Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-25@23:31:27 GMT

کارگاه «اندیشه انسان معلق» در حوزه هنری همدان برگزار شد

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۲۵۷۴۴

کارگاه «اندیشه انسان معلق» در حوزه هنری همدان برگزار شد

به گزارش ایکنا از همدان، به نقل از روابط عمومی حوزه هنری استان همدان، کارگاه «تجربه‌های شخصی در نوشتن رمان»اندیشه انسان بررسی و ارتباط آن با رمان برگزار شد.
در این نشست که با حضور اعضای خانه‌ رمان این حوزه برگزار شد، ابراهیم اکبری دیزگاه نویسنده، شاعر و پژوهشگر حوزه ادبیات، گفت: در طول 100 سال گذشته نویسندگان ما در اغلب نوشته‌های خود چشم به دست رمان‌نویسان و متفکران غرب داشته‌اند و حال ما اگر بخواهیم ماجرا را ایرانی کنیم و در دایره فکر خودمان بیاوریم باید به 4 لایه انسان پیش از اسلام، انسان مسلمان، انسان با تفکر شیعی و انسان مدرن بپردازیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با بیان اینکه برای بررسی این 4 لایه طبیعتا باید سراغ متفکران ایرانی برویم، گفت: ابن‌سینا حداقل در دو ساحت برای نویسنده ایرانی دستاورد دارد، یکی از آنها آثار داستانی یا تمثیلی است که آثار حی‌بن‌یقظان، سلامان و ابسال و رساله‌الطیر از آن دست است و هر سه در فرهنگ ما تاثیرگذار بوده‌اند، با توجه به این آثار متوجه می‌شویم که ابن‌سینا چطور از طریق قصه به انسان در جهان می‌اندیشد.
وی ادامه داد: اما ماجرای اصلی ما انسان معلق است، انسان معلق حکایت شورانگیزی دارد که ابن‌سینا حداقل در 4 کتاب خود به آن می‌پردازد.
اکبری دیزگاه گفت: دوره‌ای که ابن‌سینا در آن زندگی می‌کند گروهی از متفکران معتقدند انسان چیزی جز جسم نیست اما ابن‌سینا مخالف این تفکر است می‌گوید انسان نفسی دارد که جدای از جسم است و ما می‌توانیم به آن علم پیدا کنیم و این انسان معلق نحوه علم پیدا کردن ما به ماجرای نفس است.
وی ادامه داد: ابن‌سینا برای بیان دیدگاه خود تمثیلی می‌زند و می‌گوید شما اگر انسانی را تصور کنید که وقتی به دنیا می‌آید در هوا معلق بوده و پایش روی زمین نباشد و همینطور تمام حواسش سالم باشد، حال اگر این انسان را به مدت بطورمثال 20 سال در خلا و در یک هوای طلق نگه داریم، این انسان ذهن ندارد چراکه ذهن ما زمانی شکل می‌گیرد که از طریق حواسمان آورده‌هایی داشته باشیم، ابن سینا معتقد است اگر بعد از 20سال از این انسان سوال شد که کیست می‌تواند پاسخ دهد و اگر لحظه‌ای بیندیشد می‌تواند خودش را درک کند و از این طریق ما می‌توانیم به ماجرای علم حضوری پی ببریم و از این طریق است که ابن سینا ماجرای علم حضوری را هم اثبات می‌کند.
اکبری دیزگاه گفت: در غرب مدرن ما ظهور انسان را شاهد هستیم، به تعبیر فوکو انسان تازه خلق شده است و قبل از آن ما انسان نداشته ایم، فوکو می گوید وقتی که دکارت شروع کرد به اندیشیدن گفت من به همه چیز و به اینکه آیا خارج از من چیزی وجود دارد یا نه شک دارم اما به جایی میرسد که وقتی من به این شک می اندیشم آیا در این هم شک دارم یا نه و پاسخ می دهد که در اینجا دیگر شک ندارم،من می اندیشم پس هستم و وقتی دکارت این را اثبات می کند، انسان جدیدی شکل میگیرد که در آن من محور همه چیز میشود و هرچیزی که خارج از آن وجود دارد حتی بدن من به آنجایی برمیگردد که من در مرکز آن قرار دارم و این یعنی ظهور انسان خود بنیاد.

