Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@00:01:56 GMT

بهار گیاه خواری زاگرس نشینان با عطر طبیعت

تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۸۴۸۸۱

بهار گیاه خواری زاگرس نشینان با عطر طبیعت

سنندج- ایرنا- بهار با رویش گیاهان خوراکی در ارتفاعات و مراتع همراه است؛ فصلی که در آن گیاه خواری در میان زاگرس نشین ها باب می شود و سفره سبز کردستانی ها را به عطر و بوی این گیاهان معطر می کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، واژه گیاه خواری که به معنای خودداری از خوردن گوشت جانواران است امروزه در تمام دنیا شناخته شده و حتی در کشوری همچون هند ریشه ای تاریخی و مذهبی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اگر چه در میان مسلمانان خوردن گوشت برخی از حیوانات به شرط حلال بودن آن مجاز است و در جامعه اسلامی ما هم جمعیت گیاه خواران بسیار اندک است ولی نکته جالب توجه اینکه با آغاز فصل بهار مولفه غذایی اصلی مردم مناطق زاگرس از جمله کردستان به گیاهان بهاری اختصاص پیدا می کند و شاید بتوان گفت بهار فصل گیاه خواری مردم این استان و دیگر استان های زاگرس نشین است.
امسال اما ویژه تر از سنوات گذشته است چرا که به دلیل گران شدن قیمت گوشت، فصل بهار امسال بستر گیاه خواری در این منطقه بیشتر شده است.
بسان تمام وجوه زیستی زاگرس نشینان که متاثر از زایش گل و رویش گیاهان بهاری است، در این روزها سبد غذایی بسیاری از خانوارهای کردستانی نیز از سفره سبز بهار متبرک و متنعم است.
از دیر باز بهار و رویش سبزینه متنوع گل و گیاهان برای اهالی استان کردستان به معنای فرصتی برای چیدن و تناول گیاهان خودرو خوراکی تلقی شده که افزون بر ارزش غذایی از نظر خواص دارویی و کارکردهای درمانی از اهمیت بیشتری نیز برخوردار هستند.
منظره حضور زنان و مردانی که در جای جای استان از مناطق و ارتفاعات سر سبز هورامان و مریوان گرفته تا دشت های قروه، دهگلان و مناطق ییلاقی سقز و بانه در حال چیدن گل و گیاهان و بوته های خوراکی و دارویی هستند، نشان از اهمیت و مطلوبیت این روییدنی های بهاری در بین خانوارهای این منطقه دارد.
«کنگر»، «بنا»، «شنگ»، «گیلاخه»، «کنیوال»، «پونه»، «خوژه» و «ریواس» از جمله گیاهان خودروی خوراکی هستند که با آغاز فصل بهار از دامنه کوه ها و مراتع استان چیده و در سطح بازار به فروش می رسند.
چیدن این گیاهان خوراکی که جنبه دارویی هم دارند از اوایل فروردین آغاز و تا اوایل خرداد به طول می انجامد البته در سال هایی که بارندگی مطلوب باشد این زمان بیشتر هم می شود و تا پایان این فصل ادامه می یابد.

** گیاهان بهاری ارگانیک هستند
یک کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تمام سبزیجات دارای خواص ارزشمندی هستند و به دلیل داشتن طیف وسیعی از ویتامین ها و فیبر، مصرف آن برای همه ضروری است.
مسعود امینی اضافه کرد: از آنجا که ارتفاعات و مراتع خاستگاه رویش گیاهان بهاری هستند، نسبت به سبزیجاتی که در مزارع تولید می شوند از لحاظ سلامت بدلیل مصرف نشدن کود شیمیایی و آفت کش ها در فرآیند تولید آنها، بسیار سالم و به عبارتی می توان گفت ارگانیک هستند.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی افزود: علاوه بر این گیاهان بهاری از آب باران و چشمه ها و آب های زیرزمینی تغذیه می کنند در حالی که گاهی در تولید سبزیجات در حاشیه شهرها از آب فاضلاب نیز استفاده می شود.
امینی یادآور شد: وجود فیبر در این نوع گیاهان باعث پیشگیری از سرطان کولون و کاهش فشار خون است و همچنین منبع عظیم منیزیم و پتاسیم در آن هم در جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی موثر است.
وی با اشاره به اینکه مصرف سبزیجات باید در برنامه غذایی روزانه گنجانده شود، گفت: گیاهی همچون کنگر در درمان کبد چرب و کاهش کلسترول خون بسیار موثر است.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی اظهار داشت: گیاهانی همچون شنگ و لوشه هم برای رفع بیماری های کلیوی موثر و مفید هستند.
امینی اضافه کرد: بطور کلی مصرف این گیاهان بطور خام خواص بیشتری دارد چرا که وقتی پخته می شوند در اثر حرارت مقداری از ویتامین های آن از دست می رود.
وی به شیوه خشک کردن گیاهان خوراکی این فصل هم اشاره کرد و افزود: به هیچ وجه نباید جلوی نور آفتاب اقدام به خشک کردن این گیاهان کرد بلکه باید در مکانی مناسب و در سایه این کار را انجام داد.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی تاکید کرد: فریز کردن هم شیوه خوبی برای نگهداری گیاهان بهاری و سبزیجات است ولی ماندگاری آن حداکثر تا 6 ماه است البته بسته به شیوه خشک کردن تا یک سال نیز قابل نگهداری و استفاده است.
امینی یادآور شد: توصیه می شود وقتی سبزیجات حرارت داده می شود شعله گاز بسیار کم باشد تا مواد مغذی موجود در آنها حفظ شود.
زنان کُرد با گیاهان بهاری غذاهای مختلفی می پزند به گونه ای که خورشت کنگر و پختن چند نوع غذا از این گیاهان خوراکی از جمله قازیاخه، گوزروان، گیلاخه،په له شوانه و هه لامه در میان مردمان دیار کردستان رواج بیشتری دارد.
این گیاهان خوراکی طبیعی بسته به ذائقه خانواده ها با تخم مرغ و یا سویا و دیگر افزودنی ها تهیه و طبخ می شود البته خانواده هایی نیز هستند که ترجیح می دهند بدون هیچ گونه مواد افزودنی آنها را پخته و میل کنند.
خواص غذایی این نوع از گیاهان بر کسی پوشیده نیست به همین دلیل از سالیان دور تاکنون بهار فصل گیاه خواری مردم این استان بوده و کارشناسان علم تغذیه هم همواره تاکید کرده اند که مصرف این گیاهان بر فست فودها ترجیح داده شود.
9936/9102

