Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-19@18:20:30 GMT

یزد با باران های اخیر سیراب شده؟

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۷۶۵۵۹

یزد با باران های اخیر سیراب شده؟

مدیر مطالعات منابع آب شرکت آب منطقه‌ای یزد گفت: تا اینجا به نظر می‌رسد با بارندگی های اخیر جلوی کسری بیشتر حجم مخزن آبخوان‌های استان گرفته شده و درصد ناچیزی از کسری حجم آبخوان‌های استان جبران شود که این درصد بستگی به میزان تداوم بارش‌ها در آینده دارد.

به گزارش ایسنا، محمدعلی امیربیگی با بیان این که متوسط بارندگی این استان از ابتدای سال آبی ۹۸-۹۷ تا پایان فروردین ماه ۱۱۰.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۵ میلی‌متر بوده است، اظهار کرد: این میزان بارندگی نسبت به سال قبل ۱۳۷ و نسبت به متوسط دوره آماری ۳۲ درصد افزایش داشته است.

وی افزود: همچنین متوسط بارندگی حوضه آبریز فلات مرکزی از ابتدای سال آبی تا پایان فروردین ماه ۱۹۷.۶ میلیمتر بوده که میزان آن در مدت مشابه سال قبل ۶۸.۴ و در مدت مشابه متوسط دوره آماری ۱۳۹.۹ میلیمتر است.

مدیر مطالعات منابع آب شرکت آب منطقه‌ای یزد متوسط بارندگی کشور از ابتدای سال آبی تا پایان فروردین ماه ۳۱۳.۳ میلیمتر دانست و گفت: متوسط بارندگی استان یزد در فروردین ماه سال جاری ۴۹.۶ میلیمتر بوده که میزان آن در مدت مشابه سال قبل ۲۰ و در مدت مشابه متوسط دوره آماری ۱۶ میلیمتر است و نسبت به متوسط دوره آماری سال قبل ۲۱۰ درصد افزایش داشته است.

امیربیگی در ادامه متوسط بارندگی فروردین ماه حوضه آبریز فلات مرکزی را ۶۸.۱ میلیمتر، عنوان و تصریح کرد: متوسط بارندگی کشور از ابتدای سال آبی تا پایان فروردین ماه ۸۹ میلیمتر بوده که میزان آن در مدت مشابه سال قبل ۲۲.۵ و در مدت مشابه متوسط دوره آماری ۳۴.۱ میلیمتر برآورد شد.

وی خاطرنشان کرد: میزان بارندگی سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل و دوره آماری بلندمدت در تمام شهرستان‌های استان افزایش داشته که شهرستان تفت بیشترین و شهرستان یزد کمترین میزان بارندگی را به خود اختصاص داده‌اند.

این مسئول خاطرنشان کرد: مقایسه بارندگی استان با استان‌های مجاور نشان می‌دهد استان یزد از کمترین میزان بارش در بین همسایگان خود برخوردار است.

به گفته امیر بیگی، نمودار وضعیت بارندگی استان در طول ۳۰ سال اخیر بیانگر تداوم دوره خشکسالی بوده و حتی در برخی از سال‌ها که بارندگی بیش از میانگین سالیانه به وقوع پیوسته به دلیل خشکسالی سال‌های قبل تغییر محسوسی در برون رفت از خشکسالی ایجاد نشده است.

وی عنوان کرد: متوسط بارندگی استان یزد بر اساس آمار ۳۰ ساله (منتهی به سال آبی ۹۶-۹۷) حدود ۹۲.۶ میلیمتر بوده که به دلیل تداوم و شدت دوره خشکسالی‌های ۱۰ سال اخیر متوسط بارندگی در این دوره به ۸۴.۳ میلیمتر کاهش یافته است.

وی افزود: علاوه بر تداوم خشکسالی، الگو و توزیع نامناسب زمانی و مکانی بارش‌ها باعث گردید در برخی از سال‌ها با وجود اینکه بارندگی‌ها نسبت به متوسط درازمدت افزایش قابل ملاحظه‌ای دارند اما مقدار روان اب روند کاهشی خود را حفظ کرده است. به عنوان نمونه در سال آبی ۹۲-۹۱ علی رغم افزایش قابل توجه بارش‌ها، جریان سطحی رودخانه‌های استان نه تنها افزایش نداشته بلکه به دلیل توزیع نامناسب زمانی و مکانی و نوع بارش‌ها حدود ۸۴ درصد کاهش داشته است.

