Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-03-28@20:22:17 GMT

دفاع تمام قد نماینده روسیه در سازمان ملل از ایران

تاریخ انتشار: ۲۳ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۹۷۲۲۶

دفاع تمام قد نماینده روسیه در سازمان ملل از ایران

به گزارش سرویس سیاسی جام نیـوز، «واسیلی نبنزیا»، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحده می‌گوید کشورهایی که حضورشان در سوریه قانونی نیست باید این کشور را ترک کنند.

او پنجشنبه (۲۲ فروردین) در گفت‌وگو با روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» گفت: «وجود روسیه در سوریه قانونی است. ما به درخواست دولت قانونی آنجا هستیم تا به آن در مقابه با تهدید تروریسم کمک کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته، ایران هم به صورت قانونی در سوریه حضور دارد».

او افزود، غیر از این دو کشور، کشوری به سوریه دعوت نشده است و کشورهایی که بدون دعوت دمشق در سوریه هستند باید خاک این کشور را ترک کنند.

نبنزیا گفت که به رغم ضربه‌های مهلکی که به داعش در سوریه وارد شده، ولی تهدید تروریستی همچنان در این کشور باقی است و گروه‌های تروریستی دیگر مانند «هیأت تحریر الشام (جبهه النصره سابق) مواضع خود در ادلب را تقویت کرده و نمی‌توان اوضاع را به همین منوال رها کرد.

نماینده دائم روسیه در سازمان ملل گفت که مسکو حاکمیت رژیم صهیونیستی بر جولان اشغالی سوریه را به رسمیت نمی‌شناسد و همه باید هنگامی که سوریه به ثبات رسید، خاک این کشور را ترک کنند، حتی روسیه. او گفت در این بین کشورهایی مانند آمریکا و فرانسه بدون دعوت دمشق حضور نظامی در سوریه دارند.

نبنزیا در پاسخ به سؤالی د مورد نقش ایران در منطقه و نگرانی‌های آمریکا از آنچه این کشور «تهدید‌های ایران» می‌خواند، نیز گفت: «ایران بخشی از منطقه است و موجودیت بیگانه‌ای در این منطقه نیست. ایران فراتر از مرزهای ملی، منافع قانونی دارد و به دنبال این است که در کنار مسائل دیگر امنیت ملی خود را تضمین کند».

او ادامه داد: «آمریکا از تهدید‌های ایران حرف می‌زند، ولی تهدید‌هایی را که ایران با آن‌ها مواجهه‌ است، فراموش می‌کند. این تهدید‌ها امروز آشکار و سریع است. این تهدیدها صراحتا اعلام می‌شود. آیا فکر می‌کنی که نباید ایران نباید این تهدیدها را جدی بگرید؟».

سفیر دائم روسیه در سازمان ملل گفت: «متأسفانه، گام‌ها و اقدامات اخیر واشنگتن، از جمله خروج از برنامه جامع اقدام مشترک (توافق ۵ +۱) و اعلام تحریم‌های گسترده [علیه ایران] تنها خطرات افزایشس تنش را بیشتر می‌کند».

نبنزیا در پاسخ به روزنامه‌نگار الشرق الاوسط و ادعای او که ایران تسلیحات خود از جمله موشک‌های بالستیک را به یمن ارسال می‌کند، جواب داد: «یمن کشوری مملؤ از سلاح است حتی قبل از [آغاز] درگیری‌ها[ی ۲۰۱۵] و تاکنون کسی نتوانسته صد در صد دلیلی ارائه کنند که آن‌ها [انصارالله یمن] مستقیما از ایران تسلیحات دریافت می‌کنند. آن‌ها ابرازهای دیگری برای تجهیز خود دارند. آن‌ها فراتر از نیاز خود مسلح هستند و یمن در دوره‌های گذشته، بازار تسلیحات بوده و همه بر سر تجهیز یمن به سلاح با هم رقابت می‌کردند از جمله اتحاد جماهیر شوروی. بنابر این، آن‌ها نیاز شدیدی به سلاح ندارند».
 

فارس

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: روسیه سازمان ملل ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۹۷۲۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت محمدجواد ظریف از آغاز روند آستانه درباره سوریه/ از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دستور دادند دکتر دهقان در نشست ها با روسیه و ترکیه شرکت نکند/ بخش نظامی ما از ابتکاری که ایران آغاز کرد، کنار گذاشته شد

به گزارش جماران، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین در بخش هایی از کتاب تازه منتشر شده خود با عنوان «پایاب شکیبایی» که به روایت هشت سال حضور او در وزارتخارجه در دولتهای یازدهم و دوازدهم اختصاص دارد، درباره ابتکار جمهوری اسلامی ایران برای شکل دادن به روند آستانه با حضور ایران، روسیه و ترکیه به منظور پایان دادن به بحران سیاسی و امنیتی در سوریه می نویسد:

