Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-03-29@14:55:34 GMT

جهانگیری خود را موظف به بیان حقایق می‌دید/جمع علم و اخلاق

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۱۱۳۲۶

جهانگیری خود را موظف به بیان حقایق می‌دید/جمع علم و اخلاق

به گزارش خبرنگار مهر، محسن جهانگیری استاد پیشکسوت و بازنشسته دانشگاه تهران صبح امروز اول اردیبهشت ماه بعد از چند روز بستری در بیمارستان در سن ۸۹ سالگی درگذشت. به همین مناسبت چند تن از اساتید فلسفه پیام‌های تسلیتی صادر کردند که در ادامه با هم می‌خوانیم:

مرگ عالم، رخنه و مصیبتی جبران ناپذیر است که چیزی آن را نمی‌تواند جبران کند

قاسم پورحسن استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی در یادداشتی نوشت: استاد محسن جهانگیری را با آثارش در حوزه فلسفه و بخصوص نوشته‌هایش درباره ابن عربی و اسپینوزا می‌شناسند لیکن من او را با خصلت معلمی می‌شناختم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در روزهایی نزدیک به روز معلم از میان ما رفت. زمانی که در مقطع دکتری با استاد درس شرح مواقف می‌گذراندم بارزترین ویژگی را در او، دغدغه تعلیم و آموزاندن با مشی متواضعانه یافتم. استاد تاکید داشت دانشجو در این مقطع باید از استقلال فکر و جد و جهد در کسب دانش برخوردار باشد چرا که به تعبیرش در مرحله اجتهاد فلسفی خواهد بود.

سال ۱۳۷۲ که این درس را با ایشان می‌گذراندیم بیش از آنکه مشی مباهات استاد بودن و فخر فروختن به دانشجویان که از آسیب‌های آشکار امروز نظام آموزشی شده است، تاکید بر همراهی، معلم بودن به معنای صحیح، دغدغه فهم بنیادین و رشد دادن و بالنده ساختن استعدادهای دانشجویان را داشت. صراحت بیان او از صداقت وجودی وی بر می‌خواست. امیرالمومنین در خطبه ۲۱۶ نهج البلاغه خطاب به جامعه اسلامی هشدار می‌دهد که نباید سخن حق را کتمان کرد. فالحق اوسع الاشیاء فی التواصف و اضیقها فی التناصف. حق فراخ‌ترین چیزهاست در ادعا اما مضیق ترین امر در عمل کردن است. حق چنین نیست که همواره به سود شخص باشد بلکه می‌تواند علیه او نیز بکار رود. استاد جهانگیری خود را به سبب نگرانی و دغدغه‌ای که برای علم و نیز آینده آن داشت، موظف به بیان حقایق می‌دید.

دستاوردهای علمی ایشان به سبب علقه و علاقمندی شأن به علم و رویکرد علمی ستودنی است. بسیاری از دانشجویان ایشان که امروزه عمدتاً مقام استادی پیدا کردند شیوه معلمی و قدر دانستن از دانش و تحقیق را از ایشان فرا گرفتند. همگی استاد جهانگیری را بر استواری‌اش بر منش علمی و معلمی می‌ستایند. انضباط، دلدادگی به علم، پایبندی به منش تعلیم، مقید بودن به اخلاق و شرع الگویی برای دانشجویانش شده است. همه می‌دیدیم که استاد تمامی کلاس‌هایش را باید هیجده هفته برگزار می‌کرد گرچه در تمام ساعات درس دغدغه تعلیم صحیح و بهره بردن از تمام دقایق برای تدریس را داشت. تأکیدشان بر تدریس متون اصلی هنوز در یادمان هست. در هفته‌ای که به روز معلم نزدیک می شویم. استاد بی بدیلی زا از دست دادیم استادی که توأمان معلم و اخلاقی بود. اخلاقی بودن استاد جهانگیری درس بزرگی برای دانش آموختگان محسوب می‌شود. مواجهه متخلقانه او با دیگران توأم با منش علمی از یادمان نخواهد رفت. یاد و خاطره آن استاد راحل و گرانقدر را گرامی داشته و برای بازماندگانشان صبر و تحمل مصائب را تمنا داریم. غفران و آمرزش الهی را از ساحت ربوبی مسئلت داریم.

