Web Analytics Made Easy - Statcounter

در شرایط کنونی تحریم نفت خام، تقویت صنایع پایین دست نفت با واگذاری اصولی به بخش خصوصی می تواند محصولات با ارزش افزوده بالاتر و معاف از تحریم را روانه بازارهای صادراتی کند.

با تشدید تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران، این روزها توجه اغلب کارشناسان اقتصادی به سمت توسعه صنایع پایین دست نفت جلب شده است. این در حالی است که دولت به دلیل حجم انبوه طرح های نیمه کاره، توان ورود به راه اندازی صنایعی همچون پتروشیمی را ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این رو به نظر می رسد واگذاری این طرح ها به بخش خصوصی می تواند راه چاره ای برای برون رفت وضعیت فعلی باشد. اما باید این موضوع را درنظر گفت که خصوصی سازی باید اصولی انجام شود و همچنین نباید با نقدهای تند نسبت به خصوصی سازی، این سنت پسندیده را نادیده گرفت.

در این رابطه محمود بهمنی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با اقتصادآنلاین بیان داشت: با انتقاد از روند واگذاری‌های دولت به بخش خصوصی نمی‌توان از ۵۶۰ هزار میلیارد تومان طرح نیمه‌کاره خلاص شد. وی افزود: اگر درباره هر خصوصی‌سازی انتقاد داشته باشیم با این کار جلوی خصوصی‌سازی را می‌گیریم و دیگر نهادی جرات خصوصی‌سازی را به خودش نمی‌دهد.

به اعتقاد این عضو کمیسیون اقتصادی راهکار مبارزه با فساد در خصوصی‌سازی، بررسی مورد به مورد است. بهمنی در این خصوص گفت: باید بررسی شود که اگر در یک خصوصی‌سازی همچون پالایشگاه کرمانشاه، خطایی رخ داده از همان ابتدا مورد ارزیابی قرار گیرد و مشکلاتآن تماما توسط بازرسین کشف و برطرف شود و پس از آن اطلاع‌رسانی عمومی شود. نه اینکه از همان ابتدا مفاسد رخ داده بصورت جسته و گریخته رسانه‌ای شود.

در این صورت است که جامعه عمومی مطالبه می‌کند که خصوصی‌سازی پس گرفته شود و این به صلاح کوچک کردن دولت نیست. چراکه باید بررسی شود که خصوصی‌سازی انجام شده به نفع دولت بوده یا خیر.

وی در پاسخ به این سوال که بعضا کارشناسان ارزیاب یک بنگاه در حال واگذاری را کمتر از ارزش ذاتی اعلام کرده و یا زیان‌ده جلوه می‌دهند، گفت: رسیدگی و ارزیابی اقتصادی یک بنگاه کار چندان ساده‌ای نیست که بتوان به راحتی در خصوص نظر کارشناسان ارزیاب رای داد. برای مثال در یک کارخانه در حال واگذاری باید ارزیابی‌های مختلفی در خصوص ماشین‌آلات، زمین،نیروی انسانی و دارایی‌های متفاوت آن نظر داد. حال ممکن است در یکی از این نظرات خطایی رخ دهد و فسادی صورت پذیرد اما نمی‌توانیم کل مسئله خصوصی‌سازی را زیر سوال ببریم چراکه خصوصی‌سازی فی نفسه عمل شایسته و پسندیده‌ای است. منتهی اینکه در کشور ما بنگاه‌های اقتصادی بد خصوصی‌سازی شده و در اصل رهاسازی شده است.

