Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، سرویس بین الملل - فاطمه صالحی: چند هفته قبل بود که «خلیفه حفتر» فرمانده ارتش ملی لیبی با چراغ سبز عربستان و شخص ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان و محمد بن سلمان ولی عهد این کشور در کنار مقامات کاخ الیزه به نیروهای تحت امر خود دستور حمله نظامی به پایتخت لیبی را صادر کرد؛ دستوری که بعد از دریافت وعده رشوه ده‌ها میلیون دلاری از سوی ریاض صورت گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین راستا شورای امنیت امروز در خصوص اوضاع جاری در لیبی یک نشست فوق العاده پشت درهای بسته برگزار می‌کند. این نشست بنا به درخواست آلمان و بعد از برگزاری رایزنی‌ها در خصوص آتش بس در طرابلس برگزار می‌شود. فایز السراج پیشتر از دیوان کیفری بین المللی خواسته بود درباره جنایات جنگی نیروهای تحت امر حفتر تحقیق کند. دولت وفاق ملی هم چنین از اتحادیه عرب خواسته بود با برگزاری نشستی فوری در خصوص اوضاع این کشور رایزنی کند.

خلیفه حفتر بطور قابل توجهی بر شمار نیروهایش در اطراف طرابلس افزوده و حتی دست به حملات هوایی زده است. دولتهای طرفدار خلیفه حفتر از جمله امارات متحده عربی، مصر و فرانسه بر این باورند که این ژنرال ۷۵ سالۀ ارتش معمر قذافی دیکتاتور پیشین لیبی، بهترین گزینه برای پایان دادن به هرج و مرج‌ها در این کشور است و بنا بر تحلیل‌ها در حال حاضر نیز خلیفه حفتر هیچ فشاری از سوی دولتهای پشتیبان خود برای عقب‌نشینی از حومۀ طرابلس احساس نمی‌کند.

این اقدام حفتر بعد از آن صورت گرفت که امید می‌رفت با توافق اخیر به دست آمده میان وی و «فایز السراج» رئیس شورای ریاستی دولت وفاق ملی که از سوی جامعه بین الملل به رسمیت شناخته شده اوضاع در لیبی کمی سروسامان گرفته و شرایط به سمت حاکمیت یک دولت مدنی حرکت کند اما تجاوز نظامی حفتر به طرابلس تمام امیدها را ناامید کرد گویی برخی کشورها که از حفتر حمایت می‌کنند خواهان آن هستند که وی در رأس قدرت بوده و به صورت کامل زمام امور را در این کشور به دست بگیرد تا لیبی از دایره کشورهای سرسپرده آنها خارج نشود همان طور که در سودان این اتفاق افتاد و بعد از برکناری عمر البشیر از پست ریاست جمهوری به دنبال شدت گرفتن اعتراضات مردمی، یک شورای نظامی بر سر کار آمد که از همان ابتدا حمایت خود را از عربستان به ویژه ائتلاف متجاوز این کشور علیه یمن اعلام کرد و در یک کلمه با وجود تغییر و تحولات گسترده در هرم قدرت در این کشور اما هیچ تغییری در سیاستها و مشی کلی آن به وجود نیامد.

قطر نیز با یک موضع گیری مشخص و محکم خود را در قبال درگیری‌های لیبی بی طرف نشان نداده و یک بار دیگر در برابر عربستان و امارات قد علم کرده و موضع مخالفی را در قبال یک مسأله منطقه‌ای اتخاذ کرد به طوریکه «محمد عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه این کشور خواستار اعمال تحریم سلاح بر حفتر و خروج نیروهایش از مناطقی اشغالی شد.

این در حالیست که «احمد بن سعید الرمیحی» مدیر دفتر اطلاع رسانی وزارت خارجه قطر پا را فراتر گذاشته و در پست توئیتری خود نوشت: خلیفه حفتر (فرمانده ارتش ملی لیبی) جنایتکار است. لیبی به صورت روزانه شاهد اقدامات تروریستی توسط حفتر و کشورهای حامی آن است؛ کشورهایی که قطر را محاصره کرده اند. «احمد المسماری» سخنگوی نیروهای حفترنیز، قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرد.

