Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@16:20:40 GMT

آن روی سکه بارندگی ها و سیل در قزوین

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۱۲۶۳۷

آن روی سکه بارندگی ها و سیل در قزوین

قزوین – ایرنا – بارندگی های کم سابقه اخیر و بدنبال آن سیلاب اگرچه خساراتی را با خود به بخش های مختلف کشاورزی تحمیل کرد با این وجود به اعتقاد برخی مسئولان این حوزه آثار مثبتی نیز به همراه داشت که کمتر به آن پرداخته شده است.

به گزارش ایرنا، بارندگی های کم سابقه و در برخی مناطق بی سابقه و به دنبال آن سیلاب فروردین ماه فضای کشور را تحت تاثیر خود قرار داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


طی هفته های اخیر و پس از حادثه سیل در نقاط مختلف کشور، بیشتر رسانه ها بر تبعات منفی و خسارات وارد شده در پی سیلاب و بارش های اخیر متمرکز شدند به گونه ای که تاکنون کمتر به آن روی سکه بارندگی ها و سیل پرداخته شده است.
در همین راستا جمعی از مسئولان و دست اندرکاران بخش کشاورزی قزوین معتقدند بارندگی های قابل توجه و بدنبال آن سیلاب فروردین ماه که این استان را نیز تحت تاثیر قرار داد، اگرچه خساراتی را با خود به این بخش تحمیل کرد اما با خود آثار مثبتی نیز به همراه داشت که نباید آنها را نادیده گرفت.
تغذیه آبخوان های طبیعی و مصنوعی، احیای برخی چشمه ها و قنوات خشک شده، افزایش حجم آب سفره های زیرزمینی و تقویت دیم کاری و رشد محصولات این حوزه از جمله این فواید بوده است که باید آنها را در کنار خسارات و آثار منفی حوادث اخیر مورد توجه قرار داد.

** خسارت 848 میلیارد ریالی سیل به کشاورزی قزوین
مدیر مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی قزوین در گفت و گو با ایرنا گفت: سیلاب فروردین ماه امسال در مجموع 848 میلیارد و 806 میلیون ریال خسارت به کشاورزی این استان وارد ساخت.
علی همت زاده با بیان اینکه بیشترین میزان خسارت سیلاب به بخش کشاورزی قزوین به مزارع اختصاص داشت،اظهار داشت: در بخش زراعت به چهار هزار و 215 هکتار از مزارع استان که عمده آنها شامل زمین های زراعی زیر کشت گندم، جو و کلزا بود، به میزان 257 میلیارد و 132 میلیون ریال خسارت وارد شد.
این مسئول اضافه کرد: سیلاب اخیر همچنین به 1786 هکتار از باغ های استان قزوین که عمده آنها باغات انگور بودند 136 میلیارد و 722 میلیون ریال خسارت زد.
مدیر مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی قزوین با اشاره به تلفات 45 راس دام سنگین و 245 راس دام سبک به همراه 1500 قطعه طیور و 700 کلنی زنبور عسل در سیلاب فروردین ماه در استان،گفت: مجموع خسارت وارد شده به این بخش (دام،طیور و زنبور عسل) نیز 198 میلیارد و 135 میلیون ریال بود.
همت زاده گفت: در بخش آبزیان نیز 140 هزار قطعه بچه ماهی در استخرهای پرورشی قزوین بر اثر سیل تلف شدند که این حادثه پنج میلیارد و 22 میلیون ریال به فعالان این بخش خسارت زد.
وی با اشاره به اینکه سیل اخیر به تاسیسات بخش کشاورزی قزوین نیز آسیب زد،اظهار داشت: مجموع خسارات وارد شده به این بخش شامل تاسیسات زیربنایی، لوله گذاری ها و ایستگاه های پمپاژ 85 میلیارد و 498 میلیون ریال بوده است.
وی اظهار داشت: سایر تاسیسات بخش کشاورزی نیز شامل قنات ها، کانال ها، چشمه ها و سردهنه های رودها (بخش آب و خاک) در استان نیز بر اثر سیلاب 130 میلیارد و 606 میلیون ریال خسارت دیدند.
مدیر مدیریت بحران کشاورزی قزوین با بیان اینکه بر اثر سیلاب 106 کیلومتر از راه های بخش کشاورزی استان نیز بین 30 تا 100 درصد آسیب دیدند،افزود: خسارت این بخش 21 میلیارد و 400 میلیون ریال بوده است.
همت زاده به تفکیک شهرستانی خسارات وارد شده به بخش کشاورزی استان قزوین بر اثر سیلاب نیز پرداخت و گفت: شهرستان قزوین با 517 میلیارد و 813 میلیون ریال بیشترین آسیب را دیده است و تاکستان با 98 میلیارد و 876 و البرز با 82 میلیارد و 923 میلیون ریال در ردیف بعدی قرار دارند.
وی یادآور شد: سیل همچنین 64 میلیارد و 577 میلیون ریال به کشاورزی بوئین زهرا خسارت وارد ساخت که این میزان در شهرستان ابیک 47 میلیارد و 559 میلیون ریال و آوج 3 میلیارد و 700 میلیون ریال بود.
** تغذیه سفره های زیرزمینی و افزایش سطح آنها پس از سال ها
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی قزوین نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به آثار مثبت و منفی بارندگی ها و سیل اخیر بر کشاورزی این استان اشاره کرد و گفت: تغذیه سفره های آب زیرزمینی و افزایش سطح آنها پس از سال ها افت به دلیل خشکسالی و برداشت های بی رویه و فعال سازی سفره های آبی زیرسطحی مانند چشمه ها و قنوات را باید از آثار مثبت بارندگی ها و سیل اخیر در کشاورزی قزوین دانست.
احمد مستخدمی، افزایش پوشش سطح گیاهی در دامنه ها وتثبیت خاک و مراتع برای استفاده و چرای دام و افزایش تغذیه های آخوان های طبیعی مانند باغستان سنتی و ابخوان های مصنوعی مانند استخرهای مصنوعی را از دیگر فوایدها بارندگی ها و سیلاب در بخش کشاورزی قزوین یاد کرد.
مستخدمی گفت: آب شویی و شستن آب شور در بخش هایی از جنوب دشت قزوین و بردن املاح مضر برای خاک از دیگر فواید سیلاب بوده است.
وی به تبعات منفی این بارندگی ها و سیلاب به بخش کشاورزی قزوین نیز اشاره کرد و گفت: شست و شوی خاک های سطحی و اراضی بالادستی، از بین رفتن دهنه انهار و کانال های انتقال آب در برخی مزارع، رانش زمین در برخی اراضی شیب دار و خسارت به تاسیسات آبرسانی و قنوات نیز از جمله آثار منفی سیلاب اخیر بوده است.
خسارات یاد شده اما تنها یک روی سکه سیل های اخیر بوده است و باید دانست که ریزش نعمات الهی و جاری شدن روان آب ها برکات قابل توجهی نیز برای فعالان بخش کشاورزی به همراه داشته است.
البته این را هم نباید از نظر دور داشت که بخش زیادی از خسارات وارد شده به اراضی، واحدها و تاسیسات کشاورزی در پی سیلاب نیز به دلیل اهمال و کوتاهی بهره برداران و یا دست اندرکاران این بخش مانند ایجاد باغ و یا مزرعه در مسیل ها و ... بوده است،وگرنه آسیب قابل توجهی متوجه این بخش نمی شد.