«در سال 1394 آگاهی یافتیم که روسیه مشغول رایزنی ردۀ بالا با ترکیه پیرامون سوریه است. البته ما نیز دوجانبه با ترکیه پیرامون سوریه رایزنی میکردیم. بارها به همراه سردار سلیمانی با رئیس جمهور، وزیر خارجه و رئیس دستگاه اطلاعاتی ترکیه در آنکارا و تهران دیدار و گفتگوهای جدی و صریح دوجانبه داشتیم. ولی خبر آن را منتشر  نمیکردیم. اما ترکیه و روسیه چنین رایزنی هایی را به شیوۀ آشکار آغاز کردند. وزیر خارجه و وزیر دفاع  ترکیه و روسیه به شیوۀ آشکار با یکدیگر دیدار کردند.

از این رو، ما برگزاری یک نشست سه جانبه را پیشنهاد کردیم. روسیه نشستی شش جانبه را پیشنهاد داد. یعنی نشستی در مسکو با حضور وزرای خارجه و دفاع سه کشور. همراه با سردار دکتر دهقان، وزیر دفاع وقت به مسکو رفتیم. پس از ورود به مسکو، از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دستور داده  شد که دکتر دهقان در نشستهای شش جانبه شرکت نکند و فقط نشستهای دوجانبه با هر یک از وزرای دفاع داشته باشد. نشست سه جانبه تنها بین وزرای امور خارجه برگزار شد و روند آستانه شکل گرفت.‌

افسوس که به دلیل برگزار نشدن نشست شش جانبه، توافقهای نظامی روند آستانه به شیوۀ دوجانبه بین روسیه و  ترکیه صورت گرفت و سند کاهش تنش تنها به امضای نظامیان روسیه و ترکیه در سازمان ملل متحد ثبت شد. آن ارتباط همچنان برپاست و توافقهای کلیدی نظامی در سوریه بین ترکیه و روسیه انجام شده است. بدیهی است روند کاهش درگیری، بیشتر جنبه نظامی دارد. به همین دلیل، توافق نخست کاهش تنش آستانه به امضای روسیه و ترکیه در سازمان ملل متحد ثبت شده است. توافق دوم یعنی توافق سوچی پیرامون ادلب نیز به امضای روسیه و ترکیه است. توافق حضور نیروهای ترکیه در سوریه نیز به امضای ترکیه و روسیه است.‌

به زبان دیگر با دستور ناگهانی دبیرخانۀ شورای عالی امنیت ملی که دلیلش هیچگاه برایم روشن نشد، بخش نظامی ما از ابتکاری که توسط ایران و با هماهنگی وزارت امور خارجه و نیروی قدس آغاز شده بود کنار گذاشته شد. البته در ادامۀ روند آستانه، فرماندهان لشکری ایرانی هم ناگزیر از حضور بودند، چون بسیاری از گفتگوها میدانی بود و مشارکت نکردن فرماندهان ما سبب حذف کامل ایران از روند  آستانه می شد. البته روسیه و ترکیه کانون توافقهای نظامی در روند آستانه برجا ماندند.

این تجربه، نمونۀ  دیگری از پیامدهای چالش شناختی روابط جهانی در ایران است که پیشتر بدان پرداخته شد. بارها ثابت شده است که این انگاره که خودداری از حضور در یک روند چندجانبه و یا حتی مخالفت آشکار با آن به جلوگیری از شکل گرفتن یا مشروعیت آن روند میانجامد، در جهان واقع، خیالبافیی بیش نیست. بخش نظامی روند آستانه یکی از نمونه های تلخ و فراوان آن است.‌»

دیگر خبرها

  • رزمایش ایران، چین و روسیه برای امنیت منطقه مهم است
  • اعتراف بزرگ انگلیس در جنگ با روسیه
  • شروط روسیه برای مذاکره با آمریکا درباره اوکراین/قرار گرفتن رئیس اطلاعات نظامی اوکراین در لیست ترور روسیه
  • روایت محمدجواد ظریف از آغاز روند آستانه درباره سوریه/ از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دستور دادند دکتر دهقان در نشست ها با روسیه و ترکیه شرکت نکند/ بخش نظامی ما از ابتکاری که ایران آغاز کرد، کنار گذاشته شد
  • رایزنی سفرای ایران و روسیه درباره همکاری‌های دو کشور در سازمان‌های بین‌المللی
  • ژنرال انگلیسی: در جنگ با روسیه بیشتر از ۲ ماه دوام نمی‌آوریم
  • اعتراف ارتش انگلیس؛ در جنگ با پوتین بیشتر از ۲ماه دوام نمی آوریم
  • ژنرال انگلیسی: در جنگ با روسیه بیشتر از ۲ ماه دوام نمی آوریم
  • معاون وزیر دفاع بریتانیا تهدید به زندان شد
  • دیپلمات روس: تمامی قطعنامه‌های شورای امنیت لازم الاجرا هستند