Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-04-23@17:23:41 GMT

نقش تربیت خانواده در اعتیاد به اینترنت

تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۳۸۶۰۶

نقش تربیت خانواده در اعتیاد به اینترنت

به گزارش جهان نيوز به نقل از ایسنا، اینترنت به جزئی جدایی‌ناپذیر از زندگی بشر مبدل شده است. همانند سایر تکنولوژی‌ها، این تکنولوژی نیز از سواستفاده یا استفاده ناصحیح مصون نیست. استفاده از این ابزارها به مرور زمان می‌تواند وابستگی و اعتیاد به اینترنت را در پی داشته باشد و حتی سبب تشدید اختلال‌هایی مانند اضطراب و افسردگی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در پژوهشی که مهدی خانجانی، استادیار گروه روانشناسی بالینی دانشگاه علامه طباطبایی، فرشته قنبری، دانش‌آموخته کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی و ابراهیم نعیمی، استادیار گروه مشاوره دانشگاه علامه‌طباطبایی انجام داده‌اند آمده است: «عوامل زمینه‌ساز اعتیاد به اینترنت را می‌توان در سطح فرد، خانواده و جامعه مطرح کرد. هم‌چنین این پدیده در بین گروه‌های مختلف سنی وجود دارد، نوجوانان در این بین آسیب‌های بیشتر را در مقایسه با سایر گروه‌های سنی متحمل می‌شوند، چرا که با مشکلاتی در حوزه تحصیل و ورود به بازار کار و اشتغال را برای این افراد به وجود می‌آورد.»

محققان در این مقاله می‌گویند: «در حوزه خانواده، سبک‌های تربیتی والدین از عواملی است که در اعتیاد به اینترنت می‌تواند به ایفای نقش بپردازد. بر اساس الگوی بامریند و شیفر دو محور اساسی در رفتار و تعامل‌های والدین در ارتباط با فرزندان وجود دارد: محبت و کنترل، از ترکیب این دو بعد چهار سبک مختلف فرزندپروری مقتدرانه، مستبدانه، سهل‌گیر و کناره‌گیر ایجاد می‌شود که سه سبک اخیر شیوه‌های فرزندپروری ناکارآمد محسوب می‌شوند. والدین دارای شیوه مستبدانه پرتوقع بوده، پذیرای نیازهای فرزندان خود نبوده، دارای پیام‌های کلامی، و فاقد محتوای عاطفی، کمتر حمایت‌پذیر، کمتر از تقویت‌کننده‌ها استفاده کرده و دارای روش تنبیه و زور برای کنترل فرزندان هستند.»

در بخش دیگری از این مطالعه آمده است: «والدین دارای شیوه سهل‌گیرانه، کنترل اندکی داشته دارای نگرش متضاد در ارتباط با انضباط فرزندان تسلیم در مقابل خواسته‌های فرزندان و دارای استقلال رأی کمتری هستند. فرزندان پرورش‌یافته این شیوه به هنگام مواجهه با مشکلات تمایل به واپس روی دارند و پرخاشگر هستند. والدین دارای شیوه مقتدرانه دارای استدلال منطقی هستند، تاب مقاومت در برابر خواسته‌های نامعقول و عصبانیت فرزندان دارند. در ابراز محبت و استفاده به موقع از تقویت‌کننده‌ها مهارت دارند و از علایق و ویژگی‌های فرزندان خود اطلاع دقیقی دارند.»
خانجانی و همکارانش در این پژوهش می‌گویند: «در ارتباط با اعتیاد به اینترنت کارکرد خانواده نیز تأثیرگذار است.

هر خانواده یک ساختار دارد که این ساختار زمانی که خانواده در شرایط واقعی باشد شناخته می‌شود. پژوهشگران می‌گویند اعتیاد به اینترنت صرفاً مشکل یک فرد نیست بلکه مشکلی است که خانواده مسئول آن است و این مشکل به واسطه پیامدهای بد کارکردی خانواده می‌تواند ایجاد شود.»

در بخش دیگری از این مقاله آمده است: «می‌توان بیان کرد که در ارتباط با اعتیاد به اینترنت سبک‌های دل‌بستگی نیز از جمله عوامل مؤثر هستند. به عقیده بالبی، روانکاو انگلیسی، بسیاری از اشکال روان آزردگی‌ها و اختلال‌های شخصیت نتیجه محرومیت کودک از مراقبت مادرانه یا عدم ثبات رابطه کودک با چهره دل‌بستگی است. سبک‌های دل‌بستگی می‌تواند منجر به طرز رفتار، افکار و هیجانات خاصی در افراد شود که در صورت بدکارکردی با اختلالات شخصیت نیز مرتبط هستند.

