Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-16@07:30:26 GMT

عملیاتی شدن گلاب، خشک‌شدن زاینده‌رود را در پی دارد

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۰۹۱۰۴

عملیاتی شدن گلاب، خشک‌شدن زاینده‌رود را در پی دارد

عضو هیأت علمی دانشگاه شهرکرد گفت: در حال حاضر میزان دبی آب رودخانه زاینده‌رود ۱۱ متر مکعب بر ثانیه است که با راه‌اندازی تونل گلاب، نه تنها رودخانه خشک می‌شود، بلکه تمام آب‌هایی که در منطقه وجود دارد به سمت گلاب سرازیر شده و منطقه بن، سامان و مناطقی که در مسیر آب رودخانه قرار دارند، خشک خواهد شد و مردم با بحران مواجه می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهدی پژوهش در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به باز شدن آب سد زاینده‌رود از سال گذشته، اظهار کرد: میزان دبی آب خروجی از سد، ۷۰ متر مکعب بر ثانیه بود و این امر در زمان مناسبی اتفاق نیوفتاد.

پژوهش گفت: باز شدن آب سد زاینده‌رود در ایام نوروز با هدف جذب توریست و گردشگر انجام شد، در حالی که تأمین آب شرب از جذب توریست مهم‌تر بود.

وی با اشاره به مطلوب بودن بارندگی‌ها در اسفندماه سال گذشته و فروردین‌ماه سال جاری، تصریح کرد: با این وجود باید حجم آب ذخیره شده در پشت سد زاینده‌رود به دو برابر افزایش می‌یافت که با وجود طرح‌های غیر قانونی برداشت آب، آب پشت سد کاهش پیدا کرد و در کمترین حجم خود باقی ماند.

عضو کمیته ملی کارون گفت: مسئولان استان اصفهان با وجود باز شدن سد زاینده‌رود، با کم آبی در فصل تابستان مواجه خواهند شد و از این رو خواهان احداث تونل بهشت‌آباد هستند.

وی اضافه کرد: وجود مقدار کم آب در سی و سه پل اصفهان، ناشی از این است که حق آبه‌ای از سد زاینده‌رود برای صنعت اصفهان مشخص کرده‌اند و با هدف آباد کردن تالاب گاوخونی، قصد دارند صنعت را آباد کنند، بنابراین آن‌ها با این اقدام به دنبال احداث تونل بهشت‌آباد هستند.

عضو هیأت علمی دانشگاه شهرکرد در ادامه بیان کرد: برخی علت جاری شدن سیلاب در استان خوزستان را مخالفت با احداث تونل بهشت‌آباد می‌دانند در حالی که توجه نکردن به لایروبی رودخانه‌ها و احداث شهرها و روستاهایی در نزدیکی رودخانه‌ها موجب مشکلات پیش آمده در خوزستان شد که این امر هزینه‌های جبران‌ناپذیری به اراضی کشاورزی، مردم و اقتصاد کشور وارد کرد.

پژوهش تاکید کرد: مسیر سد کارون با دز و کرخه متفاوت است که با بارش‌هایی که در اسفند و فروردین‌ماه صورت گرفت به جز سد کارون ۴، که تنها برای چندین روز سرریز شد، ظرفیت سایر سدهای احداث شده بر روی کارون تکمیل نشد و بحرانی در کارون رخ نداد.

وی اضافه کرد: کرخه در استان ایلام و دز در استان لرستان قرار گرفته است با این وجود اگر مسئولان کشور به دنبال مدیریت سیلاب‌ها هستند، باید تدابیری برای دز و کرخه بیندیشند، زیرا چهارمحال و بختیاری آبی برای انتقال و فعال شدن بهشت‌آباد و گلاب ندارد.

پژوهش اظهار کرد: در حال حاضر میزان حجم آب ذخیره شده در پشت سد زاینده‌رود به ۲۲۷ میلیون متر مکعب رسیده است، حال این پرسش مطرح می‌شود که چرا باید در این مقطع زمانی، گلاب آبگیری شود؟ در حالی که در شرایطی که بارندگی رخ داده است باید میزان حجم آب پشت سد زاینده‌رود ناشی از ذوب شدن برف‌ها و بارندگی به حدود یک میلیارد متر مکعب رسیده باشد.

