Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-25@06:00:22 GMT

مروری کوتاه بر ناب ترین حکمت های نبوی

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۲۵۰۰۹

مروری کوتاه بر ناب ترین حکمت های نبوی

کتاب «حکمت های نبوی» شامل ترجمه و شرح کوتاه ۴۰ حدیث اعتقادی، معرفتی و اخلاقی از پیامبر اسلام(ص)، نوشته «‌حسن ره بیگ» به تازگی روانه بازار نشر شده و جلوه هایی از سبک زندگی اسلامی را ترسیم می کند.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: کتاب «حکمت های نبوی» شامل ترجمه و شرح کوتاه ۴۰ حدیث اعتقادی، معرفتی و اخلاقی از پیامبر اسلام(ص) به همت انتشارات «خرسندی» منتشر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این اثر که به قلم «حسن ره پیگ» روانه بازار نشر شده است مشتمل بر ۴۰ حدیث در موضوعات مختلف از لسان حضرت رسول(ص) است.

 

نویسنده در مقدمه کتاب می نویسد: «اگرچه از برخی معصومان(ع) نقل شده که پیامبر اعظم(ص) هیچگاه به اندازه عقل و فهم خود با مردم سخن نگفت اما در عین حال سخنان ایشان با مردم علی رغم قصور و نقص درک ما متضمن نکات و آموزه های ژرف و مستحکمی است که فهم آنها تا اعماق جان تشنگان حکمت نفوذ می کند و هر نکته ای از نکات آن درهایی از علم را پیش روی انسان باز می کدن و سرور و بهجت روح را فراهم می کند».

 

همچنین در بخش دیگری از مقدمه این کتاب آمده است: «علی رغم وجود روایات مشترک در منابع شیعی و اهل تسنن، در این کتاب جوامع روایی شیعه مبنای انتخاب روایات قرار گرفت و در تمام چهل حدیث به منابع شیعه ارجاع داده شد اگرچه برخی از این روایات یا قسمت هایی از آنها در منابع عامه نیز نقل شده است.»

 

برای آشنایی هرچه بیشتر مخاطبان، سیزدهمین حدیث این کتاب را که اختصاص به حب و همراهی دارد به همراه شرح و توصیف نویسنده ارایه می کنیم:

 

قال رسول الله (ص): «مَن أحَبَّنا كانَ مَعَنا يَومَ القِيامَةِ ، ولَو أنَّ رَجُلاً أحَبَّ حَجَرًا لَحَشَرَهُ اللّه ُ مَعَهُ»

 

ترجمه: رسول خدا(ص) فرمود: هرکس ما را دوست بدارد در روز قیامت همراه ما خواهد بود و اگر انسانی سنگی را دوست بدارد خداوند او را همراه آن سنگ محشور می کند.

 

شرح:

حب به معنای دوست داشتن و علاقه و جذبه قوی بین محب و محبوب او است. این علاقه وقتی به حد کافی رسید نوعی اتحاد و وحدت بین شخص و محبوب او ایجاد می کند. به طور مثال اگر چیزی محبوب را آزار دهد محب نیز از آن نا راحت می شود و اگر چیزی محبوب را خوشحال کند باعث شادی محب می شود. گاه محب، محبوب را به اندازه خوب یا حتی بیش از خود دوست می دارد و حاضر است برای حیات یا خشنودی محبوب خود را فدا کند. لذا بین این دو نوعی پیوستگی و چسبندگی ایجاد می شود که سرنوشت آنها را به یکدیگر وابسته می کند لذا حضرت رسول(ص) می فرمایند: «بر اثر حب، همراهی و معیت بین انسان و محبوب و معشوق او به وجود می آید حتی اگر محبوب انسان یک سنگ و بت و امر موهوم باشد.»

 

معنای دقیق تر سخن پیامبر اسلام(ص) آن است که در عالم تکوین و نفس انسان، حقیقت محبوب حضور دارد و از او جدا نمی شود و در واقع جزیی از وجود او شده است لذا تجسم حقیقت نفس و روح محب قایل انفکاک از محبوب او نیست حتی اگر در این دنیا فاصله مکانی و فیزیکی بین آنها وجود داشته باشد، در حقیقت بین آنها اتحاد وجود دارد و این اتحاد به معنای واقعی در عالمی که حقایق نفس قابل مشاهده است، دیده می شود و در این دنیا تنها برخی از آثار این اتحاد قابل درک است نه حقیقت آن.

