Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-23@07:25:00 GMT

معرفی و بررسی رشته گیاه پزشکی

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۱۰۱۹۷

رشته گیاه پزشکی از آن دسته رشته‌های نوپا،جدید، کاربردی و جذاب است که توانسته در مدتی کوتاه علاقمندان خود را پیدا کند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، رشته گیاه پزشکی یک رشته جدید و نوپا محسوب می شود که دانشجویان آن باید به طبیعت علاقه‌مند باشند تا بتوانند در سازمان‌ها و شرکت‌های حوزه کشاورزی و منابع طبیعی استخدام شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در همین راستا امروز باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا اطلاعات بیشتری را در اختیار علاقمندان به رشته گیاه پزشکی قرار دهد.

معرفی رشته گیاه پزشکی

رشته گیاه پزشکی از آن دسته رشته‌های نوپا، جدید، کاربردی و جذاب است که توانسته در مدتی کوتاه علاقمندان خود را پیدا کند.

عنوان گیاه پزشکی در علوم کشاورزی ایران از سال ۱۳۴۲ به عنوان جایگزین «دفع آفات و حفاظت گیاهان» مطرح شده است.

به طور کلی، در رشته گیاه پزشکی تشخیص و شناسایی آفات و عوامل بیماری گیاهان زراعی، باغی، زینتی، جنگلی، مرتعی و فرآورده‌های گیاهی و همچنین شناخت علایم و چگونگی اثر آفات و عوامل بیماری‌های انگلی و غیرانگلی بر گیاهان و آشنایی کامل با اصول و روش‌های مبارزه، مورد بحث قرار می‌گیرد.

هدف رشته گیاه پزشکی

در دوره کارشناسی مهندسی کشاورزی، عنوان گیاه پزشکی به رشته‌ای اطلاق می‌شود که در آن علوم و فن آوری در زمینه‌های شناخت آفات و عوامل بیماری زای گیاهی و اصول و روش‌های مبارزه با این عوامل مورد بررسی قرار می‌گیرد.

هدف از ایجاد این رشته، تربیت کارشناسانی است که علاوه بر داشتن معلومات علمی و فنی کشاورزی عمومی، در زمینه گیاه پزشکی، علوم مربوط به شناخت آفات و عوامل بیماری زای گیاهی را در حد کارشناسی به صورت نظری و عملی بیاموزند و با فنون و روش‌های مختلف حفظ محصولات کشاورزی، همچنین مبارزه با آفات و بیماری‌های گیاهی نیز به صورت علمی و کاربردی آشنایی کافی پیدا کنند تا بتوانند به عنوان مدرس در هنرستان‌های کشاورزی، کارشناس اجرایی تحقیقات در مراکز پژوهشی کشاورزی و مدیر و مجری امور حفاظت گیاهان در موسسه‌های دولتی و خصوصی بخش کشاورزی خدمات شایسته‌ای را ارائه دهند.

بر اساس آیین نامه آموزشی دوره کارشناسی، طول دوره کارشناسی گیاه پزشکی چهار سال است و دانشجویان به طور متوسط این دوره را در همین مدت طی می‌کنند.

حداکثر طول زمان تحصیل مجاز در این دوره ۶ سال و هر سال تحصیلی شامل دو و نیم سال است. هر نیم سال تحصیلی شامل ۱۷ هفته کامل آموزشی است.

نظام آموزشی این دوره به صورت واحدی است و برای هر واحد درس نظری در هر نیمسال ۱۷ ساعت آموزش کلاسی منظور می‌شود.

اهمیت و جایگاه رشته گیاه پزشکی در جامعه

با توجه به اهمیت محوری بخش کشاورزی در امر تغذیه و اقتصاد کشور و از آن جا که رسیدن به خودکفایی و استقلال اقتصادی در این عرصه، تضمین کننده استقلال سیاسی ما نیز خواهد بود. هر گونه تلاش برای افزایش تولیدات کشاورزی، بسیار ارزشمند و حیاتی است.

