Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-04-25@09:56:22 GMT

«شیر نفت» دیگر در اختیار عربستان نیست

تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۰۳۸۷۹

«شیر نفت» دیگر در اختیار عربستان نیست

به گزارش سرویس بین‌الملل جام نیـوز، دفنة مئور در روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت: در حال حاضر، عربستان در اوج تغییرات به سر می‌برد. حاکمان این کشور متوجه شده اند که طلای سیاهی که در طول چندین دهه باعث قدرتمندی آن‌ها شده بود، اکنون تبدیل به شمشیر دو لبه‌ای شده است و این مساله علت ساده‌ای دارد: اقتصاد سعودی متکی بر نفت است و تحت تاثیر هر گونه کاهشی در حجم تجارت یا افت قیمت‌های جهانی نفت قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در ادامه این مطلب آمده است: بحران انرژی در دهه هفتاد، بیش از هر چیز نشان دهنده قدرت عربستان سعودی در سیطره بر بازار نفت بود؛ که در جریان آن، اعضای اپک تحریم ایالات متحده را اعلام کردند و در ادامه، شاهد کاهش تدریجی تولید نفت بودیم که منجر به رکود جهانی شد.

این بحران البته آغازی بود برای پایان سیطره عربستان. تحریم ایالات متحده به عنوان دعوت و انگیزه‌ای برای بیداری غرب به کار گرفته شد، تا این مساله مهم را درک کنند که تکیه بر نفت، یک بار سنگین و خطرناک برای آنهاست. در همین رابطه، دولت‌های زیادی به چگونگی اثرگذاری‌های جغرافیایی سیاسی، برای استفاده از نفت فکر کردند.

در سال ۲۰۰۵، ایالات متحده توانست نفت شیل را استخراج کند، تا مانع از سیطره کامل عربستان بر شیر نفت شود؛ به این شکل که در صورت بسته شدن شیر نفت صادراتی عربستان، آمریکا بتواند با استفاده از نفت شیل خود مانع از بالا رفتن قیمت‌های نفت شود. همچنین در نتیجه حوادث جهانی خارج از کنترل آمریکا، استخراج نفت شیل به نفع ایالات متحده است. به این ترتیب، منطقه حفاری در ایالت تگزاس آمریکا، به یک سازمان نفت جهانی تبدیل شد و این نقشی است که در گذشته بر عهده عربستان بود.

از مدت‌ها پیش عربستان متوجه تغییراتی شده است؛ این کشور نمی‌تواند حرکت ایالات متحده به سمت استقلال را متوقف کند، اما می‌تواند خود را تغییر دهد. در سال ۲۰۱۶، محمد بن سلمان از نقشه خود برای تغییر اساس اقتصاد سعودی و تنوع منابع مالی داخل مملکت، پرده برداشت. در همین راستا، ولی عهد سعودی تلاش کرد شرکت دولتی نفت آرامکو را خصوصی سازی کند.

با این حال، در کمتر از دو سال از شروع این نقشه، عربستان مجبور به لغو ملی سازی ارامکو شد و اکنون، مردم عربستان افشا می‌کنند که موظف به پرداخت مالیات‌های سنگین هستند و قیمت‌های برق و سوخت، افزایش یافته است. شبکه‌های تجاری در راستای اجرای برنامه‌های اصلاحی، نیرو‌های خود را تعدیل نموده و صد‌ها بخش را تعطیل کردند. نظام سعودی تعدادی از طرح‌های پر هزینه را متوقف نموده و حقوق وزرا و کارمندان دولتی را کاهش داد.

عربستان سعودی به زندگی وابسته به نفت خو گرفته بود، اما مانند دیگر دولت‌ها از تمایل خود برای تنوع بخشیدن به منابع درآمد خود صحبت کرد. در این میان، سعودی‌ها چین را تضمین محدودی برای خرید نفت خود یافتند، همانطور که امروز، چین بزرگترین وارد کننده نفت عربستان محسوب می‌شود.

با این حال، همانطور که نفت شمشیر دو لبه‌ای برای عربستان است، روابط اقتصادی آن با چین نیز حالتی مشابه به خود گرفته است؛ برای مثال، زمانی که در سال ۲۰۱۷ چین خود را در حالت نزاع با عربستان، بر سر قیمت‌های نفت دید، از واردات نفت کاست؛ و همین حادثه، نشان دهنده واقعیت جدیدی است که به تدریج شاهد تبلور آن هستیم: عربستان پیش از این‌ها با دستی قدرتمند بر مشتری‌های نفت خود مسلط بود، اما امروز، بیش از پیش، خود را وابسته به آن‌ها می‌بیند. در واقع، افزایش قیمت نفت دیگر سلاح قوی و موثری برای عربستان نیست، تا با اتکا به آن بتواند جهان را طبق امیال خود تغییر دهد.

 

انتخاب

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: جام نیوز نفت عربستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۰۳۸۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعیین سرکنسول عربستان در مشهد و سفر مقام سعودی به تهران

سفیر عربستان در ایران با تاکید بر پیشرفت قابل توجه مناسبات تهران و ریاض از تعیین سرکنسول جدید عربستان در مشهد خبر داده و اعلام کرد که به زودی یک مقام ارشد سعودی به تهران سفر خواهد کرد و همچنین شرایط لازم برای عمره‌گزاران ایرانی فراهم است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، مناسبات ایران و عربستان سعودی طی ماه‌های گذشته شاهد گام‌های جدیدی در مسیر صلح و آشتی سازنده و تاریخی بوده و در همین راستا روز گذشته دوشنبه عمره‌گزاران ایرانی برای اولین بار بعد از سال 2016 وارد فرودگاه مدینه منوره شدند.