می‌توان انتظار داشت که سبک‌های دل‌بستگی مانند سبک دل‌بستگی اجتنابی، دارای سطوح بالای اضطراب و افسردگی است. این افراد دارای کیفیت زندگی پایین و سلامت روان نامطلوبی هستند. اینترنت می‌تواند به عنوان یک نوع مکانیزم تنظیم هیجان و مقابله با مشکلات روان‌شناختی این افراد مورد بررسی قرار بگیرد، چرا که اینترنت می‌تواند به برقراری یک رابطه طولانی، پرکردن اوقات فراغت عدم رویارویی واقعی با افراد و موقعیت‌های اجتماعی محسوب می‌شود.»

پژوهش حاضر از نوع توصیفی و روش مطالعه همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش‌آموزان دختر ۱۲ تا ۱۸ سال منطقه پنج تهران در نیم‌سال دوم تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ به تعداد ۲۶۸۸ نفر تشکیل می‌دهند. از این میان جامعه آماری پژوهش حاضر ۳۳۸ در نظر گرفته شده است. ابزارهای پژوهش مقیاس دلبستگی بزرگسالانکولینز و رید، پرسشنامه‌ی سبک‌های تربیتی فرزندپروری شیفر، آزمون اعتیاد به اینترنت و ابزار سنجش خانواده (FAD) بوده است.

نویسندگان این مقاله می‌گویند: «نتایج تجزیه تحلیل داده‌ها نشان داد که در بین متغیرهای کارکرد خانواده با اعتیاد به اینترنت ارتباط منفی وجود داشت. نتایج مربوط به رابطه کارکرد خانواده با اعتیاد به اینترنت نشان داد که حل مسئله، ارتباط، نقش‌ها، پاسخ دهی عاطفی و کارکرد عمومی با اعتیاد به اینترنت رابطه منفی معناداری دارند یعنی به موازات افزایش این متغیرها شاهد کاهش سطح اعتیاد به اینترنت بودیم. هم‌چنین بین مؤلفه‌های مشارکت عاطفی و کنترل رفتار از مؤلفه‌های منفی و نامطلوب کارکرد خانواده هستند که اشاره به درهم‌آمیختگی، عدم استقلال، از بین رفتن مرزهای فردیت و عدم احترام به مرزها و محدوده‌های شخصی است که در صورت افزایش این مؤلفه شاهد افزایش اعتیاد به اینترنت بودیم.»

طبق این پژوهش «در بین سبک‌های تربیتی مقتدر و سلطه‌گر با اعتیاد به اینترنت رابطه منفی معنادار و بین سبک تربیتی بی‌توجه، با اعتیاد به اینترنت رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین سبک‌های فرزندپروری، سبک بی‌توجه بیشترین تأثیر را در گرایش اعتیاد به اینترنت دارد. هم‌چنین برخی نتایج پژوهش‌های پیشین نشان داد که سبک‌های تربیتی بی‌توجه به والدین، رابطه معنی‌داری با میزان استفاده دانش‌آموزان از اینترنت دارد. افراد دارای سبک دل‌بستگی ناایمن به خاطر احساس ناایمنی، اضطراب و عدم اعتمادی که نسبت به خود یا دیگران دارند، هنگامی که در ایجاد و برقراری ارتباط با دیگران شکست می‌خورند، بیشتر انزوا و تنهایی را ترجیح می‌دهند و این امر باعث می‌شود که به اینترنت گرایش بیشتری داشته باشند.»

همچنین عوامل مرتبط با خانواده نقش به سزایی در گرایش به اعتیاد به اینترنت نوجوانان دارد، در واقع می‌توان بیان کرد که خانواده‌هایی که دچار عملکرد مختل و نامطلوب هستند به طرق مختلف فرزند خود را به استفاده افراطی از اینترنت سوق می‌دهند. از محدودیت‌های پژوهش حاضر می‌توان به محدودیت در بررسی سایر متغیرهای مربوط به فرد آزمودنی‌ها به دلیل تعداد زیاد سوالات و خستگی آزمودنی‌ها و محدودیت در تعمیم‌دهی نتایج پژوهش به جنسیت پسر اشاره کرد.

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۳۸۶۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۳۰۰ قطعه زمین ویژه‌ طرح جوانی جمعیت در بیرجند آماده واگذاری است

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان جنوبی گفت: تعداد ۲۳۰۰ قطعه زمین ویژه‌ طرح جوانی جمعیت در بیرجند آماده واگذاری است؛ هزینه پروانه و عوارض ساختمانی به میزان ۱۰ درصد برای خانواده‌های دارای حداقل سه فرزند زیر ۲۰ سال دارای تخفیف است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان جنوبی، حمیدرضا طالبی امروز _سه‌شنبه، چهارم اردیبهشت_ در ستاد حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اظهار کرد: سالمندی جمعیت عوارض و عواقب بسیاری دارد و حتی در سطح تهدیدی برای هر کشور و جامعه محسوب می‌شود.

وی با اشاره به فواید جوانی جمعیت و عواقب سالمندی در جامعه، ادامه داد: قانون جوانی جمعیت در کشور مصوب و ابلاغ شده، لذا از همه دستگاه‌های اجرایی شامل این قانون انتظار می‌رود قانون جوانی جمعیت را به درستی اعمال کنند.

معاون استاندار خراسان جنوبی گفت: چنانچه هنوز آئین‌نامه و ابلاغی ذیل این قانون از سوی وزارتخانه و دستگاه‌های بالا دستی واصل نشد، انتظار می‌رود مدیران پیگیری لازم را داشته باشند تا کارها در مرکز برای اجرای قانون، تسهیل شود چون وقتی قانون ابلاغ شود، لازم‌الاجرا است.

وی در ادامه تبلیغات محیطی درخصوص ترویج جوانی جمعیت را مؤثر دانست و بیان کرد: در همین راستا باید تبلیغات فرهنگی و فضاسازی محیطی و رسانه‌ای با روش‌های مختلف، بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

طالبی بر ارائه و تداوم آموزش‌های لازم در این حوزه با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و سایر دستگاه‌هایی که مسئولیت دارند تأکید کرد و افزود: دستگاه‌های متولی مجری این قانون باید اطلاع‌رسانی کافی در خصوص مصوبات قانونی جوانی جمعیت را به جامعه هدف داشته باشند تا مردم از امتیازات قانونی خود مطلع و بهره‌مند شوند.

وی به ماده ۵ قانون حمایت از خانواده و جوانی اشاره کرد و گفت: دستگاه‌های اجرایی مکلفند برای تأمین و ارتقای کیفیت مسکن، پایان کار و عوارض ساخت و ساز، کلیه هزینه‌های تخصیص شبکه، انشعابات و خدمات نظام مهندسی را به میزان ۵۰ درصد برای خانواده‌های دارای سه فرزند زیر ۲۰ سال و به میزان ۷۰ درصد برای خانواده‌های دارای حداقل چهار فرزند زیر ۲۰ سال برای یک مرتبه تخفیف دهند.

معاون استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: بر اساس این قانون، هزینه پروانه و عوارض ساختمانی به میزان ۱۰ درصد برای خانواده‌های دارای حداقل سه فرزند زیر ۲۰ سال دارای تخفیف است.

وی به ارائه عملکرد دستگاه‌های مربوطه در این زمینه پرداخت و افزود: تاکنون شرکت آب و فاضلاب استان این قانون را برای ۲۸ مورد از خانواده‌های دارای چهار فرزند و ۷۵ مورد از خانواده‌های دارای سه فرزند اجرایی کرده است.

طالبی عنوان کرد: شرکت توزیع نیروی برق استان نیز تاکنون ۵۷۵ مورد تخفیف و کنتور رایگان به این خانواده‌ها ارائه کرده و بیش از ۹۰ انشعاب هم در حوزه آب واگذار شده است.

وی در ادامه با بیان اینکه در حوزه واگذاری زمین اقدامات خوب و ارزشمندی انجام شده و خراسان جنوبی از استان‌های پیشرو در این زمینه است، گفت: ۲ هزار و ۳۰۰ قطعه زمین در دو منطقه مرکز استان (بیرجند) آماده قرعه‌کشی و واگذاری برای خانواده‌های مشمول قانون جوانی جمعیت است و در واگذاری زمین‌ها هیچ محدودیتی نداریم.

معاون استاندار خراسان جنوبی گفت: درخصوص وام‌های قانون جوانی جمعیت امسال منابع بهتری جذب شده و امیدواریم صف تشکیل شده برای تسهیلات فرزندآوری کاهش یابد.

وی با اشاره به لزوم استفاده از ظرفیت خیران برای ساخت خوابگاه‌های متأهلی در استان، بیان کرد: در قانون، مشوق‌های خوبی برای فرزندآوری لحاظ شده که باید دستگاه‌های اجرایی در راستای شفاف‌سازی قانون و تببین ابعاد مختلف آن تلاش کنند تا حقی از مردم ضایع نشود.

کد خبر 747308

دیگر خبرها

  • ۲۳۰۰ قطعه زمین ویژه‌ طرح جوانی جمعیت در بیرجند آماده واگذاری است
  • آغاز کارزار رسانه‌ای پیشگیری از اعتیاد در استان مرکزی
  • اجرای کارزار رسانه‌ای پیشگیری از اعتیاد در استان مرکزی
  • ایران دارای بیشترین کشفیات مواد مخدر در جهان / استفاده از «هنر» در پیشگیری از اعتیاد
  • ایران دارای بیشترین کشفیات موادمخدر در جهان / استفاده از «هنر» در پیشگیری از اعتیاد
  • حرفه آموزی معتادان در حال بهبود برای ورود به بازار کار
  • نود متقاضی خانواده دارای سه فرزند در شیروان، زمین دریافت می‌کنند
  • ایران دارای بیشترین کشفیات موادمخدر در دنیا/ استفاده از «هنر» در پیشگیری از اعتیاد
  • فرم ج و اهدای زمین به متقاضیان جوانی جمعیت
  • شتر مار خانواده ورامینی را غافلگیر کرد