Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه قوانین و مقررات برای حفظ محیط زیست زیاد است اما اجرا نمیشود، جابجایی کارخانه قند از مشهد به مهاباد را یکی از مصادیق دور زدن قانون «ممنوعیت خروج ریشه چغندرقند» از حوضه آبخیز دریاچه ارومیه عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، مسعود تجریشی روز یکشنبه در همایش فرصت‌های حقوقی حفاظت و احیای دریاچه ارومیه در دانشگاه تهران افزود: دریاچه ارومیه نشان داده که قابلیت احیا دارد و واکنش‌های اخیر آن نشان‌دهنده این واقعیت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: دانشمندان معتقدند معمولا دریاچه ای به حالت اول خود بر نمی گردد اما ما برای احیای دریاچه ارومیه در سال 93 ستاد احیا را تشکیل داده و مصوباتی برای این منظور تصویب کردیم.
تجریشی تاکید کرد: براساس مصوبات باید در سه سال اول فعالیت ستاد، دریاچه به حالت تثبیت میرسید زیرا پیش از آن سالانه 4٠ سانتی متر کاهش تراز داشتیم یعنی طی ٢٠ سال هشت متر تراز دریاچه کاهش یافته بود از این رو کارشناسان معتقد بودند اگر در این مدت به تثبیت نرسد دیگر امیدی به احیا نیست که سال ٩٧ به تثبیت رسید و دیگر سالانه اُفت 4٠ سانتی متری نداشت.
معاون سازمان محیط زیست گفت: بارش‌های خوب امسال، لایروبی و رهاسازی آب به سمت دریاچه موجب شد تا به تراز خوبی برسیم، تراز آب دریاچه در اسفند ماه سال ۹۶ حدود دو هزار و ۱۹۶ کیلومتر مربع بود که در مدت مشابه آن در سال ۹۷ به دو هزار و ۴۳۷ کیلومتر مربع رسید یعنی یک و دو دهم میلیارد متر مکعب افزایش آب داشته است.
وی تأکید کرد: امروزه احیای این دریاچه در ابعاد ملی و بین المللی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در جامعه بین الملل به یک برند تبدیل شده است.
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: یک سری قوانین در این راستا در کشور وجود دارد که زبان حقوق آنها بسیار مهم است؛ به عنوان مثال قانون توزیع عادلانه آب داریم که بر اساس آن گفته می‌شود مصرف آب باید معقول باشد درحالیکه در حوزه آبریز دریاچه ارومیه ۴۰ درصد بیشتر از نیاز یک گیاه آب مصرف می‌شود که بر خلاف حقوق توزیع عادلانه آب است که ما می‌توانیم بر اساس این قانون آن میزان آب اضافی را از کشاورز بگیریم.
وی اظهار داشت: ۷۶ درصد بارش ها در حوضه آبریز دریاچه ارومیه افزایش یافت و از سوی دیگر لایروبی ها و دیگر اقدامات نیز مفید واقع شد.
تجریشی به قانون تعادل بخشی نیز اشاره کرد و گفت در قانون تعادل بخشی در زمینه آب های زیرزمینی نیز موفق نبودیم که باید برای اجرای درست آنها هماهنگی های لازم بین دستگاه‌های ذی‌ربط و اجرایی صورت گیرد.
وی افزود: در حوزه کشاورزی نیز قوانین خوبی داریم از جمله بهینه سازی مصرف آب در کشاورزی که بر اساس آن قرار بود نحوه برداشت آب کنترل شود، همچنین الگوی کشت نیز جزو قوانین در این حوزه است، با نگاه به عملکردها می بینیم در اجرا موفق نبوده ایم در حالی که بر اساس قوانین موجود هر فعالیتی که محیط زیست را تخریب کند می توانیم با آن برخورد کنیم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اما چند سالی است که دستگاههای اجرایی نسبت به وظایف خود در راستای حفاظت از محیط زیست آگاه‌تر شده اند و در حال بازگشت به اجرای وظایف خود هستند که جای امیدواری است.
تجریشی تاکید کرد: حفظ بستر حریم رودخانه ها نیز بحث بسیار مهمی است که قوانین آن در کشور وجود دارد اما متاسفانه شاهد دخل و تصرف و ساخت و سازهای غیرقانونی در بستر و حریم رودخانه ها هستیم و در برخی موارد، این بی قانونی ها به راحتی به قانون تبدیل می شود که عواقب ناگواری همچون سیل اخیر در کشور دارد.
وی گفت: از سوی دیگر، شاهد کشت محصولات آب بَر در حوضه دریاچه ارومیه هستیم و با وجود اینکه با همکاری جهاد کشاورزی به اصلاح کشت در این حوزه آبریز پرداختیم اما متاسفانه شاهد هستیم که این قوانین اجرا نمی شود.