یکی از راه‌های افزایش محصول، جلوگیری از زیان‌های آفات و بیماری‌های مختلف گیاهان و فرآورده‌های گیاهی است که هر سال، ضرر و زیان قابل توجهی را بر کشور تحمیل می‌کند.

با توجه به دانش و فن آوری روز، لازم است روش‌های علمی جدید، جایگزین شیوه‌های سنتی مبارزه با آفات و بیماری‌های گیاهی شود، تا با افزایش سطح تولیدات از ورود محصولات کشاورزی خارجی بی نیاز شویم.

آفات کشاورزی را می‌توان از بزرگترین دشمنان انسان به شمار آورد، این آفات که شامل حشرات، وموجودات ذره بینی، علف‌های هرز ونرم تنان، جوندگان وپرندگان است با خسارت زدن به بخش‌های گوناگون گیاه‌های گیاهی، بخش مهمیاز مواد غذایی انسان را از بین می‌برند و زیان عمده‌ای به اقتصاد کشور وارد می‌کنند.

با سموم فراورد‌های کشاورزی جهان طی مراحل کاشت، داشت وبرداشت در اثر آفات و بیماری‌های وعلف‌های هرز گوناگون می‌رود که این معنا تا حدودی اهمیت دانش گیاه پزشکی رانشان می‌دهد، دانشی که آفات وعوامل بیماری زای را مطالعه وبررسی می‌کند واصول وروش‌های مدیریت خسارت این عوامل را ارائه می‌کند.

وظایف ومسئولیت‌ها وفرهنگ‌های فارسی از جمله فرهنگ معین، گیاه پزشک را به معنای پزشکی که گیاهان دارویی به درمان بیماری‌های می‌پردازد، آمده است که با آنچه امروزه مورد نظر است تفاوت اساسی دارد؛ لذا گیاه پزشک را نباید داروشناس ومتخصص به شمار آورد.

یک کارشناس (pharmacologist) گیاهان دارویی (Diagnosis) گیاه پزشکی به شناخت وتشخیص (Expert) شامل (biotic agent) علمی ودقیق عوامل زیان آور زنده آفات، بیماری‌ها وعلف‌های هرز، وعوامل غیر زنده عوامل موثر بر رشد ونمو وهمه گیری آنها، Abiotic agent)) عوارض (Etiology) ونیز سبب شدن (Epidemiology) بیماری‌ها به شیوه‌های اصولی و نوین مدیریت آن‌ها می‌پردازد.

در واقع هدف اساسی گیاه پزشک کاهش میزان خسارت کمی وکیفی عوامل خسارت زای کشاورزی (آفات، بیماری‌های کیاهی، علف‌های هرز) وتامین تولیدات گیاهی است.

خصوصیات و توانایی‌های لازم و قابل توصیه برای رشته گیاه پزشکی

ایران، سرزمینی وسیع با اقلیم‌های بسیار متنوع و به تبع آن، گونه‌های بسیار غنی گیاهی است.

همچنین گونه‌های جانوری این سرزمین کهنسال، غنای شگفت آوری دارد.

از این رو، گیاه پزشک ایرانی باید از یک سو با گونه‌های گیاهی و جانوری طبیعی ایران آشنا باشد و از سوی دیگر با آفات، بیمار ی‌ها و علف‌های هرز قرنطینه‌ای که دائم از مبادی ورودی رسمی یا از مرز‌های طولانی کشور به صورت غیرقانونی وارد می‌شوند، آشنا شود و با آن‌ها مبارزه کند.

در واقع مهندس گیاه پزشک، کاری دشوار، پیچیده و پرمسئولیت را برعهده دارد و باید از بیوشیمی، بیولوژی و آمار، اطلاعات وسیع و گسترده‌ای داشته باشد.

همچنین دانشجوی این رشته باید به طبیعت علاقه‌مند باشد و بداند که کار یک مهندس، گیاه پزشکی، تکیه دادن پشت میز و صندلی نیست، بلکه باید به مزارع و باغ‌ها برود یا پشت میکروسکوپ به انجام تحقیق و مطالعه مشغول باشد.