** روزهای خوب برای دیم کاران قزوینی
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بارندگی ها و سیل اخیر اگرچه خساراتی با خود برای بخش کشاورزی استان همراه داشت اما باید به جنبه های مثبت آن نیز اشاره کرد که یکی از آنها کمک به حوزه دیم کاری بود.
تورج بنیادی افزود: امسال پیش بینی می کنیم به دنبال بارندگی های قابل توجه فروردین ماه شاهد توسعه کشت دیم و رشد محصولات دیم کاری در اراضی استان قزوین باشیم.
وی اضافه کرد: این موضوع کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی را با خود به دنبال خواهد داشت.
این مسئول گفت: ایجاد روان آب ها و رشد آب های سطحی و جاری، پرشدن تالاب ها و رودهای فصلی قزوین که تا سال ها رنگ آب را به خود ندیده بودند بدون شک تاثیرات خوبی بر کشاورزی قزوین خواهد گذاشت و موجب می شود تا فشار برای بهره برداری از منابع و سفره های زیرزمینی کاهش پیدا کند.
وی، احیای برخی قنوات و چشمه ها را نیز از برکات بارندگی های اخیر و یکی از فواید سیلاب ها دانست و اظهار داشت: با مدیریت آب های سطحی ایجاد شده در پی بارندگی ها و سیلاب، می توان رشد قابل توجهی را در کشت محصولات زراعی قزوین داشت.
این مسئول گفت: البته در آن بخش از اراضی زراعی که دچار سیلاب و خسارت شدند امسال با کاهش عملکرد روبرو هستیم که به نسبت به کل اراضی چندان قابل توجه نیست.

** تغذیه آبخوان های موجود در باغستان سنتی قزوین
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی قزوین نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به وجود 2500 هکتار باغستان سنتی در حومه شهر قزوین، گفت: سیلاب برای باغ های این شهر آثار نسبتا مثبتی به همراه داشت از جمله این آبخوان ها را تغذیه و به دلیل وجود حفره ها و چاله ها از ورود سیلاب به دشت جلوگیری کرد.
علی اکبری در پایان افزود: تغذیه آبخوان ها و آبیاری باغات در مجموع از آثار مثبت بارندگی ها و سیلاب در بخش با غ ها بوده است البته در کنار این موضوع شاهد بروز خسارت در حدود 1500 هکتار از باغ های تاکستان و همچنین آبگرفتگی برخی باغ های حاشیه رودهای در این شهرستان و همچنین بوئین زهرا بودیم.
استان قزوین دارای 489 هزار هکتار زمین کشاورزی اعم از زراعی و باغی است.
این استان با وجود داشتن کمتر از یک درصد مساحت ایران، حدود پنج درصد محصولات کشاورزی کشور را تولید می کند.
3013

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي سيل 98 خسارت كشاورزي قزوين

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۱۲۶۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لایروبی ۴۲ کیلومتر رودخانه‌های استان قزوین برای پیشگیری از سیل

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا علیمی با اشاره به عملکرد مدیریت بحران استان قزوین در پیشگیری از سیلاب رودخانه‌ها تصریح کرد: استان قزوین دارای حدود ۲ هزار و ۷۵۰ کیلومتر رودخانه اصلی در ۲ حوضه آبریز رودخانه شور و دریای خزر در سطح ۶ شهرستان است.