اما باید ببینیم موضع گیری جامعه بین الملل در قبال تحولات لیبی چگونه است و آیا همانطور که همواره از اقدامات و سیاست‌های توسعه طلبانه و مداخله جویانه عربستان و امارات حمایت می‌کند این بار نیز جانب خلیفه حفتر را گرفته است؟

«غسان سلامه»، فرستادۀ ویژه سازمان ملل در امور لیبی اعلام کرده بود که تصمیم خلیفه حفتر برای صدور حکم بازداشت علیه فایز السراج و دیگر مقامات طرابلس آنهم در حالیکه دو طرف پیش‌تر موافقت خود را برای برگزاری انتخابات اعلام کرده بودند «بیشتر شبیه یک کودتا است تا مبارزه با تروریسم». یک مقام سازمان ملل نیز از اجرای تحقیقات درباره حمایت تسلیحاتی امارات از خلیفه حفتر خبر داد.

پیشتر نیز کریستف هاسگن، رئیس دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد این شورا از نیروهای خلیفه حفتر، خواست تمامی فعالیت‌های نظامی خود را متوقف کنند. هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان نیز چند روز قبل اعلام کرده بود که وزرای خارجه گروه هفت در مورد اعمال فشار بر خلیفه حفتر، فرمانده نظامی این کشور به منظور جلوگیری از تشدید اوضاع نظامی به توافق رسیدند.

واکنش‌ها علیه اقدام نظامی حفتر در طرابلس به همین جا ختم نمی‌شود به طوریکه تجاوز نظامی سرسپرده عربستان در لیبی صدای اتحادیه اروپا را نیز درآورده و این اتحادیه با انتشار بیانیه‌ای خواستار خروج نیروهای حفتر از اطراف پایتخت و یک آتش‌بس بشر دوستانه شد.

سفارت آمریکا در لیبی نیز اعلام کرد: آمریکا با حمله نظامی ای که خلیفه حفتر به راه انداخته مخالف است. ما خواهان توقف فوری تمامی اقدام‌های نظامی علیه طرابلس هستیم.

در همین راستا دویچه وله که یک رسانه آلمانی است گزارش داد که خلیفه حفتر در تاریخ سیاسی لیبی در نقش‌های مختلفی ظاهر شده است؛ همراه و فرد مورد اعتماد معمر قذافی، عضو جنبش اپوزیسیون لیبی، جاسوس احتمالی سازمان سیا (آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا) و بالاخره فعال در قیام علیه قذافی.

او در اتحاد جماهیر شوروی سابق آموزش نظامی دید و در سال ۱۹۶۹ همراه با قذافی علیه شاه ادریس کودتا کرد و در دوران قذافی از نردبان قدرت بالا رفت. منصف المرزوقی رئیس جمهور سابق تونس نیز اعلام کرده بود که خلیفه حفتر اجیر و مزدور محور شرارت عربی و به عبارت دیگر مصر، عربستان سعودی و امارات عربی متحده است که برای خدمت به اسرائیل و غرب تلاش می‌کنند.

در هر صورت باید گفت که حفتر بعد از گذشت چندین روز متوالی از آغاز حمله نظامی به طرابلس هیچ پیشروی و دستاورد خاصی در این منطقه کسب نکرده است. همین شکست نظامی نیز باعث شده تا نیروهای تحت امر وی به بمباران مناطق مسکونی روی آورند. کشورهای دیکتاتور عربی نمی‌خواهند آزادی ملت‌های منطقه به ویژه ملت‌های آفریقایی را ببینند و همواره تلاش دارند تا این کشورها را در دایره هم پیمانان و سرسپردگان خود حفظ کنند.

اما به نظر می‌رسد این نقشه مرتجعین در سایه محکومیت حمله نظامی حفتر به طرابلس از سوی جامعه بین الملل و کشورهای جهان از یک سو و ناکامی نظامی نیروهای تحت امر حفتر در طرابلس و به درازا کشیده شدن این تجاوز نظامی از سوی دیگر شکست خورده است.

کد خبر 4594427 فاطمه صالحی

منبع: مهر

کلیدواژه: خلیفه حفتر عربستان سعودی امارات متحده عربی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۸۰۲۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وسط آتش سوزان خاورمیانه؛ عربستان و اسرائیل یک گام تا عادی‌سازی؟

در میانه تنش‌های حاکم بر خاورمیانه، دولت بایدن تلاش دارد تا از آب گل آلود ماهی گرفته و با ارائه امتیازهایی، ریاض را برای عادی سازی روابطش با تل آویو متقاعد کند.

