ساکن نیشابور و آقای ۳۸ ساله از مشهد که سال‌ها از نارسایی کلیه رنج میبردند و با دیالیز تحت درمان بودند به صورت رایگان اهدا و پیوند شد.

وی گفت: کبد مرحومه ثریا احسان نیا در بیمارستان منتصریه به آقای ۳۶ ساله ساکن مشهد که سال‌ها از بیماری کبدی رنج می‌برد؛ پیوند شد.

مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: همچنین قلب زنده یاد ثریا احسان نیا در بیمارستان امام رضا (ع) به آقای ۵۰ ساله ساکن سیرجان که از نارسایی قلبی رنج می‌برد با موفقیت در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد پیوند شد.

دکتر خالقی افزود: قرنیه‌های مرحومه ثریا احسان نیا برای پیوند به بانک چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد و قسمتی از پوست ایشان برای پیوند به بیماران بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد ارسال شد.

دیگر خبرها

  • بهره گیری از ظرفیت مغفول سازمان بورس در اردبیل
  • ماجرای جاذبه صوت قرآنی که امام سجاد (ع) قرائت می‌کردند
  • ماجرای جاذبه صوت قرآنی که امام سجاد(ع) قرائت می کردند
  • مطالعه و کاوش در ۵ محوطه باستانی استان اردبیل
  • بانوی مرگ مغزی به هفت بیمار زندگی دوباره بخشید
  • ترویج زندگی قرآنی در جامعه امروزی ضروری است
  • ضرورت معرفی خدمات انقلاب اسلامی درعرصه عمل وخدمت
  • صادق خلخالی در فروردین ۵۸: زمانی می‌خواستیم جنازه‌ی منحوس پهلوی را آتش بزنیم/ اعدام هویدا یک عمل انقلابی بود
  • راهکار‌های تخصصی برای مدیریت وزن
  • روایتی از زندگی پربار آیت الله مروج،عالم برجسته اردبیلی