Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با تأکید بر اینکه سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری شتابزده موجب عدم ثبات و پایداری در آموزش عالی شده است، گفت: توصیه من به وزارت علوم این است که این نهاد با قرار گرفتن در جایگاه سیاست‌گذاری، تدوین قوانین و مقررات و نظارتی زمینه استقلال کامل دانشگاه‌ها را فراهم کند.

به گزارش ایسنا، دکتر جعفر توفیقی در اجلاس سراسری کارگروه‌های تخصصی برنامه‌ریزی و گسترش وزارت علوم که امروز در سالن شهید چمران دانشگاه تربیت مدرس در حال برگزاری است، به مهمترین چالش‌های اخیر آموزش عالی در کشور اشاره کرد و گفت: به دلیل مسئولیت‌ها و سابقه مدیریتی که در عرصه‌ها، نهادها و سازمان‌های مختلف نظیر وزارت علوم، آموزش و پرورش، مجلس، مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشگاه‌ها، شورای عالی انقلاب فرهنگی و… داشتم باید گفت طی ۴۰ سال گذشته ما با یک دوران شتاب در سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری در عرصه آموزش عالی مواجه بودیم و این موضوع باعث شد که ما دچار یکسری عقب‌ماندگی‌هایی در این عرصه شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه این شتاب در سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری به دلیل جبران برخی کاستی‌هایی اتفاق افتاد که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با آن مواجه بودیم به همین دلیل ما با توسعه کمی با آموزش عالی مواجه شدیم.

وی در ادامه تصریح کرد: متأسفانه در دورانی که با شتاب در سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری‌های آموزش عالی مواجه بودیم شرایطی ایجاد شد که براساس دانش جلسه‌ای تصمیم بگیریم و تصمیم‌گیری‌های ما اگرچه براساس دانش جلسه‌ای بی‌ارزش نیست ولی این دانش برای سیاست‌گذاری بلندمدت به هیچ عنوان کافی نمی‌باشد چرا که دانش جلسه‌ای نمی‌تواند منجر به سیاست‌های باثبات و پایدار شود.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت همچنین خاطر نشان کرد: سیاست‌گذاری بر اساس دانش جلسه‌ای تبعات زیادی با خود به همراه دارد و موجب می‌شود به هیچ عنوان تقاضای دانش شکل نگیرد و نهادهای مختلف دنبال کسب دانش نشوند و حتی در این شرایط رشته‌های مورد تهاجم نیز بر اساس دانش ایجاد نمی‌شود. به گونه‌ای که ما امروزه در شرایطی قرار داریم که در بسیاری از رشته‌های مورد نیاز و مفید نظیر سیاست‌گذاری علم و فناوری عمری بیش از ۱۲ سال در کشور نداشته باشد و حتی اجتماعات ما براساس اندیشه‌ورزی و تفکر انتقادی ایجاد نشود، به گونه‌ای که متأسفانه انجمن‌های علمی هم در کشور اهمیت لازم را ندارند و هنوز وجود این انجمن‌ها در عرصه سیاست‌گذاری اتفاق نمی‌افتد و ما شاهد آینده‌پژوهی عمیق در عرصه‌های مختلف نیستیم و دچار نوعی روزمرگی شدیم و مسائل مختلف روزانه به صورت روزانه تصمیم گیری می‌شود.

وزیر سابق علوم خاطر نشان کرد: در حال حاضر دانشگاه‌های ما گلایه دارند که چرا برای کسب علم و دانش به آن‌ها مراجعه نمی‌کنند و کارهای تحقیقاتی به آن‌ها پیشنهاد نمی‌شود. باید گفت اگر این ارتباط بین دانشگاه‌ها و صنعت شکل نگرفته به این دلیل است که ما در آموزش عالی با سیاست‌های متزلزل و بی‌ثباتی مواجه بودیم و وقتی سیاست‌گذاری به صورت شتابزده اتفاق بیفتد معضلات آن در همه حوزه‌های حاکمیتی بروز می‌کند و در نهایت ما در شرایطی قرار می‌گیریم که با ضعف تقاضای دانش مواجه شدیم.

دکتر توفیقی با تأکید بر اینکه آموزش عالی دنیا در شرایط ثبات و پایداری قرار دارد، گفت: وقتی که ایران طی ۴۰ سال اخیر در جریان تبعات ناشی از سیاست‌گذاری‌های شتابزده بود، در دنیا اتفاقات مهمی در عرصه آموزش عالی افتاد که نتیجه آن ثبات و آرامش در نهادهای آموزش عالی بود و آن‌ها بر اساس این ثبات این فرصت را داشتند که با تأمل و تفکر به تولید دانش عمیق، بلندمدت و آینده پژوه بپردازند و دانشگاه‌های خود را در شرایط استقلال کامل قرار بدهند به گونه‌ای که در دانشگاه‌های مهم دنیا رجوع به نخبگان و بازار انجمن‌های علمی بسیار داغ است.

