Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- دبير ستاد توسعه فناوري حوزه انرژي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري پيشنهاد کرد با توجه به بارشهاي اخير و افزايش سطح آب در سدها، نيروگاه‌هاي خورشيدي شناور در سطح آب سدها ايجاد شود.

به گزارش روز يکشنبه گروه علمي ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، کامبيز مهدي زاده با اشاره به سيل اخير در کشور و لزوم بهره‌گيري از فناوري‌هاي روز به منظور کاهش خسارات سيل، اظهار کرد: به‌منظور مقابله با مشکلات و اتفاقات طبيعي بايد قبل از انجام هر کاري به نقشه‌هاي مهم و استراتژيک تعريف‌شده توجه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وي با اشاره به اينکه سازمان زمين‌شناسي در سال 1393 وقوع اين سيل را هشدار داده بود، گفت: اين سازمان چند سال پيش اين سيل را در استان‌هايي که در آن‌ها سيل رخ داد پيش‌بيني و نقشه پهنه‌بندي سيلاب را ارائه کرده است، اما متأسفانه به اين موضوع توجه نشد.
مهدي زاده در ادامه گفت: مسئولان نهادهايي ازجمله سازمان محيط‌زيست، سازمان مديريت بحران، وزارت نيرو و تمامي مديراني که با اين حوزه مرتبط بودند به نقشه‌هاي تهيه‌شده از سوي سازمان زمين‌شناسي و مطالعات ارزيابي مخاطرات بي‌توجهي کردند و به همين دليل ما شاهد جاري شدن سيل در استان‌هاي پيش‌بيني‌شده بوديم.
دبير ستاد توسعه فناوري حوزه انرژي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري در ادامه با بيان اينکه، در دنيا براي ساخت هر سازه، راه، پل و مواردي ازاين‌دست نقشه‌هاي تهيه‌شده را مدنظر قرار مي‌دهند، افزود: بر همين اساس وجود هرگونه گسل، فرونشست، زمين‌لغزش، نوع و جنس سنگ و خاک را بررسي و پروژه‌هاي ساخت را بر آن اساس تعريف مي‌کنند.
وي با اشاره به اين موضوع که کشور ما از لحاظ زمين‌شناسي، حرکات زمين ساختي و تکتونيک بسيار فعال است، گفت: بايد قبل از انجام هر کاري به نقشه‌هاي مهم و استراتژيک تعريف‌شده توجه کرد تا بتوان با مشکلات و اتفاقاتي که رخ مي‌دهد روبه‌رو شد.
** برنامه‌ريزي و کنترل خسارات
مهدي زاده همچنين اظهار کرد: در صورت رعايت اين موارد ما مي‌توانستيم خسارات جاني و مالي اين نوع اتفاقات را تحت کنترل داشته و کاهش دهيم به دليل اينکه درهرصورت با بروز هرگونه حادثه غيرمترقبه‌اي خسارات وجود دارد اما در صورت توجه به نقشه‌ها و برنامه‌ها قدرت مقابله با اين نوع مشکلات بيشتر خواهد بود.
وي با اشاره به بروز سيل اخير و خسارات و مشکلات ايجادشده براي کشور گفت: با توجه به‌تمامي خسارات مالي و جاني که از بروز و وقوع اين سيل به وجود آمد اين رخداد در افزايش سطح پيزومتريک آب‌ها تأثيرگذار بود و اين افزايش کمک مي‌کند تا آب‌هاي زيرزميني روند بهتري را براي تکميل ظرفيت طي کنند اما براي تکميل کل ظرفيت حداقل بين 10 تا 15 سال زمان لازم است.
دبير ستاد توسعه فناوري حوزه انرژي معاونت علمي و فناوري در ادامه گفت: بارندگي‌ها اخير موجب پُر شدن هورهاي کشور از جمله هورالعظيم شد و حتي سطح فيزيکي درياچه اروميه نيز 40 درصد پيشرفت داشته است که اين افزايش سطح بارش‌ها در کنترل کانون ريز گردها تأثيرگذار است.
مهدي زاده خاطرنشان کرد: بارندگي‌هاي اخير قطعاً در کاهش ايجاد فضاي گردوغبار تأثيرگذار است اما مشروط به اينکه مسئولان با برنامه‌ريزي نگذارند آب اين هورها، درياچه‌ها و باتلاق‌ها و مواردي ازاين‌دست از بين روند.
** پُر شدن 80 تا 90 درصدي سدهاي کشور
مهدي زاده همچنين با بيان اينکه در طول 20 تا 30 سال گذشته سدهاي ما همواره در معرض خشک شدن قرار داشتند، گفت: با توجه به بارندگي‌هاي اخير 80 تا 90 درصد سدهاي کشور پر شدند و کشور، استان و منطقه حوزه خود را از مشکل خشک‌سالي نجات داده‌اند.
دبير ستاد توسعه فناوري حوزه انرژي معاونت علمي و فناوري به اظهارات برخي از متخصصان و کارشناسان درباره عدم احياي درياچه اروميه اشاره کرد و گفت: برخي از متخصصان حوزه آب معتقدند که احياي درياچه اروميه اشتباه است اين در حالي است که دولت از چندي پيش کار احياي درياچه اروميه را آغاز کرده بود و اين بارش‌ها کمک کرد تا روند احياي اين درياچه تسريع شود.
وي همچنين به موضوع استفاده از اين نزولات در توليد انرژي‌هاي تجديدپذير نيز اشاره کرد و گفت: با توجه به افزايش سطح آب در سدها مي‌توان نيروگاه‌هاي خورشيدي شناور در سطح آب سدها ايجاد شود تا ضمن جلوگيري از تبخير آب، انرژي خورشيدي هم توليد کند.
** توليد نيروي برق از آب رودخانه‌ها
مهدي زاده در ادامه بيان کرد: اين بارش‌ها همچنين باعث پرآب شدن آب رودخانه‌ها و آبشارها شده و مي‌توان با قرار دادن موتورهاي الکترونيکي در جريان اين آب‌ها نيروي برق توليد کرد.
دبير ستاد توسعه فناوري حوزه انرژي معاونت علمي و فناوري همچنين معتقد است: براي مقابله و جلوگيري از وقوع سيل بايستي از قبل برنامه‌ريزي و رودخانه‌ها را لايروبي کنيم.
علمي ** 1836 ** 1055
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۲۵۳۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!