اقتصادآنلاین

لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000DYc برچسب ها: خصوصی سازی ، محمود بهمنی ، بازارنیوز

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: خصوصی سازی محمود بهمنی بازارنیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۴۶۲۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی کیا: شکست در واگذاری استقلال و پرسپولیس شکست خصوصی‌سازی است/ فدراسیون جلوی رقابت مالی ناسالم و پول پاشی را بگیرد

صادق رئیسی کیا در گفت‌وگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا،در خصوص واگذاری باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس و اختلاف در فضای رسانه‌ای و مجازی بر سر واگذاری استقلال به هلدینگ خلیج فارس و پرسپولیس به ۴ بانک (شهر، ملت، تجارت و صادرات) اظهار کرد: تا روز مزایده به طور قطعی مشخص نیست خریدار این دو باشگاه کدام نهاد حقیقی یا حقوقی است. دو سال و سه ماه مدیرعامل باشگاه راه‌آهن اولین باشگاه خصوصی شده بودم. تجربه علمی و عملی در این زمینه دارم. اصل واگذاری از بخش دولتی به خصوصی را باید محترم بدانیم. سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی می‌گوید که واگذاری کار شایسته‌ای است. قانون اجرای این اصل می‌گوید که باید خصوصی‌سازی در کشور صورت گیرد. نامگذاری تمامی سال‌های اخیر از سوی رهبری که همگی جنبه اقتصادی دارند هم گویی آن است که خواسته ایشان حرکت کشور به سوی خصوصی‌سازی است.

واگذاری‌ها خصولتی نباشد

وی ادامه داد: بنابراین در باور قانون‌گذار، سیاست‌گذار و ناظر این است که بخش خصوصی تقویت شود. هر چند باید اقتصاد دست بخش خصوصی باشد و دولت به جایگاه تنظیم‌گر، سیاست‌گذار و اداره کننده کلی اقتصاد کشور برود، نه اینکه دست‌اندرکار و متصدی شود. اصل واگذاری محترم است ولی بگذریم که در اجرا مشکلات عدیده‌ای به وجود آمد. شخص رهبری هم از این روند ناراضی است و مسئولان کشوری هم به آن اشاره کرده‌اند. خصوصی‌سازی‌ها عمدتاً باعث نابودی بنگاه‌ها شده است. بخشی از واگذاری‌ها به بخش خصوصی نبوده و به صورت خصولتی صورت گرفته است. بماند در اجرا چه مشکلاتی پیش آمده که خصوصی‌سازی را زمین‌گیر کرده است. با تمام این اتفاقات دلیلی نداریم تا اصل خصوصی‌سازی را نادیده بگیریم. در مورد واگذاری باشگاه‌ها کار درستی است تا از اصل خصوصی سازی دفاع کنیم.  

مدل دولت برای واگذاری درست نیست

مدیرعامل سابق باشگاه راه‌آهن خاطرنشان کرد: مدل واگذاری باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس از سوی دولت مدل درستی نیست. بر اساس تجربه‌ای که در باشگاه راه‌آهن به دست آوردم می‌گویم مدل واگذاری دولت درست نیست. وقتی دولت واگذاری مالکیت را انجام دهد و بعد باشگاه را رها کند، سیستم و نظام حمایتی برای دوره پس از واگذاری وجود نداشته باشد، باشگاه نابود می‌شود. کما اینکه این اتفاق در مورد باشگاه راه‌آهن اتفاق افتاد. هدف از خصوصی‌سازی افزایش بهره‌وری، کارایی و ظرفیت‌های اقتصادی است. در باشگاه راه‌آهن یک دوره حمایت بود، اما بعد به حال خود رها و بعد از سه چهار سال در شیب سقوط افتاد. برای آنکه برای این دو باشگاه بزرگ، اتفاق باشگاه راه‌آهن تکرار نشود دولت باید دقت کند تا مالکیت را ندهد مگر اینکه سیاست‌های حمایتی برای دوره پس از واگذاری وجود داشته باشد.