عضو کمیته صیانت از آب استان در خصوص صحیح یا اشتباه بودن احداث سدهای بیشتر در کشور، تصریح کرد: دولت باید به جای صرف هزینه‌های بسیار در احداث سد، به دنبال انجام عملیات آبخیزداری و تثبیت پوشش گیاهی در استان‌های بالادست باشد، اگر در شرایط ۱۰ ساله خشکسالی از سوی مسئولان و مدیران بحران، رودخانه‌ها لایروبی شده بود این مشکلات پیش نمی‌آمد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه گلاب بعد از سد زاینده‌رود قرار دارد، تصریح کرد: در حال حاضر لوله‌هایی که برای انتقال آب متصل شده، بسیار بزرگ‌تر از برآوردها بوده است، همچنین طبق گزارشات، این لوله‌ها می‌توانند، دبی آب رودخانه را با ۲۴ متر مکعب بر ثانیه انتقال دهند.

پژوهش گفت: در حال حاضر میزان دبی آب رودخانه زاینده‌رود ۱۱ متر مکعب بر ثانیه است که با این خروجی آب، نه تنها رودخانه خشک می‌شود، بلکه تمام آب‌هایی که در منطقه وجود دارد به سمت گلاب سرازیر شده و منطقه بن، سامان و مناطقی که در مسیر آب رودخانه قرار دارند، خشک خواهد شد و مردم با بحران مواجه می‌شوند.

وی ادامه داد: مهاجرت مردم و ناامنی از دیگر عواقب راه‌اندازی تونل گلاب است و آبگیری آن زنگ خطری برای امنیت کشور محسوب می‌شود.

پژوهش گفت: لازم است مسئولان چهارمحال و بختیاری احقاق حقوق مردم را اولویت کاری خود قرار دهند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تونل گلاب منطقه چهارمحال و بختیاری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۰۹۱۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومینوی فرونشست در اصفهان/بدون جریان دائمی زاینده‌رود، امیدی به مهار نیست

خبرآنلاین اصفهان- عاطفه علیان: آخرین مرحله مرگ خاک زمانی رخ می‌دهد که دیگر توان ذخیره آب در روزنه و ذرات خاک وجود نداشته باشد؛ ضریب ذخیره به صفر برسد و خاک توان ذخیره رطوبت را از دست بدهد به‌این‌ترتیب با خاکی مواجه هستیم که در خود از هم فرومی‌پاشد. اگر این اتفاق در محدوده یک آبخوان رخ دهد باعث نابودی آبخوان می‌شود و می‌تواند سفره‌های آب‌های زیرزمینی را برای همیشه نابود کند. این یعنی فرونشست یا همان زلزله خاموش.

روند استخراج بی‌رویه آب‌های زیرزمینی طی سالیان متمادی منجر به فرونشست بیش از پنج درصد از مساحت ایران‌زمین شده است که متأسفانه این پنج درصد شامل ۶۰ درصد از اراضی کشاورزی کشور است. ۹۷ درصد فرونشست زمین در ایران در اثر عدم مدیریت استخراج منابع آب زیرزمینی اتفاق افتاده است.

یکی از مخرب‌ترین آثار فرونشست تخریب آبخوان‌ها و تبدیل زمین‌های کشاورزی به سیمای بیابانی است که در بسیاری از مناطق کشور رخ‌داده یا در آینده نزدیک بروز پیدا خواهد کرد.

یکی دیگر از آثار مخرب فرونشست ایجاد تخریب در شریان‌های حیاتی و سازه‌های مهم است؛ در حال حاضر در ۱۶ کلان‌شهر شاهد نفوذ پهنه فرونشست به داخل شهر و در هشت کلان‌شهر شاهد رخداد فرونشست در حاشیه شهر هستیم. از میان کلان‌شهرها، اصفهان، کرمان، گرگان، مشهد، تهران بیشترین مساحت و نرخ پدیده فرونشست را تجربه می‌کنند.

به‌تازگی علیرضا الماس‌وندی، معاون تلفیق و تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران و سرپرست حوضه آبریز زاینده‌رود، گفته است که ماحصل برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب سطحی و زیرزمینی منجر به تنش در حوضه آبریز زاینده‌رود به‌خصوص از نظر فرونشست شد؛ به‌طوری‌که در بخش‌هایی از اصفهان نرخ فرونشست از ۱۰ سانتی‌متر به ۲۰ سانتی‌متر رسید.