فرارو- آژانس بین‌المللی انرژی در آخرین گزارش خود از وضعیت تولید انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان اشاره کرده است که رشد ظرفیت تولید انرژی‌های پاک با ثبت یک رکورد تاریخی به ۵۰۷ گیگاوات (هزار مگاوات) در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است و این عدد، ۵۰ درصد بیشتر از رشد آن در سال ۲۰۲۲ است. این در حالیست که آمار‌های وزارت نیرو نشان می‌دهد، ظرفیت تولید انرژی برق‌آبی ایران در هشت ماه ابتدایی سال ۱۴۰۲ تنها ۵۵ مگاوات و تولید دیگر انرژی‌های پاک ۷۲ مگاوات رشد داشته است.

به گزارش فرارو، انرژ‌های تجدیدپذیر ۳ ماموریت مهم دارند؛ اولین و مهمترین وظیفه این است که نیاز‌های افزایشی در حوزه برق را تامین می‌کنند، ماموریت دوم انرژی‌های تجدید پذیر این است که ذغال سنگ را حذف کنند و در گام سوم، جایگزین گاز شوند. در حال حاضر در کشور ما، ظرفیت تولید برق هسته‌ای حدود یک درصد است و سهم تولید برق از انرژی‌های خورشیدی و بادی نیز کمی بیشتر از ۱ درصد است. سهم تولید برق آبی نیز در برخی فصول تا سه درصد می‌رسد و با این تفاسیر مشخص است که حدود ۹۵% انرژی ایران را سوخت‌های فسیلی تشکیل می‌دهند.

انرژی بادی نیروی تازه نفس تجدیدپذیر‌های جهان

وقتی صحبت از انرژی‌های تجدیدپذیر می‌شود، بسیاری به یاد انرژی خورشیدی می‌افتند که البته زیرساخت‌های آن نیز به سرعت در حال توسعه در سطح جهان است. اما افزون بر انرژی خورشیدی، انرژی بادی در حال توسعه در سطح جهان است تا جایی که باد خشکی با ۳۸٪ بیشتر از هزینه‌های خورشیدی در حال نزدیک شدن است. برآورد‌های بین المللی نشان می‌دهد پیشرفت‌های فناوری و کاهش هزینه‌ها به سرعت بازار‌های جدیدی را برای باد فراساحلی در هند، آسیای جنوب شرقی و استرالیا طی پنج تا ۱۰ سال آینده باز می‌کند، به نوعی که حتی قابلیت رقابت با گاز و ذغال سنگ را داشته باشد.