جهانگیری، جان علم و اندیشه و وارستگی و پاکی بود

دکتر نصرالله حکمت استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی هم در یادداشتی نوشت:

انا لله و انا الیه راجعون

هرگاه عالٍمی بمیرد، حفره‌ای در جان آدمیزادگان پدید آید که البته دیده نمی‌شود اما آن را هرگز با هیچ چیز نمی‌توان پر کرد؛ آن هم عالمی همانند بقیة الماضین حضرت استاد جناب دکتر محسن جهانگیری اعلی الله مقامه الشریف.

حکیم ابونصر فارابی، معلم ثانی، بیش از چهل سال در شهر بغداد زیست. هیچ‌کس _ الا یکی دو کس _ نمی‌دانست که چنین حکیمی در این شهر زندگی می‌کند. روزی هم که شهر بغداد را ترک کرد، آب از آب تکان نخورد و کسی نفهمید که حکیم پیر ما از شهر رفته و مرغ از قفس پریده است.

از آن روز، بیش از هزار سال می‌گذرد و همه چیز تغییر کرده و زیرورو شده است الا اینکه قرار بر این است که در روزگار «احتجاب حقیقت» که دوران «ستر المحجوب» است، همواره حکیم و فیلسوف و متفکر، گمنام و خانه‌نشین و غریب و تنها باشد. باشد. جز این باشد، باید گریست.

اینک حکیم پیر ما، عالم وارسته و پاکیزه، استادمان حضرت محسن جهانگیری، در روز ولادت حقیقت غایب، جان عاریت را به دوست تقدیم کرد. به قول خواجهٔ شیرازی:
این جان عاریت که به حافظ سپرده دوست

روزی رخش ببینم و تسلیم وی کنم

رفت. آسود. از دست ما رهید. به حضرت دوست پیوست. او رهید؛ ما اما کسی را از دست دادیم که گر چه درست نمی‌شناختیمش ولی جان علم و اندیشه و وارستگی و پاکی بود. خدایش رحمت کناد و مقامش بلند گرداناد. آمین.

رحلت عالم بزرگوار، حکیم گرانقدر استاد محسن جهانگیری را، به حضرت بقیة‌الله روحی لتراب مقدمه الفدا، و به همهٔ اهل ایمان و تفکر و عرفان، در سراسر جهان، و به جامعهٔ دانشگاهی کشور و اساتید و دانشجویان، تسلیت می‌گویم.

شاگرد کوچک استاد جهانگیری،
نصرالله حکمت

جهانگیری، حکمت و فرزانگی را برای سرزمین ما به یادگار گذاشتند

زهرا قزلباش دانشجوی دکترای فلسفه دانشگاه تهران و از شاگردان خاص و نزدیک استاد جهانگیری هم در مطلبی نوشت:

بسم الله الرّحمن الرّحیم

إنا لله و إنّا الیه راجعون

امروز اول اردیبهشت، در روز میلاد با سعادت حضرت صاحب الزمان مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه، استاد شریف و فرزانۀ ما، که سال‌ها استادی فلسفه و حکمت و خرد و زندگی در دانشکدۀ ادبیات کردند و ما آخرین نسل از شاگردانشان را به نور فرهیختگی و کرامت و اندیشه روشنایی بخشیدند، جناب دکتر محسن جهانگیری در ملک برین جای گرفتند و حکمت و فرزانگی را برای سرزمین ما و نسل ما به یادگار گذاشتند.

وانگهی استاد جهانگیری پدر معنوی ما بودند و اندوه این غم بسیار جانکاه است. با قلبی اندوهگین، واقعۀ اندوهبار درگذشت استاد فرزانه جناب دکتر جهانگیری را خدمت فرهیختگان گرامی، اساتید بزرگوار و دانشجویان عزیز تسلیت عرض می‌کنم.

روح استاد فرزانه قرین رحمت و شادی الهی و در جوار اولیای الهی در آرامش باد. آمین.

با دعای خیر.
با احترام.

زهرا قزلباش
مدیر فرزان‌آگاهی.