 

به گزارش اقتصادنیوز، مقامات آمریکایی و سعودی گفتند که دولت بایدن برای تحقق توافق دیپلماتیک طولانی مدت به تقلا افتاده و همزمان بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر (رژیم) اسرائیل را برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین تحت فشار قرار داده است؛ این همان پیش شرط ریاض برای عادی سازی است. همزمان کاخ سفید برای انگیزه دادن به ریاض در صدد است تا رابطه دفاعی رسمی تری را تنظیم کرده و بدین بازیگر جهت دسترسی به انرژی هسته‌ای غیرنظامی کمک کند، این گزاره‌های تعریف شده در بسته پیشنهادی دولت بایدن است که رایزنی درباره آن در مراحل نهایی قرار دارد.

ریاض چه در سر دارد؟

تلاش‌ها با میانجیگری ایالات متحده به اسرائیل امتیازی را ارائه می‌دهد که مدت هاست به دنبال آن بوده است: مراد عادی سازی روابط تل آویو با ریاض، قدرتمندترین همسایه عرب این بازیگراست. به ادعای وال استریت ژورنال، دولت بایدن تلاش دارد تا با استناد به پاسخ ایران به حمله تروریستی (رژیم) اسرائیل، عربستان را متقاعد کند تا به عادی سازی در این شرایط تن دهد. این گزاره در صورتی که اجرایی شود برای بایدن، از منظر دیپلماتیک شانس بزرگی محسوب می‌شود.

با این حال مقامات آمریکایی و اسرائیلی می‌گویند، متقاعد کردن نتانیاهو جهت پذیرش مذاکرات برای ایجاد یک کشور فلسطینی همچنان یک مانع دشوار است، زیرا اعضای کابینه راست افراطی با تشکیل دولت فلسطین مخالف هستند. رهبران عربستان سعودی برای دهه‌ها گفته‌اند که تشکیل کشور فلسطین اولویت است و دیپلمات‌های ارشد این کشور نیز تاکید کرده اند که ایجاد راهی برای راه‌حل دو کشوری بخشی از بهای عادی‌سازی است.

به ادعای وال استریت ژورنال، مقامات سعودی به طور خصوصی به ایالات متحده اعلام کرده اند که ممکن است تضمین‌های شفاهی اسرائیل جهت به رسمیت شناختن کشور فلسطینی را بپذیرند بالاخص اگر بخشی از خواسته هایشان محقق شود. به ادعای این نشریه مقامات سعودی مدعی اند که توافق با میانجیگری ایالات متحده ممکن است به اسرائیل در راهبرد خروج احتمالی از غزه جهت پایان دادن به این درگیری کمک کند.

ایالات متحده طرحی را برای پس از جنگ ترسیم کرده که از نیرو‌های کشور‌های عربی برای تامین امنیت غزه استفاده می‌کند. اما تعدادی از مشارکت کنندگان بالقوه عرب می‌گویند، در صورتی که خواست شان جهت تشکیل کشور فلسطین محقق نشود، در طرح آمریکایی مشارکتی نخواهند داشت.

باج آمریکایی!

رایزنی‌های ایالات متحده با عربستان سعودی بر سر عادی سازی حول محور حل و فصل چندین موضوع از جمله ترتیبات امنیتی بین واشنگتن و ریاض، کمک ایالات متحده به دستیابی به انرژی هسته‌ای غیرنظامی و حرکت به سمت ایجاد کشور فلسطینی تعریف شده، گزاره‌هایی است که مقامات آمریکایی گفته اند که باید درباب آن‌ها اصلاحاتی انجام شود.

مقامات آمریکایی می‌گویند که هدف دیگر در این گفتگو‌ها محدود کردن نفوذ چین در منطقه و منزوی کردن (ادعایی) ایران از طریق نزدیک کردن ریاض به نزدیکترین متحد واشنگتن در منطقه است. ار منظر سعودی‌ها، اخذ تعهدات دفاعی ملموس‌تر از سوی ایالات متحده در اولویت قرار دارد.

به ادعای یک مقام آمریکایی، کمک پنتاگون به ریاض برای تقویت مواضع دفاعی اش در برابر موشک‌ها و پهپاد‌های ایران، زمینه‌ای برای توافق بالقوه است، اما جزئیات مذاکرات درباره کمک‌های دفاعی و هسته‌ای علنی نشده است. بلینکن در جریان سفر ۲۰ مارس به جده با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، دراین باره رایزنی داشت و پس از آن مدعی شد، توافق نزدیک است.

وزیر خارجه آمریکا در این باره گفت «پیشرفت خوبی حاصل شده است. نمی‌توانم چارچوب زمانی برای آن تعیین کنم، اما فکر می‌کنم به نقطه‌ای نزدیک می‌شویم که توافق حاصل خواهد شد». جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، اوایل ماه جاری سفری به عربستان سعودی برنامه ریزی کرده بود، اما پس از شکستگی دنده اش در یک تصادف جزئی، این سفر لغو شد. تلاش‌های پیشین کاخ سفید برای دستیابی به توافق دیپلماتیک با حمله (رژیم) اسرائیل به غزه از مسیر اصلی اش خارج شد.

به گفته مقامات عربی برقراری آتش‌بس موقت در غزه، دستیابی سعودی‌ها به خواسته شان در این زمینه را آسان‌تر می‌کند. اما گفتگو‌های جداگانه در مورد توقف جنگ و آزادی گروگان‌های حماس و زندانیان بازداشت شده توسط (رژیم) اسرائیل با مشکل مواجه شده است. اسرائیل همچنین مصمم است در ماه‌های آینده عملیات نظامی در رفح، شهر غزه در نزدیکی مرز مصر، که بیش از یک میلیون فلسطینی را در خود جای داده، کلید بزند. به گفته جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی، مقامات آمریکایی و اسرائیلی قرار است روز پنجشنبه برای گفتگو در مورد رفح دیدار کنند.

دولت بایدن علناً از اسرائیل خواسته که از عملیات زمینی بزرگ در رفح خودداری کند، واشنگتن هراس دارد که این عملیات به غیرنظامیان آسیب برساند و اسرائیل را در افکار بین‌المللی منزوی‌تر کند، بالاخص در پایتخت‌های عربی آن هم در شرایطی که رایزنی‌های حساس بر سر عادی‌سازی و ترتیبات پس از جنگ برای غزه در حال انجام است. نتانیاهو مدعی است که هیچ طرحی برای غزه پس از جنگ بدون کنار زدن حماس وجود ندارد. نتانیاهو با این استدلال (ادعایی) به شدت با تشکیل کشور فلسطینی مخالف بوده است.

او ژانویه گفت که اسرائیل باید کنترل امنیتی غزه و کرانه باختری را برای آینده قابل پیش بینی حفظ کند. اما نتانیاهو همچنین چندین بار در دوران نخست وزیری، تحت فشار واشنگتن، از مخالفت خوانی‌های خود با تشکیل کشور فلسطینی عقب نشینی کرده است. با این حال، موافقت با چنین شرطی احتمالاً مستلزم سازماندهی مجدد ائتلاف فعلی «بی بی»، از جمله احزاب راست افراطی است.

بنی گانتز، به عنوان یکی از اعضای کابینه جنگی از سرسخت‌ترین حامیان توافق عادی سازی است. اکثر نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که گانتز محبوب‌ترین رهبر امروز اسرائیل هست و می‌تواند به راحتی جانشین «بی بی» شود. گانتز ابتدای این ماه در بیانیه‌ای مدعی شد که توافق عادی‌سازی روابط اسرائیل با عربستان سعودی و همچنین تلاش‌های بین‌المللی با هم صدایی کشور‌های عربی میانه‌رو جهت تأمین امنیت و کمک در غزه «در دسترس است».

دیگر خبرها

  • نظامیان فرانسوی کنار اوکراین علیه روسیه می‌جنگند
  • روایت رهبر انقلاب از توصیه‌‌ها به ایشان برای پذیرش خواسته‌های آمریکا
  • واکنش روسیه به مانور نظامی ناتو در نزدیکی مرز روسیه
  • پاشینیان: ارمنستان قصد بازگشت نظامی به منطقه قره باغ ندارد
  • نظر ۶ استاد روابط بین‌الملل درباره اقدام ایران علیه اسرائیل
  • هشدار نهادهای فلسطینی در خصوص هتک حرمت مسجدالاقصی در عید پسح
  • برخورد ۲ بالگرد نظامی در مالزی با ۱۰ کشته
  • ۱۰ کشته در برخورد دو بالگرد نظامی در مالزی+ فیلم
  • توافق اعضای اتحادیه اروپا برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران
  • وسط آتش سوزان خاورمیانه؛ عربستان و اسرائیل یک گام تا عادی‌سازی؟