** سطح زیر کشت چغندرقند در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، 40 برابر شده است
تجریشی افزود: به عنوان مثال در سال ۱۳۹۳ قبل از اینکه این قانون به تصویب برسد میزان کشت چغندرقند در حوضه آبریز دریاچه ارومیه یک هزار هکتار بود اما اکنون به حدود ۴۰ هزار هکتار رسیده است در حالی که تاکید شده بود چغندرقند توسعه یابد و حتی ریشه آن از حوضه آبریز خارج نشود.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: از سال ۸۰ که بارش ها کم شد اما به رغم تمام این کاهش ها، ۸ هزار و ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت آبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه افزایش یافته است.
وی گفت: تاکید زیادی داشتیم که ریشه چغندر قند از حوضه آبریز دریاچه ارومیه خارج نشود و دو سال نیز کنترل کردیم اما با موضوع جالبی مواجه شدیم؛ زمانی که افراد دیدند امکان خروج ریشه چغندر از منطقه وجود ندارد اقدام به انتقال کارخانه قند از مشهد به مهاباد کردند در حالی که این کارخانه ۴۵ سال پیش احداث شده بود و با فناوری روز نیز به هیچ عنوان همخوانی ندارد.
تجریشی گفت: همچنین قانون ممنوعیت تبدیل اراضی به باغ را داریم اما می‌بینیم به رغم داشتن این قانون همچنان توسعه در این زمینه در حال انجام است، حال اگر این توسعه به معیشت مردم کمک می کرد ایرادی نداشت اما بررسی ها نشان می دهد از سال ۸۸ با وجود تمام این توسعه ها، میانگین درآمد کشاورزان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی از کل کشور کمتر است.
وی تاکید کرد: بنابراین قوانین و مقررات محیط زیستی خوبی در کشور وجود دارد اما مسئله مهم عدم هماهنگی در اجرای آنهاست که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
همایش فرصت‌های حقوقی حفاظت و احیای دریاچه ارومیه به همت دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و با همکاری ستاد احیای دریاچه ارومیه و دانشگاه تیلبرگ هلند به میزبانی دانشگاه تهران در حال برگزاری است.
علمی** ٩٠١4** 1055

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي محيط زيست درياچه اروميه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۲۱۶۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجمع خیران مشارکتی طرح‌های محیط زیستی در ۳۱ استان کشور تشکیل می‌شود

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور از تهیه و ابلاغ اساسنامه‌ای مشترک برای ایجاد مجمع خیران در هر استان به منظور فراهم شدن بستر مشارکت داوطلبانه و خیرانه مردمی در طرح‌های محیط زیستی و عام‌المنفعه خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان محیط زیست، امیر عبدوس در کارگاه آموزشی توجیهی مدیران محیط زیست کشور و استان‌ها در شیراز درباره اهم اقدامات دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: سال گذشته، سالی بسیار پرتلاش و دستاورد در حیطه تکالیف دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی بود و جهت‌گیری اقدامات این دفتر منطبق با رویکرد دولت انقلابی و مردمی و متناسب با سند تحول دولت مردمی و بیانیه گام دوم انقلاب و سایر اوامر و فرامین رهبر معظم انقلاب بر مردمی‌سازی امور و ارتقای فرهنگ حفظ محیط زیست متمرکز بود.

وی افزود: در این مسیر طرح‌ها و برنامه‌هایی برای اولین بار تعریف شدند که هریک در چارچوب آموزش و افزایش مشارکت گروه‌ها و مخاطبان اثرگذار جامعه در ارتقای فرهنگ حفاظت از محیط زیست مؤثر بودند.