ای آنکه بر اسب بقا، از دیر فانی می‌روی
دانا و بینای رهی، آن سو که دانی می‌روی

ای غرقۀ سودای او، ای بیخود از صهبای او
از مدرسه اسماءی او، اندر معانی می‌روی

شب کاروان‌ها زین جهان، برمی‌رود تا آسمان
تو خود به تنهایی خود، صد کاروانی می‌روی...
(مولانا)

کد خبر 4596862

منبع: مهر

کلیدواژه: محسن جهانگیری قاسم پورحسن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۱۱۳۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراکز اقامتی موظف به رعایت دستورالعمل‌های حفظ شان ماه رمضان هستند

دادستان عمومی و انقلاب استان کرمانشاه با تاکید بر لزوم حفظ حرمت ماه مبارک رمضان گفت: تمام مراکز اقامتی استان موظف هستند که دستورالعمل‌هایی را که در خصوص لزوم شئونات ماه مبارک است، رعایت کنند، در غیر این صورت با واحد صنفی متخلف برخورد و ضمن تشکیل پرونده قضائی تا پایان ماه مبارک رمضان پلمب خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، حمیدرضا کریمی، امروز_ پنجشنبه نهم فروردین _ در نشست با ضابطین دستگاه قضائی استان کرمانشاه، با اشاره به تقارن ماه مبارک رمضان و ایام عید نوروز، اظهار کرد: به منظور حفظ حرمت و شئونات ماه مبارک رمضان، در این ایام تنها رستوران‌هایی که در محدوده مراکز اقامتی و بیمارستان‌ها هستند باید مجوز فعالیت در طول روز را داشته باشند.

وی افزود: تمام مراکز اقامتی استان موظف هستند که دستورالعمل‌هایی را که در خصوص لزوم شئونات ماه مبارک است، رعایت کنند، در غیر این صورت با واحد صنفی متخلف برخورد و ضمن تشکیل پرونده قضائی تا پایان ماه مبارک رمضان پلمب خواهد شد.

دادستان عمومی و انقلاب استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: دستگاه‌هایی که در حوزه زیرساخت‌های ارتباطی خدمت‌رسانی می‌کنند، مانند فرودگاه و اداره کل راهداری و حمل‌ونقل مسافر نیز باید در فضاهای محیطی خود نسبت به ترویج فرهنگ روزه‌داری اقدام کنند.

کریمی اضافه کرد: به دلیل تقارن سیزده فروردین با شهادت حضرت علی (ع) شهرداری در برخی از مراکز تفریحی شهر مانند پارک شرقی و غربی فضاسازی محیطی لازم را انجام دهد.

وی در ادامه تاکید کرد: همچنین در این ایام از محتوای آیات، احادیث و متون زیبای مرتبط با ماه رحمت الهی و لیالی قدر در سطح شهر، نسبت به برپایی نمایشگاه‌ها و غرفه‌های فرهنگی- مذهبی، آموزش‌های قرآنی و تعالیم دینی در پارک‌های شرقی و غربی طاق بستان و پارک شاهد اقدام شود.

کد خبر 739880

دیگر خبرها

  • اهداف فلسفه و ادبیات (فیلم)
  • رفتار پلیس با مردم خیرخواهانه و با مجرمان قاطعانه باشد
  • پرویز دهداری؛ دیکتاتور بود یا معلم اخلاق؟
  • همه جهان اسلام موظف به حمایت از ملت غزه هستند
  • مراکز اقامتی موظف به رعایت دستورالعمل‌های حفظ شأن ماه رمضان هستند
  • مراکز اقامتی موظف به رعایت دستورالعمل‌های حفظ شان ماه رمضان هستند
  • فلسفه سفرهای شهرستانی، رفع موانع اجرایی مصوبات سفرهای استانی رئیس‌جمهور است
  • فلسفه ملاقات وضیافت نمایندگان مجلس با ابراهیم رضایی در ژنو چه بوده است؟
  • حقایق عجیب در مورد زندگی ژاپنی‌ها
  • وارونه جلوه دادن حقایق به سبک آمریکایی، از جنگ عراق تا فاجعه غزه