Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-25@06:15:26 GMT

هراس برجام ستيزهاي خارجي از 2025

تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۴۰۱۸۵

هراس برجام ستيزهاي خارجي از 2025

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- محدوديت هاي موقتي و ده ساله موسوم به «بند غروب برجام» که در متن توافق هسته اي ايران و 1+5 در نظر گرفته شده، برخي را در پايتخت هاي غربيو عربي به دلهره انداخته است.

به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، فرانسه که طي مذاکرات هسته اي در مقاطع گوناگون به عنوان بازيگري ناهمسو با ديگر اعضا عمل مي کرد، اينک نيز به واسطه اظهارات يکي از ديپلمات هايش خبرساز شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ديروز يکشنبه 25 فروردين ماه، وزارت امور خارجه ايران « فيليپ تيه بو» سفير فرانسه را احضار کرد تا مراتب اعتراضش را نسبت به توئيت هاي سفير اين کشور در آمريکا اعلام دارد.
به تازگي «جرارد آرو» سفير فرانسه در آمريکا چند توئيت در ارتباط با آينده برجام انتشار داده که ناخرسندي دستگاه ديپلماسي جمهوري اسلامي را به دنبال داشته است؛ ادعاهاي غيرکارشناسي که بلافاصله از صفحه توئيتر او حذف شد اما همچنان نوک پيکان انتقادات به سوي آرو و فرانسوي ها نشانه رفته است.
آرو در ارتباط با آينده برجام با ادعاي اين که با منقضي شدن برجام، ايران اجازه نخواهد داشت اورانيوم غني کند، نوشت: همان‌گونه که در سال 2002 گفته‌ايم، بر اساس «ان پي تي»، غني‌سازي اورانيوم بدون برنامه صلح‌آميز قابل‌اعتماد، غيرقانوني است و مي‌توانيم در صورت نياز، در سال 2025 نيز واکنش نشان دهيم. ...بعد از برجام، هيچ بند زوال‌پذيري (غروب برجام) وجود ندارد.
نکته مبهم و در عين حال مشکوک قضيه آن است که آرو از جمله سياستمداران و مقامات فرانسوي است که همواره از برجام حمايت و بر ضرورت پايبندي همه طرف ها به آن تاکيد مي کرد. به عنوان مثال وي ميانه مهرماه پارسال در پيامي توييتري برجام را توافقي خوب ناميد که تهران به آن پايبند است و جايگزيني براي آن در نظارت بر فعاليت هاي هسته اي ايران وجود ندارد.
اين اقدام نسنجيده سفير فرانسه در واشنگتن بلافاصله با واکنش مقامات کشورمان مواجه شد به طوري که «سيدعباس عراقچي» معاون وزير امور خارجه خواستار شفاف ‌سازي پاريس درباره موضع گيري سفير خود شد و «محمدجواد ظريف» وزير امور خارجه کشورمان نيز يادآوري مهمي به اعضاي اروپايي برجام کرد و نوشت «طبق ان پي تي، برجام و قطعنامه 2231 شوراي امنيت هيچ منعي براي غني‌سازي ايران وجود ندارد؛ نه اکنون، نه در سال 2025 و نه پس از آن. براي شرکاي اروپايي، خواندن سندي که آن را امضا کردند و قول دادند از آن دفاع کنند، مي‌تواند مفيد باشد.»
همان طور که اشاره شد اظهارات آرو به بند موسوم به غروب آفتاب برجام برمي گردد؛ بندي که برپايه آن پس از 10 سال ايران مي ‌تواند سانتريفيوژهاي غني‌سازي را افزايش دهد و پس از 15 سال نيز اجازه دارد بر حجم اورانيوم کمتر غني ‌شده خود بيافزايد.
بند مورد نظر يکي از مهمترين دستاوردهاي رايزنان هسته اي ايران بود که در طول مذاکرات دو ساله به دست آمد. بنابراين در کنار مقرر شدن موعد براي پايان يابي محدوديت هاي هسته اي، براي فعاليت هاي موشکي و تسليحاتي نيز به ترتيب محدوديتي 8 و 5 ساله تعيين شد.
همين اصل محدوديت زماني چه در جريان مذاکرات هسته اي و چه در فضاي پسابرجام به دغدغه و ابزار نگراني دشمنان تبديل شده است. آنها معتقدند پس از انقضاي زمان تعيين شده و عادي سازي فعاليت هاي هسته اي ايران، تهران با سرعت چشمگيري به راه خود ادامه داده و رقبا را از صحنه خارج خواهد ساخت.