او تأکید کرده است که در حوضه آبریز زاینده‌رود با ۹ میلیارد مترمکعب کسری مخزن آب زیرزمینی روبرو هستیم و نمی‌شود توقع داشت این اقدامات، به‌سرعت بتواند نرخ فرونشست را کاهش دهد و اگر مجموعه اقدامات تدبیر شده، به طور کامل محقق شود، حدود ۶ تا هفت سال زمان نیاز دارد که نرخ فرونشست در اصفهان به حد استاندارد برسد. بر اساس مدل طراحی شده تا سال ۱۴۰۹ نرخ فرونشست به حدود یک سانتی‌متر خواهد رسید که تحقق این افق به الزاماتی نیاز دارد.

این صحبت‌های الماس‌وندی در تناقض با کلیپی است که در فضای مجازی مغرضانه منتشر شده است و خبر از توقف فرونشست در اصفهان بر پایه اطلاعات مؤسسه پژوهشی می‌دهد که این مؤسسه هیچ اعتباری از نظر اعلام نرخ فرونشست ندارد.

وضعیت فوق‌بحرانی فرونشست در اصفهان

طبق آخرین یافته‌ها، از ۶۰۹ محدوده مطالعاتی کشور، ۴۲۰ محدوده و ۸۰درصد از آبخوان‌های آبرفتی کشور ممنوعه است. سرانه منابع آب تجدیدپذیر کشور در حوضه آبریز فلات مرکزی ۶۰۳ مترمکعب در سال است که نشان از کمبود شدید منابع آبی در این منطقه می‌دهد. در حوضه فلات مرکزی از ۱۷۱ درصد منابع آب تجدیدپذیر بهره‌برداری می‌شود. شش هزار بنای تاریخی در دشت اصفهان - برخوار و عدم جریان دائمی زاینده‌رود از سراب تا پایاب آبخوان این دست هزار و ۶۰۶ کیلومترمربعی را به کام مرگ نزدیک کرده است.

فرونشست در اصفهان متوقف نشده است و کماکان با نرخ بیشینه حدود ۱۵ سانتی‌متر در سال در حال پیشروی است، چنانچه جریان دائمی زاینده‌رود با کنترل بهره‌برداری از منابع آب‌های زیرزمینی برقرار شود می‌توان در بازه زمانی ۱۵ساله شاهد مهار فرونشست در اصفهان بود

در همین رابطه، علی بیت الهی، عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار خبر آنلاین، گفت: فرونشست در اصفهان متوقف نشده است و کماکان با نرخ بیشینه حدود ۱۵ سانتی‌متر در سال در حال پیشروی است.

او با اشاره به اینکه مهار پدیده فرونشست تدریجی صورت می‌گیرد، افزود: چنانچه جریان دائمی زاینده‌رود با کنترل بهره‌برداری از منابع آب‌های زیرزمینی برقرار شود می‌توان در بازه زمانی ۱۵ساله شاهد مهار فرونشست در اصفهان بود.

بیت الهی با تأکید بر عدم توقف فرونشست در اصفهان، گفت: مرکز تحقیقات راه و شهرسازی کشور و همچنین سازمان زمین‌شناسی کشور متولی سنجش و صلاحیت اعلام یافته‌های مربوط به نرخ فرونشست در کشور هستند. این نکته را باید در نظر داشت که کلان‌شهر اصفهان رتبه اول ریسک فرونشست در کشور را دارد و تمام این کلان‌شهر در سیطره فرونشست قرار دارد.

عضو هیئت‌ علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی کشور، تنها راه مهار فرونشست در اصفهان را جریان دائمی زاینده‌رود از سراب تا پایاب دانست و تأکید کرد: رگ حیاتی اصفهان قطع شده است و تا زمانی که جریان زاینده‌رود به‌صورت دائمی برقرار نشود نمی‌توان امیدی برای مهار فرونشست در اصفهان داشت. اگرچه در خراسان رضوی مساحت زون‌های فرونشستی پنج برابر استان اصفهان است؛ اما عمده پهنای فرونشستی در دشت‌ها قرار دارد و متأسفانه بالغ بر دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در کلان‌شهر اصفهان متأثر از پدیده فرونشست هستند.

