Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@19:28:18 GMT

معاون وزیر بهداشت: ایران در آستانه حذف مالاریاست

تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۵۴۰۲۱

معاون وزیر بهداشت: ایران در آستانه حذف مالاریاست

چابهار- ایرنا- معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بر اساس برآوردهای سازمان بهداشت جهانی و اقدامات انجام شده، ایران در آستانه حذف مالاریاست.

به گزارش ایرنا دکتر احمد رئیسی روز پنجشنبه در همایش روز جهانی مالاریا در چابهار اظهار داشت: در منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت ایران و عربستان تا سال 2020 می توانند به مرحله حذف مالاریا برسند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی بیان کرد: ایران تنها کشوری در منطقه است که بر اساس پیش بینی ها تا سال 2020 بیش از 40 درصد کاهش موارد مالاریا را داشته باشد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: ایران با کشورهای مالاریا خیز نظیر افغانستان و پاکستان همجوار است و این همسایگی موجب انتقال مالاریا به کشور شده و شاخص های سلامت را همیشه پایین نگه داشته است.
وی ادامه داد: اطلاعات و آمار به دست آمده پیشرفت چشمگیر ایران در پیشگیری از ملاریا را نسبت به 2 دهه پیش نشان می دهد.
دکتر رئیسی تصریح کرد: ترددهای مرزی کنترل نشده در مرزهای طولانی جنوب شرق کشور مهمترین چالش در حوزه بهداشت و درمان است و باید امکانات و تجهیزات لازم برای کنترل بیماری پیش بینی شود.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز گفت: گرفتن گواهینامه حذف مالاریا منوط به ادامه دار بودن برنامه مبارزه با این بیماریست اما ایران تاکنون در حذف این بیماری موفق عمل کرده است.
محمدمهدی گویا افزود: نظام سلامت در سال های گذشته همواره تلاش کرده است تا خدمات درمانی برای حذف مالاریا را میان مردم به صورت عادلانه تقسیم کند.
وی ادامه داد: با وجود موفقیت های نظام سلامت در مبارزه با مالاریا، گزارش دهی از موارد ابتلا به این بیماری حتی از طریق بخش خصوصی در کشور جنبه اجباری دارد.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص انتقال مالاریا از طریق پشه آنوفل به تقویت نظام مراقبت حشره شناسی کشور نیز اشاره کرد و آن را از اولویت های برنامه حذف مالاریا برشمرد.

**آغاز عملیات اجرایی بیمارستان 540 تختخوابی چابهار تسریع شود
امام جمعه چابهار نیز در این همایش از زحمات و تلاش های شبکه بهداشت و درمان این شهرستان برای کاهش بیماری ها و ارتقای شاخص های سلامت قدردانی کرد.
حجت الاسلام سیدمحمد موسوی افزود: اقدامات ارزنده جمهوری اسلامی ایران در حوزه بهداشت در استان سیستان و بلوچستان ستودنی است.
وی بر تسریع ساخت بیمارستان٥٤٠ تختخوابی چابهار توسط وزارت بهداشت تاکید کرد و افزود: بعد از حدود 6 ماه از کلنگ زنی این پروژه بهداشتی هیچ اقدام عملی تا کنون انجام نشده است.

**برای کنترل مالاریا همه مشارکت کنند
سرپرست معاونت استانداری سیستان و بلوچستان و فرماندار شهرستان ویِژه چابهار نیز با بیان اینکه برای کنترل مالاریا همه مشارکت کنند افزود: با توجه به مشکلات بهداشتی و بیماری های واگیری که در کشورهای همسایه وجود دارد یکی از مهمترین اقدامات بهداشت و درمان کنترل بیماری ها نظیر مالاریاست.
رحمدل بامری افزود: با وجود سختی های موجود کنترل بیماری به نوعی جهاد در راه خدا محسوب می شود.
وی با اعلام حمایت فرمانداری از اقدامات شبکه بهداشت و درمان چابهار مشارکت تمامی اعضای شورای اداری در پیشبرد اهداف بهداشتی در این شهرستان را خواستار شد.

