Web Analytics Made Easy - Statcounter

رشت - ایرنا - مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان توصیه هایی برای تهیه نشاء در کشت مکانیزه به برنج کاران استان ارائه کرد.

ابراهیم اکبرزاده روز سه شنبه در گفت وگو با ایرنا بیان داشت: میزان بذر لازم در روش کشت مکانیزه به ازای هر هکتار 35 کیلوگرم بذر خشک بعد از بوجاری با آب و نمک است و میزان بذر جوانه زده لازم در هر باکس (جعبه) حدود 180 گرم درنظر گرفته شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: برای اینکه بذرها هنگام بذرپاشی یکنواخت پاشیده شوند و به هم نچسبند، کمی آنها در سایه، هوا خشک نموده تاحدی که بتوان به راحتی بذرپاشی کرد ضمن آنکه خاک لازم برای تهیه نشاء می تواند ترکیبی از خاک رس با شن و گیاه پوسیده به نسبت مساوی و یا ترکیب مساوی رس با شن و یا در غیر اینصورت خاک سبک مزرعه باشد.
وی با بیان اینکه خاک ها باید غربال و کاملاً مخلوط شوند، افزود: تعداد جعبه لازم برای هر هکتار حدود 220 عدد منظور شود و نحوه ریختن خاک بستر در جعبه بدین صورت است که ابتدا یک ورق روزنامه در کف جعبه قرار داده و سپس خاک تهیه شده را در جعبه می ریزیم و با لولر یا هر وسیله مشابهی سطح خاک را صاف و یکنواخت می کنیم ضمن اینکه ارتفاع خاک بستر نباید بیش از دو سانتیمتر باشد.
اکبرزاده یادآور شد: پس از ریختن خاک بستر بوسیله آبپاش بطور آهسته و ملایم خاک را کاملاً مرطوب کرده بطوریکه خاک جابجا نشود در این حالت خاک بستر آماده بذرپاشی است.
به گفته مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان ، برای بذرپاشی لازم است ابتدا یک پیمانه به عنوان معیار انتخاب کنیم و برای این منظور حدود 180 گرم بذر جوانه زده را درون پیمانه ریخته و حد آن را علامتگذاری سپس از آن به کمک پیمانه شروع به ریختن بذر از کناره های جعبه به سمت داخل بطور یکنواخت می کنیم؛ چنانچه بذرپاشی یکنواخت صورت نگیرد در زمان نشاءکاری با ماشین موجب ایجاد فضاهای خالی از نشاء در زمین اصلی می شود.
وی ادامه داد: برای انتقال جعبه ها و پوشش آنها برای سبز شدن جوانه ها ، جعبه ها را بر روی هم قرار داده و روی آنها را می پوشانیم؛ جعبه ها را حتی الامکان به مکانی مسقف و تاریک انتقال دهید و لازم است دراین مدت دمای جعبه ها را با کمک دماسنج کنترل کنیم؛ پس از دو تا سه روز جعبه ها از بالا به پایین جابجا شوند تا تبادل هوا صورت پذیرد و تا زمان خروج جوانه از خاک به طول یک سانتیمتر در زیر پوشش عمل نگهداری ادامه می یابد.
اکبرزاده گفت: برای انتقال جعبه ها به زمین اصلی ابتدا باید در زمین خزانه، جوی پشته هایی به روش گفته شده در خزانه ایستگاهی تهیه و سپس جعبه ها را به روی پشته ها منتقل کنیم؛ چنانچه جعبه ها بیش از حد خشک بودند، نسبت به آبیاری ملایم و کم اقدام و ارتفاع آب جوی ها باید تا نیمه ارتفاع باکس ها بالا آورده شود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان مناسب ترین درجه حرارت رشد نشاء در خزانه جعبه ای را با توجه به سن انتقال گیاه در روز بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد و در شب حدود 17 درجه سانتیگراد ذکرکرد.
وی افزود: نکته بسیار مهم برای خزانه های جعبه ای کنترل دمای تونل با استفاده از دماسنج می باشد که نباید از میزان توصیه شده تجاوز گردد و در روزهای آفتابی تونل ها را هوادهی کنیم.
وی در خاتمه اضافه کرد: پس از اینکه نشاءها سه برگی شدند؛ با هوادهی ملایم در ساعت گرم تر روز نشاء ها را با هوای خارج از پوشش آشنا کرده و عادت می دهیم و دو تا سه روز قبل از نشاءکاری تونل ها را جمع می کنیم ضمن آنکه تاکید می شود هوادهی خزانه در روزهای آفتابی باید از همان روزهای اولیه شروع شود.
طبق تقویم زراعی اعلام شده از سوی جهاد کشاورزی گیلان، نشاء کاری از هفتم اردیبهشت ماه به بعد توصیه شده است.
گیلان 238 هزار هکتار زمین شالیزار و 300 هزار شالیکار دارد و بیشترین سطح زیرکشت برنج در استان در شهرستان‌های رشت و صومعه سراست.
از مجموع اراضی شالیکاری گیلان، 180 هزار هکتار از طریق کانال های آبرسانی از آب سد سفیدرود آبیاری می شوند و بقیه نیز از آب بندان ها و رودخانه های داخلی استان استفاده می کنند.
برای انجام کشت برنج در گیلان ابتدا دو مرحله شخم (زمستانه و بهاره) از ابتدای دی ماه در زمین های شالیزاری تا اواخر فروردین ماه انجام می شود. پس از انجام این مرحله شخم، عملیات خزانه گیری از فروردین ماه آغاز می شود و از پنجم تا هفتم اردیبهشت ماه به بعد نیز زمان انتقال نشاء برنج به زمین های آب تخت شده است. از این مرحله تا نیمه دوم تیرماه نیز زمان داشت برنج است و از این زمان تا نیمه شهریورماه ، کار برداشت محصول برنج انجام می شود.
هر سال حدود 750 تا 850 هزار تن برنج سفید در استان به دست می آید؛ ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقم های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می شود. بیشترین رقم های کشت شده برنج در این استان، رقم های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل می شود.
7296/2007/