وی اظهار کرد: خشکسالی‌های اخیر باعث کاهش قابل ملاحظه جریان رودخانه‌ها در سال‌های اخیر شد به گونه‌ای که آورد رودخانه‌های استان در ده سال اخیر به طور متوسط ۷۵ درصد کاهش یافت. همچنین بارندگی مناسب در اسفند ۹۷ و شدت و تداوم بارش‌های فروردین ۹۸ باعث افزایش بارندگی مؤثر شد به گونه‌ای که بخش عمده‌ای از بارندگی در ارتفاعات تبدیل به روان اب شده و آورد رودخانه‌ها در اغلب ایستگاه‌های هیدرو متری نسبت به متوسط بلندمدت افزایش یافته است.

به گفته وی، حداکثر دبی سیلاب‌های اتفاق افتاده در استان مربوط به رودخانه گاشار ابرکوه در تاریخ شش فروردین ماه ۱۳۹۸ با دبی تقریبی ۶۰ مترمکعب بر ثانیه است.

وی تصریح کرد: بخشی از رواناب‌های ایجاد شده در مسیر رودخانه نفوذ کرده و بخش دیگری نیز وارد کفه‌ها و یا بندهای تغذیه مصنوعی شده که قسمت عمده‌ای از آن تبخیر شده و مابقی نفوذ می‌کنند.

وی افزود: زمانی که قسمتی از بارش‌ها نفوذ می‌کنند (بیشتر در مخروط افکنه‌ها و ارتفاعات) باعث افزایش آبدهی چشمه‌ها و قنوات کوهستانی استان می‌شوند. به عنوان مثال دبی چشمه غربالبیز از ۵۰ لیتر در ثانیه به حدود ۸۰۰ لیتر در ثانیه در مدت زمان کوتاه چند روزه رسیده است که چنانچه بارندگی‌ها تداوم نداشته باشد سریع تخلیه شده و دبی آن کاهش می‌یابد.

وی در پایان گفت: بارش‌های مؤثر اغلب در ارتفاعات و مخروط افکنه‌هایی اتفاق افتاده که در بالادست دشت‌ها و آبخوان‌های اصلی یزد هستند و به دلیل حرکت کند در جریان زیرزمینی نفوذ یافته، اثر این بارش‌ها روی سطح آب زیرزمینی آبخوان‌های آبرفتی اصلی استان در ماه‌های بعد و با اندازه گیری سطح آب زیرزمینی در محل چاه‌های پیزو متری مشخص می‌شوند.


انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: بارندگي منطقه یزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۷۶۵۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا بارورسازی ابرها موجب سیل اخیر دبی شده است؟

شبکه‌های اجتماعی عامل بارش‌های شدید دبی را که در ۷۵ سال اخیر بی‌سابقه بودند، بارورسازی ابرها اعلام می‌کنند. این ادعا چقدر حقیقت دارد؟

به گزارش زومیت، بخش‌هایی از منطقه خلیج فارس که ابرشهرهای گرم‌وخشک را در بر گرفته است، اخیرا با باران‌های سیل‌آسا مواجه شده است. دبی در امارات متحده عربی، در طول یک روز شاهد بارانی به اندازه یک سال و نیم بارندگی معمول بود. بارندگی شدید صحنه‌های بی‌سابقه را در سطح منطقه رقم زده است: خودروهایی که در کنار جاده‌ها رها شده‌اند، هواپیماهایی که از روی باندهای سیل‌زده عبور می‌کنند، لغو صدها پرواز در فرودگاه بین‌المللی شلوغ دبی و جان‌باختن دست‌کم ۱۸ نفر در عمان، کشور همسایه.

