۲۶ فروردین ۱۳۹۸
بازسازی مسیرهای ریلی در مناطق سیل زده آغاز شد
تهران - ایرنا - مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران از شروع عملیات رفع انسداد خطوط ریلی و بازسازی مسیرهای ریلی در مناطق سیل زده خبر داد.
سعید رسولی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: در جریان وقوع سیل، مسیر جنوب حدفاصل اهواز – اندیمشک در ایستگاه «بامدژ» و «نظامیه» به دلیل آبگرفتگی مسدود و آب شستگی وسیعی در جریان سیل اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای بازگشایی مسیرهای ریلی بیان کرد: در روزهای ابتدای وقوع سیل در این مسیرها باید منتظر می ماندیم سطح آب فروکش کند و به حدی برسد که امکان عملیات عمرانی فراهم شود. با این وجود، با منحرف کردن مسیر آب در محدوده ای که به شبکه ریلی آسیب وارد آمده، عملیات بازسازی و مرمت آغاز شد و در 2 روز آینده با فروکش کردن آب زمینه تسریع تعمیر خط فراهم می شود.
وی درباره توقف جابجایی بار فولاد خوزستان در این مسیر و مشکلاتی که برای کارخانه فولاد به وجود آمده گفت: در این مسیر محموله ای به مقصد فولاد خوزستان در حال جابجایی بود که با انسداد مسیر، باراندازی در بین راه (حدفاصل دوکوهه-اندیمشک) تدارک دیده شد و بار از قطار تخلیه و نسبت به حمل بار با کامیون به مقصد مورد نظر اقدام شد.
مدیرعامل شرکت راه آهن با بیان اینکه اگر روند فروکش شدن آب و عملیات مرمت با همین روند ادامه یابد، به زودی این 2 مسیر ریلی بازگشایی می شوند افزود: کاهش آبگرفتگی به کنترل و کم کردن خروجی آب سدهای خوزاستان بستگی دارد و در این باره با مسوولان مربوطه ارتباط داریم و وضعیت را هر لحظه رصد می کنیم.
وی ادامه داد: در مسیر جنوب اگر به هر دلیلی آبگرفتگی فعلا فروکش نکند، در جابجایی بار از طریق ریل، محموله ها تا اندیمشک با قطار جابجا می شوند و از آن نقطه به بعد بار به وسیله کامیون انتقال داده می شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این سوال که چند کلیومتر راه آهن آسیب دیده و نیاز به مرمت دارد، گفت: در منطقه اهواز 10 کیلومتر از خط ریلی دچار آبگرفتگی شده است. البته آبگرفتگی به خودی خود مشکلی ایجاد نمی کند اما قسمت های کوچکی حدود 300 متر از خط دچار آب شستگی شده و همین عامل منجر به انسداد خط شد.
اقتصام**9345**9189/ 6037
منبع: ایرنا
«سورپرایز» آذری جهرمی معرفی شد؛ انتقال بستههای پستی با پهپاد+فیلم
حالِ مردم خوب نیست؛ اعتراضات آبان با مردم ایران چه کرد؟
منبع این خبر، وبسایت www.irna.ir است و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه این خبر را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ۲۳۴۴۱۸۸۸ را به همراه موضوع به آدرس info@porsyar.com ارسال فرمایید.
با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است.
کلیدواژه: اجتماعي سيل خوزستان راه آهن سعيد رسولي
خبر بعدی:
ممنوعیت واردات قطعات ریلی که در داخل کشور تولید می شود
مدیرعامل شرکت راه آهن کشور گفت: واردات قطعات ریلی که در داخل کشور تولید می شود را ممنوع اعلام کرده ایم ضمن آنکه از تولیدکنندگان نیز با مشوق های لازم حمایت خواهیم کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ سعید رسولی، مدیرعامل شرکت راه آهن کشور امروز شنبه ( 23 آذرماه) در حاشیه عملیات اجرایی ریل گذاری 27 کیلومتر فرعی ایستگاه جلال آباد تا کارخانه کنسانتره شرکت فولاد زرند ایرانیان از رشد 90 درصدی افزایش واگن ها خبر داد و گفت: در هشت ماهه امسال 432 واگن از انواع مختلف به شبکه ریلی کشور افزوده شده است.
وی با بیان اینکه همه واگن های افزوده شده ساخت داخل است و صنعت ریلی کشور نشان داد که می تواند ضمن حفظ وضعیت موجود شبکه ریلی را در شرایط تحریم ها توسعه دهد، بیان کرد: با افزایش قطارها و برنامه ریزی دقیق تقاضاهای مورد نیاز را پاسخ خواهیم داد.
مدیرعامل راه آهن کشور، به تشکیل کارگروه مشترک با وزارت صنعت، معدن و تجارت و رصد همه ظرفیت های داخلی در حوزه ریلی اشاره کرد و با اعلام این خبر خوش که در ترمز قطار به خود کفایی رسیده ایم، افزود: بر اساس بررسی های این کارگروه ضمن آنکه با مشوق های اعطایی از تولیدکنندگان داخلی حمایت می کنیم، واردات هر آنچه که تولید داخل داریم را ممنوع کرده ایم.
وی، جابه جایی بار را وظیفه اصلی راه آهن دانست و با بیان اینکه در صدد افزایش ظرفیت در مسافر و بار هستیم، گفت: تعدادی از مراکز باری کشور با فاصله کم به شبکه ریلی متصل نیستند که باید این مراکز باری را به شبکه ریلی متصل کنیم.
رسولی با بیان اینکه هرچند جابه جایی مسافر صرفه اقتصادی ندارد اما با همین اقتصاد ضعیف نسبت به سایر سرمایه گذاری ها، امسال رشد چشمگیری در جابه جایی مسافر داشته ایم که کاهش مشکلات زیست محیطی و تصادفات از مزایای حمل و نقل ریلی است.
گفتنی است؛ مدیرعامل راه آهن کشور برای بازدید از روند پیشرفت طرح های ریلی استان کرمان که هم اکنون دو پروژه آن در حال اجراست و این دو پروژه معدن جلال آباد و فولاد زرند ایرانیان را به شبکه ریلی کشور متصل می کند؛ به استان کرمان سفر کرده است.