در این راستا «عبدالله العنزی» سفیر عربستان سعودی در تهران طی گفتگویی با روزنامه الشرق با تاکید بر گسترش روابط تهران و ریاض از تعیین سرکنسول جدید عربستان در مشهد و نیز سفر قریب الوقوع معاون «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان به تهران خبر داد.

سفیر سعودی اعلام کرد که انتظار می‌رود طی چند روز آینده و قبل از آغاز حج تمتع، 6 هزار زائر ایرانی برای حج عمره عازم مکه شوند و بعد از پایان مناسک حج تمتع امسال در عمره بر روی زائران ایرانی باز خواهد شد. این امر بعد از رعایت همه شروط فنی عربستان توسط طرف ایرانی صورت می‌گیرد که سازمان هواپیمایی و آژانس‌های مربوطه عربستان آن را تایید کرده‌اند.

عبدالله العنزی تاکید کرد که برای حضور در مراسم بدرقه عمره گزاران ایرانی به فرودگاه بین المللی در تهران رفتم و در کنار مسئولان ایرانی و شخصیت‌های دینی از ساعت 2 بامداد تا زمان پرواز هواپیما در ساعت 6 صبح در این مراسم حضور داشتم.

وی در ادامه خبر داد که «محمد نوار العتیبی» دیپلمات سعودی به عنوان سرکنسول عربستان در مشهد انتخاب شده و بلافاصله بعد از انجام اقدامات لازم که احتمالا دو هفته طول خواهد کشید در یکی از هتل‌های مشهد به عنوان مقر موقت کنسولگری عربستان فعالیت‌های خود را آغاز می‌کند.

دیدار سفرای ایران و عربستاندیدار و گفت‌وگوی سفرای ایران و عربستان در لبنان/ تاکید بر لزوم جلوگیری از گسترش جنگ غزه

این دیپلمات سعودی درباره اقدامات انجام شده جهت سفر شهروندان عربستان به ایران نیز گفت که شهروندان سعودی قبل از سفر به ایران باید موافقت رسمی وزارت کشور را از طریق سامانه «ابشر» کسب کنند و موضوع ازسرگیری سفرها میان ایران و عربستان در دست بررسی قرار دارد.

وی تاکید کرد که مناسبات تهران و ریاض در همه سطوح و زمینه ها شاهد پیشرفت بوده و سفرهای متقابل هیئت‌های رسمی دو طرف ادامه دارد. همچنین «ولید الخریجی» معاون وزیر خارجه عربستان به زودی به تهران سفر خواهد کرد. هفته آینده نیز هیئتی از سازمان توسعه صادرات عربستان سعودی وارد ایران می‌شود و در اکسپو تهران حضور خواهد داشت. همچنین «مهدی صفری» معاون اقتصادی وزیر خارجه ایران نیز در اجلاس داووس مشارکت خواهد کرد.

پس از گذشت 9 سال وقفه، صبح دیروز، دوشنبه، نخستین گروه عمره‌گزاران ایرانی با استقبال سفیر جمهوری اسلامی ایران در عربستان، سرکنسول کشورمان و مسؤلان حج و عمره ایران و عربستان وارد مدینه منوره شدند.

علیرضا عنایتی سفیر کشورمان در ریاض طی اظهاراتی با ابراز خرسندی از ورود عمره‌گزاران ایرانی پس از یک توقف طولانی، تبادل سفرهای زیارتی را علاوه بر برکات معنوی و روحی، موجب نزدیکی بیشتر دو ملت و استحکام روابط دو کشور دانست.

سفیر کشورمان با اشاره به اشتیاق هموطنان ایرانی براى تشرف به زیارت خانه خدا، مسجد نبوی شریف و حرم مطهر رسول الله و ائمه بقیع علیهم السلام اضافه کرد: به‌لطف الهی و با تلاش‌های مستمر نهادهای ذی‌ربط این امر میسر گردید و به‌امید خداوند این مسیر بعد از حج تمتع با تلاش‌های سازمان‌های ذی‌ربط ادامه خواهد یافت.

عنایتی همچنین از مسئولان پادشاهی عربستان سعودی از جمله وزارت خارجه این کشور برای همکاری‌های مربوطه تشکر کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۹۰ هزار شهروند ایرانی عازم حج امسال می شوند
  • ملک سلمان را به بیمارستان بردند
  • پادشاه سعودی به بیمارستان منتقل شد
  • ۹۰ هزار شهروند ایرانی عازم حج امسال خواهند شد
  • سفیر ایران: امسال ۹۰ هزار ایرانی عازم حج خواهند شد
  • نئوم، بن‌سلمان را دست به دامن چینی‌ها کرد!
  • تعیین سرکنسول عربستان در مشهد و سفر مقام سعودی به تهران
  • سرکنسول عربستان سعودی در مشهد تعیین شد + جزئیات
  • گام‌های تهران و ریاض برای تقویت روابط
  • وسط آتش سوزان خاورمیانه؛ عربستان و اسرائیل یک گام تا عادی‌سازی؟