**افزایش حاشیه نشینی در چابهار تهدید جدی در شاخص های سلامت
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایرانشهر نیز گفت: افزایش حاشیه نشینی، زاغه نشینی، کمبود امکانات در این مناطق و ترددهای غیرمجاز مرزی در چابهار تهدید جدی در ارتقای شاخص های سلامت است و همیشه با چالش هایی در این زمینه مواجه هستیم.
دکتر محمدمهران امینی فرد اظهار داشت: کنترل بیماری ها از جمله مالاریا به دنبال اقدامات انجام شده و فعالیت های شبانه روزی محقق می شود و باید در نقاط حاشیه نشین برق و سایر امکانات رفاهی وجود داشته باشد تا شاهد این نوع از بیماری ها نباشیم.
وی افزود: در سال گذشته با اقدامات موثر دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر شاهد کاهش موارد محلی مالاریا در حوزه این دانشگاه هستیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر به همجواری چابهار با پاکستان اشاره کرد و افزود: تردد های غیرمجاز تهدید جدی در افزایش مالاریاست.
وی به آمار بیش از 25 هزار نفری اتباع خارجی در حوزه دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر اشاره کرد و گفت: باید در مرزها امکانات لازم برای کنترل این نوع از بیماریها پیش بینی شود.
امینی فرد ادامه داد: برنامه حذف مالاریا با چالش ‌هایی نظیر شروع فصل کشاورزی و ورود اتباع بیگانه، 2 ملیتی بودن افراد، کمبود نیروهای بهداشتی برای مراقبت و بیماریابی مالاریا و افزایش حاشیه نشینی روبروست.
وی تصریح کرد: مالاریا از مهمترین بیماری‌ های عفونی است و این بیماری تبعات بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی دارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر بابیان اینکه یک میلیون و 234 هزار نفر زیر پوشش این دانشگاه هستند گفت: 900 هزار نفر از این افراد در روستاها سکونت دارند.
به گزارش ایرنا، همایش روز جهانی مالاریا با هدف تبیین موفقیت ها در جلوگیری از بیماری مالاریا و بحث تبادل نظر برای کاهش آن امروز/پنجشنبه/ با حضور اساتید و مدیر منطقه ای برنامه مبارزه با مالاریا در سازمان جهانی بهداشت و شماری از مسئولان کشوری و استانی در چابهار آغاز به کار کرد.
مهمترین موضوعاتی که در این همایش مطرح می شود می ‌توان به برنامه حذف مالاریا در جمهوری اسلامی ایران از منظر چشم انداز منطقه ای و جهانی، انتظارات بخش های مختلف توسعه در پیمودن قدم های پایانی حذف مالاریا در کشور، حمایت قانونگذاران از برنامه حذف مالاریا در ایران، نقش دفتر سازمان جهانی بهداشت در ایران در حمایت از برنامه حذف مالاریا، دستاوردهای استراتژی حذف مالاریا در کشور، ارتباط توسعه و مالاریا و اعلام حمایت سیاسی از این برنامه در استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد.
در این همایش کریستف هامل من نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران، رئیس مجمع نمایندگان مردم سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، مدیر برنامه مبارزه با مالاریا در دفتر منطقه ای سازمان جهانی بهداشت و رییس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار حضور دارند.
3043**3213

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي بهداشت و درمان همايش مالاريا معاون وزير بهداشت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۵۴۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشرفت چشمگیر ایران در کنترل بیماری مالاریا / پیشتازی در گسترش نظام تشخیص آزمایشگاهی

با اقدامات مؤثر وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های متعدد، طی بازه زمانی چهار ساله از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ هیچ مورد بومی بیماری مالاریا در کشور شناسایی نشده و شناسایی نشدن مورد بومی ابتلاء به مالاریا طی این سال‌ها، نشان دهنده پیشرفت چشمگیر و قابل توجه برنامه کنترل مالاریا است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، به گفته متخصصان، بیماری مالاریا یک بیماری انگلی است که توسط پشه آنوفل به انسان منتقل می‌شود، انواع و گونه‌های مختلفی دارد که سه گونه ویواکس، فالسیپاروم و مالاریه موجود در ایران هستند که از بین آن‌ها پلاسمودیوم ویواکس شایع‌ترین گونه انگل مالاریا است و خطرناک‌ترین نوع آن هم پلاسمودیوم فالسیپاروم است که خطر مرگ را به دنبال دارد.

مسئولان امر معتقدند؛ این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیری شیوع پیدا می‌کند و در ایران بیشتر در نواحی گرمسیری کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان دیده می‌شود؛ از علائم شایع این بیماری می‌توان به تب و لرز، تعریق، احساس سرما و سردرد و حالت تهوع اشاره کرد.

بر اساس آخرین گزارشات ارائه شده، در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۴۱ میلیون مورد ابتلاء به مالاریا گزارش و از این تعداد، بیش از ۶۲ هزار مورد منجر به مرگ شده است. بیماری مالاریا در مناطق دارای آب و هوای معتدل شایع نیست، اما در نواحی گرمسیر و نیمه گرمسیر رایج است و کودکان خردسال (با سن کمتر از پنج سال) ساکن در آفریقا، بیشترین قربانیان این بیماری را به خود اختصاص می‌دهند.

