Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جنوب نیوز»
2024-04-23@11:02:49 GMT

بازی چینی‌ها برای عربستان گران تمام شد

تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۶۴۰۴۳

بازی چینی‌ها برای عربستان گران تمام شد

مناسبات اقتصادی عربستان با چین همانند درآمدهای نفتی، شمشیری دو لبه برای آل‌سعود بود، چین هنگامی که در سال ۲۰۱۷ در زمینه قیمت نفت خود را در رقابت با عربستان دید، واردات نفتی خود از ریاض را کاهش داد. جنوب نیوز - روزنامه عبری زبان هاآرتص در مطلبی به بررسی تحولات اخیر عربستان و صادرات نفتی این کشور اشاره کرده و می‌نویسد که عربستان در حال حاضر در اوج تغییر قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سران این کشور اخیراً متوجه شده‌اند که مایع سیاهی که طی چندین دهه باعث بالا رفتن جایگاه جهانی کشورها بوده، یک شمشیر دو لبه است. علت این موضوع نیز ساده است. بخش اعظمی از اقتصاد عربستان متکی بر منابع نفتی است و هر نوع کاهش حجم تجارت یا کاهش قیمت جهانی نفت در عربستان به خوبی احساس می‌شود.

بر اساس اطلاعات و آمار اوپک، عربستان در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۳ درصد از نفت مصرف شده در جهان را تولید کرده است. این میزان مشابه سهمیه روسیه است. ایالات متحده آمریکا در همان سال حدود ۱۲ درصد از نفت جهان را تولید کرده است. اوپک به عنوان بزرگترین سازمان ذخیره منابع نفتی در جهان اولویت قابل توجهی به عربستان سعودی داده است.

با این وجود شرایط اعلام شده طی سال‌های گذشته خود را در عربستان نشان نداده است. به عنوان مثال در نیمه دهه گذشته میلادی، عربستان سعودی دو برابر آمریکا تولید نفت داشته است. بحران انرژی در دهه ۷۰ قرن گذشته میلادی، باعث کاهش تدریجی تولید نفت اوپک شد و این موضوع رکود در اقتصاد جهان را به دنبال داشت.

به نوشته این روزنامه صهیونیستی، این کاهش تولید، آغازی بر پایان سیطره عربستان بود. ممنوعیت صادرات نفت که به عنوان تلاشی برای ایستادگی در برابر غرب به اجرا گذاشته شده بود، نشان داد که تکیه بر منابع نفتی اتفاقی سنگین و خطرناک است. به این ترتیب دولت‌های بسیاری به دنبال بررسی تاثیرات اجرای پروتکل استفاده از نفت بر آمدند. همزمان با این رویکرد آسیب‌های زیست محیطی استفاده از نفت بر روی میز جامعه جهانی قرار گرفت.

هاآرتص می‌افزاید که در سال ۲۰۰۵ و همزمان با آغاز استخراج نفت صخره‌ای در آمریکا، کنترل عربستان بر بازار نفت کاهش پیدا کرد. هر اندازه که قیمت جهانی نفت در نتیجه حوادث خارج از کنترل آمریکا افزایش پیدا می‌کرد، تولید نفت از منابع صخره‌ای در این کشور به صرفه‌تر می‌شد.

محمد بن سلمان در سال ۲۰۱۶ طرح خود را با هدف تغییر اساسی اقتصاد عربستان و ایجاد تنوع در منابع درآمدی دولت آغاز کرد. وی می‌خواست صندوق سرمایه‌گذاری های دولتی عربستان را بار دیگر ساماندهی کند و کارگران خارجی بیشتری را به این کشور فرا بخواند و باعث توسعه صنایع خدماتی شده و شرکت نفت دولتی عربستان را خصوصی سازی کند.

با این وجود کمتر از دو سال پس از آغاز این طرح، عربستان مجبور شد فروش سهام آرامکو را لغو کند. در حال حاضر شهروندان سعودی متوجه شده‌اند که باید مالیات‌های بیشتری بپردازند و قیمت حامل‌های انرژی و سوخت نیز در این کشور افزایش پیدا کرده است. شبکه‌های تجاری بسیاری از زیر شاخه های خود را در عربستان بستند. عربستان در سال ۲۰۱۷ برای جبران کسری بودجه بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلاری خود نیازمند اجرای قانون مالیات برارزش افزوده شد.

دولت عربستان در همین راستا مجبور شد بسیاری از پروژه‌های با ارزش خود را متوقف کرده و حقوق وزرا و کارمندان دولت را کاهش دهد. ریاض که عادت به زندگی در پناه درآمدهای نفتی داشت، اعلام کرد که به دنبال متنوع سازی منابع درآمدی خود است اما تحقق اهداف این برنامه بسیار مشکل بود. روزنه امید عربستان در این زمینه چین بود. به همین علت «شی جی بینگ» رئیس جمهور چین به سرعت وارد عمل شد و سرمایه گذاری و تجارت در عربستان را افزایش داده و سطح مناسبات دیپلماتیک و روابط نظامی خود با ریاض را تقویت کرد. چین در حال حاضر بزرگترین وارد کننده نفت عربستان به شمار می‌رود.

