Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-24@12:27:28 GMT

سیل گوزن زرد ایرانی را نیز فراری داد

تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۳۴۱۵۷

سیل گوزن زرد ایرانی را نیز فراری داد

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، سیل یک بلای طبیعی است که علاوه بر وارد کردن خسارت به جان و مال انسان و نابودی طبیعت، حیات جانوران در میسر خود را نیز به خطر می‌اندازد.   ایران منطقه‌ای است که سال‌ها حیات وحش و تنوع زیستی‌اش در معرض خطر نابودی قرار گرفته است، لذا برای حفاظت از آن‌ها اقدامات گوناگونی صورت گرفت، اما زمانی که حادثه‌ای طبیعی مانند زلزله، سیل و غیره رخ می‌دهد حتی خود انسان و اقدامات حفاظتی‌اش نیز نمی‌تواند از بروز این قبیل حوادث جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  در روزهای اخیر شاهد وقوع سیل در برخی از استان‌های کشور بودیم. مناطقی که خود منبع زیستگاه حیات وحش محسوب می‌شدند. براساس گزارش‌های مربوط به سیل‌های اخیر، سیلاب در مناطق سیل زده غرب و جنوب کشور خسارات بسیاری را به حیات وحش وارد کرده است. لذا در استان‌های سیل زده‌ای همچون گلستان، لرستان و خوزستان که عمق حادثه بیشتر بود، حیات وحش نیز بیشتر در معرض خطر نابودی قرار گرفت. حال گونه‌های در خطر انقراض  مانند گوزن زرد، سمندر لرستانی و لاک پشت‌های فراتی از جمله حیات وحشی هستند که جمعیت و حیات آن‌ها با وقوع حوادث طبیعی همچون سیل به خطر می‌افتد.   سرهنگ جمشید محبت خانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص خسارت‌های وارده به حیات وحش در مناطق سیل زده کشور اظهار کرد: در منطقه سیل زده استان گلستان حدود ۲۰۰ رأس کل، بز و میش تلف شدند.   وی افزود: همچنین در استان مازندران ۲ رأس قوچ و ۲ رأس شیشک بر اثر وقوع سیل تلف شدند.   محبت خانی با بیان اینکه برخی از گونه‌های در خطر انقراض در منطقه حفاظت شده خوزستان برای نجات جان خود از خطر سیل مجبور به فرار شدند، گفت: سرنوشت ۲۰ گوزن زرد فراری پس از وقوع حادثه سیل در این منطقه نامعلوم است، اما به کمک محیط بانان یکی از این گونه‌ها پیدا شده است. بیشتر بخوانید: آخرین آمار از خسارات و آسیب‌های وارده به مناطق چهارگانه سیل زده گوزن زرد، گونه‌‌ای در خطر انقراض است، چراکه این روز‌ها به دلیل وضعیت نامناسب زیستگاه‌ها، خشکسالی، تغییرات اقلیم و کمبود علوفه جمعیت این گونه رو به کاهش رفته است.   جمعیت گوزن‌های زرد پس از سرشماری در سال ۹۷ به ۱۰۰ رأس رسید، این درحالی است که در سال‌های گذشته جمعیت این گونه ۳۰۰ رأس بود.
متأسفانه به دلیل کمبود منابع مالی و اعتبارات تاکنون شرایط زیستگاه این گونه با ارزش بهبود نیافته است و همین امر منجر به نابودی گوزن‌های زرد می‌شود.   زاد و ولد این گونه در سال‌های اخیر نیز منجر به ایجاد مشکلات ژنتیکی در این حیوان شده است، لذا برای احیای گوزن زرد تلاش‌های بسیاری صورت گرفته است و برنامه ملی عمل گوزن زرد ایرانی از سال‌های گذشته تهیه و تدوین شد، اما اجرای برنامه‌های کامل حفاظتی نیازمند تخصیص بودجه‌های کافی است.   مجید خرازیان مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان محیط زیست در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با گوزن‌های زرد ایرانی که در خطر انقراض هستند، اظهار کرد: گوزن زرد جزء گونه‌های جانوری در معرض خطر انقراض است که سازمان محیط زیست در برنامه ۵ ساله ششم، اهدافی برای حفاظت از این گونه دارد.

وی افزود: حدود دو سال است که برای گوزن زرد برنامه عمل تدوین شده که به استان‌های هدف نیز این برنامه ابلاغ شده است.

خرازیان مقدم گفت: هدف از اجرای برنامه‌های عمل که جزئی از مفاد مندرج در بند ط. از ماده ۳۸ قانون برنامه ۵ ساله ششم است، تدوین و عمل به قانون بوده و ما مکلف به اجرای آن هستیم.

وی افزود: برای اجرای ۹ برنامه از ۱۰ برنامه عمل که به استان‌ها ابلاغ شده با محدودیت اعتبار مواجه هستیم.

مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان محیط زیست بیان کرد: ۱۰ برنامه دیگر را نیز تدوین خواهیم کرد، اما اجرای آن برنامه‌ها که برعهده ادارات کل محیط زیست استان‌ها است، مستلزم تخصیص اعتبارات است.

وی ادامه داد: برای اجرای ۳۰ برنامه عمل در برنامه ۵ ساله ششم، حداقل ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم، در صورتی که تنها ۵ درصد اعتبارات لازم برای اجرای برنامه عمل در بخش تنوع زیستی در سال ۹۶ و ۹۷ تأمین شده است.

خرازیان مقدم تصریح کرد: اجرای برنامه عمل مستلزم اعتبارات نیست، اما اعتبار به عنوان یک شرط لازم باید وجود داشته باشد و امیدواریم که در سال ۹۸ اعتبارات لازم برای اجرای برنامه گوزن محقق شود.

وی افزود: برنامه تدوین شده برای بقای گوزن زرد، آن است که بتوانیم در سال‌های آینده جمعیت این گونه را نسبت به جمعیت کنونی‌اش که ۳۵۰ رأس است، دو برابر افزایش دهیم و در مرحله بعد بتوانیم زیستگاه‌های مستعدی را برای آن شناسایی کنیم و این گونه را به زیستگاه‌های جدید شناسایی شده منتقل کنیم.

مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان محیط زیست با بیان اینکه تنها زیستگاه مادری گوزن زرد، نوار زرد و چرخه است، تصریح کرد: حدود ۲۰ سال است که از تنها زیستگاه مادری گوزن زرد گزارشی نداریم و مهم‌ترین دلیل آن تخریب زیستگاه است.

خزاریان مقدم گفت: زمانی که زیستگاه مادری تخریب می‌شود، باید زیستگاه‌های جدید و مستعدی را شناسایی کنیم.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: محیط زیست حیات وحش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۳۴۱۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویری تازه از حیوان کمیابی که در ایران متولد شد

آفتاب‌‌نیوز :

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی گفت: «دومین گوساله‌گوزن زرد ایرانی در سال ۱۴۰۳ در سایت تکثیر و پرورش مجتمع رشکان پارک ملی دریاچه ارومیه متولد شد.»

سعید شهند افزود: در راستای اجرای برنامه عمل ملی حفاظت از این گونه در معرض خطر انقراض، ۶ رأس گوزن زرد ایرانی در سال ۱۴۰۱ از پناهگاه حیات وحش دشت ناز ساری به پارک ملی دریاچه ارومیه و مرکز تکثیر و احیاء این گونه در رشکان با ترکیب جنسی ۴ ماده و ۲ نر منتقل شده است که با تولد ۳ راس گوزن زرد ایرانی در سال ۱۴۰۲ و با تولد دو گوساله گوزن در سال جاری، تعداد این گونه ارزشمند حیات وحش در این سایت تا به امروز به ۱۳ راس افزایش پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه وضعیت مطلوبی برای زیست و زادآوری این گونه در پارک ملی دریاچه ارومیه وجود دارد، گفت: دامپزشکان و کارشناسان حیات وحش اداره کل و پارک ملی دریاچه ارومیه به صورت شبانه روزی وضعیت این گونه در معرض خطر انقراض، به خصوص گوساله‌های تازه متولد شده را مورد پایش و کنترل قرار می‌دهند و امید‌ها برای نجات این گونه ارزشمند در پارک ملی دریاچه ارومیه روز به روز بیشتر می‌شود.

طبق گفته روابط عمومی حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی، اواخر فروردین ماه امسال اولین گوساله گوزن زرد ایرانی نیز در سایت تکثیر و پرورش مجتمع رشکان پارک ملی دریاچه ارومیه متولد شد.

دیگر خبرها

  • مشاهده ۴ راس مرال در جنگل های هیرکانی گیلان
  • ثبت تصویر ۴ راس مرال در جنگل‌های هیرکانی گیلان + فیلم
  • نخستین گوساله‌های گوزن زرد ایرانی در پارک ملی کرخه متولد شدند
  • تولد اولین گوساله‌ گوزن زرد ایرانی پارک ملی کرخه در سال جاری
  • نخستین گوساله‌ گوزن زرد ایرانی در پارک ملی کرخه متولد شد
  • افزایش جمعیت گوزن زرد ایرانی در پارک ملی دریاچه ارومیه
  • تصویری تازه از حیوان کمیابی که در ایران متولد شد
  • دومین گوساله گوزن زرد ایرانی در پارک ملی دریاچه ارومیه متولد شد
  • تولد دومین گوساله گوزن زرد ایرانی در پارک ملی دریاچه ارومیه
  • تولد دومین گوساله‌گوزن زرد ایرانی در سال جدید