همچنین دانشجوی این رشته باید به کشاورزی و به خصوص حشره شناسی علاقه‌مند باشد، زیرا بخش عمده‌ای از دروس این رشته شامل آفات گیاهی است و در این درس، حشرات زیان آور (آفات) و زیست شناسی آن‌ها آموزش داده می‌شوند و بالاخره، داوطلب این رشته لازم است بداند که گیاه پزشکی بیش از آن که جنبه عملی داشته باشد، جنبه علمی دارد و در طول تحصیل باید اطلاعات گسترده‌ای درباره قارچ شناسی، ویروس شناسی، باکتری شناسی و حشره شناسی به دست آورد.

وضعیت استخدام و بازار کار رشته گیاه پزشکی

استخدام گیاه پزشک می‌تواند در سازمان‌ها و شرکت‌های حوزه کشاورزی و منابع طبیعی همچون سازمان حفظ نباتات کشور، شهرداری ها، وزارت جهاد کشاورزی و سایر سازمان‌ها و شرکت‌های مرتبط انجام بگیرد.

در صورت استخدام در یک سازمان دولتی نیز با کسب تجربه بیشتر به سمت‌های مدیریتی و نظارتی در این بخش می‌تواند دست یابد.

همچنین مراکز آموزشی (هنرستان‌های کشاورزی، دانشکده‌های کشاورزی، آموزشکده‌های کشاورزی، مراکز آموزش کشاورزی و…) مراکز پژوهشی، شامل مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور (آفات و بیماری‌های گیاهی) و بخش‌های وابسته به آن در مراکز استانها، سایر ادارات دولتی و نیمه دولتی (سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کل کشور و ادارات منابع طبیعی استان ها، سازمان بوستان‌ها و فضای سبز استان‌ها و شهرستان ها، سازمان حفاظت محیط زیست و اداره‌های کل آن در استان‌ها و…) بخش غیردولتی شامل کلینیک‌های خصوصی گیاه پزشکی و شرکت‌های توزیع کود و سم از مهمترین حوزه‌های استخدام و یافتن شغل برای یک گیاه پزشک است.

منبع: تابناک

کلیدواژه: گیاه پزشکی بازار کار مهندسی کشاورزی روز ملی خلیج فارس چک آزاد انتخابات اندونزی آزادراه تهران شمال سنتکام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۱۰۱۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیماری‌های حاد کبدی از عوارض کاهش وزن سریع و دمنوش‌های لاغری

امروزه به دلیل سبک زندگی ناسالم، تغذیه‌های فست فودی و کم‌تحرکی، بسیاری از افراد دچار افزایش وزن و چاقی هستند که این قضیه می‌تواند بسیار نگران‌کننده باشد؛ چراکه چاقی و کم‌تحرکی در بلندمدت زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌ها است. از طرفی نیز به دلیل تغییر معیار‌های زیبایی بسیاری از افراد به دنبال کاهش وزن، اما بدون دردسر و در کمترین زمان هستند که همین مسئله نیز بستر را برای سودجویان فراهم می‌کند تا با تبلیغات فریبکارانه در فضای مجازی افراد را برای کاهش وزن چشمگیر در کوتاه‌مدت برای خریداری دمنوش‌های لاغری و یا حتی چاقی برای افرادی که از لاغری رنج می‌برند، جذب می‌کنند که در بسیاری از مواقع برای مصرف کنندگان عوارض جدی و جبران ناپذیری به همراه داشته است.

این در حالیست که چاقی یا لاغری می‌تواند ناشی از یک مشکل داخلی باشد و نتوان برای همه یه نسخه پیچید که با مصرف یک پکیج دمنوش و داروی گیاهی آن مشکل به طور قطعی رفع شود؛ به طوری به گفته دکتر موحد - متخصص طب سنتی نیز باید در ابتدا افراد برای ریشه‌یابی مشکل خود به پزشک مراجعه کنند و سپس درمان مناسب را در پیش گیرند.