ظرفیت تجمعی نیروگاه‌های بادی نصب شده در سراسر جهان در پایان سال ۲۰۲۳ تقریباً ۱۰۲۳ گیگاوات بود. نکته جالب‌تر این که صنعت بادی در سال ۲۰۲۳ رکورد ۱۱۷ گیگاوات را در سطح جهان تولید کرد که ۵۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۲ بود. همچنین تا ۵ سال دیگر یعنی ۲۰۲۸ احتمالا ۷۹۱ گیگاوات بیشتر اضافه خواهد شد. اگر ظرفیت تولید انرژی بادی در ایران را در مقایسه با آمار‌های سرانه تولید انرژی بادی در جهان بررسی کنیم، انتظار می‌رفت که ایران تا کنون ۱۰ گیگاوات بادی تولید می‌کرد و تا پنچ سال دیگر به ۲۰ گیگاوات می‌رسید، اما حقیقت این است که علیرغم این که اطلس بادی ایران نشان می‌دهد، امکانات طبیعی ایران برای ۴۸ گیگاوات در دسترس است، اما فقط ۰,۴ گیگاوات تولید داریم.

اهمیت انرژی بادی نه فقط در کشور‌های همسایه ما، بلکه در کشور‌های اروپایی نیز به یک موضوع بسیار مهم تبدیل شده است. مزرعه بادی جدید بریتانیا به ارزش ۹.۱ میلیارد پوند در دست ساخت است و انتظار می‌رود که بزرگترین مزرعه بادی فراساحلی جهان باشد. قرار است این مزرعه بادی به نام داگر بانک (Dogger Bank)، که در ۸۰ مایلی سواحل یورکشایر قرار دارد پس از بهره برداری تا ۳.۶ گیگاوات برق تولید کند؛ بنابراین می‌توان انتظار داشت که این مزرعه بادی ۶ میلیون برق به شبکه خانگی تزریق کند. نگاهی به این اعداد و ارقام نشان می‌دهد چگونه کشور‌های مختلف در تلاشند از انرژی بادی برای صرفه جویی در مصرف سرمایه‌های مادی خود استفاده کنند.

کشور‌هایی که از خورشید طلا می‌گیرند

کشور‌های مختلف و به ویژه آن‌ها که آفتاب خیز‌تر هستند به شدت به دنبال بهره برداری از منابع خورشیدی خود هستند. افزون بر کشور‌های حاشیه خلیج فارس، اخیرا هند نیز در این زمینه سرمایه گذاری گسترده‌ای انجام داده است. علی جم، مدیرعامل شرکت توزیع برق استان یزد که یکی از آفتاب خیز‌ترین استان‌های ایران است، سال گذشته اعلام کرد که طی پنج سال گذشته، ۱۱۰ هزار نیروگاه خورشیدی حمایتی ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی احداث شده است. با این وجود هنوز هم تا استاندارد‌های جهانی فاصله داریم.

شرکت آدانی گرین انرژی در حال توسعه نیروگاه انرژی تجدیدپذیر ۳۰ گیگاواتی در بیابان کویری با دمای بالای ۴۰ درجه در خاودا در گجرات به مساحت ۵۳۸ کیلومتر مربع و سرمایه گذاری کلی ۲۰ میلیارد دلار است، که پس از اتمام پروژه، بزرگترین نیروگاه سیاره زمین خواهد بود. با این تفاسیر می‌توان گفت هند می‌خواهد بیابان غیر قابل استفاده نمکی و ۴۰ درجه‌ای خود را تبدیل به بزرگترین نیروگاه انرژی تجدیدپذیر جهان کند. ابعاد این نیروگاه پنج برابر مساحت شهر پاریس و از فضا قابل مشاهده است. اما چرا این پروژه را می‌توان یکی از بهترین سرمایه گذاری‌های هند دانست؟ هندی‌ها موفق شده اند، منطقه‌ای را که به حدی خشک است که حیات وحش در آن وجود ندارد و فاقد پوشش گیاهی است به تولید انرژی پاک تبدیل کنند که دست کمی از خلق طلا ندارند.

اما کشور‌های اتحادیه اروپا نیز با وجود سهم کمتری که نسبت به آسیایی‌ها از انرژی خورشیدی دریافت می‌کنند، در این زمینه سرمایه گذاری‌های گسترده‌ای می‌کنند. آلمان در قالب یک طرح در تلاش است تا از طریق سیستم‌های خورشیدی قابل نصب در فضای بالکن خانه ها، انرژی خورشیدی را جذب کند. نکته جالب این که تا کنون حدود ۴۰۰ هزار سیستم خورشیدی پلاگین در بالکن خانه‌ها نصب شده است. ‏بر اساس محاسبات تقریبی آلمان حدود ۲۰۰ مگاوات خورشیدی بالکن نصب شده دارد.