تفاوت اندیشه ابن‌سینا و دکارت در ماجرای طلق
این نویسنده ادامه داد: پس از طرح این مسئله دکارت در خصوص اینکه آیا من میتوانم بر دیگری علم پیدا کنم یا نه معتقد است که دیگری را نمی شود شناخت و این نکته را مطرح می کند که من به دیگری صورت های ذهنی خودم را می دهم یعنی آن را تصرف می کنم و علم را تصرف معنی کند و بیان میکند که علم یعنی قدرت و به هرمیزان که قدرتم بیشتر باشد تصرفم بیشتر خواهد بود.
وی ادامه داد: فرق ابن سینا با دکارت در این است که ابن‌سینا وقتی ماجرای طلق را مطرح می‌کند معتقد است انسان به خودش تنبه پیدا می‌کند بدون هیچ حواسی و از طریق آثاری که داری به خودت نمی‌رسی، تو در یک فضای معلق در حال زیست کردن هستی و به محض اینکه توجه می‌کنی خودت را پیدا می‌کنی، این در واقع از سمت نفس و از سمت خود رفتن به سمت آثار است، حال آنکه دکارت از سمت آثار متوجه خود می‌شود و گفت من چون فعل اندیشیدن را انجام می‌دهم پس هستم.
وی در خصوص ارتباط این موضوع با رمان افزود: رمانی که از طریق انسان کانتی و دکارتی شکل می‌گیرد یک ویژگی دارد و انسانی که از دل انسان معلق ابن‌سینا می‌آید ویژگی دیگری دارد، از آنجائیکه رمان‌نویس و داستان‌نویس اصیل کاری جز اندیشیدن به انسان ندارد باید به این اندیشه‌ها واقف باشد، بنابراین باید حواسمان باشد نویسنده‌ای که در حال نوشتن رمان و داستان است در واقع درحال اندیشیدن به انسان و در نهایت به خود و نفس است.
ابراهیم اکبری دیزگاه، نویسنده، شاعر و پژوهشگر حوزه ادبیات است که فعالیت‌ها و آثار بسیار متعددی را در کارنامه‌ خود دارد. از جمله آثار وی می‌توان به شاه‌کشی، برکت، قابیل توبه می‌کند، هرسوی میله‌ها که باشی زندانی، دجال جمکران، طرح مبانی خوانش دینی و... اشاره کرد.
انتهای پیام

 

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا اندیشه انسان انسان معلق ابن سینا دکارت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۲۵۷۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۵ عنوان برنامه همزمان با هفته عقیدتی سیاسی در ساری اجرا می شود

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام محمد یوسف نژاد هفته عقیدتی سیاسی را فرصت مناسب برای بازنگری در آثار و اندیشه‌های اسوه تعلیم و تربیت استاد شهید مرتضی مطهری عنوان کرد و گفت: شهید مطهری بحق در خلق آثار نو و ارائه دیدگاه جدید از اسلام و اندیشه‌های اسلامی سرآمد بود به گونه‌ای که امام راحل پس از شهادت این استاد برجسته، وی را حاصل عمر و پاره تن خود نامید.

مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در سپاه شهرستان ساری افزود: شهید مطهری تربیت یافته مکتب قرآن و جهاد علمی بود و در طول عمر خود با کج روی ها و انحرافات جامعه آن روز مبارزه سرسختانه داشت همچنین در اسلام شناسی و فنون مختلف اسلام و قرآن کریم کم نظیر بود.

سرهنگ مقصودی مدیر عقیدتی سیاسی سپاه ساری نیز از برگزاری بیش از ۱۵ برنامه در هفته عقیدتی سیاسی در سطح شهرستان خبر داد و گفت: مراسم گرامیداشت معلم شهید استاد مرتضی مطهری در قالب اندیشه مطهر، پیاده روی پایوران و سربازان، برگزاری مسابقه کتابخوانی از آثار شهید مطهری، نشست‌های روشنگری و جهاد تبیین با موضوع اندیشه و آثار شهید مطهری و شعار سال، عطر افشانی گلزار شهدا، تجلیل از مربیان، معلمان نمونه و مدیران برتر بسیج، نواخت زنگ سپاس معلم و زنگ انشای مطهر در مدارس، برگزاری کرسی‌های آزاد اندیشی و نشست های تربیتی بصیرتی، دیدار با خانواده معظم شهدای معلم، برگزاری نمایشگاه کتاب با محوریت آثار شهید مطهری اهم این برنامه‌ها در این هفته است.

مقصودی در پایان شهید مطهری را الگوی همه مربیان و مدیران بسیجی در موضوع جهاد علمی نام برد که بیش از ۷۰ عنوان آثار علمی متنوع و مختلفی از این استاد برجسته به یادگار مانده است.

کد خبر 6087552

دیگر خبرها

  • آیین بزرگداشت روز هنر انقلاب اسلامی در شاهرود برگزار شد
  • رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/ «بر فراز کشتزار» در بازار نشر
  • رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر
  • کارگاه "راهبرد حقوقی و هماهنگی برای آزادی فلسطین" در استانبول برگزار شد
  • ۱۵ عنوان برنامه همزمان با هفته عقیدتی سیاسی در ساری اجرا می شود
  • ۱۵ عنوان برنامه هفته عقیدتی سیاسی در ساری اجرا می شود
  • گرامیداشت هفته عقیدتی سیاسی با ۱۵ برنامه در سپاه ساری
  • جزئیات جایزه ملی داستان و بازآفرینی اعلام شد/ معرفی اصفهان به عنوان پایگاه روایتگری ادبی
  • رشد ۵۰ درصدی آثار هنری شرکت کننده در جشنواره بین المللی امام رضا
  • آنچه ابن سینا می‌تواند در مورد هوش مصنوعی به ما بیاموزد