قدیمی‌ترین برند ورزشی کشور از بین رفت

وی یادآور شد: تا به الان پرداخت مالیات باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس را اداره مالیات با فشار مضاعف پیگیری نمی‌کند ولی وقتی خصوصی شوند چنین فشاری را می‌آورد. پس از واگذاری دیگر وزیر ورزش برای جذب حامی مالی اقدامی نمی‌کند، چون مسئولیتی در این زمینه ندارد.   سرخابی‌ها بعد از واگذاری چتر حمایتی دولت را از دست می‌دهند؛ بنابراین باید بسته‌ای برای حفظ چتر حمایتی بعد از واگذاری وجود داشته باشد تا بهره‌وری دو باشگاه بالا برود، اشتغالی که ایجاد می‌شود از بین نرود. در لیگ قهرمانان آسیا حضور موفق داشته باشند. باشگاه راه‌آهن قدیمی‌ترین برند ورزشی کشور از بین رفت. در مورد استقلال و پرسپولیس چنین اتفاقی تکرار نشود. باید از تجارب گذشته درس بگیریم. واگذاری بیش از ۵۰ درصدی سهام دو باشگاه این نگرانی را ایجاد می‌کند که حمایت‌ها ادامه نباید و ناخواسته دو باشگاه به سوی نابودی بروند. دولت مراقب باشد تا دو باشگاه پرطرفدار از دست نرود.  

نظارت مداخله گرایانه اجازه اعمال مدیریت را نمی‌دهد

رئیسی کیا افزود: حالا که دولت روش واگذاری را انتخاب کرده، حتما حمایت و نظارت‌هایی را در قرارداد واگذاری بگنجاند. برای تداوم دو باشگاه حمایت دولت اصل مهمی است. توسعه پایدار در مورد این دو باشگاه اجرایی شود. ارتقا و بهره‌وری این دو باشگاه حفظ شود. البته حلقه نظارت به حدی تنگ نباشد که بخش خصوصی مالک دو باشگاه هیچ اختیاری نداشته باشد. یک وقت‌هایی نظارت‌هایی گذاشته می‌شود که به قدری مداخله گرایانه است که اجازه اعمال مدیریت را به مالک نمی‌دهد. شأن و اقتضائات مدیریت زیر سوال نرود. نظارت با هدف توسعه بخش خصوصی، همان طور که رهبری می‌گوید و در قانون وجود دارد، اما کمتر اجرا می‌شود. نظارت برای این باشد که بخش خصوصی برای ادامه حیات بجنگد نه اینکه ول کند و برود. نباید این بخش را خلع سلاح کرد. حتماً در قرارداد واگذاری و ترتیبات آن مواردی لحاظ شود که بخش خصوصی مشتاق فعالیت باشد.  

ورزش قدرت رسانه‌ای بسیار بالایی دارد

وی ادامه داد: الزاماتی قبل، در حین و بعد از واگذاری داریم. الزامات قبل و در حین گذشته و الان الزامات بعد از واگذاری اهمیت دارد. دولت مصمم شده تا با روشی که اعلام کرده واگذاری صورت گیرد. امیدوارم الزامات، بایسته‌ها و شایسته‌ها به خوبی تدوین شود و بعد از واگذاری استقلال و پرسپولیس شرایط خوبی داشته باشند. خصوصی‌سازی برای رشد، توسعه و ارتقای بیشتر است. اگر منجر به از دست رفتن شود که خصوصی‌سازی این دو باشگاه ناکام مانده است. دولت توجه کند که خصوصی‌سازی در ورزش با دیگر خصوصی‌سازی‌ها متفاوت است. ورزش قدرت رسانه‌ای بسیار بالایی دارد و سرمایه اجتماعی بسیار زیادی را گردآوری می‌کند. کانون بسیار بزرگی از هواداران هستند. از ورزش می‌توان برای حرکت و شتاب دادن به بخش‌های اقتصادی استفاده کرد. برای اصلاح الگوی مصرف و کاهش تصادفات می‌توان بهره برد. برای ارتقای تربیت و فرهنگ عمومی می‌توان از ورزش استفاده کرد.  