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: یکی از مهم‌ترین این طرح‌ها مأموریت محور کردن استان‌ها در حیطه آموزش مخاطبان خاص در قالب طرح پرچم‌داری بود، بدین شکل که هر استان، پرچمدار آموزش مبانی و موضوعات محیط زیستی به یکی از گروه‌های مخاطبان اجتماعی و موظف شد دستورالعمل و محتواهای مورد نیاز برای آموزش این قشر از مخاطبان را تهیه و به عنوان الگویی برای سایر استان‌ها ارائه کنند.

عبدوس تاکید کرد: در این زمینه ۳۱ کتاب دستورالعمل آموزشی برای ۳۱ گروه از مخاطبان خاص اجتماعی تدوین و برای استفاده استان‌ها چاپ خواهد شد، ایجاد بسترهایی برای فعالیت‌های آموزشی و فرهنگی محیط زیستی در دستگاه‌های اجرایی و نهادهای عمومی در سطح کشور از طریق ایجاد خانه‌های محیط زیست در این دستگاه‌ها اعم از دهیاری‌ها، شهرداری‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها، مساجد و کتابخانه‌ها به عنوان حلقه‌های میانی مشارکت مردم دیگر طرحی بود که در سال ۱۴۰۲ اجرا شد.

وی گفت: تهیه و ابلاغ اساسنامه‌ای مشترک برای ایجاد مجمع خیران در هر استان به منظور فراهم شدن بستر مشارکت داوطلبانه و خیرانه مردمی در طرح‌های محیط زیستی و عام‌المنفعه، مستندسازی دانش بومی و سنتی محیط زیستی و جمع‌آوری آن‌ها برای چاپ کتاب دانش سنتی هر استان، تسهیل‌گری برای ایجاد تعامل سازنده میان سازمان و ادارات کل تابعه با تشکل‌های مردم‌نهاد محیط زیستی و برگزاری جلسات مستمر با آن‌ها، ثبت روز آموزش همگانی محیط زیست در تقویم رسمی کشور مصادف با پانزدهم اسفند و روز درختکاری و اجرای برنامه‌های متنوع طی یک هفته برای بزرگداشت این مناسبت در ستاد مرکزی سازمان و ادارات کل استان‌ها نیز اقدامات مهم دیگری بود که به همت دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست انجام شدند.

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: سند برنامه ارتقای فرهنگ حفاظت از محیط زیست به همت و تلاش معاونت آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان و دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی در سال ۱۴۰۲ بازنگری و با هدف نهادینه‌سازی بنیان‌های توحیدی، انقلابی و محیط زیستی آن مورد تحول اساسی قرار گرفته و در بهمن ۱۴۰۲ به تصویب شورای فرهنگ عمومی کشور رسید.

عبدوس خاطرنشان کرد: تسهیلگری مشارکت همگانی در حفظ محیط زیست و ارتقای سرمایه اجتماعی از طریق ایجاد حلقه‌های میانی یکی از مهم‌ترین راهبردهای دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست است که براساس آموزه‌های بیانیه گام دوم انقلاب و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب (مدظله‌العالی) در دولت مردمی انقلابی، بندهای ۱۰ و ۱۱ و ۱۲ سیاست‌های کلی نظام در حوزه محیط‌زیست و مفاد سند اخیرالذکر در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.

کد خبر 746882

دیگر خبرها

  • پسماند‌ها به معضل محیط زیستی کشور تبدیل شده است
  • افت شاخص عملکرد محیط‌زیست نسبت به سال‌های گذشته/ دفن تنها ۶/۶۹ درصد پسماند‌ها در سطح دنیا
  • زباله‌های پلاستیکی نفس ایلام را بند آورده اند
  • صید ماهی در دریاچه سد زاینده‌‍رود ممنوع است
  • افزایش اعتبارات محیط زیستی در راستای رفع چالش‌ها
  • اجرای برنامه مشترک پاکسازی حاشیه مسیر بندر گلمانخانه پارک ملی دریاچه ارومیه
  • برگزاری مراسم روز زمین پاک در ارومیه همزمان با روز جهانی زمین پاک
  • ماموریت مجلس به سازمان محیط زیست برای رفع مشکلات زیستی
  • عوامل محیط زیستی، دلیل ۲۵ درصد مرگ و میر‌ها
  • مجمع خیران مشارکتی طرح‌های محیط زیستی در ۳۱ استان کشور تشکیل می‌شود