گزارش‌های خبری و پست‌های شبکه‌های اجتماعی بلافاصله بارورشدن ابرها را عامل سیل‌های شدید اخیر دانستند. فرایند بارورسازی ابرها معمولا شامل پاشیدن ذرات ریز مانند یدید نقره به آسمان است تا به‌ عنوان هسته‌ای برای جمع شدن قطرات آب در کنار هم عمل کنند. این امر موجب تشکیل بلورهای یخ می‌شود و احتمال بارش برف یا باران را افزایش می‌دهد.

امارات متحده از مدت‌ها پیش مشغول اجرای برنامه‌ی بارورسازی ابرهای درحال عبور برفراز منطقه‌ی خشک حاشیه‌ی خلیج فارس بوده است. این کشور تیمی از خلبان‌ها را دارد که ذرات نمک را به طوفان‌های درحال‌گذر می‌پاشند تا آب بیشتری تشکیل شود. سیل از سوی برخی افراد به‌عنوان داستانی هشداردهنده مطرح شد که پیامد مداخله‌ی انسان در طبیعت است. حتی خبرگزاری مطرح بلومبرگ گزارش داد که باروری ابرها سیل را تشدید کرده است.

اما حقیقت پیچید‌ه‌تر است. هرچند مرکز ملی هواشناسی امارات متحده عربی (NCM) اغلب از روش‌های بارورسازی ابرها برای کاهش مشکلات آبی کشور استفاده می‌کند، مدرکی مبنی‌بر این موضوع وجود ندارد که بارندگی‌های اخیر با بارورسازی ابرها ارتباطی داشته است. درعوض، هواشناسان می‌گویند این رویداد با الگوهای آب‌وهوایی گسترده‌تر مرتبط است.

به‌گفته‌ی کارشناسان، طوفان‌های باران‌زای اخیر در دبی نتیجه‌ی مجموعه‌ای از طوفان‌های تندری بودند که توسط ابرهای طوفان‌زای بزرگ ایجاد می‌شوند. وقتی این توفان‌ها در منطقه وسیعی به‌طور مکرر رخ می‌دهند، می‌توانند به بارش‌های شدید منجر شوند. به‌گفته‌ی کارشناسان، هیچ فناوری‌ای وجود ندارد که بتواند تاثیر شدیدی بر این نوع بارندگی‌ها داشته باشد و اخیرا هیچ عملیاتی برای بارورسازی ابرها در منطقه صورت نگرفته است.

کارشناسان برای رد ادعای ارتباط بارورسازی ابرها با سیل اخیر به دلایل متعدد اشاره می‌کنند؛ ازجمله اینکه حتی براساس خوش‌بینانه‌ترین ارزیابی از بارورسازی ابرها، این عمل می‌تواند سالانه حداکثر ۲۵ درصد بارندگی را افزایش دهد. به عبارت دیگر، بارش‌های اخیر حاشیه‌ی خلیج فارس در هر صورت می‌بارید و اگر بارورسازی ابرها موثر بود، فقط مقداری از بارش را افزایش می‌داد. متخصصان هنوز در مورد اثربخشی بارورسازی ابرها در اقلیم‌های گرم اطمینان ندارند و حتی اگر کارساز باشد، بارورسازی ابرها نمی‌تواند از هوای رقیق باران تولید کند؛ بلکه صرفا قادر است آنچه را که از قبل در آسمان بوده است، افزایش دهد.

منظره نادر ابرها بر فراز دبی از برج خلیفه، مرتفع ترین ساختمان جهان

در وهله‌ی بعدی، عملیات بارورسازی در امارات عمدتا به دلیل محدودیت‌های ترافیک هوایی، در شرق کشور، دور از مناطق پرجمعیت‌تر مانند دبی انجام می‌شود؛ درنتیجه در زمانی که طوفان‌ها به دبی رسیدند، بعید بود که ذرات بارورساز هنوز فعال بوده باشند. بااین‌حال، شاید بهترین مدرک برای اینکه ثابت شود بارورسازی ابرها عامل سیل‌ها نبوده، این واقعیت است که سرتاسر منطقه شاهد بارش باران بوده است. عمان هیچ برنامه‌ای برای بارورسازی ابرها ندارد؛ اما بیش از امارات تحت تاثیر سیل قرار گرفته و متحمل تلفات بیشتر نیز شده است.