 

اما اثر مهم بیان حضرت(ص) آن است که ویژگی های محبوب بر نفس محب تاثیر می گذارد و سرنوشت و حیات ابدی او به حب و محبوب او ارتباط دارد. اگر انسان همراه خوبی و حق و نور باشد محبوب به او کمک می کند و احساس و درک لذت و ابتهاج به او دست می دهد و برعکس اگر همراه انسان، زشتی و ظلمت و درد باشد انسان چیزی جز رنج و ترس و ناآرامی را درک نخواهد کرد. لذا اگر خدا و اهل بیت(ع) محبوب انسان باشند در روز قیامت یا به عبارت دیگر در عالم حقیقت که ظهور حق است خداوند و اولیای او با انسان همراهند و این مایه سرور و بهجت انسان خواهد.

 

گفتنی است کتاب «حکمت های نبوی»، در 162 صفحه و بهای 18 هزار ریال، به تازگی روانه بازار نشر شده است.

پایان پیام/248

منبع: شبستان

کلیدواژه: خبرگزاری شبستان نیمه شعبان جشن نیمه شعبان مسجد مقدس جمکران روز ارتش خبرگزاری رژه روز ارتش کانون مساجد امام زمان عج معرفی کتاب کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۲۵۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لحظه دوست داشتن و دوست داشته شدن، لحظه واقعی زندگی است

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم بزرگداشت حکمت الله ملاصالحی عصر روز سه شنبه چهارم اردیبهشت ماه در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

یکی از سخنرانان این مراسم اصغر دادبه، استاد فلسفه اسلامی و ادبیات عرفانی دانشگاه علامه طباطبایی بود که به دلیل عدم حضور در جلسه ویدئوی کوتاهی برای این نکوداشت تهیه کرده بود و در بخشی از این مراسم پخش شد.

دادبه گفت: من اندکی فلسفه می‌دانم، او برای شنیدن پیام مام وطن بسیار آماده‌تر از کسانی است که با فلسفه آشنایی ندارند. من با آنکه شیفته شعر هستم اما می‌گویم بی فلسفه هرگز نمی‌توان زیست و در هیچ زمینه‌ای کاری جدید انجام داد.

وی افزود: آشنایی من با ملاصالحی بسیار کهن است و مام میهن ما در بسیاری از دوران‌ها دلش خونین بود و فرزندانش دل خونین او را التیام داده‌اند. یکی از این فرزندان حکمت‌الله ملاصالحی است.

استاد فلسفهٔ اسلامی و ادبیات عرفانی دانشگاه علامه طباطبایی سپس ادامه داد: آن همه کوشش برای توضیح تاریخ ایران برای تبیین این معناست که بگوئیم، فلسفه هنر برای چیست و چگونه به امروزمان مدد می‌رساند. به نظر من تخت جمشید، خرد مجسم ایرانی است. روح حکمت ایرانی در تخت جمشید حاضر است. پیام مام میهن به نیکی از سوی حکمت‌الله ملاصالحی شنیده شده است و او به مدد فلسفه باستان‌شناسی را تبیین می‌کند.

دیندار آزاده و با کرامت

محمد رضا زعیم حسینی عضو انجمن علمی باستان شناسی که اجرای این مراسم را هم به عهده داشت در بخش پایانی مراسم گفت: بنده نزدیک به سه دهه است که در فضای غیرآکادمیک با آقای ملاصالحی معاشرت دارم. ایشان آن گونه زیسته که می‌اندیشد و آنگونه می‌اندیشد که زیسته است. متأسفانه در فضای دانشگاهی ما خیلی از دانشگاهی‌ها به حقیقت متعهد نیستند بلکه به نظریه‌ها و روش‌هایشان متعهد هستند. آقای ملاصالحی کسی است که به حقیقت متعهد است وکمتر دانشگاهی‌ ای این چنین است. علاوه بر این نگاه جامع ایشان به ایران خیلی مهم است. از این جهت که نگاه ایشان به ایران یک ویژگی هولوگرامیکی دارد به این معنا که ایران منهای یک اپسیلون، ایران نیست.

وی افزود: کلام آقای ملاصالحی فریاد رسای همه ایران دوستان در برابر حماقت‌هایی است که می‌خواهند ایران را از پا در بیاورند. صدای ایشان فریاد رسای انسان ایرانی برای شرافتمندانه زیستن است. حکمت الله ملاصالحی یک دیندار همراه با آزادی، عدالت و کرامت است.