وی افزود: در سال ۱۴۰۲ به منظور پیشگیری از سیل، نقاط حادثه‌خیز سیلاب استان شناسایی و مشکلات آن بررسی شد، همچنین اقدامات متعددی در راستای ساماندهی و لایروبی رودخانه‌ها و مسیل‌ها، پاکسازی دهانه پل‌ها و بازگشایی مسیرهای عبور سیلاب در سطح کلیه شهرستان‌های استان انجام شد.

علیمی اظهار کرد: در همین راستا و به منظور شناسایی تصرفات در بستر و حریم رودخانه‌ها به صورت مستمر پایش صورت گرفت و به منظور رفع تصرفات، گروه گشت و بازرسی تشکیل و برای متخلفان اخطاریه صادر شد، همچنین پیگیری طرح شکایت در مراجع قضائی و در نهایت اخذ احکام و یا دستورات قضائی جهت رفع تصرفات در این زمینه صورت گرفت.

وی بیان کرد: با همکاری شرکت آب منطقه‌ای و سایر دستگاه‌ها از جمله اداره کل راهداری، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، فرمانداری‌ها شهرداری‌ها و دهیاری‌ها لایروبی رودخانه‌ها و پاکسازی پل‌ها در ۴۲ کیلومتر از رودخانه‌های استان صورت گرفت.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین اظهار کرد: انجام پروژه‌های آبخیزداری در بالادست رودخانه‌ها و پروژه‌های مهندسی رودخانه شامل دیواره‌سازی رودخانه‌ها، سازه‌های کنترل سیلاب رودخانه در سطح شهرستان‌ها، لایروبی رودخانه‌های شهر قزوین، لایروبی رودخانه‌های مرکز شهرستان‌ها، کنترل سیلاب روستاهای نوآباد و شهید آباد آوج، دیواره سازی رودخانه‌های الموت در روستاهای هرانک و کشکدست، بازگشایی مسیر رودخانه مالی‌آباد آبیک، لایروبی رودخانه‌های الموت و انجام مطالعات رودخانه‌ها از دیگر اقدامات صورت گرفته در این حوزه است.

وی افزود :۷۱ مورد بازید مشترک جهت شناسایی، پایش و بازبینی نقاط حادثه‌خیز و سازه‌های تقاطعی رودخانه‌ها، ۱۸ مورد بازید به منظور کنترل مکان‌های دفع و تخلیه پسماند، معرفی افراد خاطی در حوزه تخلیه زباله و نخاله به محیط زیست به صورت مستمر، برگزاری جلسات توجیهی برای دهیاران و شهرداران نیز از در این راستا انجام گرفته است.

علیمی یادآور شد: در سال ۱۴۰۰ لایروبی رودخانه‌ها در ۲۶ کیلومتر اجرا شده بود که این میزان در سال ۱۴۰۱ به ۲۴ کیلومتر و در سال گذشته به ۴۲ کیلومتر رسیده است، در نتیجه این اقدامات میزان تلفات ناشی از سیل در سال ۱۴۰۲ به عدد صفر رسیده است.

وی در ادامه با اشاره به مقادیر بارش سال زراعی استان قزوین، تصریح کرد: میزان بارش سال زراعی استان در سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲، ۱۷۰ میلی لیتر است که این میزان تا پایان ۲۴ فروردین ماه سال جاری به ۱۸۰.۱ میلی متر رسیده است، در این میان شهرستان آوج با میزان ۲۲۹.۳ میلی لیتر بیشترین میزان بارش و شهرستان تاکستان با میزان بارش ۱۴۱.۲ میلی‌لیتر کمترین بارش را به خود اختصاص داده است.

کد خبر 6087045

دیگر خبرها

  • سیلاب، راه ۱۰ روستای بم را مسدود کرد
  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری خراسان جنوبی در پی بارندگی
  • سیلاب هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال به آزادشهر و رامیان خسارت زد
  • مجازات قاچاقچی نوشابه انرژی زا
  • جلوی ورود سیلاب به شهر راور گرفته شد
  • لحظه وحشتناک تخریب یک خانه بر اثر بارندگی و سیلاب! | ویدئو
  • حفر چاه‌های جذبی پاسخگوی بارش‌های شدید کوتاه مدت نیست + فیلم
  • سیل ۱۱۰ هزار میلیارد ریال خسارت به زیر ساخت‌های سیستان و بلوچستان وارد کرد
  • لایروبی ۴۲ کیلومتر رودخانه‌های استان قزوین برای پیشگیری از سیل
  • چرا مردم هشدار‌های سیل را جدی نمی‌گیرند؟