رضا فدایی، مدیر بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان نیز پیش‌تر در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرده بود: در حال حاضر به صورت سالانه در سراسر جهان بیش از ۲۲۰ میلیون نفر به بیماری مالاریا مبتلا می‌شوند و حدود ۶۰۰ هزار نفر در سال، در پی ابتلاء به این بیماری جان خود را از دست می‌دهند و در دستور کار داشتن برنامه‌های کنترل مالاریا در ایران منجر شده است که خطر ابتلاء به این بیماری در کشور به حداقل برسد.

اکنون ایران در منطقه در زمینه مبارزه با بیماری مالاریا، پیشتاز است و با توجه به اهمیت این بیماری و لزوم آگاه‌سازی افراد، تشخیص به موقع بیماری و کنترل مالاریا در کشور با احمد رئیسی، رئیس اداره کنترل بیماری‌های منتقله توسط ناقلین وزارت بهداشت (مالاریا و بیماری‌های منتقله از آئدس)، گفت‌وگویی داشتیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

ایمنا: چند مورد بومی مالاریا طی سال‌های اخیر در کشور گزارش شده است؟

رئیسی: در راستای اقدامات انجام شده در سراسر جهان به منظور مبارزه جهانی با بیماری مالاریا، با اقدامات مؤثر وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران، طی بازه زمانی چهار ساله از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ هیچ مورد بومی بیماری مالاریا در کشور شناسایی نشده است.

شناسایی نشدن مورد بومی ابتلاء به مالاریا طی این سال‌ها، نشان دهنده پیشرفت چشمگیر و قابل توجه برنامه کنترل مالاریا بعد از شش دهه در کشور است و روز جهانی بیماری مالاریا نیز فرصتی به منظور ارائه دستاورد کشورها در مهار این بیماری و مشکلات مرتبط با آن در سطح جهان به شمار می‌رود.

در دو سال گذشته بعد از نزدیک به ۱۰ سال کاهش موارد مالاریا، شاهد افزایش موارد ابتلاء بوده‌ایم که تمام موارد شناسایی شده، موارد وارد شده از مرزهای جنوب و جنوب شرقی کشور و به ویژه از کشور پاکستان بوده است و نگرانی از این بابت وجود دارد که موارد وارده از کشورهای افغانستان و پاکستان، تبعاتی برای برنامه ایران در مهار و حذف مالاریا به همراه داشته باشد.

با وجود گزارش نشدن موارد مالاریا طی سال‌های متمادی، در دو سال گذشته برای اولین بار مواردی از مالاریا در استان‌های همدان، خراسان شمالی، چهارمحال و بختیاری، محدوده دانشگاه علوم پزشکی سبزوار و بعضی دیگر از مناطق پاک کشور ثبت شده است که تمام این موارد، مالاریای وارده و غیربومی بوده‌اند.

تمام افراد مبتلا به این بیماری، مسافرت‌های مرزی به مناطق سیستان بلوچستان به ویژه شهرهای سرباز، چابهار و سراوان داشته‌اند و بیشتر آنها از نیروهای نظامی و انتظامی شاغل در منطقه مذکور و افرادی که در امر جابه‌جایی سوخت بین مناطق مرزی ایران و پاکستان اشتغال داشته‌اند، هستند.

ایمنا: چند مورد بیماری مالاریا در سال گذشته به ثبت رسیده است؟

رئیسی: سال گذشته پرونده موارد مالاریای کشور با ۱۰ هزار و ۲۶۴ مورد مالاریا بسته شد که تمام این موارد اعم از داشتن ملیت ایرانی، افغان یا پاکستانی وارده از خارج از کشور بوده است؛ به طور کلی باید توجه داشت که ایرانی‌هایی که از موارد وارده به این بیماری مبتلا شده‌اند به دلیل شغل حمل سوخت قاچاق در مرزهای جنوب شرقی یا حسب ضرورت‌های شغلی دیگر در مناطق صفر مرزی مشغول به خدمت بوده‌اند یا به مرزهای شرقی کشور تردد داشته‌اند.

ایمنا: جمهوری اسلامی ایران با چه شرایطی موفق به کنترل این بیماری در سطح کشور شده است؟

رئیسی: در شرایطی شاهد پیشرفت‌های کشور در حوزه کنترل بیماری مالاریا هستیم که تحریم‌های سخت و شدید و محدودیت‌های دسترسی به اقلام مورد نیاز بهداشتی بین‌المللی وجود داشته و طی بازه زمانی اخیر نیز با همه‌گیری بیماری کرونا، بار سنگینی به کشور متحمل شده است، از همین رو حمایت‌های سازمان بهداشت جهانی در راستای دستیابی به این موفقیت حائز اهمیت است.