احساس شرم و علو را توأمان دارم

اما آخرین سخنران این مراسم حکمت الله ملاصالحی، استاد تمام دانشگاه تهران و مدرس مدعو دانشگاه آتن بود. وی در سال ۱۳۹۴ چهارمین نشان دکتر عزت‌الله نگهبان را دریافت کرد.

ملاصالحی در پایان این مراسم ضمن تشکر از حاضرین و سخنرانان گفت: هیچ وقت اندازه الان خجالت نکشیده بودم. من بسیار شرمم شد چون مهترانی در مجلس درباره منِ کهتر سخن گفتند و صفت نیک خودشان را به من نسبت دادند. من حتی در حد یک دانشجوی کوچک هم نیستم. از خانم آموزگار که در محضرشان طلبگی کردم بسیار تشکر می‌کنم. همچنین از آقای دادبه که از دوران دانش آموزی استاد من بودند تشکر می‌کنم، از ایشان هم بسیار چیزها آموختم. صدای آقای صدوقی سها را برای اولین بار در رادیو فرهنگ شنیدم و همیشه دوست داشتم ایشان را ببینم و بعد از دیدارمان از ایشان هم بسیار آموختم. همچنین از آقای رحمتی قرآن و عرفان بسیار و از آقای بهشتی که یک ذهن ریاضی و هندسی دارند بسیار آموختم. بنده بارها خواستم که این مراسم برگزار نشود اما آقای زعیم قبول نکردند و زعامت جلسه را به عهده گرفتند.

وی افزود: حس و کششی در لایه‌های زیرین هستی ما به سوی دوست داشتن و دوست داشته شدن است که هر بار خیزش می‌کند در درون ما چنان حس سروری ایجاد می‌شود که فکر می‌کنیم معنای واقعی زندگی همان لحظه است. بنده زمانی که در یونان درس می‌خواندم متوجه شدم که در فلسفه و حکمت این حس چقدر وسیع است. بنابراین بنده علیرغم همه خجالتی که کشیدم احساس علّو هم می‌کنم.

این باستان‌شناس پیشکسوت در ادامه به موضوع فلسفه هنر و مقوله زیبای شناسی پرداخت و گفت: زیبایی شناسی مقولات زیادی دارد اما زیبایی و جلال دو عنصر اصلی آن هستند. زیبایی یعنی تناسب میان ماده و صورت با معنا و جلال یعنی تقابل میان صورت و معنا. متأسفانه ما نام معماران تخت جمشید را نمی‌دانیم اما می‌دانیم که یکی از شاهکارهای معماری ایران است. چون هر دو مقوله زیبایی، جلال را یکجا دارد. این ظرافت در معماری بارگاه امام رضا هم دیده می‌شود.علاوه بر اینکه، این تقابل و تناسب در موسیقی ایرانی هم وجود دارد.

ملاصالحی بیان کرد: حالا اگر از این منظر به محفلی که امشب برایم برگزار شد نگاه کنیم بهتر می‌توانید متوجه احساس شرم، علّو و شعف بنده شوید.

در پایان این مراسم با حضور همسر ملاصالحی و پیشکسوتان حوزه باستان شناسی، جوایز و یادگاری‌هایی از طرف خانه اندیشمندان علوم انسانی و سایر مراکز و انجمن‌های علمی که در برگزاری این مراسم نقش داشتند به حکمت الله ملاصالحی اهدا شد.

کد خبر 6087873 سارا فرجی

دیگر خبرها

  • رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر
  • مروری بر چند خبر کوتاه از ورزش قزوین
  • لحظه دوست داشتن و دوست داشته شدن، لحظه واقعی زندگی است
  • حکمت الله ملاصالحی مؤسس فلسفه باستان شناسی است
  • علامه جعفری از شایستگی تفکر به صورت بالفعل برخوردار بود
  • روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه ۵ اردیبهشت
  • سمینار «ابن سینا» در هفته فرهنگی اصفهان
  • موضع‌گیری جدید عمار حکیم درباره غزه
  • گیشه روزنامه بازار پادکست |تیتر خوانی روزنامه‌های اقتصادی سه‌شنبه ۴ اردیبهشت
  • روزنامه‌های اقتصادی سه‌شنبه ۴ اردیبهشت