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد خزانه گيري برنج گيلان شاليكاري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۴۷۷۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بدون حمایت دولت نمی‌توانیم بازار برنج را مدیریت کنیم

رییس انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران گفت: دولت با اعلام سیاست خود برای مدیریت بازار برنج در سال جدید، پرداخت مطالبات ارزی سال گذشته و حمایت از ادامه طرح خرید برنج توسط بخش خصوصی، به تداوم آرامش و ثبات بازار برنج کشور کمک کند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از روابط عمومی انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران، محمد مختاریانی اظهار داشت: برای باقی ماندن برنج به عنوان دومین محصول غذایی پرمصرف کشور، در سفره تمامی هموطنانمان، بخش خصوصی نیازمند همراهی و همکاری دولت است.

وی با بیان اینکه به‌رغم درخواست‌های مکرر برای تشکیل جلسه همچنان وزارت جهاد کشاورزی سیاست‌های اتخاذ شده برای بازار برنج در سال جدید را اعلام نکرده است، ادامه داد: با توجه به اینکه بخشی از نیاز بازار کشور به برنج از محل واردات تامین می‌شود، وزارت جهاد کشاورزی باید سیاست‌های دولت در سال جدید را اعلام و بخش خصوصی را از بلاتکلیفی در بیاورد و وضعیت ثبت سفارش برنج را مشخص نماید.

آغاز پرداخت ارز کالاهای اساسی از 2 روز دیگر

*با تولید خوب برنج داخلی بازار با واردات یک میلیون تن متعادل می‌شود

مختاریانی با اشاره به مطالبات باقیمانده واردکنندگان از سال گذشته، تاکید کرد: بانک مرکزی و وزارت جهاد کشاورزی باید هرچه سریعتر در خصوص پرداخت مطالبات ارزی واردکنندگان برنج که از قریب به 8 ماه پیش پرداخت نشده است، اقدام کنند تا ایشان سرمایه لازم برای واردات برنج در سال جدید را در اختیار داشته باشند.

وی گفت: تاخیر در پرداخت مطالبات ارزی واردکنندگان برنج و کند یا متوقف شدن ثبت‌سفارش، این پیام را برای دلالان دارد که می‌توانند وارد بازار برنج شده و از شرایط سواستفاده کنند.

وی با تاکید بر اینکه سالانه 3 تا 3 و نیم میلیون تن برنج در کشور مصرف می‌شود، ادامه داد: باتوجه به بارندگی‌ها پیش‌بینی‌می‌شود امسال میزان تولید برنج رضایت بخش بوده و با واردات یک میلیون تا یک میلیون و 200هزار تن، نیاز بازار تامین و به ثبات و تعادل قیمت می‌رسیم.