گرفتن انگشت اشاره به سمت یک فناوری ترسناک، هیجان‌انگیز است؛ اما علت واقعی سیل دبی احتمالا خیلی پیش پاافتاده‌تر است. دبی برای مقابله با بارندگی در چنین سطحی آمادگی ندارد. این شهر در چند دهه‌ی گذشته به سرعت گسترش یافته و به زیرساخت‌های مورد نیاز برای مقابله با سیل مانند زهکش‌های سیلاب که می‌توانند به مقابله با هجوم ناگهانی آب کمک کنند، تقریبا بی‌توجه بوده است. دبی عمدتا شهری بتونی و شیشه‌ای است و فضای سبز ناچیزی برای جذب بارندگی دارد. هر زمان که باران می‌بارد، هرج‌ومرج به‌وقوع می‌پیوندد؛ هرچند اگر منصف باشیم، اکثر شهرها ازجمله در کشور خودمان برای مقابله با بارندگی یک سال در عرض ۱۲ ساعت مشکل دارند.

از نقش تغییرات اقلیمی نیز نباید غافل شد. با گرم‌شدن سیاره، دینامیک پیچیده‌ی هوای منطقه درحال تغییر مداوم است و می‌تواند طوفان‌های شدیدتر را به دنبال داشته باشد. برنامه‌ریزان شهری در سرتاسر جهان درتلاش هستند تا به‌منظور مقابله با سیل‌های ناگهانی و ذخیره‌ی آب بیشتر برای بخش‌های خشک‌تر سال، شهرهای خود را به اصطلاح «اسفنجی‌تر» یا بیش از بیش جاذب آب کنند.

مقام‌های دبی نیز بلافاصله به ادعاها واکنش نشان دادند و نقش بارورسازی ابرها را رد کردند. طبق بیانیه مرکز ملی هواشناسی امارات متحده عربی، یکی از اصول اولیه بارورسازی ابرها این است که باید ابرها را در مراحل اولیه قبل از بارندگی هدف قرار دهید. اگر طوفان رعد و برق شروع شده باشد، برای انجام عمیات بارورسازی دیر است. این سازمان می‌گوید به دلیل حفظ امنیت خلبانان و هواپیماها، بارورسازی ابرها در طول رویدادهای شدید آب‌وهوایی صورت نمی‌گیرد.

موضوع بارورسازی ابرها اغلب در تئوری‌های توطئه مطرح می‌شود. در فوریه امسال، ادعا شد علت دو طوفان بزرگ در کالیفرنیا، برنامه آزمایشی بارور کردن ابرها بوده است. طوفان بخش‌های شمالی ایالت را درنوردید موجب سیل و زمین‌لغزه شد. با‌این‌حال، مقام‌ها خاطرنشان کردند که در طول دو طوفان بزرگ بارورسازی ابرها انجام نشده است و علاوه‌براین بارورکردن ابرها موجب ایجاد طوفان نمی‌شود.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: واکنش سازمان هواشناسی به عملیات مجدد بارورسازی ابرها آغاز بارورسازی ابرها برای نجات دریاچه ارومیه

دیگر خبرها

  • آیا بارورسازی ابر‌ها موجب سیل اخیر دبی شده است؟
  • آیا بارورسازی ابرها موجب سیل اخیر دبی شده است؟
  • هشدار کاهش دمای هوا و سرمازدگی محصولات کشاورزی در کرمان
  • ثبت رکورد بارش در ۱۰ ایستگاه‌های باران‌سنجی بلوچستان
  • اضافه شدن ۲۷ میلیمتر بارش به میانگین فارس در سال آبی جاری
  • اضافه شدن ۲۷ میلیمتر بارش به میانگین استان در سامانه بارشی اخیر در سال آبی جاری
  • ۸۰ میلیمتر بارش باران طی چند ساعت لارستان ثبت شد
  • کدام نقطه ایران در روزهای اخیر باران بیشتری بارید؟
  • ارتفاع بارش در زرآباد به ۲۷۰ میلیمتر رسید
  • افزایش ۸۳ درصدی میزان بارش در نیشابور