برای توقف روند فرونشست در اصفهان چاره‌ای جز جریان دائمی زاینده‌رود نیست و از این طریق می‌توان وابستگی به آب‌های زیرزمینی را محدود کرد

بیت الهی ابراز امیدواری کرد که با اجرای ۲۲ طرح مهار فرونشست به‌عنوان پایلوت در اصفهان به کاهش سرعت در کلان‌شهر اصفهان کمک شود؛ چراکه به‌زعم او تمام مناطق کلان‌شهر تاریخی اصفهان متأثر از فرونشست است و نه‌تنها پهنای فرونشست در اصفهان متوقف نشده؛ بلکه نسبت به ساله‌ای گذشته افزایش هم پیدا کرده است.

دومینوی فرونشست در اصفهان

با توجه‌ به خطرات مرتبط با فرونشست زمین و ماهیت غیرقابل‌برگشت بودن برخی از پیامدهای آن، بسیار مهم است که واقع‌بینانه و به‌دوراز استناد به اطلاعات نادرست و مغلطه گویی این مسئله را تبیین کرد؛ چراکه دومینوی فرونشست به‌زودی خود را بر اصفهان تحمیل خواهد کرد. از سوی دیگر در سالهای اخیر، میزان برداشت سالانه از منابع آب‌های زیرزمینی از طریق چاه‌ها، از ۹ میلیارد مترمکعب به ۴۷ میلیارد مترمکعب رسیده و تعداد چاه‌ها ۱۶ برابر و میزان برداشت پنج برابر شده است.

پروسه کنتورگذاری چاه‌ها به‌عنوان راهکار کنترلی نتوانسته به‌عنوان عامل بازدارنده عمل کند و از سوی دیگر هنوز آبی از دریا به اصفهان منتقل نشده است که میزان برداشت آب صنایع کاهش یابد.

بهرام نادی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرآنلاین، گفت: برای توقف روند فرونشست در اصفهان چاره‌ای جز جریان دائمی زاینده‌رود نیست و از این طریق می‌توان وابستگی به آب‌های زیرزمینی را محدود کرد.

او افزود: با داده‌سازی و بازی با آمار و ارقام نمی‌توان مرهمی بر زخم عمیق فرونشست در اصفهان گذاشت؛ چراکه در سال گذشته زاینده‌رود در دو نوبت ۱۰ روزه بازگشایی شد و قطعاً این جریان نمی‌تواند منجر به کنترل و کاهش آثار مخرب فرونشست در اصفهان شود. بحران فرونشست بسیار چندوجهی است و نمی‌توان با داده‌سازی بحران فرونشست زمین در اصفهان را نادیده گرفت.

تا زمانی که جریان دائمی زاینده‌رود از سراب تا پایاب برقرار نباشد، محتمل‌ترین سناریو پیشرو در مورد وضعیت فرونشست در اصفهان، سناریویی با پایان تلخ است که منجر به تشدید تخریب کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی و افزایش پهنه‌های متأثر از فرونشست خواهد شد.

بهتر است به‌جای انتشار محتواهای کذب و مغرضانه با عنوان توقف فرونشست در اصفهان وضعیت محتمل فرونشست و منابع آب زیرزمینی و ضرورت جریان دائمی زاینده‌رود و ابعاد مختلف فنی، اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی در آینده را در این سناریو به تصویر درآید.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1894565

دیگر خبرها

  • حجم سد زاینده‌رود به ۳۶۸ میلیون متر مکعب رسید
  • جشنواره گلاب‌گیری مریم بانو
  • ۴۰ هزار هکتار اراضی حوضه زاینده‌رود زیر کشت غلات است
  • سومین جشنواره گل و گلاب شهرستان خمین
  • شربت جلاب زعفران درمانگر درد معده
  • سومین جشنواره گل و گلاب روستای شهابیه خمین برگزار می شود
  • تداوم فرونشست در اصفهان / احیای زاینده رود مانند دریاچه ارومیه مد نظر قرار گیرد
  • دبیرخانه فرهنگی زاینده‌رود رو به تعطیلی است
  • دومینوی فرونشست در اصفهان/بدون جریان دائمی زاینده‌رود، امیدی به مهار نیست
  • مسدود شدن پل فلزی روستای دشتی