با چنين نگرشي، بدخواهان ايران از هر فرصتي براي زير سوال بردن اين بند استفاده کرده اند ولي تاکنون راه به جاي نبرده اند. پيش از خارج شدن آمريکا از برجام «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري اين کشور و «رکس تيلرسون» وزير امور خارجه وقت، تلاش فراواني براي ازسرگيري مذاکرات و دستيابي به توافق ثانويه انجام دادند تا بلکه در توافق جديد اين محدوديت هاي موقتي را دائمي سازند. ناتواني کاخ سفيد در دستيابي به اين هدف در نهايت به خروج آمريکا از برجام منجر شد.
چنين ديدگاهي را مي توان در مواضع مقامات رژيم صهيونيستي و عربستان سعودي نيز آشکارا مشاهده کرد. به عنوان نمونه «بنيامين نتانياهو» نخست ‌وزير رژيم صهيونيستي دسامبر 2017 و پيش از خروج آمريکا از برجام در ديدار با ترامپ خواستار حذف مفاد مساله‌ دار برجام از جمله بند غروب اين توافق شد.
چند ماه پيش از خروج رسمي ترامپ از برجام نيز عربستان سعودي خواستار اصلاح بند مذکور شد و «عادل الجبير» وزير امور خارجه وقت عربستان اسفندماه 96 در نشست پارلمان اروپا در بروکسل گفت «ما باور داريم، بند غروب هشت تا ده سال ديگر به ايران اجازه مي دهد هراندازه اي که مي خواهد اورانيوم غني سازي کند، اين بسيار خطرناک است چرا که ايران در تئوري مي تواند 50 تا 60 هزار سانتريفيوژ داشته باشد.»
مواضع دشمنان ايران و مخالفان توافق هسته اي بر کسي پوشيده نيست اما اين که يکي از مقامات اروپايي عضو برجام، متن اين توافق را آن هم بعد از گذشت چند سال از عمر توافق زير سوال ببرد، جاي بحث و بررسي دارد.
هر چند بايد منتظر پاسخگويي و موضع گيري رسمي پاريس ماند اما کشورهاي اروپايي عضو توافق هسته اي بايد به اين نکته مهم توجه داشته باشند که بر پايه گزارشات چهارده گانه آژانس بين المللي انرژي اتمي، ايران به برجام کاملا پايبند مانده و آنها هستند که از اجراي بديهي ترين تعهدات خود يعني سازوکار مالي (اينستکس) عاجز مانده اند.
در چنين وضعيتي انتظار مي رود رهبران بروکسل بجاي فرار به جلو، گام هاي عملي براي براي نجات برجام و عمل به تعهدات خود بردارند. همين تاخير و تعلل هاي هدفمند طرف اروپايي در اجراي توافق هسته اي است که کاسه صبر مردم و مقامات کشور را لبريز کرده است.
در همين ارتباط حجت ‌الاسلام «حسن روحاني» رئيس جمهوري کشورمان سه شنبه گذشته در مراسم روز ملي فناوري هسته ‌اي، رهبران تروئيکاي اروپا را خطاب قرار داد و گفت: ما در بسياري از امور صبر کرده‌ايم، من به 1+5 مي‌گويم، به آن «پنج به علاوه يک» که «يک» آن تعهدات خود را زير پا گذاشت و نشان داد که قابل اعتماد در جهان نيست. من از اينجا به آن «پنج» مي‌گويم که وظايفتان را انجام دهيد. ما صبر مي‌کنيم و صبر کرده‌ايم اما صبر ما هم آستانه ‌اي دارد.
پژوهش**9242**9279
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۴۰۱۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی: ایران با داشتن اورانیوم غنی‌شده چند هفته با ساخت بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی با اشاره به این که قصد دارد به زودی به ایران سفر کند، خواستار همکاری بیشتر ایران با آژانس شد.

"رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفتگو‌ها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد
او افزود:، اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.
اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردید‌ها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.
گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

منبع: ایسنا

tags # اخبار سیاسی سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • گروسی: ایران با داشتن اورانیوم غنی‌شده چند هفته با ساخت بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد