Web Analytics Made Easy - Statcounter

همزمان با سی اُمین سال تأسیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) و با حضور اساتید و دانش پژوهان حوزوی و دانشگاهی، نخستین پیش نشست همایش هوش مصنوعی و علوم اسلامی به میزبانی این مرکز برگزار شد.

به گزارش ایسنا به نقل از مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه، در این نشست تخصصی که ۲۹ فروردین انجام شد، آیت الله شهریاری گفت: برخلاف نظر برخی از فلاسفه، انسان در بدو تولد فاقد دانش است و به مرور، کسب علم می‌کند و این موضوع در خصوص ساخت ماشین‌های هوشمند نیز مصداق دارد؛ یعنی یک ماشین، در ابتدای ساخت، هیچ دانشی را در خود ندارد و پس از برنامه نویسی صاحب علمِ مرتبط می‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی در ادامه با ورود به بحث هوش مصنوعی، افزود: در حال حاضر، مورد کاوی در موضوع هوش مصنوعی باعث ایجاد روشِ نوین روان شناسی پژوهشی گردیده و کمک شایانی به طبقه بندی اطلاعات می‌کند.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با طرح بحث در خصوص نقش هوش مصنوعی و فناوری اطلاعات در اقتصاد دنیا اظهار کرد: در سال ۲۰۰۱ میلادی، از میان شرکت‌هایی که در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت می‌کردند، تنها شرکت «مایکروسافت» بود که در زمره سازمان‌های تولیدکننده سرمایه و ثروتمند به حساب می‌آمد و غالب شرکت‌های صاحب سرمایه آن سال‌ها، نهادهای غیر فناوری بودند اما امروزه، ۵ شرکت اول سرمایه در دنیا، همگی از جنس فناوری اطلاعات هستند.

وی در مقدمه‌ ورود به هوش مصنوعی و علوم اسلامی، این نکته را هم افزود که امروزه هوش مصنوعی می‌تواند نقش تأثیرگذاری در قلمرو حکمرانی کشورها داشته باشد و با مدیریت صحیح و هوشمندانه از این فناوری، می‌توان حاکمیت را تقویت کرد.

عضو شورای عالی فضای مجازی کشور در ادامه، با توصیف نقش هوش مصنوعی در علوم اسلامی، اذعان کرد: هوشی که ماشین‌ها دارند، می‌تواند به نوعی کارکردهای مشابه رفتار هوشمند انسانی داشته باشد که از مصادیق این موضوع می‌توان به «درک شرایط محیطی»، «شناخت محتوای انسانی»، «فهم افعال و عواطف انسانی»، «یادگیری مبتنی بر تجربه پیشین و آموزش»، «طراحی، تصمیم گیری و فرماندهی متناسب با شرایط موجود»، «رفتار متناسب با وضع فعلی»، «رفتار متناسب با درک، شناخت و تفکر ماشین»، «شبیه سازی فرایندهای تفکری»، «مسأله یابی و حل مسأله همراه با عَرضه استدلال»، «تعاملات فردی و اجتماعی انسانی» و «خودآگاهی و خویشتن بینی در تعامل با دیگران» اشاره کرد.

وی در بخش دوم سخنان خود با طرح پنج پرسش پیرامون هوش مصنوعی و علوم اسلامی خاطر نشان کرد: بنده در نشست تخصصی امروز، این سوالات را مطرح می‌کنم و بحث و تبادل نظر را به عهده طلاب، دانشجویان و علم پژوهان عرصه هوش مصنوعی و علوم اسلامی می‌گذارم که امیدوارم به نتایج مثمر ثمری دست یابید.

رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) ادامه داد: پرسش نخست این است که آیا ماشین و انسان می‌توانند جایگزین هم شوند؟ در پاسخ به این پرسش عنوان همسانی هویتی را مطرح و بحث از آن را به دو رشته علمی فلسفه و فلسفه ذهن مرتبط دانست و پرسش دوم مربوط به اوصاف و اجزا جسمانی و نفسانی و مربوط به حوزه دانش انسان شناسی است.

وی با طرح پرسش سوم پیرامون این که آیا ماشین می‌تواند مانند انسان ادراک داشته باشد؟ گفت: تصور (در سه رتبه ثبوت صورت شیء نزد نفس، ثبوت صورت شیء نزد حافظه و ثبوت مُحاذی صورت شیء نزد مُحاذی حافظه)، تصدیق (حکم به ثبوت چیزی برای چیزی با دو رتبه مشابه دیگر)، فکر (حرکت از مبادی به مراد با همان دو رتبه مشابه دیگر) و استدلال (تشکیل قیاس اقترانی یا استثنایی با دو رتبه مشابه دیگر)، از جمله مواردی هستند که باید در پاسخ به این پرسش بدان توجه کرد.

شهریاری در تشریح مقوله هوش مصنوعی و علوم اسلامی، با طرح سؤالی با محتوای این که آیا ماشین می‌تواند امور انسانی را انجام دهد؟ ابراز کرد: از مصادیق این پرسش، ربات‌هایی هستند که در حال حاضر بخشی از امور انسانی را انجام می‌دهند اما نه تمامی امور.

وی ادامه داد: سوال دیگری هم می‌توان مطرح کرد که آیا با تحلیل جز به جز روش استنباط بشری می‌توانیم به ماشین، قدرت استنباط و استدلال بدهیم؟ و برای پاسخ می‌بایست بدانیم که چالش‌هایی پیشِ رو داریم از جمله: «صوری کردن مفاهیم بنیادین و شهودی»، «الگودار کردن استنباط‌های روزمره»، «شهودی بودن بسیاری از استدلال‌های انسانی»، «متکثر بودن تصورات و تصدیقاتی که یک فرد عادی نیازمند مهندسی هستان شناسی آن است» و این بحث را هم باید دانست که بسیاری از دانش‌های بشری قابل بیان در گزاره نیستند.

شهریاری در ادامه سخنان خود، با طرح سوال پنجم با موضوع: چه کارهایی را هوش مصنوعی می‌تواند در فرایند تولید علوم اسلامی انجام دهد؟ تأکید کرد: به اعتقاد بنده هوش مصنوعی با امکاناتی که امروز در اختیار داریم نمی‌تواند در تمامی امور انسانی در حوزه علوم اسلامی ایفای نقش نماید اما در برخی از امور می‌تواند به مُحَقِّق علومِ اسلامی کمک کند؛ مواردی همچون: درک محتوای علوم اسلامی، طبقه بندی و خوشه بندی محتوا، استخراج کلیدواژه، استخراج نمودار درختی، تحلیل معنایی مفهوم، مشابهت یابی محتوا، خلاصه سازی محتوا، الگوسازی موضوعی بین مفاهیم و … از جمله این موارد است.

معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در بخش پایانی سخنان خود، برخی از دشواری‌ها و چالش‌های استنباط علوم اسلامی توسط هوش مصنوعی را برشمرد و تصریح کرد: حل مسأله و عرضه استدلال به همراه تسلط و تبحر ویژه در دانش «رجال، لغت، صرف، نحو، معانی بیان، اصول، فقه و استنباط فقهی» از جمله علومِ مورد نیاز برای طراحیِ هوشمندی در تحقیق علوم اسلامی است و بسیاری از موارد استدلال وجود دارد که با امکاناتی که امروز بشر در اختیار دارد هوش مصنوعی نمی‌تواند به جای انسان در فرایندهای علوم اسلامی ورود کند.

در ابتدای این نشست، بهروز مینایی، عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران با تشریح برخی از تلاش‌های صورت گرفته در حوزه هوش مصنوعی و علوم اسلامی گفت: برای بررسی این پروژه، مقرر است تا ۵ کارگاه با موضوعات: «آشنایی با هستان نگار»، «وب معنایی»، «پایگاه های داده»، «برنامه نویسی شیء گرا» و «منطق توصیفی» برگزار گردد که مکان و زمان برگزاری این کارگاه‌ها، متعاقباً از طریق رسانه‌ها اعلام خواهد شد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به پروژه نجف (ناصر جامع فقیه) خاطر نشان ساخت: این پروژه از سال ۱۳۹۶ آغاز گردیده و ایجاد پایگاه اطلاعاتی خبره جهت مسائل دانش اسلامی به همراه مخزن دانش معنایی حوزه فقه و اصول از جمله مواردی است که در این پروژه دیده شده است.

پیش نشست دوم این همایش، ۵ اردیبهشت سال جاری به میزبانی مدرسه علمیه معصومیه (س) قم برگزار خواهد شد و آبان ماه سال جاری هم، زمان برگزاری «همایش هوش مصنوعی و علوم اسلامی» با مشارکت مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور)، مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، دانشگاه علم و صنعت ایران و مؤسسه اشراق و عرفان خواهد بود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور هوش مصنوعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۹۳۵۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اساتید هنر و رسانه در هم اندیشی با ریاست دانشگاه آزاد چه گفتند؟

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، در این نشست محمدهادی همایون معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد در خصوص چرایی تشکیل این رویداد گفت: در دانشگاه، نظام اجرایی و دسته‌بندی داریم بطوریکه مدیران و کارمندان در سلسله مراتبی که قرار دارند با همدیگر ارتباط کاری دارند و نسبت به هم شناخت دارند در حالی که در نظام علمی اساتید همدیگر را نمی‌شناسند و خیلی نسبت به هم شناخت ندارند و برای این‌که این ارتباط‌ها و همفکری میان اساتید و هیئت‌علمی برقرار شود سعی کردیم تا این نشست را برگزار کنیم. باید گفت که گروه‌های رشته‌ای در دانشگاه آزاد در ۱۸ دسته‌بندی قرار می‌گیرند و با توجه به این حجم از گستردگی؛ هدایت و جمع‌بندی نسبت به موضوعات و مشکلات دانشگاه و رشته‌ها و همچنین شنیدن صحبت‌های اساتید کار سختی است که نیاز به برگزاری این چنین برنامه‌ها و شنیدن نقطه نظرات بیش‌ازپیش احساس می‌شود.

وی ادامه داد: برای این‌که نبض کاری و مسیر راه دانشکده‌ها را تعریف کنیم سعی کردیم تا بر اساس الگوی تمدن نوین اسلامی رهبری که به ۵ مرحله اشاره کردند بر آن اساس گام برداریم. در این مسیر سه مرحله را برای تحول علوم انسانی، اسلامی در پیش داریم که مرحله اول آن سازمان‌دهی است که بر اساس آن قرار است علوم انسانی را به عرصه رسانه و هنر متصل کنیم.

در نظام دانشی جدید در نظر داریم که با تخصیص دانشکده‌های جدید به واحد‌ها (به‌اصطلاح دانشکدگان) به سازمان‌دهی بهتری دست پیدا کنیم تا تعامل‌ها در سطح حداکثری خود قرار گیرند و دائم در حال سنجش مبانی تحول رشته وضعیت رشته‌ها هستیم تا بر اساس یک سیاست گذرای صحیح اقدام به تصمیم‌گیری کنیم. باید گفت که هنر و رسانه همه موجودیت ما را تقویت می‌کند و باید همه علوم را ذیل این رشته‌ها قرار دهیم.

وی خاطر نشان کرد: در صدد هستیم تا با پیوند هنر و رسانه یک معنای جدید را رقم بزنیم و در این مکان با حضور شما اساتید با تجربه تقاضا دارم تا اگر راهکار و پیشنهادی برای این پیوند میان هنر و رسانه با سایر رشته‌های علوم انسانی دارید حتماً بیان کنید. حتی می‌توان فراتر از آن به سراغ معنا و ارتباط‌هایی با رشته‌های مهندسی و پزشکی هم رفت.

همایون بیان کرد: بدون شک اگر به حلقه مفقوده ارتباطی میان گفتگو‌های علوم انسانی با بقیه علوم جدی‌تر نگاه شود می‌توان امیدوار بود که تأثیرگذاری بسزایی را میان سایر قالب علوم شاهد باشیم و به نتایج خوبی دست پیدا کنیم. همان‌طور که زیست‌فناوری تمدن غرب، بدون مبانی علوم انسانی امکان‌پذیر نبود و با تلفیق آن در علوم انسانی در هم تنیدگی ایجاد شده است ما هم باید به سراغ اجرایی کردن این موضوع برویم چون امتحان خود را پس داده است و نشان داده که چقدر این ترکیب می‌تواند موفق ظاهر شود. باید همه ظرفیت‌ها را یکپارچه کنیم و دیوارکشی‌های میان رشته‌های مختلف را برداریم و با مدیریت صحیح وارد بحران‌ها نشویم.

گفتنی است در این نشست شریف‌زاده مدیر کارگروه کشوری، حمیده جعفری رئیس دانشکده هنر و معماری تهران جنوب، قیومی معاون اندیشکده مطالعات راهبردی دانشگاه آزاد، خانم شاه منصوری رئیس دانشکده ارتباطات، خانم مجیدی رئیس دانشکده بین‌الملل و جمعی دیگر از اساتید به ارائه پیشنهاد‌ها و نقطه نظرات خود در خصوص مسائل مختلف پرداختند.

مطرح شدن ترسیم سند نقشه راه برای دانشکده و هماهنگ نبودن ضوابط خلق اثر هنری با معیارهای دانشگاه آزاد، احیای هنرهای سنتی و احترام به هنرمندان و فراهم کردن فرصت ارائه و تبلیغ آثار هنری آن‌ها از هر تریبون رسانه‌ای به مخاطب، رفع نواقص و قوانین مدون نشده در حوزه رسانه که به جرائم رسانه‌ای منجر شده، تعیین تکلیف رسانه در حوزه مدرنیته و دنیای تکنولوژی و ارتباط آن با شبکه‌های اجتماعی، فراهم شدن فرصتی برای استفاده کاربردی و عملیاتی از  تحقیقات و دستاوردهای اساتید و پژوهشگران و پایان‌نامه‌های دانشجوهای مقاطع دکتری، تعیین سازوکاری درست از رشته‌های موجود در دانشگاه آزاد اسلامی و ارتباط آن با گفتمان اسلامی، مخالفت با ادغام دانشکده هنر و رسانه و ایجاد دانشکده‌ای با این عنوان، راه‌اندازی  پلاتو برای دانشجویان سینما در دانشگاه علوم تحقیقات از جمله موارد مورد بحث در این نشست بود که توسط اساتید و اعضای هیئت‌علمی با رئیس و معاون علوم انسانی دانشگاه آزاد مطرح شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ما از تحقیقات غرب در حوزه فلسفه اسلامی بی‌اطلاع هستیم
  • گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود
  • آغاز آزمون سراسری علوم ریاضی و علوم انسانی
  • دادستان کل کشور: مصادیق آزادی‌های مشروع باید روشن شود
  • مصادیق نصرت الهی در جامعه ایران/تقدیر از فراجا بابت طرح نور
  • هوش مصنوعی آریتمی قلب را از ۳۰ دقیقه قبل پیش‌بینی می‌کند
  • برپایی ایستگاه سلامت در شهرک سلامت دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
  • فراخوان مقاله اولین کنفرانس بین المللی انقلاب علوم انسانی اسلامی
  • چالش داده‌ها در عصر ابزارهای پوشیدنی/ هوش مصنوعی زمین بازی را تغییر می‌دهد
  • اساتید هنر و رسانه در هم اندیشی با ریاست دانشگاه آزاد چه گفتند؟