تشخیص علت چاقی و لاغری؛ اولین مرحله درمان

دکتر مینا موحد در گفتگو باما درباره تاثیرگذاری دارو‌های گیاهی و دمنوش‌ها بر کاهش وزن اظهار کرد: با توجه به اینکه چاقی و لاغری می‌توانند علل بسیار زیادی داشته باشند، بهتر است افرادی که مبتلا به این مشکلات هستند حتما توسط پزشک ویزیت شده و علت آن تشخیص داده شود تا قدم به قدم با کمک پزشک و رژیم غذایی، دارودارمانی و برخی اقدامات موضعی درصدد رفع مشکل قدم بردارد؛ اما اینکه هر فردی بدون در نظر گرفتن مشکلی که دارد فقط به خاطر کاهش و افزایش وزن یک نوع داروی گیاهی از پیش تعیین شده‌ای را مصرف کند، اصلا صحیح نیست. چه بسا یک دارویی که برای فردی بسیار مفید بوده برای فردی دیگر مضر باشد.

نکته بسیار مهم و قابل توجه این است که دارو‌های گیاهی نیز همچون دارو‌های شیمیایی دارای عارضه هستند و می‌توانند تداخلاتی با دارو‌های شیمیایی که فرد استفاده می‌کند نیز داشته باشند؛ بنابراین به هیچ عنوان نباید به‌صورت چشم بسته از دارو‌های گیاهی که در فضای مجازی تبلیغ می‌شود، استفاده کرد.

بیماری‌های حاد کبدی از عوارض کاهش وزن سریع و غیر اصولی

وی با تاکید بر اینکه کاهش وزن یک روال تدریجی، منظم و مشخصی دارد و سرعت بخشیدن به این روند، سلامت فرد را به مخاطره می‌اندازد، گفت: بر اساس میزان افزایش وزن، شرایط بیمار، بیماری‌های زمینه‌ای و بسیاری از عوامل دیگر میزان کاهش وزن تعریف می‌شود و اگر این میزان کاهش وزن خیلی زیاد و طی مدت زمانی کم اتفاق افتد، عوارض بسیار زیادی دارد که یکی از عوارض شایع کاهش وزن سریع، کبد چرب است که می‌تواند منجر به بیماری‌های حاد و کبدی دیگری نیز شود.

مصرف خودسرانه دارو‌های گیاهی چه عوارضی دارد؟

این متخصص طب سنتی از جمله عوارض دیگر مصرف خودسرانه این دمنوش‌ها به حساسیت‌های پوستی، اختلالات کبدی، سردرد، سرگیجه و گوارش اشاره کرد و افزود: حتی در برخی مواقع بسیاری از این دارو‌های گیاهی که غیر اصولی انتخاب شده و بسیار قوی هستند می‌توانند مشکلاتی همچون درد‌ها و در موارد پیشرفته زخم‌های گوارشی را در فرد ایجاد کنند. با توجه به اینکه اکثر این دمنوش‌ها که برای لاغری تجویز می‌شوند، طبع گرمی دارند و مزاجشان گرم است، اگر فرد نیز مزاج گرمی داشته باشد باعث تشدید علائم گرمی، اختلال خواب، بی‌قراری و سردرد و در برخی مواقع نیز موجب اضطراب می‌شوند.

خرید اینترنتی دارو‌های گیاهی و ویزیت آنلاین

وی درباره خرید اینترنتی دارو‌های گیاهی و ویزیت آنلاین که امروزه طرفداران بسیاری پیدا کرده است، گفت: فضای مجازی بستر خوبی را برای افرادی که در رفت و آمد و زمان مشکل دارند، فراهم کرده است؛ اما نکته مهم این است که باید نسبت به فردی که با وی مشاوره را انجام می‌دهند، اطمینان حاصل کنند که تخصص لازم را دارد یا خیر. برای یافتن پزشک معتمد برای درمان بیماری افراد سعی کنند که حداقل اولین ویزیت به‌صورت حضوری باشد و توسط پزشکانی که در این حوزه فعالیت دارند درمان را آغاز کنند و اگر به شیوه سنتی علاقمند هستند که در تابلوی مطب حتما مشخصات پزشک و عنوان متخصص طب سنتی درج می‌شود و اگر به رژیم درمانی و اصلاح سبک تغذیه نیاز دارند نیز باید از متخصص تغذیه کمک بگیرند و برای این مسئله نیز بهتر است اولین ویزیت برای اطمینان از تخصص پزشک به صورت حضوری مراجعه کنند.