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي فصل بهار گياهان كوهي زاگرس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۸۴۸۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فواید بی‌نظیر ریواس

یک متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان نقش برخی گیاهان خوراکی طبیعی و دارویی در سلامت را تشریح کرد.

به گزارش مشرق، مهناز مردانی در خصوص مصرف غذایی گیاهان خوراکی و دارویی طبیعی گفت: یکی از نعمت‌های بی‌شمار خداوندی، وجود گیاهان خوراکی و گاها داروئی در استان حاصلخیز لرستان است.

وی با بیان اینکه استفاده درست و منطقی از این گیاهان منجر به حفظ و ارتقاء سلامت خواهد شد، ادامه داد: از جمله این گیاهان می‌توان به ریواس، کنگر، قارچ کوهی، شنگ یا ریش بز، پای غازان یا در گویش محلی پاغزو، زرشک، موسیر، بن سرخ و..... اشاره کرد.

مردانی اضافه کرد: این گیاهان خودرو و ارگانیک سرشار از فیبر، مواد معدنی، ویتامین C ویتامین‌های گروه B و بعضا پیش ساز ویتامین D هستند.

این متخصص تغذیه یادآور شد: فیبر بسیار خوب این گیاهان باعث ایجاد لینت مزاج در افراد و پیشگیری از یبوست‌های مزمن شده و به سلامت سیستم گوارش کمک شایانی خواهد کرد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان افزود: مصرف مناسب انواع این گیاهان منجر به کاهش چربی‌های خون در افراد مبتلا به دیس لیپیدمی و تعدیل قند خون در افراد دیابتی می‌شود.

او گفت: از طرفی آنتی اکسیدان‌های موجود در آنها به سلامت قلب و عروق و کبد کمک می‌کنند و نقش ضد سرطانی دارند.

مردانی اظهار کرد: همچنین وجود ویتامین‌های مختلف همچون ویتامین سی و ویتامین آ و برخی مواد معدنی در ساختار این گیاهان، باعث افزایش سیستم ایمنی و در نتیجه افزایش مقاومت بدن در مقابل بیماری‌های مختلف خواهند شد.

وی خاطرنشان کرد: البته در هنگام مصرف این گیاهان می‌بایست احتیاط لازم به عمل آید. به طور مثال در مصرف قارچ‌های کوهی باید دقت کافی به عمل آید چرا که برخی از این قارچ‌ها سمی بوده و حتی منجر به فوت مصرف کننده خواهد شد و لذا قارچ‌ها از افرادی که قابل اعتماد هستند خریداری شوند.

این متخصص تغذیه گفت: برخی از این گیاهان، مانند ریواس حاوی مقدار زیادی اگزالات بوده و در نتیجه در افرادی که سنگ کلیه از جنس اگزالات دارند، نباید مصرف شود.

منبع: ایسنا

دیگر خبرها

  • خطر نابودی گیاهان دارویی و خوراکی با برداشت بی رویه
  • طبیعتِ تماشایی بهارِ میمه
  • طبیعتِ تماشایی بهارِ میمه + فیلم
  • شکوفه‌های بیدمشک فرصتی برای استشمام عطر بهار
  • فواید بی‌نظیر ریواس
  • حال خوب یک روز بهاری در البرز
  • برداشت بی رویه گیاهان کوهی از طبیعت
  • فقط یک‌چهارم گیاهان دارویی برای تولید دارو استفاده شده‌اند
  • گیاهان خوراکی، سوغات بهار در لرستان
  • نگاهی به طبیعت بهاری شهر اردل+ تصاویر