وی با تأکید بر اینکه ما در حال حاضر از بحران توسعه کمی عبور کرده‌ایم و باید تلاش خودمان را برای رسیدن به بالاترین سطح عقلانیت و فرهیختگی در آموزش عالی به کار بگیریم، گفت: توصیه من به وزارت علوم این است که در جایگاه تدوین قوانین، مقررات، استانداردسازی، سیاست‌گذاری و نظارت قرار بگیرند و این فرصت را به دانشگاه‌ها بدهد که در استقلال کامل و تشکیل هیأت امنای مستقل به برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری عمیق بپردازد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: پژوهشگاه صنعت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۶۴۳۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با یک آپارتاید علمی از سوی کشور‌های غربی مواجه هستیم

به گزارش خبرگزاری علم و فناروی آنا، جواد محمدی، رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در دیدار با وادین پتروویچ رئیس دانشگاه بیوتکنولوژی اوفای روسیه اشاره کرد: این پژوهشگاه قطب مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی ایران و منطقه است و ما در این پژوهشگاه در مرز های دانش و نیازهای ایران و منطقه در حال فعالیت علمی هستیم.

وی افزود: تا کنون فعالیت های فراوانی در حوزه تشخیص زود هنگام سرطان، مطالعات اصولی و بنیادین میوه زیتون، کشت غلات و گندم مقاوم به شوری، پروبیوتیک ها و حیوانات مدل بیماری با روش ویرایش ژن، ساخت کیت های تشخیصی انسانی و دام و طیور و ساخت واکسن HPV و واکسن آنفولانزا در پژوهشگاه انجام شده است.

رئیس پژوهشگاه ژنتیک در ادامه گفت: در جهان امروز علیرغم شعارهای فریبنده غربی ها، متاسفانه با یک آپارتاید علمی از سوی کشورهای غربی مواجهیم و برای مقابله و عبور از این آپارتاید علمی باید با دانشگاه های کشورهای دوست و همسایه ائتلاف علمی تشکیل دهیم و با این ائتلاف در دانش و فناوری ایجاد قدرت نمائیم که با این ائتلاف علمی می توانیم تهدیدات آینده سلامت بشر و پاندمی هایی نظیر کرونا را شناسای و کنترل کنیم.

 محمدی ادامه داد: بر اساس سند روابط علمی بین المللی جمهوری اسلامی ایران، ما در حوزه علمی و فناوری، به دنبال تعاملات بین المللی با دانشگاه های جهان هستیم و با توجه به روابط استراتژیک میان ایران و روسیه، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری علاقمند است با دانشگاه بیوتکنولوژی اوفا در زمینه های مختلف علمی، پژوهشی و فناوری و تبادل استاد و دانشجو و اجرای طرح ها و پروژه های مشترک همکاری های ارزنده ای داشته باشد.

در ادامه این نشست، وادین پتروویچ، رئیس دانشگاه بیوتکنولوژی اوفای روسیه نیز ضمن ابراز خرسندی از حضور در ایران و بازدید از پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری گفت: دانشگاه بیوتکنولوژی اوفا دانشگاهی با قدمت یک قرن است و در شاخه های مهم بیوتکنولوژی، ژنتیک پزشکی ، ژنتیک دام و طیور و آبزیان و کشاورزی و هوا و فضا فعالیت می‌کند و اشتراکات علمی بسیاری با پژوهشگاه مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی دارد و مایه مسرت و افتخار ما خواهد بود که تعاملات علمی بالایی با پژوهشگاه شما داشته باشیم.

در پایان این نشست، هیئت روسی از بخش‌های مختلف پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری بازدید به عمل آورد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ضرورت تشکیل کمیسیون‌های تخصصی برای اجرای سند ملی دانش بنیان امنیت غذا و تغذیه
  • بسته عملیاتی ساماندهی دانشگاه هنر با مشارکت ذینفعان تدوین شود/ ضرورت یکپارچه‌­سازی سامانه­‌های فرهنگی آموزش عالی کشور
  • بیش از ۱۰۰ هزار دانشجو در مراکز آموزش عالی سیستان و بلوچستان مشغول به تحصیل هستند
  • برگزاری آزمون سراسری دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور از صبح فردا ( ۶ اردیبهشت )
  • ضرورت توسعه حمل و نقل عمومی برای کاهش آلایندگی
  • با یک آپارتاید علمی از سوی کشور‌های غربی مواجه هستیم
  • کاهش محسوس علاقه پسران به دانشگاه ها؟!
  • ضرورت افزایش آگاهی والدین از هدایت تحصیلی دانش آموزان
  • ضرورت آموزش حفاظت و نگهداری از طبیعت به دانش آموزان
  • خسرویان: جهش تولید با جهش مهارت در کشور محقق می‌شود