خصوصی‌سازی لطمه می‌خورد

رئیسی‌کیا تأکید کرد: اگر در ورزش خصوصی‌سازی صورت گیرد و ناکام بماند به خود خصوصی‌سازی آسیب جدی وارد می‌شود. چون در پیرامون ورزش هواداران و توجهات زیادی وجود دارد اگر شکست بخورد تنها استقلال و پرسپولیس ضربه نخورده‌اند، خصوصی‌سازی آسیب جدی می‌بیند. دیگر حوزه‌های خصوصی‌سازی لطمه زیادی می‌خورد. هواداران هم در فضای احساسی و هیجانی قرار دارند. بحث «فیرپلی مالی» از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا در حال اجراست و این طور نیست که هلدینگ خلیج فارس و بانک‌ها، بر فرض اینکه مالک دو باشگاه شوند از درآمد خود هزینه کنند. این زمینه در اروپا مورد سؤال قرار گرفته و باشگاه‌هایی که با جیب دولت اداره می‌شوند مورد بازخواست قرار می‌گیرند و علامت سؤال بزرگی مقابل آنهاست. باشگاه‌ها باید از محل درآمد خود اداره شوند نه اینکه الخلیفی و آبراموویج پول واریز کنند. در AFC هم مورد توجه قرار گرفته و نباید باشگاه‌ها از مالک و صنعتی که حامی آنهاست اداره شوند. نظام خودگرانی، اجتماعی و اقتصادی درستی داشته باشند.  

فدراسیون جلوی پول پاشی را بگیرد

وی خاطرنشان کرد: زمینه‌های دغدغه هوادار از سوی AFC بسته شده است. تا پیاده‌سازی زمینه جوانمردی مالی یا همان «فیرپلی مالی» در آسیا فاصله داریم. در این مورد فدراسیون فوتبال نقش قابل توجه و خیلی مهمی دارد. فدراسیون از طریق نظام‌ها و دستورالعمل‌هایی که تدوین می‌کند اجازه ندهد اصل مهم رقابت سالم به ویژه در زمینه مالی از بین برود. لیگ یعنی رقابت سالم، لیگی که باشگاه‌های آن از جیب مالک خرج کنند نتیجه نمی‌دهد. باشگاهی که بازیکن سازی و استعدادپروری می‌کند، معلوم است که شکست می‌خورد. فدراسیون نگذارد با رقابت مالی ناسالم، کسانی که دارند زحمت می‌کشند و بازیکن سازی می‌کنند در معرض خطر قرار بگیرند و در وضعیت بد رقابتی قرار بگیرند. اینجاست که جا دارد خواسته AFC اجرا شود و فدراسیون اجازه ندهد مالکی با پول پاشی تیمش را تقویت کند.  

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • (ویدئو) انتقاد خیابانی از واگذاری استقلال و پرسپولیس: این خصوصی‌سازی نیست
  • انتقاد جواد خیابانی از وضع خصوصی سازی سرخآبی ها + ویدئو
  • رئیسی کیا: شکست در واگذاری استقلال و پرسپولیس شکست خصوصی‌سازی است/ فدراسیون جلوی رقابت مالی ناسالم و پول پاشی را بگیرد
  • واکنش وزارت ورزش به شایعات پتروشیمی و بانکی
  • بازی با گزینه «تحریم نفتی»/ آمریکا در تقابل با ایران روی چه گزینه‌هایی مانور می‌دهد؟
  • رویترز: بایدن تحریم‌های نفتی ایران را تشدید نمی‌کند
  • یورونیوز: آمریکا نمی‌تواند تحریم‌های نفتی ایران را تشدید کند
  • پرسپولیس و استقلال واگذار شدند اما خصوصی نشدند! / پرسپولیس به ۴بانک و استقلال به پتروشیمی فروخته شد؛ از این جیب به آن جیب
  • پرسپولیس و استقلال واگذار شدند اما خصوصی نشدند! / پرسپولیس به ۴بانک و استقلال به پتروشیمی فروخته شد
  • رمزگشایی ۹ فقره سرقت از اماکن خصوصی در ساری