چرا کوچ جهان به سمت انرژی‌های پاک اجباری است؟

حقیقتی که بر اساس آمار‌های جهانی انکار ناپذیر است، این است که تقاضای گاز اروپا ۲۴ درصد نسبت به ۲۰۲۱ کاهش یافته است و به کمترین میزان از سال ۲۰۱۵ رسیده است. همچنین وابستگی به ذغال سنگ نسبت به سال ۲۰۱۵ حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است. تحقیقات حوزه انرژی در اتحادیه اروپا نیز نشان می‌دهند که تقاضای LNG اتحادیه اروپا احتمالاً در سال ۲۰۲۳ به اوج خود رسیده است. انجمن تنظیم‌کننده‌های انرژی اروپا (ACER) تخمین می‌زند که تقاضای گاز اتحادیه اروپا برای LNG تا سال ۲۰۲۷ حدود ۶۰ میلیارد متر مکعب کاهش می‌یابد و این رقم، تقریباً نیمی از صادرات LNG ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ برای مقیاس است.

در شرایطی که تولید برق سوخت‌های فسیلی از سهم ۴۶.۵۳ درصدی در اروپا به ۳۹.۳۱ درصد در بازه زمانی یکساله کاهش پیدا می‌کند، مجبور به پذیرش واقعیت‌های گذار از انرژی فسیلی خواهیم بود. مهمترین گزینه‌ها برای این گذار و جایگزینی، بازگشت به سمت انرژی خورشیدی، بادی، پمپ‌های گرمایشی، سوخت‌های بیو و هیدروژن سبز است.

یک استدلال همیشگی که از سوی مدافعان انرژی‌های فسیلی مطرح می‌شود این است که می‌گویند، میزان برقی که از طریق انرژی‌های پاک به دست می‌آید، کمتر از حدی است که به واسطه سوخت‌های فسیلی به دست می‌آید. اما بررسی‌های تخصصی چه می‌گویند؟ ‏۲.۵ گیگاوات خورشیدی یا ۱.۷ گیگاوات بادی همان مقدار برق تولید می‌کند که ۱ گیگاوات گاز سیکل ترکیبی تولید میکند. ‏۲ گیگاوات خورشیدی یا ۱.۳ گیگاوات باد حدود ۱ گیگاوات ذغال سنگ تولید می‌کند. همچنین نیروگاه‌های خورشیدی و بادی نیاز به خوراک مانند گاز و ذغال سنگ ندارند، پس هزینه خوراک و حتی تعمیر نگهداری ندارند.

نکته مهمتر این که هزینه ساخت نیروگاه‌های خورشیدی به یک سوم نیروگاه‌های سیکل ترکیبی و با باطری ذخیره باز هم کمتر از نیروگاه‌های سیکل ترکیبی (با کیفیت ۵۸%) خواهد بود. برخلاف کاهش هزینه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر، هزینه‌های تولید ذغال سنگ و گاز از سال ۲۰۲۰ تا کنون ۱۲ درصد افزایش یافته و عمدتاً به دلیل مکانیسم‌های قیمت گذاری کربن، پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ روند افزایشی ادامه یابد. اکنون و پس از مرور همه این اطلاعات با یک پرسش اساسی رو به رو می‌شویم که آیا ساسیتگذاران حوزه انرژی برنامه‌ای برای تغییر در برنامه هفتم توسعه و افزایش بودجه در بخش انرژی‌های پاک دارند یا قرار است همچنان به انرژی‌های فسیلی وابستگی حداکثری داشته باشیم؟!

دیگر خبرها

  • شهرداری مشهد ۴ نیروگاه خورشیدی احداث می‌کند
  • پیشگامی خراسان رضوی در نصب برق خورشیدی چاه‌‎های کشاورزی
  • خراسان رضوی در نصب برق خورشیدی چاه‌‎های کشاورزی پیشگام است
  • چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟
  • چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!
  • رتبه دانشگاه محقق اردبیلی در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی قابل توجه است
  • بسترسازی برای مشارکت بخش خصوصی در ایجاد پایگاه‌های بزرگ‌داده
  • نقش آفرینی مراکز نوآوری در حفظ و ترویج قانون جهش تولید دانش‌بنیان
  • مراکز نوآوری برای هم‌افزایی در ایجاد «مراکز هم‌آفرینی» حمایت می‌شوند
  • ضرورت حمایت از هم‌افزایی مراکز نوآوری برای ایجاد «مراکز هم‌آفرینی»