ایمنا: با توجه به همسایگی با کشورهای آلوده مانند پاکستان، کدام استان‌های کشور در معرض خطر به شمار می‌رود؟

رئیسی: در کشور پاکستان، بروز سالانه بیش از دو میلیون مورد بیماری مالاریا تخمین زده می‌شود و با این وجود، با تلاش‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی جنوب و جنوب شرقی کشور در استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بخش جنوبی استان کرمان که محدوده تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی جیرفت به شمار می‌رود، هیچ مورد بومی بیماری مالاریا ثبت نشده است و این موضوع دستاوردی مهم به شمار می‌رود.

با وجود ثبت موارد به نسبت زیادی از بیماری مالاریا طی سال گذشته که به‌رغم کارشناسان وزارت متبوع همه غیربومی بوده است، کشور ایران در بین ۲۲ کشور منطقه مدیترانه شرقی هنوز هم یک کشور موفق شناخته می‌شود.

ایمنا: با وجود اقدامات انجام شده، ریسک بروز بیماری مالاریا در کشور همچنان وجود دارد؟

رئیسی: ثبت نشدن مورد بومی مالاریا طی چهار سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ در کشور، پیشتازی ایران در منطقه در زمینه مبارزه با مالاریا را نشان می‌دهد؛ به دلیل افزایش بار بیماری در سال ۱۴۰۱ در کشورهای همسایه شرقی، نه تنها افزایش بیش از حد تصور موارد وارده مالاریا از پاکستان و افغانستان و به دنبال آن افزایش ریسک برقراری مجدد چرخه انتقال مالاریا در داخل شهرستان‌های مرزی استان سیستان بلوچستان را به شکل قابل توجهی افزایش داده است، بلکه به‌رغم مشاهده نشدن شواهد اثبات شده مبنی بر برقراری چرخه انتقال محلی مالاریا، سازمان جهانی بهداشت بر موارد اندکی از انتقال بیماری در داخل مرزهای کشور، نظر دارد.

باید به این نکته مهم توجه داشت که ایران، کشوری پهناور و بزرگ است و قابل قیاس با کشورهایی مانند امارات و مراکش که در سال‌های گذشته و دو کشور آذربایجان و تاجیکستان که سال پیش گواهی حذف مالاریا را دریافت کرده‌اند، نیست؛ کشور ایران دارای بیش از ۸۰ میلیون جمعیت است و در جوار کشورهایی مانند پاکستان و افغانستان قرار دارد که آمار بیماری مالاریا در آنها بیش از بسیاری از کشورهای منطقه است.

ایمنا: در زمینه تشخیص بیماری مالاریا چه پیشرفت‌هایی حاصل شده است؟

رئیسی: یکی از دستاوردهای خوب کشو به‌رغم فشار سختی‌های همه‌گیری بیماری کرونا، گسترش نظام تشخیص آزمایشگاهی مالاریا به ویژه سطح تشخیص میکروسکوپی بوده است، به گونه‌ای که در مدیترانه شرقی به‌رغم تمام کارشناسان بین‌ المللی، ایران در این زمینه پیشتاز است.

در پایان نیز امید است بتوانیم با مشارکت نیروهای نظامی و انتظامی، حمایت مسئولان سیاسی و تلاش پزشکان و کارکنان بخش سلامت، با حساسیت هر چه بیشتر در راستای شناسایی به موقع و درمان فوری و کامل بیماران هشیارانه عمل و افقی روشن برای برنامه مبارزه با مالاریا ترسیم کنیم.

کد خبر 747807

دیگر خبرها

  • مواظب این موجود خطرناک باشید!
  • پیشرفت چشمگیر ایران در کنترل بیماری مالاریا / پیشتازی در گسترش نظام تشخیص آزمایشگاهی
  • بیشترین موارد ابتلا به مالاریا در سیستان‌و بلوچستان بوده‌است
  • اختلال در ریشه کنی مالاریا در ایران
  • حذف انتقال محلی مالاریا در خوزستان در ۱۰ سال اخیر
  • ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد
  • دستاوردهای ایران در کنترل مالاریا باوجود تحریم‌ها
  • علاقه‌مندی تاجیکستان برای سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار
  • آمادگی تاجیکستان برای ساخت محوطه لجستیکی در بندر چابهار
  • زنگ خطر مالاریای وارداتی/ مالاریای بومی نداریم