گیاهان دارویی را در محیط مناسب نگهداری کنید

موحد درباره چگونگی خرید دارو‌های گیاهی اظهار کرد: برای خرید دارو‌های گیاهی افراد باید توجه داشته باشند که داروهای گیاهی تازه خریداری کنند؛ چراکه گیاهان بافت نرمی دارند و با گذر زمان خاصیت و طراوت خود را از دست می‌دهند. به دلیل اینکه گیاهان جاذب قوی میکروب و آلودگی هستند محل و چگونگی نگهداری از آنها اهمیت بسیار زیادی دارد؛ چراکه اگر محیط مرطوب باشد، دمای هوا تنظیم نباشد و یا در محیط گرد و غبار وجود داشته باشد، تمام این موارد بر کیفیت دارو‌های گیاهی تاثیر می‌گذارد.

خرید از عطاری‌های دانشکده‌های طب سنتی

وی افزود: نکته قابل توجه دیگر عدم شناخت دارو‌های گیاهی است چرا که اگر فردی شناخت خوبی نسبت به گیاهان دارویی نداشته باشد، می‌تواند در خرید آنها اشتباهاتی به وجود آید که مسیر درمان با مصرف داروی اشتباه تغییر کند؛ بنابراین با رعایت این نکات افراد می‌توانند با درصد خطر کمتری درمان خود را آغاز کنند. اما نکته مهم دیگر فعالیت بیشتر دانشکده‌های طب سنتی است که می‌توان گفت یکی از محل‌های خریداری دارو‌های گیاهی، عطاری‌های وابسته به دانشگاه‌ها یا عطاری‌های مورد اعتماد وزارت بهداشت است و می‌توان برای داشتن یک خرید آگاهانه از آنها دارو‌های گیاهی مورد نظر را خریداری کرد.

مصرف دارو‌های گیاهی تنها تحت نظر پزشک

این متخصص طب سنتی در پایان تاکید کرد: افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای همچون دیابت، فشار خون، تیروئید و چربی خون دارند حتما باید تحت نظر پزشک و با توجه به دارو‌هایی که مصرف می‌کنند، دارو‌های گیاهی را دریافت کنند که با توجه به دارو‌هایی که مصرف می‌کنند و تداخلاتی که با دارو‌های شیمایی دارد این دارو‌های گیاهی را مصرف کنند و با توجه به دلیل چاقی یا لاغری، دارو‌های گیاهی تجویز شود.

منبع: ایسنا

tags # اخبار پزشکی سایر اخبار (تصاویر) عجیب‌ترین موجودات دریایی جهان؛ از شیطان دریایی تا ماهی خون‌آشام! حقایقی عجیب درباره اژد‌های کومودو؛ از بچه‌داری بدون جفت‌گیری تا شنیدن بوی خون از ۴ کیلومتری! چه کسی لباس را اختراع کرد؛ آیا انسان‌های اولیه همیشه لخت بودند؟ اولین قتل در جهان چگونه اتفاق افتاد؟!

دیگر خبرها

  • مبارزه با آفات سن در هزار و ۱۰۰ هکتار از اراضی چهارمحال و بختیاری
  • کاهش وزن ناگهانی سبب این بیماری می‌شود
  • وجود بیش از دو هزار گونه گیاهی در گنجینه گیاه شناسی کردستان
  • گیاهی که در قرون وسطی از آن شربت جوانی می‌ساختند
  • بیماری‌های حاد کبدی از عوارض کاهش وزن سریع
  • بیماری‌های حاد کبدی از عوارض کاهش وزن سریع و دمنوش‌های لاغری
  • گیاهی از خانوادۀ «آناناس» که ممکن است «پرنده و گوسفند» بخورد! (+عکس)
  • مرزنجوش؛ خواص، مضرات و طریقه مصرف این گیاه معطر
  • برداشت گلرنگ از ۳۲۰ هکتار اراضی در کرمان
  • عباس شریفی تهرانی استاد درگذشته دانشگاه تهران که بود؟