*ضوابط واردات برنج برای سال جاری هنوز تعیین نشده است

مختاریانی اظهار داشت: علی‌رغم درخواست‌های مکرر انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران برای برگزاری نشست با مسولان وزارت جهادکشاورزی برای تعیین تکلیف وضعیت واردات برنج در سال جاری و همچنین تعیین تکلیف مطالبات سال گذشته واردکنندگان بابت برنج‌هایی که 7 الی 8 ماه پیش در بازار عرضه شده، همچنان جلسه‌‌ای تشکیل نشده است.

وی با بیان اینکه بلاتکلیف ماندن ثبت سفارش نیز مشکلی جدی است، تصریح کرد: باید بپذیریم که بخش از نیاز کشور به برنج باید از محل واردات تامین شود، اما اردیبهشت ماه فرارسیده و هنوز وزارت جهادکشاورزی در این حوزه تعیین تکلیف نکرده است.

رییس انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران با یادآوری مشکلات شالیکاران و تولیدکنندگان برنج در سال 1401، توضیح داد: سال گذشته برنج زیادی از محصول سال 1401روی دست کشاورزان باقی مانده بود و به دلیل افزایش قیمت تا 150 هزارتومان بازار با کاهش تقاضا و رکود روبرو شده بود.

وی ادامه داد: سال گذشته در آستانه آغاز فصل کشت و برداشت برنج، این نگرانی وجود داشت که با وجود رکود، آیا کشاورز باز هم به کشت برنج و تولید ادامه خواهد داد.

مختاریانی با یادآوری اتفاقاتی که در ماه‌های ابتدایی سال گذشته رقم خورد، اظهارداشت: با درخواست استانداران استان‌های شمالی و وزارت جهاد کشاورزی، بخش خصوص به کمک شالیکاران آمد و با سرمایه خود و عرضه مستقیم برنج در فروشگاه زنجیره‌ای توانست، وضعیت بازار را مدیریت کرده و مانع متضرر شدن شالیکاران شود.

وی تاکید کرد: بازار پارسال بازاری بود که هم مصرف‌کننده توانست برنج را با قیمت مناسب خریداری کند و هم از آسیب دیدن کشاورزان جلوگیری شد.

رئیس انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران با تاکید براینکه باتوجه به تجربیات سال‌های گذشته پیش از بروز مشکل باید برای مدیریت بازار تدابیر لازم در نظر گرفته شود، گفت: سال گذشته وقتی کشاورزان با مشکلات جدی روبرو بودند، به صورت مستمر با مدیران وزارت جهاد کشاورزی و استانداران استان‌های شمالی در ارتباط بوده و در جلسات مکرر پیگیر رفع مشکلات کشاورزان بودیم.

وی با اشاره به اقدامات ویژه‌ای که بخش خصوصی انجام داد و با سرمایه خود اقدام به خرید محصول کشاورزان کرد، قول و وعده‌هایی برای حمایت از بخش خصوصی داده شد، افزود: اختصاص وام برای خریدهای بعدی و تعیین سهمیه واردات متناسب با میزان خرید محصول داخلی از جمله این وعده‌ها بود، اما به محض اینکه مشکلات حل شد، همه وعده‌ها به دست فراموشی سپرده شد و با این شرایط امسال بعید به نظر می‌رسد که بخش خصوصی تمایل داشته باشد با سرمایه خود و با وعده و وعید به این حوزه ورود کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آغاز توزیع تخم نوغان از شنبه در گیلان/ قیمت هر جعبه ۲۸ هزار تومان
  • درخواست سازمان جهاد کشاورزی از شالیکاران گیلانی
  • توزیع تخم نوغان در ۹ شهرستان گیلان از شنبه
  • پیش‌بینی ۸۰ درصدی نشاء مکانیزه در بهشهر
  • گیلان، تأمین کننده جوجه یکروزه کشور 
  • نخستین نشاء مکانیزه برنج در بهشهر
  • آماده همکاری با دولت برای بازگشت آرامش به بازار برنج هستیم
  • بدون حمایت دولت نمی‌توانیم بازار برنج را مدیریت کنیم
  • ذخیره کالا‌های اساسی مردم گیلان
  • شخم اولیه ۶۲ درصد از شالیزار‌های گیلان