در سال ۲۰۱۶ میلادی ۱۳ درصد از مجموع صادرات نفت عربستان در چین تخلیه می‌شد و ۱۱ درصد آن به هند و ژاپن و ۱۰ درصد به آمریکا می‌رفت.

همانطور که درآمدهای نفتی شمشیری دو لبه برای عربستان بود، مناسبات اقتصادی این کشور با چین نیز شمشیری دو لبه بود. چین هنگامی که در سال ۲۰۱۷ در زمینه قیمت نفت خود را در رقابت با عربستان دید، واردات نفتی خود از ریاض را کاهش داد. این موضوع باعث شد واقعیت جدیدی در تحولات منطقه‌ای خودنمایی کند. عربستان که در گذشته کنترل مشتریان نفتی خود را در دست داشت، الان بیش از پیش باید مورد ترحم آنها واقع شود و درآمدهای نفتی که زمانی به عنوان عاملی برای افزایش قدرت و تاثیر گذاری عربستان تبدیل شده بود، ماهیت خود را از دست داده است.

منبع: جنوب نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jonoubnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جنوب نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۶۴۰۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ریاض برای متعادل کردن بودجه به نفت بالای ۹۶ دلار نیاز دارد

صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد که عربستان سعودی برای به تعادل رساندن بودجه خود به قیمت نفت بیش از ۹۶ دلار برای هر بشکه نیاز دارد.

به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، صندوق بین‌المللی پول در چشم‌انداز اقتصادی منطقه‌ای خود اعلام کرد ریاض برای متعادل کردن بودجه خود به میانگین قیمت نفت ۹۶ دلار و ۲۰ سنت برای هر بشکه و نگه داشتن رقم تولید نفت خام در سطح روزانه ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۲۴ میلادی نیاز دارد.

بر اساس این گزارش، عربستان امسال به قیمت نفت بالاتر از آنچه پیش‌تر تصور می‌شد نیاز خواهد داشت، زیرا خود از پیشگامان برنامه کاهش عرضه نفت ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک‌پلاس) است.

برآورد صندوق بین‌المللی پول نسبت به برآورد پیشین در ماه اکتبر ۲۱ درصد افزایش نشان می‌دهد. این مؤسسه جهانی پیش‌تر پیش‌بینی کرده بود که عربستان در سال ۲۰۲۴ روزانه ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید می‌کند.

رقم برآوردی این صندوق برای قیمت نفت با هدف به تعادل رساندن بودجه عربستان بالاتر از قیمت کنونی برنت است که نزدیک به ۸۹ دلار معامله می‌شود.

سعودی‌ها ائتلاف اوپک‌پلاس را در زمینه کاهش عرضه برای جلوگیری از مازاد عرضه و تقویت قیمت‌ها رهبری کرده‌اند و از ژوئیه گذشته کاهش تولید داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه‌ای را در دستورکار داشته‌اند.

اقدام‌های اوپک‌پلاس به بهبود بازارهای جهانی نفت خام کمک کرده است، اما از آنجا که ریاض کاهش عرضه داوطلبانه را در دستور کار دارد، برای جبران کمبودها در بودجه به قیمت‌های بالاتر نفت نیاز دارد.

ریاض برای تحقق اهداف جاه‌طلبانه محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان که شامل صرف صدها میلیارد دلار برای پروژه‌های مختلف از جمله طرح کلانشهر «نئوم» تا به خدمت گرفتن ستاره‌های فوتبالی جهان است، به درآمدهای نفتی بالای نیاز دارد.

دولت عربستان به‌عنوان راهی برای پر کردن شکاف‌ها به بدهی متوسل شده و در ژانویه امسال ۱۲ میلیارد دلار اوراق قرضه است که معادل بیش از نیمی از کسری مالی پیش‌بینی‌شده برای سال جاری میلادی می‌شود.

دیگر خبرها

  • خودروهای برقی چینی ارزان شد
  • صدور روادید زائران حج تمتع آغاز شده است
  • ابرپروژه لاین عربستان به مشکل خورد
  • قدرتمندترین کامیون نفتی جهان (+ عکس)
  • سرمربی استقلال به شاگردانش هشدار داد؛ این اشتباه برایمان گران تمام می‌شود!
  • ◄ پارلمان اروپا اتوبوس و کامیون دیزلی را حذف کرد
  • کاهش نواقص جایگاه‌های سوخت شهرستان سبزوار
  • سنگ تمام سران العین برای شکست دادن الهلال در ریاض
  • ریاض برای متعادل کردن بودجه به نفت بالای ۹۶ دلار نیاز دارد
  • پاسخ ارزان قیمت سپاه پاسداران برای رژیم صهیونیستی گران تمام شد +فیلم